PDA

View Full Version : PH vraagjestef01
1st November 2009, 18:19
Hallo ,

Ik snap hier iets nog niet , Als de PH in je medium 6,5 is moet je er dan nog de PH van het water bij tellen want die is 8.0 dat zou dan op een totaal komen van 14,5 :-o of is dat alleen van de EC dat je het water er moet bijtellen..

mvg

Mr_3ppozz
1st November 2009, 18:58
Je moet niks bij elkaar optellen of aftrekken, maar alles uitbalanceren.

Als je medium ph 6,5 is, zorg je dat je water afgezuurd ook naar 6,5 komt, ditzelfde geldt voor je EC waardes

stef01
1st November 2009, 20:41
Ik snap het even niet meer want ik lees hier in dit topic http://jointjedraaien.nl/wietforum/f27/ec-meten-op-aarde-t7413.html
Dat je wel je waarde van je water er moet bijtellen , ik vind het een ingewikkeld iets die ph en ec

Waar zegt deze persoon dan wel dat het moet

puurjointje
1st November 2009, 20:46
ph is de zuur graad van je water

dat wil zeggen dat een vloeistof met een ph van 5,5 100 x zuurder dan een vloeistof 6,5

en de ec wil de mate van de voeding bepalen
bij wijze van spreken voedingswater met een ec van 1 zit er 1 hamburger in het water en bij een ec van 2 zitter er 2 hamburgers in het water dus ook meer voeding.

maar wat je wilt doen is de ec wekelijks opkrikken dus eerst geef je een hamburgen dan een hamburger en een klein hapje dan geef je een hamburger en een kwart en zo bouw je dat op

met de voeding stel je de ec af dus halve dosis driekwart dosis
en met citroen of zwavelzuur stel je de ph af

je moet eerst de ec in orde brengen en dan je ph afstellen

Mr_3ppozz
1st November 2009, 20:56
Ik snap het even niet meer want ik lees hier in dit topic http://jointjedraaien.nl/wietforum/f27/ec-meten-op-aarde-t7413.html
Dat je wel je waarde van je water er moet bijtellen , ik vind het een ingewikkeld iets die ph en ec

Waar zegt deze persoon dan wel dat het moet


hoi stef,

Het feit dat iemand iets gezegd heeft wil niet per definitie zeggen dat het ook direct zo moet.

Hoe je het went of keert, het optellen is niet de manier om het te bekijken. Ikzelf gebruik geen ph meters en dergelijke, maar tot zover ken ik het nog wel.

Stem de waardes op elkaar af, dat is het enige wat ik weet dat klopt :P


De EC waardes, staan voor de electric conductivity in je grond/voeding. Met een juiste waarde stimuleer je de mate van voedingsopname van je wortels.

Jona
1st November 2009, 21:07
Hoi,

Als je met pH werkt moet je de pH's van 2 media (water, aarde, of wat dan ook) niet bij elkaar optellen maar moet je de uiteindelijke waarde daar ergens tussenin gaan zoeken. Daarom niet per s in het midden. Het hangt ook af hoeveel je van elke pH waarde gaat toevoegen. Neem dat je 1L van 1pH neemt en 100L van 8pH, dan kan je zelf wel al denken in welke richting die pH zal gaan. Richting de 8 dus en NIET richting de 9 zoals jij denkt ;).

Op de markt zijn er verscheidene meters te koop om pH-waarde te meten (= zuurtegraad). pH is een heel belangrijke factor in het kweken van onze geliefde plantjes. Het kan namelijk de hele voedingsopname mogelijkheid in moeilijkheden brengen!

Mocht je in detail willen weten hoe pH precies in elkaar zit (doet me terugdenken aan de tijd ik pH zelf moest berekenen aan de hand van geioniseerde ionen in media... Nachtmerries waren dat zeg :P. Leve de pH-meters!).
Wiki: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuurtegraad
Misschien dat het wat te moeilijk/wetenschappelijk zal klinken maar kennis heb je nooit genoeg h ;). Het is heel interessant naar mijn mening, zolang je het begrijpt :).

