Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwet

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwet

  Korting op 420shop
  Breaking nieuws van huisadvocaat Meester Veldman! Deze week deed de rechtbank Zeeland West Brabant een belanghebbende uitspraak over het growshopverbod. De kwestie ging over de inbeslagname van een enorme partij kweekbenodigdheden. Het oordeel was luid en duidelijk: deze inbeslagname kan de strafrechtelijke toets niet doorstaan en de spullen moeten terug naar de rechtmatige eigenaar!
  Met deze column krijgt de lezer een kijkje in de keuken van een rechtbank die oordeelde over het growshopverbod.
  Wat was er aan de hand?

  Namens een handelsonderneming deed ik een verzoek tot teruggave van in beslag genomen kweekbenodigdheden. Dit bedrijf profileerde zich voor 1 maart jl. nadrukkelijk als growshop. Er was direct nadat het growshopverbod van kracht was een indrukwekkend arsenaal aan spullen in beslag genomen. De politie ging voortvarend tewerk en liet geen lichtarmatuur in de magazijnen achter.

  Wijkagent vergat het woordje ‘grootschalige’ in zijn tweet te voegen en heeft het dus bij het verkeerde eind
  De Brabantse politie viel met groot machtsvertoon begin maart jl. een bedrijf in Goirle binnen. In een magazijn lag een voorraad artikelen die zonder twijfel kunnen worden gebruikt voor de hennepteelt, zoals lampen, luchtverdeelslangen, voedingsbodems, droogrekken, groei- en meststoffen, en wat al dies meer zij.
  Alle goederen werden door de politie afgevoerd. De dienders waren de hele dag bezig en hebben zich een breuk gesjouwd. De eigenaar en zijn twee personeelsleden waren tijdens de inval de voorraad in het magazijn aan het inventariseren, de webwinkel was op het moment waarop de politie het magazijn binnen viel gesloten. De eigenaar verklaarde dat hij de ontwikkelingen rond het growshopverbod wilde afwachten.
  Kweekspullen NIET verboden

  De rechtbank in Breda moest de vraag beantwoorden of de imposante voorraad kweekbenodigdheden in verband kon worden gebracht met het growshopverbod. Dat de spullen kunnen worden gebruikt voor hennepteelt stond vast. Het betrof immers het geijkte arsenaal dat iedere hennepteler gebruikt. Maar dat is niet genoeg, zo betoogde ik. Er moet sprake zijn van een criminele intentie waaruit blijkt dat de eigenaar de bedoeling had om de goederen voor de beroepsmatige hennepteelt beschikbaar te stellen. Die criminele intentie ontbrak en dus is geen sprake van een strafbaar feit. Zo staat het in de parlementaire geschiedenis en dit hield ik de rechtbank voor.
  De rechtbank nam mijn redenering volledig over en bepaalde dat alle goederen moeten worden teruggegeven

  De rechtbank nam mijn redenering volledig over en bepaalde dat alle goederen moeten worden teruggegeven. Weg waren de beschuldigingen van de officier van justitie die beweerde dat alle spullen die geschikt kunnen zijn voor hennepteelt verboden zijn. Een verkoper die dergelijke spullen verkoopt moet meer worden verweten dan het enkele bezit van kweekbenodigdheden. Bewezen moet worden dat hij opzet heeft om de grotere hennepteler van dienst te zijn door de spullen ten behoeve van deze teler aan te bieden.
  Je mag dus kweekbenodigdheden verkopen. De bal ligt bij het openbaar ministerie om te bewijzen dat je een criminele intentie hebt. Die heb je niet per definitie door het aanbieden van growshopartikelen. Zolang je je bijvoorbeeld in de bedrijfsvoering beperkt tot levering aan de kleine thuisteler en geen spullen aanbiedt die toch echt voor de grotere telers bestemd zijn, zal de officier van justitie met betere papieren moeten komen. Hij moet bewijzen dat je welbewust de grote hennepteler van dienst wil zijn. Dat justitie hiermee in de praktijk luttele maanden na invoering van het growshopverbod grote moeite heeft blijkt uit deze uitspraak.
  De uitspraak is de tweede in een -naar verwachting- lange reeks die nog gaat komen

