Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Chromosomen

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Chromosomen

  Korting op 420shop
  De eigenschappen van een hennepplant, zoals bloemkleur en grootte, liggen vast in het erfelijk materiaal. Dat erfelijk materiaal is opgeslagen in chromosomen in de celkernen. Chromosomen lijken op lange dunne draden die met een microscoop niet zichtbaar zijn op het moment dat de cel in rust is. Chromosomen worden pas zichtbaar als cellen zich gaan delen. Alle lichaamscellen hebben hetzelfde erfelijk materiaal bij zich op de chromosomen.  Bij hennep komen, net als bij mensen, chromosomen voor in paren. Hennep heeft 10 paar chromosomen, de mens heeft 23 paar. Alle lichaamscellen van hennep hebben 10 paar chromosomen. De twee chromosomen van zo'n paar bevatten informatie voor dezelfde erfelijke eigenschappen. Het zijn homologe chromosomen. Alle chromosomen bij elkaar, gegroepeerd volgens bepaalde regels, wordt een chromosomenportret of karyogram genoemd.

  Een hennepplant heeft heel veel erfelijke eigenschappen. De informatie hiervoor ligt verspreid over de 10 paar chromosomen. Dat betekent dat de er informatie voor meer dan één eigenschap op een chromosoom ligt. De informatie voor één eigenschap wordt een gen genoemd. Omdat in elke lichaamscel de chromosomen in paren voorkomen heb je elk gen dus ook in paren in elke lichaamscel. Een genenpaar kan bestaan uit gelijke genen of twee verschillende genen.

  Eén paar chromosomen bevat de informatie die het geslacht bepaalt. Deze chromosomen heten de geslachtschromosomen. Mannelijke lichaamscellen hebben een X- en een Y-chromosoom en vrouwelijke lichaamscellen hebben twee X-chromosomen.

  Tegenover lichaamscellen staan de geslachtscellen. Die cellen hebben alle chromosomen slechts in enkelvoud, in plaats van in paren. Een geslachtscel van een hennepplant heeft dus 5 chromosomen. De geslachtscellen hebben dus één X-chromosoom, of één Y-chromosoom. In geslachtscellen heb je van elk genenpaar dus ook een enkele gen in een cel. Bij de bevruchting versmelten de mannelijke en vrouwelijke geslachtscellen. Een bevruchte eicel heeft daarna weer een complete set chromosomen. Deze set chromosomen verschilt van de set chromosomen van zowel de vader als de moeder.  Er is dus één paar chromosomen die het geslacht bepaalt. Een mannelijke plant heeft een XY-paar chromosomen en een vrouwelijke plant heeft een XX-paar chromosomen. Een vrouwelijke plant kan dus nooit mannelijk worden want die heeft geen Y chromosoom. Omgekeerd kan een mannelijke plant nooit veranderen in een vrouwelijke plant want de mannelijke cellen hebben maar één X chromosoom.

  Wanneer twee geslachtscellen met elkaar versmelten, spreken we van bevruchting. Het genotype van een plant wordt bepaald op het moment van bevruchting.


  Peace

  #2
  Re: Chromosomen

  Mooi gedaan Smokey .

  Grtz

  Comment

  Footer Left Ad

  Collapse
  Bezig...
  X