Mededeling

Collapse
No announcement yet.

"Tsjechen kunnen vrijuit blowen"

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  "Tsjechen kunnen vrijuit blowen"

  Korting op 420shop
  Bron: De Standaard


  BIBU15_G9P2N48RU.1+&.jpg
  In 2006 hielden de Tsjechen nog een 'Million Marihuana Mars' in Praag. Nu lijkt hun land een drugsparadijs.Martin Sterba/ap

  BUSKOVICE/PILSEN - Reportage Tsjechen mogen kleine hoeveelheden drugs bezitten Jiri Kassl houdt zijn kleine wietplantage verborgen. Niet voor de politie - maar voor zijn moeder. TsjechiŰ heeft sinds kort zonder twijfel een van de meest vrije drugswetgevingen in Europa.

  Van onze correspondent

  in Centraal-Europa

  Jiri Metod Kassl is al een tijdje over zijn drugsgebruik aan het vertellen, wanneer hij de kamer uitloopt om een grote kast van de muur weg te schuiven. Er blijkt een deur achter verborgen te zitten die toegang geeft tot een kleine kamer met vijf, op heuphoogte hangende, lampen. Het kale interieur steekt schril af tegen de gezellige rommel in de rest van het huis. Behalve de lampen, elk duizend watt sterk, bestaat de kamer alleen uit een blaastoestel en een luchtververser. Tegen de grond staat in flessen en busjes een partij kunstmest, uit Nederland.

  Het zijn de attributen die Kassl nodig heeft om ongestoord marihuana te kweken. Elk jaar op 1 mei gaat hij aan het planten. De oogst, bijna een kilogram, volstaat ruimschoots voor zijn dagelijkse behoefte: een jointje 's morgens en eentje 's avonds.

  Kassl, die zichzelf omschrijft als een oude hippie, is een kenner. Het communisme was nog niet helemaal gevallen toen hij voor het eerst kennismaakte met drugs. Een sjamaan uit Sumava liet hem toen rauwe paddestoelen proeven. Sindsdien heeft Kassl, 38 ondertussen, de smaak te pakken. In Pilsen, de stad waar hij thuis is, staat hij sinds jaar en dag bekend als een voorvechter van vrij drugsgebruik.

  Daarmee bedoelt Kassl in de eerste plaats softdrugs, maar af en toe durft hij zich ook wel eens aan iets sterkers te wagen, zoals coca´ne of LSD. Ook een vliegenzwam zal hij niet gauw afslaan. 'Als je de paddestoel op de juiste manier conserveert, wordt de schil eetbaar', legt hij uit.

  Zwaar verslavende drugs zijn aan Kassl niet besteed. 'Dat nooit meer', zei hij tegen zichzelf, nadat hij hero´ne geprobeerd had. 'Ik wil mijn huis niet verkopen, ik wil mijn werk niet verliezen.' Kassl geeft parttime ceramiek in een school in Podborany, een stadje in de buurt van het dorp waar hij woont.

  De tijd dat hij vanwege zijn drugsgebruik gevangenisstraf riskeerde, is voorbij. In tegenstelling tot wat de kast voor de deur van zijn kwekerij laat vermoeden, is de verborgen toegang niet bedoeld voor de politie maar voor zijn moeder. Kassl wil haar niet onnodig op stang jagen. 'Ze is nog van de oude stempel, weet je.'

  Maar misschien zou Kassl toch zijn naam niet in de krant gewild hebben, als het Tsjechische parlement de strafwetgeving niet had aangepast. Sinds 1 januari mag je in TsjechiŰ kleine hoeveelheden drugs in je bezit hebben zonder het risico te lopen vervolgd te worden. Zelfs verdovende middelen waarvan Kassl zegt dat ze de weg naar de hel plaveien, zoals hero´ne of het in TsjechiŰ populaire pepmiddel pervitine, een amfetamine, kunnen voortaan zonder problemen gebruikt worden.

  Van een revolutie was geen sprake. Sinds enkele jaren geleden de drugswetgeving versoepeld werd, werd het gebruik in de praktijk al gedoogd.

  In een van de cafÚs in Pilsen waar van de eigenaar mag geblowd worden, wordt dan ook nauwelijks opgekeken van de nieuwe wetgeving. 'Is er dan iets veranderd?', is de algemene reactie bij de stamgasten.

  In het cafÚ wordt al sinds 1997 geblowd, maar van de politie hebben ze er nog nooit last gehad. Zelfs op straat worden gebruikers met rust gelaten. Net als Amsterdam kent Pilsen een park waar iets meer mag dan elders.

  Maar zelfs in Pilsen kent de vrijheid zijn grenzen. Kassl vertelt over een vriend die regelmatig uit het buitenland coca´ne meebracht. Die was voor vrienden bedoeld, maar daar had de politie geen boodschap aan. Er hangt hem een zware gevangenisstraf boven het hoofd. Ook na de wetswijziging blijft de verkoop van drugs immers strafbaar, zeker als het zwaar spul zoals coca´ne of hero´ne betreft.

  Maar ook tegen softdrugs wordt opgetreden. Elke week wordt er wel ergens in het noorden van TsjechiŰ een marihuanaplantage ontmanteld. De leegstaande kolchozen die zich daar bevinden lenen zich uitstekend tot grootschalige productie.

  Ook in het dorp van Kassl bevond zich er een. 'Op een dag kwam de politie de boel sluiten. Niemand wist wat er daar gaande was. We moesten uit de kranten vernemen dat er drugs werden geproduceerd.'

  Kassl vindt niet dat de politie met twee maten en twee gewichten meet. Zoals de handel in harddrugs zijn de marihuanaplantages vooral in handen van de Vietnamese drugsmaffia; de productie is vooral voor het buitenland bestemd.

  De Tsjechen kopen hun waar vooral in eigen kring, als ze hem al niet zelf produceren. En dat is maar best ook, vindt Kassl. 'Als iedereen zijn eigen wiet zou kweken, ben je meteen van de drugsmaffia verlost.'

  #2
  Re: "Tsjechen kunnen vrijuit blowen"

  Interessant artikel! Die Tsjechen zijn blijkbaar met hun gat in de boter gevallen. Lekker relax langs straat lopen zonder schrik te moete hebben dat de jutten je dierbare groen of hashje in beslag nemen.. klinkt meer dan goe zelfs! Ik vraag me wel af hoe de Tsjechische regering dan zou reageren op 'n eigen (lamp)kweekje.. laat ons zeggen plantje of vier...???

  Greetz!

  Brewer

  Comment


   #3
   Re: "Tsjechen kunnen vrijuit blowen"

   5 * 1000 watt, en dan 1 kg oogsten, en elk jaar in mei start ie met planten, en tgaat over een binnenkweek, ben ik d eenige die vind dat gans dit artikel met haken en ogen aaneen hangt?

   Comment

   Footer Left Ad

   Collapse
   Bezig...
   X