Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Klonen/stekken maken

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Stekken: Klonen/stekken maken

  Korting op 420shop
  Waarom klonen en wat zijn dat?

  Het nadeel van het kweken van hennepplanten uit zaad is het grote onderlinge verschil in kwaliteit. Om een hoog kwaliteitsgemiddelde te scoren, moet de wietboer zwaar selekteren uit een zo groot mogelijk aantal planten, waarvan hij dus eigenljk het grootste deel voor niets verbouwt. Het grote voordeel van het kweken van hennepplanten uit zaad is dat er altijd planten bij zijn die duidelijk veel beter zijn dan de rest.

  Hoe groter het aantal planten waaruit die selektie gemaakt kan worden, des te beter is die plant. Door die beste planten te gebruiken voor het kweken van zaad, kan de wietboer de kwaliteit van zijn rassen ieder jaar weer verbeteren. Het probleem blijft echter, dat de planten die de wietboer gebruikt voor de produktie van Sinsemilla, onderling zoveel verschillen. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als alle planten van een oogst even goed waren als de beste plant van dat jaar of desnoods van het jaar daarvoor.
  Klonen voorzien in die behoefte! Want klonen zijn stekjes van een vrouwelijke superplant; allen genetisch identiek aan elkaar en aan de moederplant waarvan zij afkomstig zijn. Klonen kunnen genetisch niet verbeteren of verminderen in kwaliteit, maar blijven dezelfde topkwaliteit leveren, jaar na jaar. Er zijn gevallen bekend van klonen die tot vijftig keer achter elkaar gekloond werden, zonder kwaliteitsverlies, zolang je natuurlijk maar klonen neemt van een gezond exemplaar.

  Het maken van klonen / de techniek

  Click image for larger version

Name:	Foto-D7U7JEVZ.jpg
Views:	1
Size:	53,3 KB
ID:	1136254

  Het bewortelen van klonen en het groeien van moederplanten kan het best op aarde gebeuren. Dit is de eenvoudigste en goedkoopste methode. De wietboer zal de benodigdheden al voor een deel aanwezig hebben of kan er desnoods vrij eenvoudig aankomen.
  Voor het maken van klonen zijn de volgende spullen nodig:

  1 Een of twee T.L.-buizen (standaard kleur wit, kleur 33) of een S.L.-lamp.
  2 Een luchtthermometer en een watertemperatuurmeter uit de aquariumwinkel voor het meten van de worteltemperatuur.
  3 Eventueel een of ander vorm van bodemverwarming; een matje of een kabel, liefst thermostatisch geregeld.
  4 Potjes of bekers gemaakt van turfmolm (4-12 cm, bijvoorbeeld Jiffypot).
  5 Een wortelhormoon: Rootone F (Luxan) Rhizopon AA ...als er maar indolylboterzuur in zit.
  6 Verse potgrond.
  7 Zaai/stek grond
  8 Perliet.
  9 Een bloemenspuit (Blokker verkoopt handige pompspuiten van een liter)
  10 Eventueel een vloeibare meststof als visemulsie
  Vul de turfmolmpotjes met een mengsel van:
  1/3 Potgrond (houdt goed vocht vast, bevat wat voedingsstoffen)
  1/3 Zaai/stek grond
  1/3 Perliet (geeft luchtigheid aan het mengsel)

  Vul de potjes met dit mengsel, maak ze goed nat en zet ze op hun plaats onder de lamp om alvast op temperatuur te komen.
  Bewortelde klonen hebben niet zozeer licht alswel warmte nodig voor het groeien van hun wortels. Houd de worteltemperatuur minimaal 20 graden Celsius, liefst 25 graden. Gebruik hiervoor een bodemverwarmer (matje, kabel) of houd de luchttemperatuurr enkele graden hoger dan de gewenste worteltemperatuur. Gebruik voor het meten van de worteltemperatuur een of merdere aquariumthermometers (drie tot vijf gulden). Tip: leg er altijd bij aankoop eerst een paar naast elkaar op de toonbank, koop alleen die meters die overwegend dezelfde temperatuur aangeven.

  Snijd of knip mooie groeitips van de gewenste planten. Snijd ze niet te klein, anders dalen de overlevingskansen; maak royale stekken van vijf tot tien centimeter lengte. Als je vanaf planten in het veld klonen verzamelt, neem dan altijd meerdere stekken van een plant voor de zekerheid. Omdat je nog niet zeker weet welke plant het beste wordt, kun je het beste van verschillende planten enkele klonen nemen. Verwijder direkt de grootste bladeren van de nieuwe stek, aangezien die teveel vocht verdampen. Bind de klonen met een labeltje aan elkaar en zet ze direkt in een emmertje met water om "flauwvallen" door vochtverlies te voorkomen. Eenmaal in het emmertje zijn de klonen een a twee dagen houdbaar, maar het is het beste ze zo snel mogelijk te planten.

