Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Drugsgebruik in Europa 'historisch hoog'

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Drugsgebruik in Europa 'historisch hoog'

  Korting op 420shop
  Drugsgebruik in Europa 'historisch hoog'
  door Jos Straathof

  Tien jaar geleden stelden de Verenigde Naties dat in 2008 de wereld 'drugsvrij' moest zijn.

  Maar er is nu toch sprake van 'een andere realiteit', stelde Frieda Brepoels, Vlaams christen-democratisch lid van het Europees Parlement, zaterdagochtend in Hotel de Druiventros in Berkel-Enschot. Het drugsgebruik in Europa staat op een 'historisch hoogtepunt'.

  De Vlaamse was een van de sprekers op een door het CDA Brabant georganiseerd debat over Europa en het drugsbeleid. Drugs raken ons allemaal, aldus het CDA: in de woonomgeving, lokaal, nationaal en Europees. Met de discussie wilden de christen-democraten de fractie in de Tweede Kamer 'actiepunten' meegeven voor het debat over het drugsbeleid, dat binnenkort losbarst.

  Er waren indringende getuigenissen van 'Moedige Moeders' uit de gemeente Bernheze en omstreken, een organisatie van moeders van verslaafde kinderen. Zij weten als geen ander hoe de jeugdzorg soms kinderen niet helpt omdat ze verslaafd zijn, hoe de verslavingszorg ze weer doorstuurt omdat er ook sprake is van een psychische stoornis en hoe de GGZ behandeling pas wil aanpakken als eerst de verslaving verholpen is.

  Ook op lokaal niveau heeft het drugsbeleid grote gevolgen. Volgens Michel Marijnen, burgemeester van Roosendaal, trekt zijn stad, samen met Bergen op Zoom, wekelijks 25.000 buitenlandse drugstoeristen, die jaarlijks vele tientallen miljoenen uitgeven, waarmee de samenleving wordt 'gecorrumpeerd', aldus Marijnen.

  Het speciale Courage-project moet de overlast aanpakken. Daarbij worden de grenzen van de wet opgezocht. Zo is in de Algemene Politie Verordening vastgelegd dat mensen een 'gebiedsontzegging' van veertien dagen kunnen krijgen.

  "We moeten nog maar afwachten of de rechter dat pikt", aldus Marijnen. Drugspanden worden, als de eigenaar niet reageert op een eerste waarschuwing, voor vijf jaar dichtgetimmerd.

  CDA-Kamerlid Cisca Joldersma pleitte voor aanpak van de grow- shops. Want waarom wel de wiettelers aanpakken en niet de motor daarachter? Growshops zijn volgens Joldersma vaak 'fullservice-bedrijven', die zelfs de afzet van de wiettelers richting coffeeshops regelen.

  Wat de verslaafden betreft: het CDA heeft geen probleem met gedwongen opname, wat tot nu toe slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk is.

  Burgemeester Marijnen wees er op dat het drugsprobleem nooit opgelost zal worden, maar hoogstens beheersbaar zal zijn.

  Volgens Europees parlementslid Brepoels heeft eenvierde van alle volwassenen in Europa ooit cannabis gebruikt, Europa telt 4,5 miljoen cocaÔne-gebruikers. Er is ook nooit zoveel geld aan uitgegeven: de Europese Unie maakt jaarlijks alleen al 750 miljoen euro over om de drugsproductie in bijvoorbeeld Zuid-Amerika te beperken.

  Wat het CDA in het Kamerdebat moet nastreven, was voor sommige aanwezigen in de zaal overzichtelijk: de coffeeshops moeten dicht. En verder moeten hulpverleners en zorginstellingen betrokkenen niet meer van het kastje naar de muur sturen, maar samenwerken. Grenssteden mogen extra financiŽle middelen krijgen.

  Grtz

Footer Left Ad

Collapse
Bezig...
X