Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

CO2 toevoegen aan het biotoop in je kast

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    CO2 toevoegen aan het biotoop in je kast

    Korting op 420shop
    Yo Smokers,


    Had reeds een postje gemaakt over het toevoegen van CO2 aan je watertank maar daar ontbrak het toevoegen van CO2 aan het ‘biotoop’ in je kast.
    Na wat opzoekingswerk wil ik hierbij de discussie opstarten en vooral info gaan verzamelen want het interesseert me wel enorm. Het is weeral een heuse post geworden maar ik ben er al een tijdje mee bezig en heb serieus wat opzoekingswerk verricht. Over precieze waarden voor onze plantjes heb ik nog niet echt iets gevonden, maar deze komt er uiteraard in een toevoeging aan dit draadje. Of misschien dat mensen die het toepassen ons wel eens iets willen vertellen over hun ervaringen…


    1. De theoretische kennis:

    Koolstofdioxide, ook wel kooldioxide of koolzuurgas, (chemische formule CO2) is een kleurloos en reukloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. Het molecuul is lineair (zie de afbeelding). Men spreekt ook wel van koolzuur, maar daarmee wordt eigenlijk waterstofcarbonaat (H2CO3), de oplossing van koolstofdioxide in water, bedoeld.
    Het gas combineerd 2 zuurstof atomen die covalent gebonden zijn aan 1 enkel koolstofatoom.
    CO2 wordt door planten gebruikt tijdens de fotosynthese om suikers aan te maken, die kunnen worden verbruikt of voor het ademen of als bouwsteen om organisch materiaal te produceren voor de plantgroei en –ontwikkeling.
    CO2 wordt door dieren, schimmels en microorganismes geproduceerd, eventueel afhankelijk van de plant en in symbiose, eveneens door planten. Daardoor is het ontegensprekelijk een hoofdcomponent in de koolstofcyclus. Koolstofdioxide wordt geproduceerd als bijproduct van de verbranding van fossiele brandstoffen of de verbranding van een plantaardige materie waarbij chemische processen ontstaan (gisting).
    Sinds maart 2009 is de standaard voor het CO2 gehalte op aarde 387 ppm (parts per million), speling is eventueel mogelijk bvb door de seizoenen. Tijdens de zomer is er minder CO2 aanwezig dan in de winter… De planten gaan immers in ‘winterslaap’ en zetten minder koolstofdioxide om dmv fotosynthese. De concentratie van CO2 in de atmosfeer neemt jaarlijks toe. Dit wordt voornamelijk veroorzaak, zoals reeds aangehaald, door het grootschalige gebruik van fossiele brandstoffen, maar ook ontbossing speelt een rol. Voor het begin van de i was de concentratie ongeveer 280 ppm. De toename van koolstofdioxide speelt een belangrijke rol bij de opwarming van de Aarde.
    Het is dus een broeikasgas en zend zichtbaar licht uit maar absorbeerd sterk infrarood en “bijna-infrarood” licht.
    CO2 is in hogere concentraties giftig: bij een 1% (of 10 000 ppm) stijging zullen sommige mensen zich misselijk voelen. Stijgingen van 7 tot 10% veroorzaken duizeligheid, hoofdpijn, zicht- en gehoorstoornissen. In ergere gevallen is het mogelijk het bewustzijn te verliezen van enkele minuten tot een uur, met eventueel de dood tot gevolg…
    Voor meer info over de basis van koolstofdioxide zie:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolstofdioxide

    2. De praktische kennnis:

    - Toepassing: CO2 verrijking – lucht bemesting:

    * het belang van CO2 voor een gezonde plantengroei.
    Het merendeel van de onderzoeken op kastteelt handelt over de omgevingsomstandigheden/het biotoop tijdens de plantengroei. Factoren zoals water, licht, temperatuur en voedingsstoffen zijn beter te controleren voor een optimale groei. Heden ten dage is het mogelijk om ook de CO2concentraties te gaan controleren en accuraat meten in kweekkasten (indoor) en serres (outdoor).
    CO2 draagt bij tot de plantengroei als onderdeel in het mirakel van de natuur, genoemd fotosynthese. Deze stelt de planten in staat CO2 te combineren met water mits de hulp van lichtenergie om zo suiker aan te maken. Sommige van deze suikers worden omgezet in complexe materies die de hoeveelheid droge stof in de plant verhogen om zo te kunnen blijven verder groeien om tot de uiteindelijke volwassenheid te komen. Echter, als de CO2bevoorrading wordt gestopt of gereduceerd dan zal de plant haar (hopelijk he) celsturctuuur het aangeboden licht niet optimaal kunnen gebruiken met groeiproblemen tot gevolg.
    Ookal is CO2 een van de 3 hoofdcomponenten ter samenstelling van de producten nodig tijdens de plantengroei, slechts 0,03% van onze lucht bestaat eruit. Dit in vergelijking met 78% stikstof en 21% zuurstof (daarbij ook nog <1% andere gassen). Meerdere test hebben bewezen dat tijdens de wintermaanden het CO2gehalte in serres bedenkelijk lager ligt dan in de buitenlucht. Dit fenomeen is reeds aangehaald geweest door verschillende ervaren kastkwekers.

