Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Trekt uw plant: mag het nu of mag het nu niet?

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Trekt uw plant: mag het nu of mag het nu niet?

  Korting op 420shop
  (10/05/2008) Trekt Uw Plant heeft de afgelopen dagen opnieuw geprobeerd een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag of het bezit van cannabis voor eigen gebruik in BelgiŽ nu is toegelaten of niet. Maar steeds opnieuw weigeren de autoriteiten hier een antwoord op te geven.

  Volgens een ministeriÍle richtlijn die in januari 2005 door de minister van justitie en 5 procureurs-generaal van BelgiŽ werd uitgevaardigd, kan de vaststelling door de autoriteiten van het bezit van een hoeveelheid cannabis voor persoonlijk gebruik (vastgesteld op max. 3 gram en een

  cannabisplant) door een meerderjarige, zonder dat sprake is van verzwarende omstandigheden of overlast, enkel leiden tot een Vereenvoudigd Proces Verbaal (VPV). Er volgen verder geen handelingen die tot vervolging leiden en de cannabis wordt ook niet in beslag genomen.

  Op zaterdag 3 mei, tijdens de Worldwide Marijuana March op de Vrijdagmarkt in Antwerpen, werden de drie bestuursleden van Trekt Uw Plant gearresteerd nadat ze een cannabiszaadje in de grond hadden gestopt. Na zes uur verblijf in een politiecel kregen ze te horen dat ze beschuldigd werden van het telen van drugs in het mogelijk bijzijn van minderjarigen. Er liepen een paar kinderen rond op de Vrijdagmarkt, doch op het moment van de zaadplantactie zelf waren die niet aanwezig.

  Eveneens is het cannabiszaadje zelf geen drug. Een zaadje bevat zelf geen THC (werkzaam bestanddeel van cannabis) en het is niet zeker of er een THC-houdende plant uit zal groeien.

  Op maandag 5 mei plantte de voorzitter van Trekt Uw Plant, Philippe De Craene, in een ruÔne op de Konijnenwei in Antwerpen, waar geen sprake was van overlast en zonder dat er minderjarigen aanwezig waren, opnieuw een cannabiszaadje in een potje met aarde. Ook hij werd gearresteerd, en na twee uur vrijgelaten. De aanklacht hier zal waarschijnlijk ďprivatisering van de openbare ruimteĒ zijn. Voor de actie hadden we de ruÔne omwikkeld in witte doeken, zodat geen minderjarige kon zien wat zich binnen afspeelde. Blijkbaar kan dat als ďprivatiseringĒ worden omschreven, wat bij de wet verboden is.

  Pikant detail is dat een van de omstanders die later door de politie werden gefouilleerd, een gram cannabis op zak bleek te hebben. Toen hij daar geen vrijwillig afstand van wilde doen, mocht hij dit houden. Op dezelfde plek, mogelijk zelfs door dezelfde politieagent, werd dus het ene moment de ministeriŽle richtlijn wťl, en het andere niťt toegepast.

  De acties van Trekt Uw Plant hebben aangetoond dat er sprake is van een enorme willekeur en rechtsonzekerheid rond cannabis in BelgiŽ. Dat is iets waar vele jongeren, vooral van allochtone afkomst, dagelijks mee worden geconfronteerd. Maar in principe treft die onzekerheid alle cannabis consumerende Belgen (tussen de 300.000 en 500.000 mensen) .

  Trekt Uw Plant laat zich niet afschrikken door het van bovenaf gestuurde politieoptreden. Volgend jaar op de eerste zaterdag van mei organiseren we opnieuw een Marijuana March in Antwerpen. Dankzij de vele sympathisanten was het evenement van afgelopen zaterdag ook zonder ons een groot succes. Dat er na het ingrijpen van de politie een sfeer ontstond waar in het openbaar cannabis geconsumeerd werd, ook in het bijzijn van minderjarigen, kan ons niet verweten worden. Wij hadden er vooraf alles aan gedaan om dat te voorkomen.

  Trekt Uw Plant blijft bij haar doelstelling. De vzw biedt haar leden assistentie bij het grootbrengen van hun persoonlijke cannabisplant. De Antwerpse rechter heeft op 25 april 2007 uitgesproken dat het recht op vereniging door de Grondwet wordt gegarandeerd, en dat het bestaan van onze vzw wettelijk is. Mensen kunnen anoniem lid worden, al moeten wij wel kunnen vaststellen dat ze aan de regels voldoen. Leden van Trekt Uw Plant moeten meerderjarig, in BelgiŽ woonachtig en op de hoogte zijn van zowel de risicoís van cannabisgebruik als van de Belgische cannabiswetgeving en zich vrijwillig aangemeld hebben. Iedereen die aan deze voorwaarden voldoet is welkom.

