Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Utrecht zet plan voor legale wietteelt toch door

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Utrecht zet plan voor legale wietteelt toch door

  Korting op 420shop
  Binnenland Ondanks weerstand in het kabinet gaat Utrecht door met een experiment voor de legale teelt van wiet. Dat zegt wethouder Victor Everhardt (D66) vandaag in NRC Handelsblad.
  De vorige week verschenen drugsnota van het kabinet lijkt dit plan te dwarsbomen. “Experimenten zoals de gemeente Utrecht deze voorstelt zijn in strijd met geldende wetgeving en internationale verplichtingen”, schrijven de VVD-ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Schippers (Volksgezondheid) in hun drugsnota. Dit zou onomstotelijk blijken uit een onderzoek uit 2005, naar experimenten met het gedogen van wietteelt. “Kern van ons beleid is dat elke vorm van teelt van cannabis strafbaar en verboden is en blijft.”
  Utrecht lanceerde dit voorjaar het plan om nederwiet voor eigen gebruik gecontroleerd te laten kweken in clubverband. Het zou daarbij gaan om de in Nederland gedoogde hoeveelheid van maximaal vijf wietplanten per persoon. Op deze manier wil Utrecht een deel van de hennepteelt uit de illegaliteit halen en wietgebruikers boven de 18 jaar een alternatief bieden voor de coffeeshop. De daar verkochte wiet is per definitie illegaal geteeld.
  Utrecht gaat dus de wet overtreden? Nee, zegt wethouder Everhardt tegen onze verslaggever Joke Mat. Hij heeft het rapport uit 2005 ook heeft gelezen. “Er staat duidelijk in dat je cannabisteelt voor eigen gebruik op nationaal niveau kunt regelen.” De weerstand van Opstelten vindt Everhardt ook verder niet bezwaarlijk. “Als wij binnen de bestaande wetten en regels een wietexperiment willen doen, kunnen we dat doen. Ik hoop natuurlijk wel dat het rijk het uiteindelijk toch wil ondersteunen.”
  Volgens Everhardt is het Utrechtse experiment gericht op de volksgezondheid. Omdat elk toezicht op de wietteelt voor coffeeshops ontbreekt, weten klanten niet wat voor wiet ze daar kopen. “Er kunnen schadelijke stoffen in zitten. Het kan met bestrijdingsmiddelen zijn geteeld of te snel zijn gedroogd.” Ook heeft de gebruiker geen invloed op het thc-gehalte. Thc (tetrahydrocannabinol) is de werkzame stof in cannabis.
  Voorlopig is Utrecht nog bezig met de uitwerking van het plan. Het experiment begint op zijn vroegst over anderhalf jaar. In een tweede, gelijktijdig experiment wil Utrecht wietverslaafden die in behandeling zijn bij een psycholoog of psychiater gecontroleerd cannabis toedienen in de therapie. Volgens Everhardt staat overmatig blowen nu vaak een effectieve behandeling van deze mensen in de weg. Bij dit experiment zou de cannabis mogelijk worden aangeleverd door het al bestaande Bureau Medicinale Cannabis, een overheidsorganisatie die wiet levert aan apotheken en onderzoeksinstellingen.


  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/05/31/...elt-toch-door/
  Stultus es, qui facta infecta facere verbis postulus.


  sigpic

  FAQ links over kweken  Never give in — never, never, never, never, in nothing great or small, large or petty, never give in except to convictions of honour and good sense.
  W.L.S. ChurchillFooter Left Ad

Collapse
Bezig...
X