Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Cannabis (hennep)

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Cannabis (hennep)

  Korting op 420shop
  De geschiedenis

  Lange tijd wist men niet tot welke familie men hennep moest rekenen. Eerst werd de plant ingedeeld bij de brandnetelfamilie of Urticaceae, later bij de moerbeifamilie of Moraceae en nu wordt gesproken van een aparte familie, de hennepfamilie of Cannabinaceae. Die telt slechts twee geslachten, Cannabis (hennep) en Humulus (hop).
  Oorspronkelijk kwam hennep voor in West- en Centraal-AziŽ, nu groeit hij bijna overal.

  In India werd cannabis gebruikt ergens tussen 2000 en 1400 voor Christus en in de Arabische landen in de dertiende eeuw na Christus. Deeltjes van de hennepplant werden ook gevonden op de mummie van farao Ramses II (ongeveer 1200 voor Christus). Ook de Romeinen en Grieken waren op de hoogte van de werking van cannabis en gebruikten het als medicijn. In West-Europese landen werd cannabis in de Middeleeuwen vooral gebruikt voor het maken van touw, kleren en als windkering, hoewel sommigen ook op de hoogte waren van de psychoactieve eigenschappen.

  Als genotmiddel heeft cannabis onder andere bekendheid gekregen door de Franse schrijver Baudelaire die onder invloed van cannabis enkele van zijn beroemdste werken schreef. In de Verenigde Staten beleefde cannabis gebruik een belangrijke opleving gedurende het verbod op alcohol in de jaren twintig. In de jaren zestig werd cannabis een onderdeel van de "flowerpower" beweging en begon een groot deel van de jongeren uit alle lagen van de bevolking in de Verenigde Staten en Europa het te gebruiken.

  In de vorige eeuw hadden extracten van cannabis een belangrijke plaats in de Nederlandse apotheken. Ze werden onder andere toegepast bij krampen, toevallen, astma, slaapstoornissen en migraine. Omdat op de meeste terreinen echter in de loop der jaren betere geneesmiddelen ontwikkeld werden, werd cannabis langzaamaan steeds minder gebruikt. Het bleef echter tot en met 1958 een officieel geneesmiddel, onder de naam "Extractum Cannabis indicae". Sinds enkele jaren staat het gebruik van cannabis als geneesmiddel opnieuw ter discussie.

  Het onderzoek naar cannabis begon in de negentiende eeuw. In de jaren veertig werden twee belangrijke stoffen uit de hennepplant geÔsoleerd, cannabinol en cannabidiol. In de jaren zestig lukte het om de stof delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) uit de hennepplant te isoleren, dit is de belangrijkste psychoactieve stof. Snel hierna werden vele andere stoffen uit de hennepplant geÔsoleerd en hun structuren in kaart gebracht. Eind jaren tachtig werden in het menselijk lichaam natuurlijke receptoren (cannabinoÔd-receptoren) ontdekt, waar cannabis op aangrijpt. Begin jaren negentig werd anandamide ontdekt, een van nature in het menselijk lichaam voorkomende stof die op dezelfde receptoren aangrijpt.


  cannabis sativa, hennep

  Toepassingen

  Huishouden / Algemeen.

  De mannelijke plant is in de eerste plaats een onovertroffen vezelplant, die de vezels levert waaruit touw en papier gemaakt worden. Uit hennepzaad wordt olie geperst die wordt toegepast in verf en vernis. Ook dient het als vogelzaad. De plant geldt in veel streken als windkering in de land- en tuinbouw. Fossiele brandstoffen kunnen deels vervangen worden door hennep.

  Primaire hennep vezels

  De primaire vezels zijn de lange, sterke vezels die in de lengte rond de houtachtige kern van de stengel groeien. Wanneer hennep is geoogst worden de vezels van de stengel afgehaald.
  Dit gebeurt door de stengels enkele weken op het veld te laten liggen en door de invloed van regen, bodemvocht en bacteriŽn de vezels van de stengel worden losgemaakt. Dit proces heet "dauwroting".
  De vezels zijn gemiddeld 20 cm lang. De vezels kunnen worden gespind of geweven tot een goede linnenachtige stof. De stof is stevig en geschikt voor het maken van kleding, meubelenstoffering, tassen, zeilen enz. Hennepvezels kunnen ook gemixt worden met wol katoen, linnen of andere vezels. Hierdoor kan de stof sterker worden en kan het comfortabeler worden om het te dragen.

  Kern vezels.

  Kernvezels komen van de slappe, houtachtige stengel van de hennep plant. Deze vezels absorberen twee keer zoveel water dan houtkrullen en is hierdoor een perfecte ondergrond voor dieren en voor in de tuin. Door de grote hoeveelheid aan cellulose kan het gebruikt worden bij het maken van plastics.
  Van hennep kan een goede kwaliteit papier worden gemaakt. Dit papier kan enkele malen meer gerecycled worden dan papier wat gemaakt is van hout. Omdat hennep veel minder houtstof (ligine) bevat kan van hennep met minder chemicaliŽn pulp worden gemaakt. De pulp wordt gebruikt om papier van te maken. De pulp opbrengst van een hectare hennep is viermaal groter dan die van een hectare dennenbos.

  Hennep zaden zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. De zaden hebben geen psychoactieve eigenschappen, omdat het geen THC bevat. De zaden kunnen worden geperst voor olie of gepelt voor de voedzame inhoud van de zaden. Hennep zaden bevatten gamma-linolenic acid (GLA).

