Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Fruitvliegen doen aan alcoholische zelfmedicatie

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Fruitvliegen doen aan alcoholische zelfmedicatie

    Korting op 420shop
    Door: Chiel Versteeg
    Flora & Faunaogen. Nu blijkt dat de kleine fruitliefhebbers alcohol(ethanol) gebruiken als zelfmedicatie. Onder leiding van Todd Schlenke onderzochten biologen het vermogen van de larven van de fruitvlieg (of Drosophila melanogaster) om parasieten te bestrijden. De resultaten zijn te lezen in Current Biology.
    De gebruikte parasieten zijn sluipwespen. Dit zijn niet de grote geel-zwart gestreepte zoemers die we kennen van zomerdagen met limonade, maar piepkleine, parasitaire wespjes. Deze wespen gaan grondig te werk. Tegelijkertijd met de eitjes injecteren ze de larven ook met gif, wat hun immuunsysteem plat moet leggen. Wanneer de wespenlarven uitkomen beginnen ze van binnenuit hun slachtoffer op te peuzelen. Deze wespen kunnen niet goed tegen ethanol, bij een flinke walm leggen ze al minder eitjes.

    De onderzoekers gebruikten twee van de kleine wespsoorten die hun eitjes in de fruitvlieglarven leggen. Een van de wespsoorten legt zijn eitjes in allerlei soorten vliegen, terwijl de ander zich specifiek op de fruitvlieg heeft gericht. De gespecialiseerde parasieten overleefden vaker dan de andere soort. Volgens de onderzoekers is dit te verwachten. De wesp die niet zo kieskeurig is heeft nog andere keuzes, maar de gespecialiseerde wesp-parasiet staat meer onder druk om zich aan te passen aan de alcoholische omgeving van de fruitvlieg.


    Bron: Todd Schlenke e.a., Alcohol Consumption as Self-Medication against Blood-Borne Parasites in the Fruit Fly. InL Current Biology

    #2
    Re: Fruitvliegen doen aan alcoholische zelfmedicatie

    die drosophila melanogaster toch.. ik zeg : blaastesten organiseren
    Society is like stew-if you don't keep it stirred up, you end up with a lot of scum on the top

    Comment

    Bezig...
    X