
Eindhoven begint een stadskwekerij voor hennep. De kweker moet de voorraden leveren voor de eigen coffeeshops. Dat is een van de uitkomsten van de wiettop in het stadhuis van Almere, waar zeker dertig gemeenten over het drugsbeleid hebben gesproken.
De bijeenkomst was een initiatief van burgemeester Leers van Maastricht en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Er werd onder meer vergaderd over legaliseren van de wietteelt en het ontmoedigen van drugstoerisme.
Meerderheid wil legalisatie
Een groeiend aantal burgemeesters is de overlast en de criminaliteit die coffeeshops met zich meebrengen zat. Vooral de toenemende invloed van criminele netwerken op de handel- en productie van wiet is de steden een doorn in het oog. Een meerderheid van de gemeentes met coffeeshops is daarom vóór legalisering van de wiethandel- en teelt. Dat bleek deze week uit een NOS-enquete.
Toekomstscenario's
Tijdens de top probeerden de wietgemeentes overeenstemming te bereiken over een tienpuntenplan voor de toekomst van het gedoogbeleid. Daarin staan oplossingen en maatregelen waarvoor de gemeentes de hulp van de regering inroepen. Ze bespraken ook knelpunten en problemen die het huidige softdrugsbeleid veroorzaken, aan de hand van een aantal presentaties. Zo presenteerden burgemeester Leers van Maastricht en enkele andere burgemeesters hun scenario's. De bestuurders wilden met de bijeenkomst het onderwerp hoger op de landelijke politieke agenda zetten.
De uitkomsten zullen worden aangeboden aan het kabinet. Ondanks dat in het regeerakkoord was afgesproken dat het gedoogbeleid onaangetast zou blijven, ligt het softdrugsbeleid ook in Den Haag onder vuur. Coalitiepartijen CDA en PvdA zijn het oneens over de oplossing van de overlastproblematiek. Pleidooien voor complete sluiting van alle coffeeshops (CDA) en legaliseren van de productie en handel in softdrugs (PvdA) wisselen elkaar af.
Bron: NOS
Comment