Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Celdeling

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Celdeling

  Korting op 420shop
  Celdeling

  Bij celdeling deelt een cel, de moedercel genoemd, zich in twee nieuwe cellen. Dit zijn de dochtercellen. Bij dit soort celdelingen blijft de hoeveelheid erfelijke informatie hetzelfde. De kernen van de dochtercellen hebben hetzelfde genotype als de moedercel. Een celdeling waarbij de informatie van de dochtercel hetzelfde is als de erfelijke informatie in de moedercel wordt een gewone celdeling of mitose genoemd. Deze deling vindt plaats om de plant te laten groeien, of voor vervanging van ouder cellen of herstel.  Bij een gewone celdeling deelt de celkern van de cel zich eerst in tweën. Dit is de kerndeling. Vlak voor de kerndeling vormt elke chromosoom een tweede draad erbij. Deze draad is een identieke kopie van de eerste draad. Beide draden bevatten precies dezelfde informatie voor erfelijke eigenschappen. Beide 'draden' zitten aan elkaar. Deze draden heten nu geen chromosoom, maar chromatide. Bij de kerndeling wordt van elke dubbele chromosoom (die dus bestaat uit twee chromatiden) door een trekdraad één chromatide naar elke pool toegetrokken Elke dochtercel ontvangt één van beide chromatide van beide chromosomen van een chromosomenpaar. Na de deling zijn de chromosomenparen dus weer compleet. Er vormen zich twee nieuwe dochtercellen. Beide dochtercellen zijn dus een identieke kopie van de moedercel. In formule wordt dit opgeschreven als 2n=2n+2n.  Naast de mitose is er nog een ander soort celdeling. De reductiedeling of meiose. Reductie betekent vermindering. Het aantal chromosomen per cel wordt bij deze deling verminderd. Deze celdeling zorgt voor de vorming van geslachtscellen. Geslachtscellen zijn belangrijk bij de bevruchting en dus de voortplanting van cellen. Geslachtscellen bevatten een enkelvoudig stel chromosomen.

  Een reductiedeling begint hetzelfde als een normale celdeling. Het verschil met de mitose begint bij stap drie. Van de dubbele chromosomen wordt er niet een chromatide naar elke pool toegetrokken, maar van elk chromosomenpaar wordt er 1 chromosoom (bestaat uit twee chromatiden) naar de polen getrokken. In de twee nieuwe cellen die ontstaan zijn is er van elk chromosomenpaar nu een aanwezig. Deze bestaat nog steeds uit twee chromatiden.

  De volgende fase van de meiose breekt nu aan. De twee chromosomen worden uit elkaar getrokken door de trekdraden. Naar elke pool gaat nu een chromatide toe. De cellen die nu ontstaan bestaan uit een chromosoom van elk chromosomenpaar. In formule ziet dit er als volgt uit: 2n=n+n.

  Peace

  #2
  Re: Celdeling

  professor smokey .

  Grtz

  Comment

  Footer Left Ad

  Collapse
  Bezig...
  X