Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Britten doen medisch onderzoek met Nederwiet

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Britten doen medisch onderzoek met Nederwiet

  Korting op 420shop
  Internationale kritiek op het drugsbeleid heeft de Nederlandse overheid huiverig gemaakt om vergunningen af te geven voor onderzoek naar medische toepassingen van cannabis. Zaaigoed wordt nu naar het Verenigd Koninkrijk geŽxporteerd.


  Van onze correspondent
  Bert Wagendorp
  LONDEN
  In het zuidoosten van Engeland, op een hoogst geheime locatie, verrijst binnenkort een mysterieus kassencomplex. Hoge hekken, prikkeldraad, camera!'s en 24-uurs patrouilles moeten insluipers buiten de deur houden. In de kassen bevindt zich namelijk roofgoed voor tevreden rokers: topkwaliteit Nederlandse cannabisplanten.
  Het zaaigoed voor de marihuanaplanten, dat de komende weken de grond ingaat, is afkomstig van het Nederlandse bedrijf HortaPharm uit Amsterdam. Dat sloot volgens directeur David Watson een !'miljoenencontract!' met GW Pharmaceuticals voor de levering van cannabiszaad. Voor export van het zaad is, in tegenstelling tot die van planten, geen vergunning nodig.
  HortaPharm weet veel over de veredeling van cannabisplanten, maar heeft in Nederland geen vergunning om onderzoek naar de medische mogelijkheden daarvan te doen. HortaPharm levert GW ook de biologische kennis voor de verbouw van de cannabis en de manier om de werkzame stoffen aan de plant te onttrekken.
  Volgens Watson heeft de internationale kritiek op het vermeende liberale Nederlandse drugsbeleid ertoe geleid dat Nederland roomser is geworden dan de paus en is overgegaan tot een restrictief vergunningenbeleid. Dat het !'liberale!' Nederland Groot-BrittanniŽ, waar formeel een veel strenger drugsbeleid wordt gevoerd, de genetica en de kennis levert om onderzoek naar de medische werking van cannabis te doen, noemt Watson !'vreemd!'. !'GW heeft van de Britse regering toestemming om de resultaten van het onderzoek in een latere fase te exporteren. Ook naar Nederland. Dat is toch krankzinnige bureaucratie? Het doet me denken aan Catch 22.!'
  HortaPharm-onderzoeker Etienne de Meijer: !'Wij hebben hier de kennis, maar we mogen daar in Nederland niets mee doen. Dat is frustrerend.!'
  In Nederland is Weleda het enige commerciŽle bedrijf dat een vergunning heeft om onderzoek te doen naar medische toepassing van cannabis. Het bedrijf heeft echter geen handelsvergunning voor THC, de werkzame stof van cannabis. HortaPharm werd vorig jaar een handelsvergunning geweigerd. Handel in THC is alleen toegestaan via een regeringsbureau, aldus het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag. Ambtenaren van dat ministerie hadden bovendien in de cannabis-administratie van HortaPharm !'onregelmatigheden!' aangetroffen.
  De onderzoeksvergunning van HortaPharm verliep vorig jaar. Een nieuwe aanvraag werd onlangs ingediend. Dat het bedrijf cannabiszaad gaat produceren en exporteren, stuit volgens het ministerie niet op wettelijke bezwaren. De Opiumwet voorziet niet in een verbod. !'Bovendien is van zaad moeilijk te zien wat er uit zal komen. Het zal toch eerst moeten ontkiemen.!'
  De naam van HortaPharm is eerder in de publiciteit geweest. Watson wordt gezien als een van de vaders van de Nederwiet. W. Bruining, die tot vorig jaar de Amsterdamse growshop Positronics exploiteerde, wees de Amerikaan aan als degene die de zaden en de kennis voor ontwikkeling van Nederwiet in de jaren zeventig naar Nederland bracht. Watson was dus ook betrokken bij de illegale kweek van marihuana.
  Ook werd de naam van HortaPharm genoemd in de verslaggeving over de Nederlandse beursfraude-zaak. Een van de geldschieters van het kweekbedrijf zou een investeringsmaatschappij zijn waarin onder meer geld van hasjbaron Johan V., alias de Hakkelaar, is ondergebracht.
