Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Nederlandse wietmaffia zakt af naar ons land

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Nederlandse wietmaffia zakt af naar ons land

  Korting op 420shop
  Een kleine pakkans, lage straffen en miljoenen winst. Redenen genoeg voor de Nederlandse wietmaffia om in BelgiŽ actief te zijn. ‘Het gaat hopeloos de verkeerde kant op.’ Een blik op een wereld van liquidaties, folteringen, ripdeals en een vluchtende burgemeester.


  De voorbije zeven jaar steeg in BelgiŽ het aantal opgerolde cannabisplantages met meer dan 50 wietplanten van 29 naar 456. Die evolutie is onlosmakelijk verbonden met de hardere aanpak bij onze noorderburen. Sinds Nederland opgeschrikt werd door een ware cannabisoorlog heeft de overheid de aanpak van de georganiseerde hennepkweek tot een topprioriteit gemaakt. In ons land blijven politici en magistraten achter. Resultaat: de Nederlandse cannabiscriminelen verschuiven hun activiteiten naar BelgiŽ.


  Het is een verontrustende trend, temeer omdat de criminelen er niet voor terugdeinzen zwaar geweld te gebruiken. ‘In het Nederlandse cannabismilieu zijn moord, afpersing en marteling schering en inslag. Het zou bijzonder naÔef zijn te denken dat wij daarvan gespaard zullen blijven’, zegt professor criminologie Brice De Ruyver. ‘Er is zich een ernstige dreiging aan het realiseren.’
  De voorbije maanden is de concurrentie tussen cannabiskwekers in Nederland steeds grimmiger geworden. Onderling geweld is de norm. Ze vechten om het marktmonopolie in bepaalde regio’s en deinzen er niet voor terug elkaars plantages leeg te roven. Het aantal dergelijke ripdeals is de afgelopen twintig jaar schrikbarend toegenomen. Aangezien bestolen henneptelers moeilijk naar de politie kunnen stappen, nemen ze zelf het heft in handen, met dramatische gevolgen.


  Tussen 2002 en 2005 hielden 25 liquidaties in drie Nederlandse provincies rechtstreeks verband met de wiethandel. Het werkelijke aantal hennepdoden ligt vermoedelijk hoger. Sinds enkele maanden is daarom in Brabant de Taskfoce Hennep opgericht. Het team is een samenwerking van het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Brabantse politiekorpsen en de burgemeesters van de vijf grootste Brabantse steden.
  Dat de taskforce alles uit de kast haalt om zijn taak te vervullen, bleek eergisteren nog, toen zeventig agenten een woonwagenkamp in Oirschot binnenvielen. Ze vonden er onder meer een kruisboog, een handvuurwapen, boksbeugels, pepperspray, messen, munitie en kilo’s hennep.
  Daarom komen de Nederlanders nu naar ons land, weet criminoloog Brice De Ruyver. ‘Nu Nederland de druk op de professionele wiettelers gevoelig opvoert, zien we een substantiŽle verschuiving naar ons land. Jarenlang betekende Nederland een ongelimiteerde en relatief ongestoorde afzetmarkt. De coffeeshops worden gedoogd, maar de aanvoer naar de coffeeshop is nooit legaal geweest. Zo is het niet verwonderlijk dat die dan in misdaadhanden komt. Buitenlandse drugstoeristen zakten massaal af naar Nederland, wat tot een zeer lucratieve handel leidde.’


  ‘Wat ons zeer ongerust maakt’, zegt de Belgische commissaris Van Camp, ‘is dat de plantages in BelgiŽ niet meer beperkt blijven tot de gebieden die aan Nederland grenzen. Ook regio’s als Luik, Brussel en Charleroi beginnen zich te manifesteren. Om nog niet te spreken van de Ardennen, een landelijk gebied waar dus minder controle is en waar zaken die het daglicht niet mogen zien in alle rust kunnen plaatsvinden. Bovendien zien we ook steeds meer spelers op de markt. De grootste groep heeft connecties met Nederland, maar we onderscheppen ook Turks-Bulgaarse connecties, Marokkaanse samenwerkingsverbanden en Vietnamese organisaties. Die laatste hebben de hele cannabiskweek in Canada in handen, maken van Groot-BrittanniŽ de tweede grootste producent in Europa en zijn nu ook actief bij ons. Ze zijn dikwijls gerelateerd aan mensenhandel, kinderarbeid en prostitutie.’


  Op de vraag of politie en justitie de topfiguren van de criminele bendes kunnen raken, antwoordt Van Camp met een eerlijk ‘neen’. ‘Wanneer we een plantage vinden, is daar vaak niemand aanwezig. Dan hebben we weinig aanknopingspunten. Als er wel iemand is, gaat het om de tuinier die uiteraard zwijgplicht heeft gekregen. Bovendien gebruiken de spilfiguren de grens als een natuurlijke barriŤre om het gerechtelijk onderzoek te hinderen. Er zijn wel samenwerkingsverbanden tussen Nederland en BelgiŽ, maar de grens bestaat nog altijd voor politie en gerecht, terwijl die er voor individuen niet meer is.’ Van Camp geeft ook toe dat er ‘niemand echt hardop staat te roepen om heel veel plantages op te rollen. Het kost ontzettend veel tijd en geld en het eindresultaat is vaak vrij ontmoedigend. Als je ziet wat voor straffen ze maar krijgen...’


  ‘Politici weigeren dit te beschouwen als een issue’, zegt Brice De Ruyver. ‘Er is dringend nood aan een crimineel-politiek beleid voor dit probleem. Een samenwerking en uitwisseling van gegevens met elektriciteitsmaatschappijen, met verzekeraars, met woonbureaus zou een krachtig opsporingswapen zijn. Ik pleit voor een goed gewapend bestuur. Maar er gebeurt niks. We zitten nu in volle voorbereiding naar een nationaal veiligheidsplan 2012-2014. Het ziet er niet naar uit dat cannabisteelt daar een onderdeel van wordt, ondanks onze noodkreten. Ook ons justitieel systeem heeft geen specifieke aandacht voor dit fenomeen. Ga eens alle gerechtelijke arrondissementen af met de vraag waar cannabisplantages een prioriteit zijn. Nergens. Als men vandaag plantages oprolt, is dat vaak omdat een aandachtige buur iets verdachts heeft gezien of omdat de boel in brand schiet. Per toeval dus. Ik heb ook bij de minister van Justitie nog nooit gemerkt dat hij hiervan wakker ligt. Het is geen vervolgingsissue en dus ook geen opsporingsissue. ‘Het gaat hopeloos de verkeerde kant uit’, zucht De Ruyver.

  *INTERVENTIE*

  De oplossing: legaliseer, decriminaliseer, reguleer... zucht... zullen we het ooit nog meemaken?
  Die bende ongeÔnformeerden, industriŽlen en corrupten zullen het wel nooit (willen) begrijpen zeker.
  Want daar draait het immers om, geld en onwetendheid. Hennep is het mooiste gewas dat er bestaat, het zou de wereld zo hard kunnen helpen.

  *INTERVENTIE*

  Het hele verhaal leest u dit weekend in de Standaard, of in de e-krant

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110729_3296  Last edited by lenni; 30 July 2011, 10:43.

Footer Left Ad

Collapse
Bezig...
X