Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

De Stengels

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  De Stengels

  Korting op 420shop
  Bouw van stengels
  Van boven naar onder zijn de volgende onderdelen aan de stengel van een plant te herkennen:  1. Eindknop; dit is de plek waar in het volgende jaar de stengel uitgroeit.
  2. Lid; het gedeelte van de stengel dat zich tussen twee knopen bevindt.
  3. Bladoksel; de hoek tussen een blad en het stengeldeel waaraan het bevestigd is.
  4. Knoop; de plaats waar een blad aan de stengel vastzit.
  5. Okselknop; dit is de plek waar in het volgende jaar een zijstengel uit kan groeien.

  Door de stengels van een plant kun je planten indelen in twee groepen: houtachtige planten en kruidachtige planten. Hennep is een kruidachtige plant. Kruidachtige planten zijn stevig door het vervoer van water in de stengel. Als je deze planten geen water geeft, wordt de stengel slap. Houtachtige planten zijn stevig door het hout dat in de stengels verwerkt zit. Ook zonder water blijven deze stengels stevig. Je kunt de stengel van een plant vergelijken met het skelet van de mens. Beide zorgen voor de stevigheid en vorm.

  Functie van stengels

  Stengels hebben meerdere functies. Ze dragen bloemen en bladeren. Daarnaast zorgen ze voor het transport van het water met de voedingsstoffen vanuit de wortels naar de bladeren en bloemen toe.

  Het transport van het water en de voedingsstoffen loopt door de vaten. Vaten zijn lange, dunne buisjes en liggen in groepjes bijelkaar. Deze groepjes worden vaatbundels genoemd. Vaatbundels beginnen in de wortel en lopen door de stengel naar bladeren, bloemen en knopen. Er zijn twee soorten vaten: houtvaten en bastvaten. Houtvaten vervoeren water en zouten van de wortels naar de bladeren (anorganische stroom), bastvaten vervoeren water en assimilatieproducten van de bladeren naar alle delen van de plant (organische stroom). Als ezelsbruggetje kun je het verschil tussen bastvaten en houtvaten als volgt onthouden:

  Bastvaten gaan naar Beneden en de Houtvaten gaan omHoog.

  Cannabis is een kruidachtige plant. Deze planten sterven elke winter bovengronds af en moeten in het voorjaar weer opnieuw gaan groeien. Daardoor ontwikkelen de stengels maar een beperkte breedte. Houtachtigen sterven 's winters niet af en worden dus elk jaar dikker. De breedte-groei vindt alleen plaats in voorjaar en zomer, in de winter groeit de plant niet. In het voorjaar ziet het gevormde hout er anders uit dan in de zomer. De houtvaten die in het voorjaar worden gevormd zijn groot zodat ze veel water kunnen vervoeren, hebben dunne wanden en zijn licht van kleur. De houtvaten die in de zomer worden gevormd zijn nauw omdat ze minder water vervoeren, hebben dikke wanden en zijn donkerder van kleur. Hierdoor kun je in de dwarsdoorsnede van een (boom)stam de verschillende seizoenen herkennen. Het in het voorjaar en de zomer gevormde hout wordt jaarring genoemd. In de bast kan je geen jaarringen onderscheiden.

  Het transport van water en opgeloste stoffen vindt plaats in nieuw gevormde hout- en bastvaten. Het nieuw gevormde hout wordt spinthout genoemd. Het oude hout wordt samengedrukt en verliest daardoor zijn transport functie. Dit hout, ook wel kernhout genoemd, dient dan alleen nog voor stevigheid.

  Door de capillaire werking van de houtvaten wordt het water in de houtvaten als een soort draad omhoog getrokken. De capillaire werking is mogelijk doordat de houtvaten nauw zijn. De cohesiekrachten waardoor de watermoleculen bij elkaar blijven en de adhesiekrachten waarmee de watermoleculen aan de houtvatwand worden vastgehouden zijn samen groter dan de zwaartekracht.


  Peace

  #2
  Re: De Stengels

  Schitterende info .

  Grtz

  Comment

  Bezig...
  X