Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Vijf hennepstruiken niet bestraft

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Vijf hennepstruiken niet bestraft

  Korting op 420shop
  Vijf hennepstruiken niet bestraft

  DEN HAAG - Thuistelers met maximaal vijf wietplanten kunnen ervan uitgaan dat ze niet worden vervolgd, ongeacht het resultaat van de oogst. Voorwaarde is dat de telers direct afstand doen, als de politie aanklopt. De Hoge Raad heeft dat dinsdag geoordeeld over de cassatie van het Openbaar Ministerie in drie vergelijkbare zaken.

  Het Openbaar Ministerie was in cassatie gegaan tegen beslissingen van het gerechtshof in Den Bosch in december 2008. In hoger beroep werden drie personen vrijgesproken voor het telen van vijf wietplanten.
  Een verdachte werd in Roermond in eigen tuin aangetroffen met vijf planten met een totale opbrengst van 2180 gram. Een echtpaar in Uden oogstte 6712 gram van vijf planten.
  Justitie wees erop dat het bezit van maximaal 30 gram wordt gedoogd en eiste straffen tegen de verdachten.
  Op basis van een aanwijzing uit 2000 oordeelt de Hoge Raad dat het telen van niet meer dan vijf hennepplanten niet strafrechtelijk wordt vervolgd, als er geen sprake is van bijzondere omstandigheden en de teler tijdig afstand doet. „De hoeveelheid en het gewicht van de met deze tot vijf planten beperkte teelt verkregen hennepopbrengst doen niet ter zake.”

  link

  #2
  Re: Vijf hennepstruiken niet bestraft

  @Op basis van een aanwijzing uit 2000 oordeelt de Hoge Raad dat het telen van niet meer dan vijf hennepplanten niet strafrechtelijk wordt vervolgd, als er geen sprake is van bijzondere omstandigheden en de teler tijdig afstand doet. „De hoeveelheid en het gewicht van de met deze tot vijf planten beperkte teelt verkregen hennepopbrengst doen niet ter zake.”

  Een duidelijk arrest van ons hoogste rechtscollege: het is nog niet gepubliceerd in NJ. Het maakt niet uit of de HR de zaak zelf heeft afgedaan of heeft doorverwezen naar een ander Gerechtshof om uitspraak te doen met in achtneming van het gewezen arrest.
  Wat kunnen we hiervan leren? De maximale hoeveelheid eigen geteelde wiet, die je in voorraad mag hebben, heeft geen bovengrens meer van 30 gram.
  Hoe maak je aannemelijk, toon je aan of bewijs je dat een eventueel aangetroffen hoeveelheid groter dan 30 gram inderdaad eigen teelt is? Fotoverslag van je planten in de tuin of de kas?
  Is een fotoverslag aannemelijk?
  Of wordt je geacht met een fotoverslag je eigen teelt te hebben aangetoond?
  Of wordt een fotoverslag als bewijs aanvaard?
  Er is dus nog speelruimte voor het Openbaar Ministerie: stel dat de politie bij je thuis 500 gram wiet aantreft. Moet je dan aannemelijk maken, aantonen of bewijzen dat de wiet uit eigen teelt voorkomt?

  Mijn kanttekening bij bijzondere omstandigheden: naar ik aanneem zal bijverlichting een bijzondere omstandigheid zijn. Een watergeefsysteem, bijv. Blumat kegels, is dat een bijzondere omstandigheid?

  Conclusie: hoewel het arrest duidelijkheid schept m.b.t. de hoeveelheid die je aan eigen teelt voorhanden mag hebben heeft het Openbaar Ministerie nog genoeg munitie om de impact van dit arrest te mitigeren. In mijn studietijd werd er op gehamerd dat de beginselen van het recht stoelden op rechtsgelijkheid, rechtszekerheid en rationaliteit. Ethische beginselen schijnen niet meer relevant te zijn.

  Terzijde: het lijkt wel of de Officieren van Justitie totaal geen gevoel voor eigenwaarde hebben. Het interesseert ze geen ene mallemoer of ze gezichtsverlies lijden of niet.

  Comment

  Footer Left Ad

  Collapse
  Bezig...
  X