  De uitspraak is de tweede in een -naar verwachting- lange reeks die nog gaat komen. Maar deze uitspraak is zonder twijfel de eerste opsteker voor iedereen die zich in zijn nering bedreigd voelt door het growshopverbod. Dat spullen hennep-gerelateerd zijn is onvoldoende, er is meer nodig voor strafbaar handelen.
  In deze uitspraak is een summier oordeel gegeven uitsluitend over in beslag genomen goederen, die zonder twijfel voor de hennepteelt kunnen zijn bedoeld. De uitspraak ging dus -voor alle duidelijkheid- niet over de vraag of de eigenaar schuldig is. Maar als er maar de geringste twijfel zou hebben bestaan over de vraag of de eigenaar een strafrechtelijk verwijt te maken valt en de spullen verboden zijn dan had de rechter mijn verzoek tot teruggave subiet afgewezen. Dat gebeurde niet en dit kan als voorbeeld dienen voor het feit dat je niet zomaar het growshopverbod overtreedt.

  Met deze uitspraak is tevens uitgemaakt dat brieven van allerlei ambtenaren en politiemensen, die beweren dat alle spullen die geschikt zijn voor hennepteelt verboden zijn, de prullenbak in kunnen.
  De uitspraak is tevens van belang voor de zadenhandel. Mensen die cannabiszaden verkopen hebben soms ook brieven gekregen dat ze direct moeten stoppen en zij anders zullen worden aangepakt. Onzin dus, want bewezen moet worden dat je cannabiszaden verkoopt aan beroepsmatige telers. Dat bewijs moet de officier van justitie leveren. Je mag kweekbenodigdheden en cannabiszaden hebben zolang je niet de bedoeling hebt deze beschikbaar te stellen voor de beroepsmatige teelt. De officier van justitie moet bewijzen dat je een criminele intentie hebt om de grotere teler van dienst te zijn. Zolang dat bewijs ontbreekt ben je niet strafbaar.
  Je mag kweekbenodigdheden en cannabiszaden hebben zolang je niet de bedoeling hebt deze beschikbaar te stellen voor de beroepsmatige teelt

  Laat je niet intimideren door allerlei onwetende politiemensen en gemeentelijke handhavers die menen dat zij iedereen die kweekbenodigdheden of cannabiszaden aanbieden het cachot in kunnen werpen. Wees jezelf en blijf alert!
  Amsterdam, 24 juli 2015

  bron rollingstoned
  Last edited by Jointjedraaien; 27th July 2015, 14:45.

  #2
  Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

  Dus voor de growshops een maximaal te besteden bedrag van 200 euro per klant per dag... Probleem opgelost voor alle growshops lijkt mij

  Leuk artikel

  Love,
  Wunkie
  Life's a bitch and then you die.
  So fuck the world and lets get high.