  Na de gebeurtenissen van 3 en 5 mei kijken we vol vertrouwen op een goede afloop uit naar de komende zaak in beroep op 12 juni voor het Hof van Beroep in Antwerpen. Wij hebben dit beroep aangespannen tegen de veroordeling tot 15 euro boete die is uitgesproken tegen enkele van onze leden (de overige kregen strafopschorting) voor het opzetten van een gemeenschappelijke plantage op 12 december 2006.

  Onze zaak is er alleen maar sterker op geworden. Het zal ook de rechters van het Hof Van Beroep niet ontgaan zijn dat door het ontwijken van de ministeriŽle richtlijn over het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik het legaliteitsbeginsel wordt geschonden. Dit beginsel luidt dat indien de burger geen duidelijke wetgeving kan raadplegen waarin zijn daad als verboden wordt omschreven, deze daad niet strafbaar is.

  De uiteindelijke bedoeling van Trekt Uw Plant is om het principe van de ministeriŽle richtlijn, nl. het respect voor de teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik, in de wetgeving te verankeren. Daarmee zal een legaal alternatief worden gecreŽerd voor de 500.000 Belgen die regelmatig cannabis consumeren en die nu genoodzaakt zijn hun produkt vanuit Nederland het land binnen te smokkelen of zich op de illegale markt te bevoorraden. Deze illegale markt trekt zich niets aan van gezondheidsnormen of leeftijdsgrenzen.

  Trekt Uw Plant wil een signaal zijn. Een signaal van respect voor Moeder Natuur. Van verzet tegen hen die angst als politiek wapen gebruiken om economische en andere belangen veilig te stellen. Van hoop op een wereld waarin democratische besluiten door de gerechtelijke instanties worden gerespecteerd.

  Namens Trekt Uw Plant
  Philippe De Craene, Kris Verdonck en Joep Oomen
  Ik ben een groot mysterie, verpakt in een raadsel met een strik van vraagstukken

  #2
  Re: Trekt uw plant: mag het nu of mag het nu niet?

  still dont get it???

  hier mag NIKS in belgie zelf geen 1 plant of 5 planten,
  je moet gewoon geluk hebben welke flik(ker) je aan je deur hebt


  deal with it jeez!

  Comment


   #3
   Re: Trekt uw plant: mag het nu of mag het nu niet?

   Kom zelf uit Nl dus vergeef als ik er naast zit maar kunnen jullie geen profijt trekken aan de huidige politieke situatie??

   Grtz

   Comment


    #4
    Re: Trekt uw plant: mag het nu of mag het nu niet?

    Profijt?

    We verliezen enkel, we kunnen niks winnen. Een dagje Nederland kost geld, niet enkel qua vervoer maar ook qua inkopen daar. Je hebt honger, je wil wat goede rookwaar kopen, je hebt dorst, ... reken daar de risicofactor van gepakt te worden nog bij, en je snapt heus wel hoe wij het hier in BelgiŽ hebben.

    De enige goede oplossing is zelf kweken en voor jezelf instaan, zodat je dealers en coffeeshops buitenspel zet.

    Ik blijf erbij: als men aan elke shop zou gaan staan en elke blower een pakketje zaadjes en een informatieboekje zou geven, zou gans die industrie errond in een jaar tijd gedevalueerd zijn tot schroot.

    Greetz

    Comment


     #5
     Re: Trekt uw plant: mag het nu of mag het nu niet?

     Oorspronkelijk geplaatst door Cannab0y

     Ik blijf erbij: als men aan elke shop zou gaan staan en elke blower een pakketje zaadjes en een informatieboekje zou geven, zou gans die industrie errond in een jaar tijd gedevalueerd zijn tot schroot.

     Greetz
     En het forum tot metropool

     Ik denk niet dat jullie er veel voordeel uit trekken, dat is in nederland in ieder geval niet zo...
     Alles word er slechter op door dit beleid.
     Veel gestelde vragen over het forum

     JOINTJEDRAAIEN.NL - Smoking Community
     420Shop.NL - Headshop / Seedshop : Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

     Comment

     Footer Left Ad

     Collapse
     Bezig...
     X