Mededeling

Collapse
No announcement yet.

goede grond samenstelling

Collapse
Dit is een Sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

 • #46
  Re: goede grond samenstelling

  Je kan ook pre-mix, worm-humus en perliet mengen met je grond. Dit vond ik op de site van bio-bizz:  Pre-Mix is een goed bewaard geheim van BioBizz. Deze meststof van 100% natuurlijke ingrediŽnten is een exclusief product van BioBizz en wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met Worm-Humus om zelf een aardemengsel te maken of om het reeds gebruikte aarde substraat op te waarderen. Pre-Mix combineert de kwaliteiten van vele verschillende organische meststoffen zoals: bloedmeel, sporenelementen en schimmels in dusdanige hoeveelheden dat optimale groei, bloei en maximale weerstand tegen verkeerde schimmels is gegarandeerd.

  - Verkrijgbaar in zakken van 5 liter en 25 liter.

  * Eigen aardemengsel maken (1000 liter).
  Samenvoegen:
  - 50% potgrond of Coco-Mix (500 liter)
  - 30% perliet (300 liter)
  - 15% Worm-Humus (150 liter)
  - 5% Pre-Mix (50 liter)

  Belangrijk
  : het geheel goed en gelijkmatig doormengen.

  Worm-Humus

  Worm-Humus is een hoogwaardige vaste meststof die voornamelijk zorg draagt voor een optimale balans in de aarde waardoor de plant optimaal kan groeien en bloeien. Worm-Humus is een belangrijk ingrediŽnt als meststof voor de All-Mix. Voor het opwaarderen of het zelf maken van een aardemengsel wordt 10% tot 15% Worm-Humus van de totale volume geadviseerd.

  - Verkrijgbaar in zakken van 40 liter.


  link: http://www.biobizz.nl/

  Ik weet niet of je er iets aan hebt, maar deze manier is in elk geval 100 procent organisch en je planten krijgen alles wat ze nodig hebben.

  Grtjs,
  The more I see, the less I know, the more I like to let it go

  Comment


  • #47
   Re: goede grond samenstelling

   Oorspronkelijk geplaatst door pedro View Post
   Ik weet niet of je er iets aan hebt, maar deze manier is in elk geval 100 procent organisch en je planten krijgen alles wat ze nodig hebben.
   Natuurlijk heb ik er iets aan op de spots die veilig bereikbaar zijn met zakken aarde. Maar mijn andere spots.
   Stel ik kan 10 liter/kg stoffen meenemen naar mijn spot. Ik heb zo'n inklapbaar pionieersschepje om de zaak lekker om te spitten. Mijn spot zijn voornamelijk op veengrond. (weidegrond) en dijken. Dat is zover ik weet leem met daarom een laagje zwart zand. Hoe zou je de grond terplaatse opwarderen?
   Veen is zuur dus denk ik aan kalk. Helaas heb ik geen idee hoeveel.
   Een ander probleem is dat de spots een flink stuk lopen zijn. Dus het liefst zou ik meerdere spots met 1 rugzak voorraad af willen werken.
   Ik ben me ervan bewust dat ik waarschijnlijk iets onmogelijks vraag maar ik probeer toch zo dicht mogelijk bij mijn ideaal te komen

   Bedankt voor het recept. Mijn plantjes lezen mee en wreven over hun buikje

   Comment


   • #48
    Re: goede grond samenstelling

    Voor moeilijk bereikbare guerilla zou ik pre-mix en wormhumus of bat-humus (is ook in droge stof in potten te koop maar ik weet daar de verhouding niet van) eerst in kleinere zakken en dan in een grote rugzak steken en die mengen met de grond van je guerillaplek. Van zodra je perliet (of witveen) en potgrond gaat rondzeulen wordt het natuurlijk zowiezo zwaar. As je de grond ter plaatse luchtiger maakt zal het volgens mij zo ook zeker wel lukken.

    Grtjs,
    The more I see, the less I know, the more I like to let it go

    Comment


    • #49
     Re: goede grond samenstelling

     hello guys

     n.a.v. eenzelfde soort topic op wietforum.nl ff een vraag
     ik heb daar ook een 'recept' bestudeerd;

     uitgaand van een plantgat van 40 a 50 cm diep; 10 cm cocos, 10 cm aarde afkomstig van het plantgat, volgens mij nog een laag cocos en nog een laag onbemeste potgrond waarbij na elke 10 cm laag 5 theekopjes kippenmestkorrels worden toegevoegd

