Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

'Sluiting Checkpoint is zeker'

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  'Sluiting Checkpoint is zeker'

  Korting op 420shop
  TERNEUZEN - Een sluiting van coffeeshop Checkpoint lijkt onafwendbaar. Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen kan op basis van de Opiumwet en de Wet Damocles bestuursrechtelijke stappen nemen tegen Checkpoint.

  Ook kan hij wachten tot justitie en politie strafrechtelijk actie ondernemen tegen de Terneuzense coffeeshop, maar Lonink meldde twee weken geleden in deze krant al dat zijn geduld op raakt. Hij wacht nu op informatie van justitie waaruit duidelijk blijkt dat de coffeeshop vorig jaar juni de gedoogregels heeft overtreden. Is dat het geval, dan is een sluiting van Checkpoint voor een periode van minstens zes maanden nagenoeg zeker. Dit blijkt uit het informatiepakket dat de burgemeester heeft verstuurd aan de gemeenteraad over de kwestie Checkpoint. Een andere optie noemt hij niet in zijn brief.

  Het OM heeft ruim negen maanden na de inval haar onderzoek nog niet klaar. Loninks rechtsgevoel knaagt, mede gevoed door druk van politiek en burgers. In de stukken aan de raad schetst Lonink de wettelijke mogelijkheden om op te treden tegen coffeeshops die de gedoogregels overtreden. Allereerst biedt de Opiumwet ruimte om zowel straf- als bestuursrechtelijk op te treden. Verder geeft de Wet Damocles, die de verkoop, aflevering en verstrekking van drugs reguleert, mogelijkheden om maatregelen te nemen. Lonink denkt naar dit laatste wapen te kunnen grijpen omdat er - zo schrijft hij de raad - 'naar het zich laat aanzien sprake is van overtreding van de maximum handelsvoorraad'. Bij de inval werd een voorraad van ruim vijf kilo wiet en 1600 voorgedraaide joints aangetroffen.

  De burgemeester doet in de stukken uitvoerig verslag van zijn pogingen om ook nationaal en internationaal het cannabisbeleid te herijken. ,,Er moet iets gebeuren", meent Lonink, ,,omdat gedogen als een tijdelijke oplossing aan de burgers is uit te leggen, maar op lange termijn leidt tot aantasting van de geloofwaardigheid van het openbare gezag."

  Lonink is lid van een bestuurdersgroep onder aanvoering van oud- premier Dries van Agt die ijvert voor een nieuw (internationaal) cannabisbeleid. Premier Balkenende voelt er weinig voor om op dit vlak een voortrekkersrol te spelen.

  Grtz

  #2
  a friend with weed, is a friend indeed. zegge ze altijd maar das toch te zien zenne

  Comment

  Bezig...
  X