Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Kamer wil aanscherping drugsbeleid

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Kamer wil aanscherping drugsbeleid

  Korting op 420shop
  07-03-2008

  Het Nederlandse drugsbeleid gaat op de schop. Zoveel is duidelijk na het Kamerdebat over de Nederlandse aanpak van verdovende middelen. Er tekent zich een Kamermeerderheid af om het gedoogbeleid van de afgelopen tientallen jaren fors aan te scherpen. Zelf de wereldberoemde coffeeshops blijven niet buiten schot.

  CDA-kamerlid Ciska Joldersma had tijdens het debat over het vaderlandse drugsbeleid de koppen een paar keer geteld. Nadat haar partijgenoot, minister Hirsch Ballin, meedeelde dat hij de growshops gaat verbieden en daarvoor van een meerderheid bijval kreeg, dacht Joldersma wellicht dat het momentum daar was. Ze filosofeerde vervolgens hardop over de wenselijkheid om ook maar alle coffeeshops in Nederland te sluiten. Zo worden scholieren niet meer verleid om hun tijd daar te versuffen, is iedereen meteen van de omgevingsoverlast af en behoren problemen met buurlanden over coffeeshops nabij de grens ook tot de verleden tijd.


  Nederwiet
  En verder bevat de wereldberoemde Nederlandse nederwiet volgens Joldersma tegenwoordig zoveel THC dat een dezer dagen toch moest overwogen of het inmiddels geen harddrug is en daarom niet langer gedoogd zou moeten worden.

  Opmerkelijk genoeg konden veel Kamerleden zich eigenlijk wel vinden in het pleidooi van Joldersma. Zelfs de Partij van de Arbeid heeft begrip voor de problemen die het CDA signaleert rond de coffeeshops. De sociaal-democraten gaan nog niet zover om meteen het pleidooi voor sluiting te omarmen maar het geeft de fans van het aloude gedoogbeleid te denken.


  Gruwelen van het gedoogbeleid
  In de Kamer zijn die eigenlijk alleen nog maar te vinden bij GroenLinks en D66. Die hekelden in het debat de ommekeer in denken van de VVD en de PvdA. Omdat de ChristenUnie, de SGP en de PVV van Wilders ook al gruwen van het huidige Nederlandse gedoogbeleid, zouden in deze kabinetsperiode best nog eens grote veranderingen op kunnen treden.

  Van wijze adviezen van allerlei onderzoekscommissies en internationale academische loftuitingen over de Nederlandse aanpak wensen de ministers Hirsch Ballin en Klink zich maar weinig aan te trekken. Zij laten de Europese afkeuring van het beleid en de eigen anti-drugsopvattingen zwaarder wegen. Zelfs het ultieme argument van de voorstanders van de status quo - het relatief laagste aantal drugsdoden ter wereld - maakt geen indruk.

  Het kabinet heeft beloofd dat men vooruitlopend op mogelijke wijzigingen binnen een half jaar met een nieuwe Integrale Drugsnota komt. Tegelijkertijd komt er een evaluatie van 30 jaar gedoogbeleid. Dat gebeurt allemaal op het moment dat de positieve belangstelling voor de huidige Nederlandse aanpak groeit. Veel landen sturen delegaties naar Den Haag om te bezien welke elementen van de Nederlandse drugsaanpak zij kunnen overnemen.
  a friend with weed, is a friend indeed. zegge ze altijd maar das toch te zien zenne
Bezig...
X