Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Celgroei

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Celgroei

  Korting op 420shop
  Celgroei

  Een kweker van medicinale cannabis wil zo groot mogelijke planten. Hoe groter de opbrengst van plantaardig materiaal, hoe meer medicijnen er gemaakt kunnen worden, hoe meer mensen geholpen kunnen worden. Planten groeien door celdeling en plasmagroei. Tijdens plasmagroei neemt de hoeveelheid cytoplasma in de cel toe en wordt de cel groter. Dit vindt plaats na de celdeling. Bij planten vindt celdeling plaats in het meristeem (deelweefsel). De meristemen liggen in de toppen van wortels en stengels (groeipunten genoemd), in knoppen, in jonge bladeren en in het cambium. Dit zijn dus de plekken van waaruit de plant groeit. Deze groei kan in de lengte en in de breedte plaats vinden. In het cambium vindt alleen breedte-groei plaats.

  Bij celdeling ontstaan uit één cel steeds twee nieuwe dochtercellen. Bij de breedte-groei in het cambium (RING meristeem) blijft na deze celdeling één dochtercel in het cambium liggen, de andere dochtercel komt buiten het cambium terecht. De cellen schuiven zo in de breedte steeds een plekje naar buiten op, waardoor de stengels of wortels van de plant dikker worden.

  Lengte-groei vindt op bijna dezelfde manier plaats. De cellen schuiven nu echter niet op naar buiten maar naar boven (in de stengels) of beneden (in de wortels). De cellen die buiten het meristeem komen te liggen, nemen veel water op waardoor ze groter worden. Dit proces wordt celstrekking genoemd. Celstrekking vindt plaats onder invloed van auxines, een groeihormoon dat in de bladeren wordt geproduceerd. Deze stoffen zorgen ervoor dat de rekbaarheid van de celwanden in de groeipunten groter wordt. De hoeveelheid auxines wordt beïnvloed door de hoeveelheid licht. De kant van de stengel die in het licht staat bevat een lagere concentratie auxines dan de schaduwkant van de stengel. Hierdoor groeit de plant naar het licht toe. Dit verschijnsel heet fototropie. Om van de productieplaats (bladeren) naar de wortels te komen, gebruikt de plant een transportweg die dwars door de cellen en door de hele plant heen loopt.

  Hierna gaan de cellen zich specialiseren; sommige worden wortelhaar, andere worden opperhuidcel of parenchymcel. Hout- en bastvaten ontstaan ook door specialisatie na celdeling in het cambium. De cellen die aan de buitenzijde van het cambium liggen, ontwikkelen zich tot bastcellen, de cellen aan de binnenzijde worden houtcellen. Er ontstaan meer houtcellen dan bastcellen. Hierdoor is de laag hout dikker dan de laag bast. De cellen zijn de basis waaruit de vaten gemaakt worden. De verticale celwanden worden dikker doordat er tegen de bestaande primaire celwanden cellulose en lignine (houtstof) wordt afgezet. De houtstof in het hout zorgt voor de stevigheid van de plant. Deze afzetting wordt secundaire celwand genoemd. Hierna verdwijnen van de bovenelkaar liggende houtcellen de horizontale celwanden. De afzonderlijke cellen gaan hierbij verloren. Er zijn verschillende afzettingen mogelijk. Bij de groeiende delen van de plant worden spiraal- en ringvormige afzettingen gemaakt. Bij andere plantendelen zijn de afzettingen netvormig of bedekken bijna de hele primaire celwand. Op de plekken waar geen secundaire celwand is afgezet is nog zijwaarts transport tussen de cellen onderling mogelijk. Bij bastvaten verdwijnen de horizontale celwanden niet, maar komen er openingen in. Hierdoor verdwijnt de cel niet, maar de celkern gaat wel verloren. Daardoor leven bastvaten maar kort.

  Uit het cambium kunnen zich ook parenchymcellen ontwikkelen. Deze cellen vormen vaten die mergstralen genoemd worden. Ze verzorgen het transport van stoffen van de bast naar de kern (het merg) en omgekeerd, radiaal transport genoemd.

  Peace

  #2
  Re: Celgroei

  Beetje natuurkunde kan geen kwaad in onze hobby, hoe meer men leert - hoe meer men weet .

  Grtz

  Comment

  Footer Left Ad

  Collapse
  Bezig...
  X