     aangezien ik de beschikking heb over wat compost (voornamelijk uit gemaaid gras en bladeren tot 7 a 8 jaar oud) zou ik deze compost wel graag in de plantgaten willen storten.
     de grond is daar direct onder het oppervlak lichtbruin van kleur en er groeien veel struiken, waaronder bramen en er is hier en daar ook mos aanwezig (is dus in een bos)

     ik vraag mij alleen af bij mijn plan in welke verhouding de wormenmest (compost) dient te staan met de kippenmest om verbranding te voorkomen??
     moet ik er nog bij zeggen dat de eerder genoemde hoeveelheid van 5 kopjes per 10 cm een veilige marge is, getest door een ervaren kweker, zodat verbranding in die samenstelling niet plaatsvind
     ik denk zelf aan 2,5 of 2 kopjes kmkorrels per 10 cm??
     is de cocosgrond een aanrader?? of zou ik voor de rest de grond aldaar kunnen gebruiken??
     oo ja ik wil bovenop mijn definitieve mengsel nog wat zeewierkalkkorrels toevoegen o.a. vanwege het feit dat daar ook mos groeit

     ik lees graag jullie adviezen!

     Comment


     • #50
      Re: goede grond samenstelling

      Hi ADVL,

      Waarom cocos? Om vocht vast te houden? Zoja, dan zijn polymeer kristallen misschien een optie. Als die nat worden zuigen ze zich vol met water en worden wel 15x groter.
      Als de grond uitdroog krimpen ze weer en geven hun vocht af. Je ziet ze soms in een bloemen vaas. Erg duur. Misschien kent iemand een goedkope versie? De dingen bij Blokker hebben mooie kleurtjes en vormen maar dat hebben wij natuurlijk niet nodig....

      http://www.dcm-info.nl/hobby/article.asp?id=23
      http://huisentuinshop.com/review/Waterkristallen.html
      Last edited by Qaneh; 8th April 2010, 18:21.

      Comment


      • #51
       Re: goede grond samenstelling

       vorig jaar heb ik een goed resultaat behaald met een ierbei dame in 65l kuip

       ongeveer 37 liter goede tuincentrum potgrond met hydrokorrels
       ongeveer 17 liter cocopeat
       ongeveer 1 of 1.5 liter gedroogde koemestkorrels
       ongeveer 5 liter zeer rijke compost uit eigen compostbak
       5 (??) liter vers gemaaid gras (alternatief voor perlite)
       20 tot 25 dikke vette wormen in de kuip

       tijdens de kweek geen voeding gegeven, op een paar keer een scheutje guano bij het water na.

       Plant laat gezaaid (eind juni) en toch 260gr droog gehaald.
       P1000763..jpg
       Last edited by Sjakie46; 8th April 2010, 18:25.

       Comment


       • #52
        Re: goede grond samenstelling

        Mooi hoor sjaak!
        Grtz $iR
        sigpic

        Comment


        • #53
         Re: goede grond samenstelling

         Ja er zijn meerderen wegen naar rome , zo heeft een iedereen zijn eigen manier .

         Leuk topic .

         Greetzz GG

         Comment


         • #54
          goede grond samenstelling

          De perliet heeft als funnctie de grond luchtig te maken en voor zijn capaciteiten om water op te slagen. Kan een ander substraat gebruikt worden om te voorkomen dat de bodem dichtslaat na begieten?

          Ik dacht aan kleine hout snippers? of een of ander aquarium substraat? Ik vind geen perliet en ben op zoek naar alternatieven (ik weet dat ik het online kan bestellen maar misschien kan het simpeler....)

          Kan vermiculiet fungeren als alternatief voor perliet?

          flappe
          Last edited by $ir_Smoke_Allot; 24th April 2010, 12:07. Reden: double post

          Comment


          • #55
           Re: goede grond samenstelling

           Hoy flappe,

           *** Gelieve niet de double posten en de functie bewerk bericht rechts onder te gebruiken***

           - Kan een ander substraat gebruikt worden om te voorkomen dat de bodem dichtslaat na begieten.
           Om specifiek het dichtslaan van de bodem tegen te gaan kunnen allerlei bodemverbeterende middeltjes gebruikt worden tot zelfs hydrokorrels toe. Echter, deze nemen meestal geen water op dus is het aangewezen ofwel perliet ofwel vermiculiet te gaan gebruiken.

