Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Procureur Sabbe: ‘Onmiddellijke minnelijke schikking uitbreiden naar heel Oost-Vlaanderen’

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Procureur Sabbe: ‘Onmiddellijke minnelijke schikking uitbreiden naar heel Oost-Vlaanderen’

  Korting op 420shop
  De onmiddellijke minnelijke schikking, het systeem waarbij het Gentse parket bij grote evenemenn en politieacties overtreders op de wapen- of drugswet direct laat betalen, zal uitgebreid worden naar de rest van Oost-Vlaanderen. Dat heeft de Oost-Vlaamse procureur Johan Sabbe gezegd bij de voorstelling van zijn beleidsplan voor de komende vijf jaar.

  Door de hertekening van het gerechtelijk landschap vormen de arrondissementen Gent, Dendermonde en Oudenaarde sinds 1 april het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen. Sabbe, voorheen procureur des Konings van Gent, legde maandag de eed af als provinciaal procureur en gaf dinsdag meer uitleg over zijn beleidsplan.
  Aalst carnaval
  De onmiddellijke minnelijke schikking wordt onder meer bij de grootschalige controleacties in de prostitutiebuurt gebruikt om personen, vooral buitenlanders die betrapt worden met wapens of drugs, onmiddellijk te laten betalen.
  ‘Er is een zeer hoge betalingsgraad en het voordeel voor het parket is dat het dossier voor ons afgesloten is. Nu werd het systeem onder meer gebruikt bij evenementen als I Love Techno, maar in de toekomst zal het uitgebreid worden naar de rest van Oost-Vlaanderen, bijvoorbeeld voor het carnaval in Aalst. We bekijken het uitrusten van de politie met betaalterminals zoals bij verkeersacties’, zegt Sabbe.
  Begin deze maand had Sabbe al op een ‘tref- en debatdag’ over de GAS-wetgeving bekendgemaakt dat het parket van Oost-Vlaanderen alle GAS-2 tot GAS-4 inbreuken gepleegd door minderjarigen verder wil afhandelen, als de lokale overheden hun akkoord verlenen.
  Voorstander afkoopwet
  Sabbe verdedigt ook het verruimd verval van de strafvordering tegen betaling van een geldsom (VVSBG), de zogenaamde afkoopwet.
  ‘Ik blijf er een voorstander van in het bestrijden van de witteboordencriminaliteit. Als de wet in de toekomst behouden blijft... Het is niet zo zwart-wit als het wordt voorgesteld, dat alleen zij die geld hebben hun straf zouden kunnen afkopen. Als een zaakvoerder van een bedrijf van 400 werknemers bijvoorbeeld veroordeeld wordt, zijn daar gevolgen voor de hele entourage. De verruimde minnelijke schikking kan daar een alternatief zijn. De wet voorziet wel een absolute vertrouwelijkheid, want het imago van het bedrijf kan afhangen van de eventuele bekendmaking van de minnelijke schikking, die vaak als een schuldbekentenis wordt gezien.’
  Voor het overige wil Sabbe wel het beleid van ‘transparante communicatie’ voortzetten.
  ‘We zijn ook maar mensen’
  De nieuwe procureur des Konings wil met zijn 85 Oost-Vlaamse magistraten de huidige samenwerkingsverbanden tussen de vroegere parketten van Gent, Oudenaarde en Dendermonde verder doortrekken.
  ‘De prioriteiten die overal opnieuw naar voren komen zoals het bestrijden van inbraken in woningen en verkeersonveiligheid, wil ik voortzetten. Wat betreft mensenhandel en mensensmokkel, bijvoorbeeld langs de parkings op de E40, zal het parket zich provinciaal meer oriënteren. Wij blijven inzetten op snelrecht en veelplegers krijgen nog altijd een vip-behandeling. We vragen ook begrip als het af en toe ‘scheef loopt’ bij justitie. We hebben 375.000 dossiers op provinciaal niveau. Het mag niet gebeuren dat er een verdachte door een procedurefout vrijkomt in afwachting van zijn proces, maar we zijn ook maar mensen en vaak kan de fout nog rechtgetrokken worden.’

  Het Nieuwsblad

Footer Left Ad

Collapse
Bezig...
X