  Gepelde hennep zaden.

  Hennep zaden zijn goede bron van eiwitten en zijn beter te verteren dan sojabonen.
  De gepelde zaden kunnen worden geroosterd of kunnen in veel verschillende voedingsmiddelen worden gebruikt. Het wordt gebruikt in vogelvoer en is ook een goed ingrediŽnt in (huis)diervoer.

  Hennep zaad olie.

  De zaden van hennep bevatten 25 tot 35 procent olie en bevat veel essentiŽle vetzuren. De koudgeperste olie is licht groen en heeft een lichte gras smaak. Deze olie kan voor veel gerechten worden gebruikt zoals tofu en margarine en kan samen of in plaats van olijf-, walnoot- en zonnebloemolie worden gebruikt. De olie wordt ook gebruikt in verf, shampoos en zepen.

  Medicinaal.

  Hennepzaad olie is rijk aan essentiŽle vetzuren, linoleic en linolenic acid en gamma-linolenic acid (GLA). Het heeft geen psychoactieve eigenschappen, omdat het geen THC bevat. Hennepzaad olie wordt aanbevolen bij de behandeling van huid aandoeningen (eczeem, psoriasis), hoge bloeddruk, hoog cholesterol gehalte, reuma, ontstekingen en diabetes.

  In Nederland werd cannabis in de vorige eeuw toegepast bij verschillende aandoeningen, zoals krampen, toevallen, astma, slaapstoornissen en migraine.

  Als geneeskruid worden de in de bloeitijd verzamelde toppen van de vrouwelijke plant gebruikt.

  Werking en karakter.
  Pijnstillend, krampwerend, psychoactief, ontspannend, eetlustopwekkend, slaapopwekkend.

  Gebruik.

  Aan het effect van hennep bij de volgende aandoeningen wordt nog steeds onderzoek gedaan. Er bestaan al bewijzen dat hennep hierbij een gunstige uitwerking kan hebben.
  - Pijn bij kanker
  - Misselijkheid en braken wegens chemotherapie
  - Extreme vermagering, verlies van eetlust bij AIDS
  - Spierspasmen mij multipele sclerose
  - Anorexia nervosa
  - Glaucoom
  - Migraine
  - Astma

  Toepassingen met etherische olie.

  Tegenwoordig is er THC vrije etherische olie van hennep verkrijgbaar en heeft dus geen psychoactieve bijwerkingen. Het is een lichtgele olie. De reuk van de etherische olie is bloem-, hout- en kruidachtig. De smaak is bitter.

  Eigenschappen:

  Ontstekingsremmend, verminderd zwellingen, anti allergisch, het reukvermogen wordt erdoor verbeterd, ontspannend, versterkend.

  Te gebruiken bij:

  Hoest, bronchitis, verzwakt reukzintuig, astma, hooikoorts en andere allergische reacties, huidirritaties, eczeem, ontstekingen, nerveusheid, slapeloosheid, angsten, onrustigheid.

  Chemische eigenschappen

  In de plant aanwezige stoffen.
  In de hennepplant komen meer dan vierhonderd verschillende stoffen voor.
  Ongeveer zestig daarvan zijn uniek en komen in geen enkele andere plant voor. Deze stoffen worden ook wel cannabinoÔden genoemd.
  De stof die het meest verantwoordelijk is voor de lichamelijke en psychische werking van hennep is tetra-hydrocannabinol (THC). Een andere stof in hennep is cannabinol (CBN) en cannabidiol, deze stof beÔnvloed de werking van THC.
  THC lost net zoals andere cannabinoÔden goed op in vet, maar niet goed in water.

  Actieve bestanddelen in de Etherische olie.
  De meest voorkomende componenten in de etherische olie van hennep zijn de terpenen myrceen, b- en trans-caryophylleen

  Andere componenten in de etherische olie zijn:
  Monoterpenen: alpha- and beta-pineen
  Sesquiterpenen: alpha-humuleen, allo-Aromadendreen (?)
  Terpeen oxides: caryophylleen oxide, bisabolol

  Voorzichtig

  Gebruik geen hennep tijdens de zwangerschap.
  Het high gevoel dat cannabis kan veroorzaken kan bij medicinaal gebruik hinderlijk zijn. Cannabis heeft negatieve effecten op de rijvaardigheid zoals alertheid, concentratie, coŲrdinatie en reactievermogen.
  Langdurig en intensief gebruik van psychoactieve cannabis heeft vermoedelijk gevolgen voor het cognitief functioneren (geheugen) en kan leiden tot afhankelijkheid en misbruik.

  Andere varianten

  Het geslacht Cannabis telt drie soorten, namelijk: Cannabis sativa, Cannabis indica en Cannabis ruderalis.
  Ze verschillen qua groeiplaats, eigenschappen van de vruchtjes en de structuur van de houtachtige delen. Bovendien ontstonden per soort, overal waar hennep werd ingevoerd, aan het klimaat aangepaste typen. De Chinese hennep wordt meer dan 6 meter, de Nederlandse slechts 2 meter.

  Grtz

  #2
  Re: Cannabis (hennep)

  Erg interresant! Een genot om te lezen. Ik wou dat ze er hier in Zweden ook zo over dachten!

  Comment

  Footer Left Ad

  Collapse
  Bezig...
  X