           - Ik dacht aan kleine hout snippers? of een of ander aquarium substraat?
           Met vochtig hout en warmte moet je heel goed opletten voor schimmel en ook is het niet gelijk welk hout je gebruikt. Het mag niet behandeld zijn, vernist of geplakt.
           Over een aquariumsubstraat kan ik je gelukkig wel degelijk informeren. Ik kan je moeilijk de naam geven maar als je bij een degelijke aquariumhandel langs gaat dan zul je wel iets tegen het lijf lopen. Tzijn precies poreuze korrels zo zonder enige vaste vorm. In het aquarium worden ze onder het grind gemengd omdat door de bvb 300 liter water die erboven staat de grond aan sneltempo wordt ingedrukt. Echter het probleem, ik weet niet of dit een probleem zal geven want nog nooit gedaan volgens mij, is dat deze korrels heel wat sporenelementen gaan bevatten. Deze worden bewust toegevoegd omdat een aquariumbodem toch zeker 2 jaar moet meegaan vooraleer ze ververst wordt. Tzou dus wel eens goed kunnen zijn dat je te maken krijgt met een overdosis of slechte onderlinge verhouding van sporenelementen.
           Ik zou willen meegeven...informeer u hierover bij uw plaatselijke aquariumspecialist bvb om toe te gaan passen in de bodem in je terrarium waar dure sierplanten in komen te staan (die weten daar meestal niets over )

           Zelf heb ik in BE de zoektocht naar perliet gestaakt omdat...nergens te vinden. En als ik dan alleens een vraag stel bekijkt de verkoper mij alsof ik van een andere planeet kom. Hebben ze nog nooit overgehoord terwijl naast de kassa kant en klare zakken liggen van bvb DCM waar in koeien van letters opstaat met zoveel % perliet. Nja...
           Ik denk dat het gewoon een niet zo alledaagse vraag is en je al best bij een gespecialiseerd tuincentrum binnenstapt. Echter, ik ging bij een boomkweker in de buurt langs en wederom zag ik wenkbrauwen fronsen. Hier en daar wist wel iemand waar ik het over had maar steeds werd het uit het assortiment gehaald een jaar of 4 geleden. Kun je geen grond aanschaffen waar reeds perliet inzit? Ik heb nu zelf stekgrond gevonden met perliet in.
           Onze sponsor Growshop alien biedt volgens mij wel zakken van 70l aan maar verstuurd deze niet met de post. Misschien met de fiets want zon zak weegt volgens mij nog geen 10kg.

           - Kan vermiculiet fungeren als alternatief voor perliet?
           Volgens mij kan dit wel, maar zit je daar ook weer met een serieuze zoektocht naar vermiculiet. Na een klein beetje zoeken vond ik dat de prijzen soms zeer uiteenlopend kunnen zijn en vermiculiet vooral in de bouwindustie gebruikt wordt als isolatie. Kweet niet echt of er een onderscheid is tussen bouw en tuinbouw vermiculiet.
           Daarnaast weet ik dat vermiculiet vooral wordt gebruikt voor het kweken van paddestoelen en schimmels en dat deze deel van hun voeding uit de vermiculiet halen. Volledig zonder gevaar is het dus weeral niet echt. Ook bevat vermiculiet totaal geen buffer terwijl perliet toch een beetje.

           Enfin, veel suc6!!!
           Grtz $iR
           sigpic

           Comment


           • #56
            Re: goede grond samenstelling

            Oorspronkelijk geplaatst door $ir_Smoke_Allot View Post
            Hoy flappe,

            *** Gelieve niet de double posten en de functie bewerk bericht rechts onder te gebruiken***

            - Kan een ander substraat gebruikt worden om te voorkomen dat de bodem dichtslaat na begieten.
            Om specifiek het dichtslaan van de bodem tegen te gaan kunnen allerlei bodemverbeterende middeltjes gebruikt worden tot zelfs hydrokorrels toe. Echter, deze nemen meestal geen water op dus is het aangewezen ofwel perliet ofwel vermiculiet te gaan gebruiken.

            - Ik dacht aan kleine hout snippers? of een of ander aquarium substraat?
            Met vochtig hout en warmte moet je heel goed opletten voor schimmel en ook is het niet gelijk welk hout je gebruikt. Het mag niet behandeld zijn, vernist of geplakt.
            Over een aquariumsubstraat kan ik je gelukkig wel degelijk informeren. Ik kan je moeilijk de naam geven maar als je bij een degelijke aquariumhandel langs gaat dan zul je wel iets tegen het lijf lopen. Tzijn precies poreuze korrels zo zonder enige vaste vorm. In het aquarium worden ze onder het grind gemengd omdat door de bvb 300 liter water die erboven staat de grond aan sneltempo wordt ingedrukt. Echter het probleem, ik weet niet of dit een probleem zal geven want nog nooit gedaan volgens mij, is dat deze korrels heel wat sporenelementen gaan bevatten. Deze worden bewust toegevoegd omdat een aquariumbodem toch zeker 2 jaar moet meegaan vooraleer ze ververst wordt. Tzou dus wel eens goed kunnen zijn dat je te maken krijgt met een overdosis of slechte onderlinge verhouding van sporenelementen.
            Ik zou willen meegeven...informeer u hierover bij uw plaatselijke aquariumspecialist bvb om toe te gaan passen in de bodem in je terrarium waar dure sierplanten in komen te staan (die weten daar meestal niets over )

