Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Marihuana als medicijn

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Marihuana als medicijn

  Korting op 420shop
  Marihuana als medicijn

  1. Inleiding:

  Marihuana als medicijn? Voor velen is dit een vreemde gedachte. De sfeer waarin marihuana verkeerd is van een zodanige invloed dat hier van een taboe gesproken mag worden. Marihuana is een illegale drug, die in Nederland gedoogd wordt. Dit behoort volgens velen al genoeg te zeggen. Schouten (1996) stelt echter " Belangrijk is vast te stellen dat voor het onderscheid tussen legale en illegale drugs geen wetenschappelijke ratio bestaat. Het onderscheid tussen legale en illegale drugs is historisch gegroeid en langs irrationele wegen in internationale verdragen terechtgekomen". Dit aspect heeft er toe geleid dat een objectieve benadering van marihuana als medicijn zeer moeilijk is.
  Marihuana wordt echter al duizenden jaren gebruikt vanwege de aan haar toegeschreven medicinale kwaliteiten. Een kleine opsomming aan de hand van het boek 'Marihuana, de Verboden Medicijn' (Grinspoon,1993) levert de volgende ziektebeelden op waarbij marihuana behulpzaam kan zijn:
  3. Marihuana als medicijn?
  In de inleiding werd de problematiek betreffende marihuana als medicijn al enigszins uitgelegd. Nu is het belangrijk om te weten of dit ook betekent dat marihuana geen geneeskrachtige werking heeft.
  4. Het gebruik van marihuana bij verschillende ziektebeelden
  Hier wordt onder andere geput uit de overzichtsartikelen van Lemberger, 1980, Hollister, 1986, Mechoulam, 1986. Wederom moet benadrukt worden dat de onderzoekingen niet met gestandaardiseerd materiaal uitgevoerd zijn. Ook al is deze standaardisatie afwezig, dan nog blijkt marihuana een zodanig effect te sorteren dat hier niet aan voorbijgegaan mag worden.


  5. Bijwerkingen
  Zoals ieder geneesmiddel heeft ook marihuana bijwerkingen. De reden dat velen van marihuana weten berust op een specifieke bijwerking. Een gedeelte van de bijwerkingen is lichamelijk, maar het merendeel is psychisch. Voor de nu volgende lijst is onder andere gebruik gemaakt van het boek van Farthing (1992), en McKim (1991).
  Het is belangrijk te weten dat marihuana een leerproces vergt. Een eerste keer zijn de verschillende verschijnselen nog niet bekend, er is een soort van leerproces nodig, welk gaandeweg verandert naarmate de ervaring met en de attitude ten opzichte van marihuana verandert.


  Fysiologische effecten
  Marihuana is een uitstekende slaapverwekker. Een lage dosis verhoogt de totale slaaptijd, maar heeft verder geen effect op de slaap. Bij een hoge dosis echter worden zowel de duur van de REM slaap als de oogbewegingen tijdens de REM slaap vermindert. De duur van de stage-4 slaap wordt verlengd.
  De hartslag neemt toe tijdens gebruik, met een maximum na 15 minuten. Dit effect neemt toe naarmate de dosis groter is. Bij oraal gebruik komt de verandering in hartslag op een later tijdstip.
  De eetlust neemt toe, meestal begint dit gevoel na zo'n drie uur. Bij constant gebruik kan dit effect weer afnemen, al moet hier aan toegevoegd worden dat dit opgaat voor roken. Bij thee is er een geheel andere situatie, gezien de werking pas echt opgaat na twee weken. Wat zeer zeker kan blijven bij roken is een gevoel dat de "munchies" heet, op zo'n moment krijgt de gebruiker de behoefte om grote hoeveelheden te eten. Greenberg et al., (1976) vergeleken een groep van grondige marihuanagebruikers, gewoontegebruikers en een controlegroep gedurende een periode van 21 dagen. Hier bleek de gewichtstoename (gemeten na vijf dagen) bij grondige gebruikers het hoogst, en het laagst bij de controlegroep (3.7 lbs, 2.8 lbs, 0.2 lbs resp.).
  Dat gebruik van marihuana gezien kan worden aan de grootte van de pupil van de gebruiker behoort tot het rijk der fabelen. Het gebruik is aan het gezicht af te lezen doordat de marihuana er voor zorgt dat de oogleden gaan neerhangen, dit is een effect van de spierverslappende werking van marihuana. Bij hoge dosis kan het oog enigszins rood kleuren.
  Een wel heel bijzondere werking gaat op voor het libido. Het geneesmiddelenbulletin (1994) bevat een lijst waarin voor vele geneesmiddelen en enkele drugs onderzocht was welk effect ieder product heeft op: libido, erectie en ejaculatie bij mannen/ libido, lubricatie en orgasme bij vrouwen. Hieruit blijkt dat marihuana als enige al deze variabelen intensifieert.  Misselijkheiden braken  Anorexia en cachexia  Spasticiteit  Bewegingsstoornissen  Pijn  Glaucoma  Epilepsie  Astma  Afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen

  Volgens historische en moderne onderzoeksresultaten is cannabis een goede remedie om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan bij verslaving aan benzodiazepines, opiaten en alcohol. Omwille daarvan werd al eens gerefereerd naar cannabis als uitstapdrug. In die context zou cannabis zowel voor de vermindering van fysieke ontwenningsverschijnselen als van de stress die ontstaat door de onderbreking van het gebruik, een weldoende rol spelen.  Psychiatrische symptomen  Autoimmuunziekten en infecties  Diverse gemengde syndromen  IACM  Mogelijke nevenwerkingen bij een behandeling met cannabis en THC


  Algemeen


  Meestal worden cannabis en THC goed verdragen. Dood door overdosis bij ratten was 800 tot 1.900 mg oraal toegediend per kilogram lichaamsgewicht. Bij onderzoek met apen waren er na toediening van de hoogste dosis (9.000 mg/kg), oraal toegediend geen dodelijke gevolgen.

  Alle mogelijke nevenwerkingen zijn afhankelijk van de dosis. De behandeling dient met lage doses begonnen om langzaam te verhogen, zodat de individuele dosis kan worden vastgesteld en nevenwerkingen vermeden.  Acuut optredende bijwerkingen  Nevenwerkingen bij langdurige therapie

  Bron:http://www.tlichtpuntje.be/info/Mari...s_medicijn.htm
  Last edited by monty; 17 August 2009, 15:12.

  #2
  Re: Marihuana als medicijn

  Poe boel leeswerk maar interessant.

  Grtz

  Comment


   #3
   Re: Marihuana als medicijn

   Das nie te doen man zoveel info
   God was never on your side..

   Comment


    #4

    Comment


     #5
     Re: Marihuana als medicijn

     Oorspronkelijk geplaatst door Skafe View Post
     .... de tekstkleur en het lettertype maken het ook niet echt duidelijker.. .
     yup, dat vond ik ook meteen

     Comment


      #6
      Re: Marihuana als medicijn

      Wow mont een schrijfkickje gehad

      Het ziet er wel allemaal interressant uit maar moet bovenstaande volgen: het is teveel tekst misschien met wat afbeeldingen tussen dat het makkelijker leest
      Q. If there are two potheads in the back of a car, then who is driving?

      A. The cop!

      Comment


       #7
       Re: Marihuana als medicijn

       Denk dat het gewoon teveel tekst is om zo even te lezen .
       Zou fijner zijn als het wat in gekort is zo dat het duidelijker te lezen is en niet zo heftige lap tekst
       en vermeld de bron er ook bij evt zo als mensen meer info willen kunnen ze daar gaan lezen
       Bron:http://www.tlichtpuntje.be/info/Mari...s_medicijn.htm
       Last edited by belladonna; 17 August 2009, 09:23.
       God was never on your side..

       Comment


        #8
        Re: Marihuana als medicijn

        Oorspronkelijk geplaatst door belladonna View Post
        Denk dat het gewoon teveel tekst is om zo even te lezen .
        Zou fijner zijn als het wat in gekort is zo dat het duidelijker te lezen is en niet zo heftige lap tekst
        en vermeld de bron er ook bij evt zo als mensen meer info willen kunnen ze daar gaan lezen
        Bron:http://www.tlichtpuntje.be/info/Mari...s_medicijn.htm
        Het is idd wel een erg lang verhaal. Ik zou het wat kunnen inkorten door de kernpunten eruit te lichten. Linkje naar de site was misschien beter geweest.

        Bedankt voor jullie openhartige positieve kritiek.

        Grtz.

        Comment

        Bezig...
        X