  Comment


   #3
   Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

   ‘Verkoop van cannabiszaden NIET verboden’ aldus advocaat Maurice Veldman

   Het artikel ‘Openbaar Ministerie: verkoop van cannabiszaden is verboden in Nederland‘ heeft tot een stroom reacties geleid. Strafrechtadvocaat Maurice Veldman, specialist op het gebied van de Opiumwet en columnist bij RollingStoned: ‘De dienstdoende ambtenaar heeft telefonisch bericht dat hij geen idee heeft waar hij het over heeft. Dit is ook door het OM bevestigd.’
   Cannabiszaden (© Gonzo media)
   Is de verkoop van cannabiszaden nu wel of niet toegestaan in Nederland? Over die simpele vraag is grote onduidelijkheid sinds de ‘growshopwet’ (artikel 11a, Opiumwet) op 1 maart van kracht is geworden. Sindsdien is onder meer bij groothandel Kulu Trading de volledige voorraad cannabiszaden door de politie in beslag genomen.
   Eind juni kwam daar de brief van een beleidsadviseur van de gemeente Gorinchem aan een zadenbedrijf overheen. Deze H.H.J.M. Broers schreef in deze brief: “Kortgeleden is door het Openbaar Ministerie een landelijke handhavingslijn vastgesteld voor de verkoop van hennepzaden, bedoeld voor de teelt van hennepplanten. De verkoop van hennepzaden voor hennepteelt in de zin van de Opiumwet is verboden.
   In een reactie schrijft advocaat Maurice Veldman:
   De brief uit Gorinchem kende ik al. De dienstdoende ambtenaar heeft telefonisch bericht dat hij geen idee heeft waar hij het over heeft. Dit is ook door het OM bevestigd. Het komt erop neer dat de ambtenaar geen flauw benul heeft, een dienstdoende officier van justitie desgevraagd ook geen idee heeft over de reikwijdte van het growshopverbod en een officier van justitie in Rotterdam die zich beleidsmatig met cannabis bezig houdt heeft verklaard dat art 11a MOGELIJK betrekking kan hebben op zadenverkoop, doelend op verkoop aan beroepsmatige telers, dus uitdrukkelijk niet aan kleine thuistelers.

   (© Gonzo media)
   De verkoop van zaden zal naar mijn overtuiging door de rechter worden verboden voorzover dat een beroeps-, bedrijfsmatig of grootschalig karakter heeft. Dat is de restrictie die het growshopverbod eist. De burgemeester van Amsterdam heeft in een brief laten weten dat verkooppunten in Amsterdam die zaden verkopen in kleine hoeveelheden niet worden aangepakt en dit volledig wordt toegestaan.
   Een officier van justitie heeft gezegd dat de verkoop van zaden mogelijk verboden is en doelde hiermee ook op de verkoop in grote hoeveelheden. Waar de lat van beroepsmatig ligt moet door de rechter worden vastgesteld. In de praktijk worden pakjes van 5 tot 10 zaden dagelijks verkocht. Grootschalig begint bij 200 stuks, dat staat in het Opiumwetbesluit.
   Omdat je 5 planten mag kweken ligt de grens ergens tussen 5 en 200. Ik denk persoonlijk dat alles boven de 10 linke boel is. Bij business to business ligt de zaak weer heel anders. Daar valt moeilijk aan te nemen dat de verkoper ernstige reden heeft te vermoeden dat hij de beroepsmatige hennepteelt faciliteert, omdat hij niet aan een eindgebruiker verkoopt.
   Ard van der Steur (© Gonzo media)
   Voorlopig blijft het wachten op het eerste ‘zaad-vonnis’ en de beantwoording van de Kamervragen die Magda Berndsen (D66) heeft gesteld over de reikwijdte van de growshopwet en de verkoop van cannabiszaden aan Ard van der Steur (VVD), minister van veiligheid en justitie.
   Van der Steur heeft op 30 juni aan de Kamer laten weten deze vragen niet binnen de gebruikelijke termijn te kunnen beantwoorden “aangezien nog niet alle benodigde informatie ontvangen is”.

   bron: http://www.voc-nederland.org/2015/07...urice-veldman/
   Last edited by Jointjedraaien; 27th July 2015, 14:49.

   Comment


    #4
    Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

    Reactie van M. Veldman op mijn persoonlijke mail naar hem

    Dag Hulk,

    Dank voor jouw bemoedigende reactie! We gaan gewoon lekker door.

    Hartelijke groet, Maurice Veldman

    Comment


     #5
     Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

     Goed nieuws
     https://www.jointjedraaien.nl/wietfo...-nieuwe-kansen
     Lets not criticize but legalize

     Comment


      #6
      Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

      Nederland

      Ze maken een wet die strafrechtelijk niet houdbaar is.

      We vallen terug naar monsanto toestanden, maar de plant en ook het zaad is van iedereen.

      Grote Jongens verkopen al sinds 1 mrt geen zaad meer, logisch.

      Daarom http://420shop.nl
      Veel gestelde vragen over het forum
      JOINTJEDRAAIEN.NL - Smoking Community
      420Shop.NL
      "Wat je kunt maken, kun je ook kraken."