  Maak met een potlood of spijker een gaatje in de aarde van het potje. Doop het onderste deel van het stekje in wat hormoonpoeder en tik voorzichtig het overtollige poeder af. Plant het stekje voorzichtig in het gaatje en druk de aarde rond het plantje zachtjes aan, geef indien nodig nog wat water. Houd de klonen vooral de eerste week goed vochtig. Geef de klonen indien mogelijk regelmatig wat bladvoeding door ze te bespuiten met de plantenspuit, waarin per liter water een theelepeltje visemulsie is opgelost. Spuit na iedere bladvoeding het blad later wel weer schoon met water.

  Click image for larger version

Name:	Foto-YF6EROYV.jpg
Views:	1
Size:	50,9 KB
ID:	1136255

  Geef de klonen vierentwintig uur licht per dag. Je kunt het geheel zien als een intensive-care unit; die zet je 's avonds ook niet uit! Na tien dagen tot twee weken zul je de eerste worteltjes door de bodem van de potjes kunnen zien groeien. Gebruik je kleine potjes, dan is het tijd om ze uit de couveuse te halen en ze over te planten. Stekjes in de grotere potjes kunnen nog wat langer blijven staan tot ze wat groter zijn. TIP: Maak de potjes heel goed nat voor je ze overplant; de worteltjes groeien dan eenvoudig door het papperige turfmolm heen.
  Gebruik om over te potten uiteraard alleen de mooie exemplaren. Als je met verschillende soorten planten werkt, label dan ieder kloontje vanaf het begin. Bewortelde klonen kun je overplanten in ruimere potten (tien tot twintig centimeter doorsnee).

  Als stekmedium zijn er ook nog steenwolblokjes. Deze stekken niet beter dan turfmolm, zijn veel duurder, milieuverontreinigend (vergaat niet) en je moet ze direkt gebruiken als ze klaar zijn. Ze zijn wel beter als je klonen moet transporteren, je kunt ze zelfs laten vallen, wat je met een turfmolmplantje niet moet proberen. Ze zijn wel sneller en eenvoudiger klaar voor gebruik. Je legt ze op een bedje van perliet, zodat er van onder lucht bij kan en overgiet ze met water, waarin wat wortel hormoon is opgelost. De blokjes zijn fabrieksmatig al voorzien van gaatjes, zet hierin de stekjes, druk ze een klein beetje verder in het blokje, zodat ze goed stevig staan.

  Je prikt de plantjes in de turfmolmpotjes of steenwolblokjes en spuit de kloontjes in een keer nat met wortel hormoon. Een liter is voldoende voor enkele bespuitingen de eerste 48 uur. Het hormoon dringt door de celwand in het stekje en klaar is Katrien!
  Houd je van puur natuur, neem dan wat wilgentwijgen en maak daarvan een hormoonhoudend aftreksel of stop het steeltje in je mond en maak het nat met wat speeksel, zelfs dat schijnt te werken.

  Zie ook het boek: Je eigen stekken maken

  Click image for larger version

Name:	Foto-XPLD8MHI.jpg
Views:	1
Size:	52,5 KB
ID:	1136256

  Grtz
  Last edited by Jointjedraaien; 13 June 2011, 01:44.

  #2
  Re: Klonen/stekken maken

  eh, dus je moet je stekje eerst 24u licht geven voor een week ofzo lang, en dan 18u licht geven om vervolgens (weer een week later) je planten definitief op 12u te zetten? Wow, lijkt me ingewikkeld voor die plant...


  , Michiel
  grow da weed, smoke it's buds

  Comment


   #3
   Re: Klonen/stekken maken

   Planten kan je onder 24u zetten of onder 18/6 dat is allebei de groeifase.
   24u voor stekken is zodat ze sneller groeien en zodat het klimaat hetzelfde blijft terwijl ze aan het genezen zijn.

   Je schakelt over naar 12/12 wanneer je dat zelf wilt natuurlijk.

   Van 24 naar 18 en dan elke keer lager lijkt natuurlijker voor de plant sinds hier de dagen ook beetje bij beetje korter worden. En niet enneens van 18(of 24) naar 12.

   Peace

   Comment


    #4
    Re: Klonen/stekken maken

    Oorspronkelijk geplaatst door Smokey
    Planten kan je onder 24u zetten of onder 18/6 dat is allebei de groeifase.
    24u voor stekken is zodat ze sneller groeien en zodat het klimaat hetzelfde blijft terwijl ze aan het genezen zijn.

