Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Blowende schizofrenen hebben kleinere hersenen

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Blowende schizofrenen hebben kleinere hersenen

  Korting op 420shop
  (Novum) - Het hersenvolume van mensen die lijden aan schizofrenie en cannabis gebruiken, neemt sterker af dan van niet-gebruikende patiŽnten. Het is niet bekend of het gebruik van cannabis oorzaak of gevolg is van de afname van het hersenvolume. Dat meldt UMC Utrecht maandag op basis van onderzoek door psychiater Monica Rais.

  Rais onderzocht schizofreniepatiŽnten die wel cannabis gebruiken, schizofreniepatiŽnten die niet gebruiken en een groep gezonde mensen. In vijf jaar tijd testte zij deze mensen twee keer met behulp van MRI-scans. Uit de scans blijkt dat het hersenvolume sterker daalt bij patiŽnten die de drug wel gebruiken.

  Rais concludeert wel dat het negatieve effect van cannabisgebruik op het verloop van de ziekte deels kan worden verklaard door het afgenomen hersenvolume. Ze roept psychiaters dan ook op patiŽnten en jonge mensen in het algemeen te waarschuwen voor de mogelijke risico's van cannabisgebruik. Bij mensen met genetische aanleg voor schizofrenie kan cannabisgebruik het ontstaan van de ziekte vervroegen en psychosen oproepen.

  Het onderzoek is vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Psychiatry gepubliceerd.

  Grtz

Footer Left Ad

Collapse
Bezig...
X