            Zelf heb ik in BE de zoektocht naar perliet gestaakt omdat...nergens te vinden. En als ik dan alleens een vraag stel bekijkt de verkoper mij alsof ik van een andere planeet kom. Hebben ze nog nooit overgehoord terwijl naast de kassa kant en klare zakken liggen van bvb DCM waar in koeien van letters opstaat met zoveel % perliet. Nja...
            Ik denk dat het gewoon een niet zo alledaagse vraag is en je al best bij een gespecialiseerd tuincentrum binnenstapt. Echter, ik ging bij een boomkweker in de buurt langs en wederom zag ik wenkbrauwen fronsen. Hier en daar wist wel iemand waar ik het over had maar steeds werd het uit het assortiment gehaald een jaar of 4 geleden. Kun je geen grond aanschaffen waar reeds perliet inzit? Ik heb nu zelf stekgrond gevonden met perliet in.
            Onze sponsor Growshop alien biedt volgens mij wel zakken van 70l aan maar verstuurd deze niet met de post. Misschien met de fiets want zon zak weegt volgens mij nog geen 10kg.

            - Kan vermiculiet fungeren als alternatief voor perliet?
            Volgens mij kan dit wel, maar zit je daar ook weer met een serieuze zoektocht naar vermiculiet. Na een klein beetje zoeken vond ik dat de prijzen soms zeer uiteenlopend kunnen zijn en vermiculiet vooral in de bouwindustie gebruikt wordt als isolatie. Kweet niet echt of er een onderscheid is tussen bouw en tuinbouw vermiculiet.
            Daarnaast weet ik dat vermiculiet vooral wordt gebruikt voor het kweken van paddestoelen en schimmels en dat deze deel van hun voeding uit de vermiculiet halen. Volledig zonder gevaar is het dus weeral niet echt. Ook bevat vermiculiet totaal geen buffer terwijl perliet toch een beetje.

            Enfin, veel suc6!!!
            Grtz $iR
            Ik heb ondertussen vermiculiet vast gekregen, mijn broer verkoopt het ! werkt bij een bedrijf die plagen bestrijd met natuurlijke predatoren en hommels kweekt voor bevruchting in serres, blijkbaar wordt vermiculiet gebruikt als substraat voor eht kweken van verscheidenen nuttige beesjes.


            U bent zeer bedankt voor de uitgebreide info! ik ga het proberen met vermiculiet, de resultaten zullen gepost worden in mijn kweek verslag

            http://jointjedraaien.nl/wietforum/t...109#post132109

            Comment


            • #57
             Re: goede grond samenstelling

             ok, die bobomix wil ik absoluut proberen, en ik ben echt al weken de ingredienten bijeen aan het zoeken

             ik heb alles bijeen, behalve de hoornspaanders

             waar kan ik dat vinden, het hoornmeel dat ik gekocht heb ziet er wel groffer uit dan meel...

             2 vraagjes, kan ik gewoon wat meer hoornmeel gebruiken in plaats van de hoornspaanders? indien niet, waar, waar, waar,.....?

             Comment


             • #58
              Re: goede grond samenstelling

              zit met net hetzelfde, geen hoornspaanders en iets groffere hoornmeel voor de rest alles gevonden,heb ik wat meer hoornmeel gebruikt, niet overdreven veel, zegmaar de helft van de hoeveelheid hoornspaanders die er in zou moeten zit er nu in als hoornmeel. En tot hiertoe nog geen problemen ondervonden, gaat goed! Ma je weet nooit.
              Ik vermoed dat aveve aan hoornspaanders moet geraken, maar weet ni zeker, ga er volgende keer naar vragen. De rest hebben ze er allemaal.
              Grtz

              Comment


              • #59
               Re: goede grond samenstelling

               Ik schrok ervan hoelang dat menge wel niet duurt haha en bedacht een oplossing(nog niet geprobeert!)
               Zon mixer waar ze normaal cement/spacy mee mixen? zou dat niks zijn? kun je meteen goed mixen in een spacykuip.
               En anders een beton molen als je die toevallig hebt staan

               Comment


               • #60
                Re: goede grond samenstelling

                Doe he hier idd ook met een boormachine en zoon verf/betonmixer. Gaat prima.

                Comment

                Footer Left Ad

                Collapse
                Bezig...
                X