      Comment


       #7
       Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

       Maar ondertussen ben je wel geFUCKED.
       Handen in de lucht en groeten aan je tante...

       Comment


        #8
        Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

        http://www.omroepbrabant.nl/?news/23...eruggeven.aspx

        Comment


         #9
         Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

         Nog altijd vaag
         De rechtbank in Breda tikte justitie op de vingers, omdat de verdenking na vier maanden nog altijd vaag is. "Gelet op de grote belangen van klaagster mag naar het oordeel van de rechtbank van het Openbaar Ministerie verwacht worden dat zij voortvarender onderzoek doet dan thans het geval is", aldus de rechters.
         Wat een verspilling van gemeenschapsgeld daar bij het OM.
         Veel gestelde vragen over het forum

         JOINTJEDRAAIEN.NL - Smoking Community
         420Shop.NL - Headshop / Seedshop : Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

         Comment


          #10
          Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

          Mooie info hoor!

          In de geest van deze ontwikkelingen is het zelfs maar vraag of de limit van 5 planten stand kan houden wanneer niet aan te tonen is dat iemand met bijv. 8 planten een beroepsmatige teler is.

          Of denk ik nu op een verkeerd spoor?

          Comment


           #11
           Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

           Hmmmm interessante vraag.... vanaf hoeveel planten ben je beroepsmatig? meer dan 5, 10, 20, 100?
           Alles onder deze grens is dan automatisch hobby kweek en mag dan dus gewoon

           Dat kunnen nog eens aardig gevulde zoldertjes worden dan.
           Verslag: 2e n00b binnen kweek, cookie kush
           Verslag:
           1e n00b binnen kweek...
           Verslag: Ex- balkon, nu guerilla kweek vermoord door slakken

           Comment


            #12
            Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

            Als je binnen kweekt dan is het al "bedrijfsmatig" als je een lamp op een tijdklok hebt en een lichtdicht tentje. Al kan het voor de strafmaat wel uitmaken. Zag ook een zaak waar iemand's koopwoning een half jaar werd afgesloten door de burgemeester op basis van het principe dat er bij meer dan 5 planten sprake is van een handelshoeveelheid.

            Aan de andere kant is Moorlag met 40 planten onder 600W uiteindelijk "vrijgesproken", omdat hij de planten nodig had voor zijn MS.

            Lopen verslag: McPurple S1 Fem van Forum Genetics op DWC met GHE FloraNova onder 400W Cree COBs

            Comment


             #13
             Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

             Oorspronkelijk geplaatst door Ariebombarie View Post
             Hmmmm interessante vraag.... vanaf hoeveel planten ben je beroepsmatig? meer dan 5, 10, 20, 100?
             Alles onder deze grens is dan automatisch hobby kweek en mag dan dus gewoon

             Dat kunnen nog eens aardig gevulde zoldertjes worden dan.
             Ik persoonlijk wil die gok niet nemen, dus zeker niet meer als 5 planten.
             Zou ik binnen kweken, dan zou ik met één a twee plantjes in me eigen behoefte kunnen voorzien.
             Ik denk dat dit laatste voor de rechters belangrijk is. Kan je aannemelijk maken dat het alleen voor eigen gebruik is.
             https://www.jointjedraaien.nl/wietfo...-nieuwe-kansen
             Lets not criticize but legalize

             Comment


              #14
              Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

              Dat is het dus: Als je met succes n verweer kan voeren dat bijv. De 8 planten voor eigen gebruik is omdat jij en je vrouw levensgenieters zijn. Waarom zou n rechter dan vast blijven houden aan 5 planten als bij n growshophouder de aantallen niet meer doorslaggevend zijn?
              (ik waag me er ook niet aan, maar deze ontwikkeling is leuk om te volgen)

              Comment


               #15
               Re: Breaking nieuws! Mr. Veldman: Rechtspraak veegt vloer aan met het OM inzake growshopwe

               Ja, het is nogal een trein hé.
               Handen in de lucht en groeten aan je tante...

               Comment

               Footer Left Ad

               Collapse
               Bezig...
               X