Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Veel geweld in hasjhandel grensstreek

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Veel geweld in hasjhandel grensstreek

  Korting op 420shop
  AMSTERDAM

  In Limburg, Noord-Brabant en Zeeland neemt het geweld rond softdrugsteelt en -handel toe. In de periode 2000-2005 zijn 25 mensen om het leven gekomen door geweld dat rechtstreeks in verband staat met wietteelt.

  Dit zei officier van justitie Ad Clarijs van het parket in Roermond tijdens het symposium De wereld achter de wietteelt gisteren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Justitie baseert zich op de gegevens van grote onderzoeken die de politie in de drie zuidelijke provincies heeft gehouden.

  Volgens justitie is het aantal van 25 nog maar het topje van de ijsberg. ''Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk nog hoger.'' Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de politie meer tijd steekt in het opsporen van zware criminelen die actief zijn in de hasjhandel. Volgens een woordvoerder van het OM is 'de op het oog voor de hand liggende conclusie' dat het louter om liquidaties zou gaan, te kort door de bocht. Het gaat inderdaad wel over moord en doodslag. ''Een ripdeal is geen liquidatie. En als zich in die wereld een crime passionnel heeft voorgedaan, telt die ook mee in de cijfers.''

  Onderzoeker Toine Spapens van de Universiteit van Tilburg komt ook tot de conclusie dat organisaties die zich bezighouden met wietteelt en -handel in alles, ook in de toepassing van geweld, vergelijkbaar zijn met bendes die in harddrugs doen. Spapens bestudeerde twintig dossiers over wietteelt in Zuid-Nederland.

  Professor dr. Tom DeCorte van de Universiteit Gent betoogde dat de Belgische wietteelt zich concentreert in de grensstreek. DeCorte: ''Hier komt een opvallend feit aan het licht: Belgische telers verkopen de oogst aan de achterdeur van Nederlandse coffeeshops. Vervolgens kopen ze de eigen drugs, legaal, in diezelfde coffeeshops. De vraag naar cannabis in BelgiŽ is de laatste jaren gigantisch gestegen.''

  Grtz

Footer Left Ad

Collapse
Bezig...
X