Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Subtraten

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Subtraten

  Korting op 420shop
  Tegenwoordig wordt een breed scala aan ‘substraten’ aangeboden op de markt, ook in de cannabiswereld heb je het voor het kiezen, en dan kan het voor beginners nog behoorlijk moeilijk zijn een keuze te maken welk medium nou het meest geschikt is voor hun.

  Een ‘essensieel’ ding wat je in ieder geval in de gaten moet houden bij je keuze is de nauwe relatie tussen het medium en de irrigatiecyclus die toegepast wordt. Substraten zoals steenwol of oasisblokjes zullen veel meer vocht vasthouden dan bijvoorbeeld kokosvezel, en nog meer dan kleikorrels. Met constant recirculeren (gesloten systemen), kan je het beste kleikorrels nemen omdat je dan geen hoge waterterugloop nodig hebt. Als je besluit om de korrels te vervangen door steenwol of oasis, moet je irrigatiesysteem worden teruggebracht naar elk uur 5 minuten.

  Steenwol

  Steenwol is ook een vrij goed materiaal en voldoet aan de meeste eigenschappen voor een goed substraat. Het bestaat in verschillende vormen zoals blokken, matten en versnipperde stukjes (vlokken), en heeft meerdere voordelen, inclusief neutraalheid, luchtigheid, en goed watervasthoudend vermogen.
  Maar steenwol heeft een groot ongemak: het is niet ecologisch. Het is een risico voor de gezondheid, zeker wanneer het droog is. De fijne deeltjes breken af, komen in de lucht die wij ademen en hopen zich op in het longweefsel.
  Steenwol is ook een risico voor het milieu, het veroorzaakt een serieus afvalprobleem omdat het niet gemakkelijk afbreekbaar is. Na het gebruik wordt het vaak als afval op de stort gegooid, het verteert niet en het laat zware vervuiling achter in onze grond.

  Kleikorrels

  Kleikorrels zie je vaak in plantenbakken bij banken en hotels. Het zijn korrels klei die uitgezet zijn doordat ze gekookt zijn bij hoge temperaturen en worden dan poreus, daardoor hebben ze een steriele en lichte structuur en houden goed zuurstof en water vast voor een gezonde wortelgroei. De korrels zijn er in verschillende maten, variŽrend van 2 mm tot 24 mm diameter.
  De kleinere maten hebben een capillaire werking terwijl de grotere meest bekend zijn om hun snelle drainage. De beste combinatie voor diepe goten hydroponie is een mix van kleine en grotere korrels (4/8 – 8/16) om de meest adequate wortel omgeving te bereiken. Wanneer ze bij een betrouwbare leverancier vandaan komen, zijn de kleikorrels neutraal (pH dichtbij 7.0) om niet de pH van de voedingsoplossing te beÔnvloeden.
  Ze zijn gemakkelijk schoon te maken na de oogst. In kleine hoeveelheden kunnen ze gekookt worden in water. In grotere hoeveelheden kunnen ze een nacht geweekt worden in een sterk zure oplossing (pH 4.0) of in chloor, en de volgende dag afgespoeld worden. Natuurlijk kun je ze steeds weer gebruiken, zo vaak als je wilt. Ze zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.
  Ze zijn geheel te recyclen: als je klaar bent met gebruiken kun je ze gemakkelijk afdanken in de tuin of meng ze met potplanten om de aarde lichter te maken. Kleikorrels hebben een minder water vasthoudend vermogen dan andere substraten. Ze kunnen in alle kweeksystemen gebruikt worden, maar zijn het best geschikt voor diepe goten, constant lopende kweeksystemen zoals hydro.
  Sommige kwekers mengen het met andere substraten om de drainage te verbeteren en om kation uitwisselingscapaciteit toe te voegen aan steenwol of organische mediums zoals kokosvezel.

  Vermaculiet

  Vermaculiet is opgeblazen mica (glasachtig mineraal met metaalachtige glans) wat verhit wordt en uitzet. Het houdt enorm veel vocht vast en geeft een capillaire werking in het wortelstelsel. Het heeft een uitstekende buffercapaciteit.
  Maar vermaculiet, zoals perliet wordt niet vaak gebruikt in hydroponie, hoofdzakelijk door te weinig luchtigheid. Beide substraten zijn beter geschikt voor zaden ontkiemen of wortelstekken in de bestaande hydroponie. Ze kunnen, voor meer efficiŽntie, samen gemengd gebruikt worden of met andere substraten.

  Substraat is een kwestie van technische keuze volgens de groeimethode die je gebruikt. Steenwol, kleikorrels, kokosvezel, perliet en vermaculiet zijn wereldwijd het meest bekend. Andere zoals lavastenen, sphagnum veenmos, en zelfs zand, grind, of boomschors kan ook gebruikt worden. Natuurlijk zijn er veel kwekers die voor helemaal geen substraat kiezen, zoals in Aero-hydroponie of NFT. En in sommige derde wereldlanden, waar hydroponische kwekers niet dezelfde keuzes of middelen hebben als hier, gebruiken ze plastic afval en andere inert afval als medium, en verkrijgen ook uitstekende oogsten daarmee, wat bewijst dat aarde niet het enige mogelijke substraat is wanneer het vervangen wordt door het juiste materiaal.

  Grtz
  Last edited by bobo; 12 February 2009, 19:44.

  #2
  Re: Subtraten

  eurofoam

  Eurofoam is een hydrologisch medium zonder pH-buffer, bestaande uit een mengsel van steenwol-vlokken en agrofoam-vlokken. Dit kan je gebruiken om elke maat potten mee te vullen. De controle over de pH-waarde en de voedingswaarde is, net als met steenwol bijv, volledig de verantwoordelijkheid van de kweker. Het medium bevat dus zelf geen voedingstoffen of stabiele pH-waarde. Eurofoam is te vergelijken met mapito, alleen wordt mapito gedeeltelijk hergebruikt en is daardoor minder stabiel van kwaliteit. De Plagron Eurofoam is niet hergebruikt, en dus volledig stabiel van kwaliteit.
  Aan het begin van de kweek, moet de eurofoam geconditioneerd worden, dus moet de juiste pH-waarde in het medium gecreeerd worden, en moet voeding worden toegevoegd zodat het de jonge plantjes vanaf het begin aan niets ontbreekt.
  Wij adviseren om de eurofoam voor gebruik gedurende 24 uur in te weken met een pH-waarde van 4,5, en met een voedingswaarde van 1,2mS/cm.
  Hierna kan bewaterd worden via de recirculerende of drain-to-waste methode, oftewel kan het water dat uit het substraat loopt worden hergebruikt of niet.
  Het bewateren kan op verschillende methoden:
  van 2 keer per dag (drain to waste, 15-25% drainage)
  tot 24 uur continu (recirculerend, reservoir bijvullen om de 5 tot 10 dagen).
  Stuur met behulp van je voedingsoplossing de ph-waarde zo aan dat deze in het substraat tussen de 5,5 en de 6,0 blijft.
  Verhoog de ec-waarde overeenkomstig de voedingsbehoefte van de plant.
  Zie ons hydroschema voor een richtlijn wat betreft voedingsconcentratie en kijk naar de kleur van de bladeren om deze voedingsconcentratie af te stellen op de situatie van het moment. Groenere bladeren wil zeggen dat je minder voeding kan geven, en gelere bladeren wil zeggen dat je meer voeding kan geven.
  De Eurofoam is dus veelzijdig toepasbaar, in nagenoeg alle hydrologische systemen.

  Comment

  Footer Left Ad

  Collapse
  Bezig...
  X