Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Hennep redelijk alternatief voor koeien

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Hennep redelijk alternatief voor koeien

  Korting op 420shop
  Laatst gewijzigd: maandag 10 januari 2011 - 12:03 | Auteur: Hans Janssen

  EINDHOVEN - Nederland zal dit jaar ongeveer dertig melkveehouders tellen die vezelhennep voeren aan hun koeien. Zij laten zich leiden door overwegend positieve ervaringen die enkele boeren in Brabant hebben opgedaan met deze vorm van veevoer.
  Vorig jaar leidde de vondst van hennepplanten in Nistelrode nog tot commotie omdat niet bij iedereen bekend is dat boeren dit aan hun dieren voeren. Diervoerproducent en zaadleverancier Agrifirm in Apeldoorn adviseert akkerbouwers niet geheimzinnig te doen over vezelhennep en de politie actief te informeren over hun activiteiten.

  In het noorden van het land kijkt niemand meer op van velden met hennepplanten van soms wel 2000 hectare. Telers gebruiken de vezelhennep daar voor de productie van bijvoorbeeld textiel.

  Volgens een medewerker van Agrifirm zijn de eerste ervaringen van vezelhennep als voer voor koeien goed. Koeien die hennep krijgen, geven iets meer melk en zijn vooral gezonder. Op langere termijn kunnen de levensverwachting en het rendement dus stijgen. Bovendien is het verbouwen van vezelhennep goedkoop, eenvoudig en duurzaam. Het grootste probleem tot dusver is de oogst. De sterke vezelhennep raakt snel verstrikt in de ma´shakselaar.

  Niet echt lekker
  Een van de proefkonijnen in Brabant is Stan Roefs uit Loosbroek. Hij begon met de teelt van vezelhennep in 2009. Hij zag in hennep een alternatief voor bijvoorbeeld stro en als aanvulling op de bulk gras of ma´s die de koeien wegwerken. Roefs is na twee jaar testen echter minder enthousiast geworden. Als nadeel noemt hij dat de koeien de vezelhennep niet echt lekker vinden. "Ze moeten het misschien nog leren eten", aldus Roefs, die nog wel doorgaat met experimenteren.

  Vezelhennep is onvergelijkbaar met hennep van de vrouwtjesplant die in de coffeeshop ligt. Vezelhennep bevat maximaal 0,2 procent THC, de werkzame stof van de drug cannabis. De Algemene Inspectiedienst (AID) controleert dit bij telers. "Je moet acht hectare vezelhennep roken om in hogere sferen te raken," zegt een medewerker van Agrifirm.  http://www.omroepbrabant.nl/?news/14...or+koeien.aspx
  Stultus es, qui facta infecta facere verbis postulus.


  sigpic

  FAQ links over kweken  Never give in Ś never, never, never, never, in nothing great or small, large or petty, never give in except to convictions of honour and good sense.
  W.L.S. Churchill
  #2
  Re: Hennep redelijk alternatief voor koeien

  Kunnen ze dan ook niet gewoon kruisingen beginnen maken zoals bij cannabis, dat ze uiteindelijk fruitige soortjes enzo overhouden?
  Goed initiatief in elk geval. Zal het ook moeilijker maken nog te onderscheiden tussen hennep en wiet. Kan je zeggen dat je hamstervoer aan het kweken bent.
  Dissi's Outdoor 2012: Olijfgroen en Pimpelpaars: Zaad & Rookkweek

  The plant of today, makes the planet of tomorrow.

  Comment

  Footer Left Ad

  Collapse
  Bezig...
  X