    Je schakelt over naar 12/12 wanneer je dat zelf wilt natuurlijk.

    Van 24 naar 18 en dan elke keer lager lijkt natuurlijker voor de plant sinds hier de dagen ook beetje bij beetje korter worden. En niet enneens van 18(of 24) naar 12.

    Peace
    Eh ja kweetniet, tzit zo: over twee weken gaan ze over van groei naart bloei. Voor de groei staan ze onder 18u, en voor de bloei zet ik ze in mijn serre, waar de dagen van zichzelf korter worden


    , Michiel
    grow da weed, smoke it's buds

    Comment


     #5
     ik heb gehoord dat je een schil van een stukje tak kunt spoelen in chloor of bleekwater en zodat alle bacterien dood zijn en dit dan kan laten ontkiemen tot uitsluiten wortels.
     en dat je dit kunt bewaren in de ijskast voor het volgende jaar?
     klopt dit en hoe werkt dit precies?

     Comment


      #6
      Deze techniek is me totaal onbekend, een schil van een tak laten ontkiemen ??? Enkel zaadjes ontkiemen. Heb jij toevallig het warm water uitgevonden .

      Grtz

      Comment


       #7
       Houd je van puur natuur, neem dan wat wilgentwijgen en maak daarvan een hormoonhoudend aftreksel of stop het steeltje in je mond en maak het nat met wat speeksel, zelfs dat schijnt te werken.       Grtz
       kan iemand mij vertellen hoe je dat hormoonhoudend aftreksel moet maken?

       Comment


        #8
        Waterige aftreksels

        Als je planten laten trekken in water, zullen bepaalde werkzame stoffen die in de plant aanwezig zijn, oplossen en overgaan in het water. Op die manier kun je gebruik maken van geneeskrachtige stoffen en smaakstoffen van de plant zonder de plant zelf op te eten. Of stoffen overgaan in het water is afhankelijk van de oplosbaarheid van die stoffen, het gebruikte deel van het kruid (wortel, blad, bloem..), van de oplosvloeistof (water, alcohol), van de temperatuur en de manier of duur van het uittrekken (extraheren)

        Infuus is een warm aftrekselMaceraat is een koud aftrekselDecoct is een afkookselExtracten

        • Worden bereid door concentreren (uitdampen of vernevelen) van aftreksels uit planten.
        • Droge extracten zijn bijna helemaal uitgedampt, vochtgehalte is laag, ongeveer 10%.
        • Weke extracten zijn stroperig, vochtgehalte is maximum 25 %.
        • Vloeibare extracten, 1 deel bereiding komt overeen met 1 deel grondstof.
        • Nebulisaten zijn droog extracten bekomen door het vernevelen en dan snel drogen van het aftreksel in een droogkamer. Deze bereidingswijzen zijn als liefhebber moeilijk te maken

        Grtz

        Comment


         #9
         oh,

         erg bedankt voor het antwoord
         zal vanavond eens m'n wilg bijsnoeien, hihi


         grz

         Comment


          #10
          Ey Bobo

          Hoe kom je aan de stekkenbak die je daar gebruikt, heb er zelf zo een nodig en zo goedkoop mogelijk natuurlijk of kan ik zelf iets bouwen in een kast.

          Comment


           #11
           Check http://www.growshopalien.com/onlineshop/
           Hier vind je tal van propagators. In alle maten, met of zonder verwaringsmatjes.
           Wat je ook kan doen is gewoon een zakje trekken over je stekjes.
           Maar dan moet je telkes het zakje er af prutsen om de stekjes te besproeien.

           Greetz,
           zion

           Comment


            #12
            Bedankt voor de tip, maar heb er een aantal nodig.
            Heb wel een kast waar ik een aantal latten in kan zetten, maar is dat dan voldoende?

            B

            Comment


             #13
             mag er bij wortelstimulator ook nog groeivoeding gegeven worden of is dat niet aan te raden

             Comment


              #14
              Ik veronderstel dat je stekken hebt genomen en dat ze staan te wortelen. Als je in het begin wortel stimulator mee gegeven hebt is het niet echt nodig om dit nogmaals te doen, tenzij ze klaar staan om over te planten.

              Als ze al een dag of vier a vijf aan het wortelen zijn, mag je een lichte dosis voeding geven.

              Grtz

              Comment


               #15
               Re: Klonen/stekken maken

               Wanneer je met scrog de "gebruiksaanwijzing" volgt en alles wat onder het net overblijft na een tijdje weghaalt,kan je de weggenomen takjes dan nog als stek gebruiken?

               Tnx
               Daniella
               Geef een lach elke dag,je zal er vaak een voor terugkrijgen.

               Misty's ABC

               Comment

               Bezig...
               X