Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Biologie

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Biologie

    Korting op 420shop
    Een thuiskweker zal, om goede resultaten te behalen, vroeg of laat kennis moeten hebben van plantenfysiologie. Plantenfysiologie is een onderdeel van biologie dat zich bezighoudt met de manier waarop planten groeien en bloeien.

    Het gaat bij de groei en bloei van planten om een uitgekiende combinatie tussen licht, lucht en water.

    * Bij LICHT gaat het om zonlicht (buitenkweek), een combinatie van zonlicht en kunstlicht (kaskweek) of kunstlicht (binnenkweek).
    * Bij LUCHT is vooral de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) van belang.
    * WATER vervult verschillende functies. Planten hebben water (H2O) nodig voor het groeiproces, maar ook als transportmiddel voor andere belangrijke stoffen zoals voeding van hoofd- en sporenelementen.


    Groei

    Planten zijn in staat om onder invloed van licht CO2 en H2O om te zetten in glucose. Glucose is de chemische bouwsteen voor de structuur en de stevigheid van de plant. Uit glucose maakt de plant bijvoorbeeld cellulose, de stof die planten hun vezelige structuur geeft. In feite is glucose ingeblikte lichtenergie.
    Het chemische proces waarin koolstofdioxide en water worden omgezet in glucose heet fotosynthese (van het Griekse 'photos'= licht en 'synthesis' = samenstellen). Voor dit proces is de stof chlorofyl ( in het Nederlands: bladgroen), die planten ook hun groene kleur geeft, onmisbaar. Als alle omstandigheden goed zijn, ontstaat de volgende chemische reactie: 6CO2 + 12H2O = C6H12O6 (glucose) + 6O2 (zuurstof) + 6H2O Uit deze formule kunnen we een aantal zaken afleiden. Om een deel glucose te krijgen, hebben we zes delen CO2 en 12 delen H2O nodig. Het lijkt net of er minder water nodig is. Wanneer we naar de chemische formule kijken, komt er naast 6 delen zuurstof en 1 deel glucose ook water vrij (6 delen).

    Water

    Uit onderzoek is echter gebleken dat in het chemische proces toch 12 delen water nodig zijn. Het 'overtollige' water wordt in de tussenstappen van het proces gebruikt. Pas aan het eind van het proces komt het water weer vrij. CO2 is een gas, dat in de lucht zit. Er moet dus voor gezorgd worden dat er steeds voldoende koolstofdioxide beschikbaar is, anders treedt verminderde groei op. Dat planten water nodig hebben, is iedereen bekend... Onder invloed van licht en met behulp van chlorofyl wordt uit CO2 en H2O behalve glucose ook zuurstof gemaakt. Voor planten is het een bijproduct van de groei, voor mensen en de meeste dieren is zuurstof een eerste levensvoorwaarde. In feite is er sprake van een goede samenwerking: mensen en dieren doen in hun stofwisseling precies het omgekeerde van wat planten doen. Zij zetten glucose en zuurstof om in koolstofdioxide en water om te kunnen bewegen, het hart en de longen te kunnen laten werken, etc. De door mensen uitgeademde CO2 (een gas!) kan weer door planten worden gebruikt voor de fotosynthese. Er is dus sprake van een kringloop.

    De door planten gemaakte glucose is een energiebron voor de plant. Sommige processen, zoals het opnemen van water, kosten energie. Het gaat nu ff iets te ver om in te gaan op al die verschillende chemische processen. Het gaat de lezer van dit stukje immers om het behalen van goede resultaten in de thuiskweek van cannabis... Zonder Licht, Lucht (waarin CO2 zit) en Water met verschillende voedingsstoffen kan een plant niet groeien.

    Grtz
Bezig...
X