  GW Pharmaceuticals, dat speciaal voor cannabis-onderzoek werd opgericht, kreeg vorige week verrassend een vergunning van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken voor het kweken, opslaan en de distributie van cannabis voor medisch onderzoek. De oprichter van GW Pharmaceuticals, dr. Geoffrey Guy, is ervan overtuigd dat cannabis talloze medische mogelijkheden heeft. Hij denkt dat Groot-BrittanniŽ zich binnen enkele jaren tot een wereldleider op het gebied van de commercieel zeer interessante medische toepassingen van cannabis zal ontwikkelen.
  Het onderzoek naar de medicinale werking van cannabis en derivaten is tot dusver zeer beperkt geweest, vanwege de wettelijke restricties. !'Het is onze bedoeling de medische feiten vast te stellen!', zegt Guy. !'Er is al tamelijk veel bewijs dat suggereert dat cannabis mogelijkheden voor medische toepassingen heeft, maar er is tot dusver weinig systematisch onderzoek gedaan.!' Guy hoopt klinisch onderzoek te doen naar de werking van cannabis onder tweeduizend patiŽnten, voornamelijk onder mensen die lijden aan MS.
  Onder MS-patiŽnten is de positieve werking van cannabis al amper meer omstreden. Het werkzame middel, de stof THC (tetra-hydra-cannabinol), zou het ziekteproces vertragen en pijn verminderen. Maar patiŽnten die een stickie opsteken of een stukje spacecake oppeuzelen, overtreden de wet. Vorige maand werd in Engeland nog een vrouw tot een boete van duizenden guldens veroordeeld wegens het !'distribueren en verschaffen van cannabis!': zij had haar aan reuma lijdende man cannabissoep gegeven. De man kreeg ook een boete, wegens het gebruiken van een illegale drug.
  Naast het vertragen van het ziekteproces en symptoombestrijding bij multiple sclerose en het verminderen van pijn bij bepaalde vormen van reuma, zou cannabis ook bruikbaar zijn als middel om de eetlust van aidspatiŽnten te stimuleren en als anti-misselijkheidmedicijn bij chemotherapie. Ook lijders aan slapeloosheid, astma en epilepsie zouden mogelijk baat kunnen hebben bij het middel. Guy hoopt binnen vijf jaar minstens ťťn van cannabis afgeleid medicijn op de markt te brengen. De komende vijf jaar investeert GW ongeveer 35 miljoen gulden.
  Cannabis wordt al vijfduizend jaar medisch toegepast. Koningin Victoria gebruikte cannabis om menstruatiepijnen te bestrijden. Pas in 1971 werd in het Verenigd Koninkrijk het gebruik van cannabis als geneesmiddel verboden, om te voorkomen dat mensen het als recreatieve drug zouden gaan gebruiken. Het verbod betekende niet het einde van het cannabis-medicijngebruik. Naar schatting groeien en bloeien er in Groot-BrittanniŽ een half miljoen illegale cannabisplanten ten behoeve van zelfmedicatie.
  De afgelopen maanden nam de druk op de regering om toestemming te geven voor onderzoek naar de medische mogelijkheden toe. Onder meer de British Medical Association, de Church of England en de Multiple Sclerosis Society drongen er bij het ministerie van Binnenlandse Zaken op aan onderzoek toe te staan. Een van de hoogste Britse justitiŽle autoriteiten, Lord Bingham of Cornhill, de Lord Chief Justice, zei een paar maanden geleden zelfs dat het tijd werd voor een !'open debat!' over de legalisering van cannabis in het algemeen.
  GW Pharmaceuticals doet er in afwachting van die discussie alles aan om de scheiding tussen medicinaal en recreatief gebruik van cannabis te handhaven. Behalve de strenge beveiliging van het geheime kassencomplex, geldt voor medewerkers ook binnen de kassen een streng regime. Om de kans te verkleinen dat werknemers de oogst gezellig oproken, neemt het bedrijf alleen werknemers van veertig jaar of ouder aan, in de veronderstelling dat die minder geneigd zijn een stickie op te steken.

  #2
  Re: Britten doen medisch onderzoek met Nederwiet

  Ja Stafford,
  't is ver gekomen. Vroeger was Nederland een voorbeeld aangaande het cannabisbeleid voor de rest van de wereld, maar al lang niet meer. Als ook de Britten meer durven hierin, is het zeker tijd om na te denken welk beleid het goede is.

  Comment

  Footer Left Ad

  Collapse
  Bezig...
  X