Greetzzz

Jona

devils haze
1st November 2009, 21:08
maar de ec waarde wat de meter dan aangeeft moet je wel optellen met de ec van je kraanwater wat meestal tussen de 0.4 en 0.5 is
ik was daar de ec en ph van het medium aan het meten en dat doe je met gedemineraliseerd water en gedemineraliseerd water is de ec waarde 0.0 dus als jij de waarde uit je medium meet met gedemineraliseerd water moet je toch nog wel de ec van je kraantjes water bijtellen anders ga je de mist in met een te hoge ec waarde

bij mij gaf de meter ph 6.6 aan en een ec waarde van 1.1
dus dan komt daar nog een een ec waarde van 0.5 bij van ons kraantjes water en dat maakt een ec waarde van 1.6

Jona
1st November 2009, 21:14
Ik kan het je vereenvoudigd voorstellen (al is dit niet 100% correct)
EC-waarde: De waardes optellen
pH-waarde: Min of meer het gemiddelde van je waardes, afhankelijk van de hoeveelheden.

Greetzzz

Jona

stef01
1st November 2009, 22:56
Iedereen bedankt voor deze hulp tot zover snap ik het , wat ik nog niet snap is waarom moet je de waarde meten met gedemineraliseerd water als je nadien toch nog je waarde van je water er bij moet optellen kan je dan dat niet doen met je kraanwater dan moet je toch geen rekensommetje meer maken of zie ik het totaal verkeert

Jona
1st November 2009, 22:58
Omdat je zo weet of je meter wel goed werkt :).

stef01
1st November 2009, 23:00
pH-waarde: Min of meer het gemiddelde van je waardes, afhankelijk van de hoeveelheden.


Jona

Jona wil je mij dit eens wat beter uitleggen , ik denk dat je bedoelt met het gemiddelde van je waardes dat je aarde moet nemen uit verschillende potten , maar wat mij onduidelijk is dat je zegt afhankelijk van de hoeveelheden.

Jona
1st November 2009, 23:07
Mja, voor iemand die Wetenschappen gestudeerd heeft klinkt dit heel logisch maar blijkbaar moet ik dit wat beter uitleggen, excuses.

Ik zal het vergelijken met een cocktail, het klinkt eenvoudiger. Als je 1 liter fruitsap (oranje) neemt en je neemt 100liter witte vodka (doorzichtig). Zal je mengeling dan eerder oranje of doorzichtig zien?
:arrow: Doorzichtig inderdaad, omdat je van dat doorzichtige goedje veeeeeel meer hebt dan die oranje.
Dit even naar ons origineel probleem projecteren: Neem 1L water met pH 1 en ga dit mengen met 100L water van pH 8, waar gaat je UITEINDELIJKE waarde dan het dichtst bij aanleunen? 1 of 8?
:arrow: 8 natuurlijk, aangezien je er veel meer van had zal het 'gemiddelde' eerder naar die kant toeleunen.

Nog even een illustratie: Je medium heeft een zuurtegraad van 7.5, dus die zou omlaag moeten (je wil pH6). Dan ga je logischerwijze water met water die NOG lager is dan 6 je medium doorspoelen (ander geraak je namelijk nooit aan die 6). Ergens met een pH- aan je water toevoegen bekom je water van pH4 of pH5, daarmee ga je dan je medium spoelen. Wat er chemisch dan gebeurt -als ik me goed herinner van de chemielessen van 5 jaar geleden- is dat de ionen gebonden worden en de zuurtegraad gaat veranderen. Voor het manueel berekenen van die zaken verwijs ik naar de link die ik je reeds gaf in post #6. Het vergt kennis omtrent logaritmische berekeningen, maar je ziet maar wat je er van kan leren ;).

Greetzzz

Jona

stef01
1st November 2009, 23:34
Ok JONA vriendelijk bedankt voor deze ik snap het volledig:-D

In verband met de EC meter , ik heb een gewone EC meter nu word er gezegd dat de meter moet worden gekalibreerd op de temperatuur van de te meten vloeistof omdat deze temp gevoelig zou zijn kan mij iemand hier en antwoord op geven wat dat snap ik ook totaal niet:oops::cry:

Jona
1st November 2009, 23:37
Als het water dat je wil meten 20C is (dus bvb van je voedingswater). Dan moet je ijkmedium ook 20C hebben of toch liefst heel dicht in de buurt, anders gaat die bij je metingen verkeerde waardes geven ;)

stef01
2nd November 2009, 11:39
thanks men;-)