    * CO2: de ultieme groeibooster die garant staat voor kwaliteit:
    Onderzoek heeft uitgewezen dat in de meeste gevallen de groeisnelheid, onder anders identieke omstandigheden, direct gelinkt kan worden met het gehalte aan CO2
    De hoeveelheid CO2 die een plant nodig heeft zal net zoals met de andere voeding verschillen van plant tot plant, maar test hebben aangetoond dat de meeste planten zullen stoppen met groeien wanneer het gehalte lager ligt dan 150 ppm. Zelf op 220 ppm is een groeivertraging merkelijk zichtbaar.
    De Colorado State University heeft tests uitgevoerd vooral met anjers en andere eenjarige sierbloemen in gecontroleerde CO2biotopen gaande van 200 tot 550ppm. Er werd door deze bollebozen vastgestelt dat: hoe hoger de concentratie CO2; hoe groter en sneller de vorming van droge stof door de plant, hoe groter het aantal bloemen en uiteraard hoe groter de marktwaarde.

    * CO2 is kostenbesparend/cost-cutting terwijl het de productie verhoogt:
    Tijdens de wintermaanden groeien planten in het midden van een serre meestal niet zo snel als de planten gesitueerd nabij de rand. Tests hebben aangetoond dat CO2 concentraties in het midden van een serre lager liggen dan dicht tegen de rand. Dit wijten ze aan het binnenlekken van buitenlucht door bvb kleine kiertjes rond vensters en voorziet net voldoende in de CO2behoefte voor de planten aan de zijkanten. Een tekort aan CO2 verlaagt de gemiddelde plantopbrengst en –kwaliteit. Allerlei dure, en vooral milieu-onvriendelijke methodes (heb overlaatst gelezen van ene die vensters liet openstaan en verwarming op mazout liet draaien in zijn megaserre, extra CO2 zegt ie… en extra kosten dan slimme?!!!) worden nu gebruikt om de planten op hun optimum te krijgen terwijl kwekers die CO2 toevoegen aan hun kast op verwarmingskosten minstens 50% kunnen besparen en dan nog eens meer oogstopbrengst kunnen genereren.

    * Kleine textextracten genomen uit CO2verrijkingsstudies:
    a) Sla (welke weet ik niet juist maar in het engels is het bibb lettuce)
    Door toevoeging van CO2 in het biotoop werd een verhoging van de oogst vastgesteld met 40%. Vroegere oogsten leverden 22 kroppen op per verpakkingsdoos terwijl sla gegroeid in een CO2 verrijkt biotoop (550 ppm) 16 kroppen voorbracht die dezelfde doos vulden, van een betere kwaliteit.
    b) Anjers:
    CO2gehaltes tot 550 ppm leiden tot een overduidelijke verhoging van oogstopbrengst (>30%), maar de grootste voordelen waren: vroeger bloeien (tot 2 weken) en een verhoogd percentage droge stof.
    c) Rozen:
    Het toevoegen van CO2 leidt tot een merkbare verbetering in de bloemkwaliteit, het aantal bloemen en de opbrengst. De struiken produceerden consistent veel meer bloemen met stelen van 60-80cm. De gemiddelde oogstopbrengst werd verhoogd met 39,7%.
    d) Tomaten:
    Hier kon ik niet echt iets significants vinden maar wel studies die nog bezig zijn in het experimentele stadium. Deze tonen aan dat oogsten die gemiddeld 29% groter zijn reeds behaald werden door het verhogen van het CO2 gehalte. Meer stevigheid en meer uniforme rijping werden ook vastgesteld.

    - Gebruik:

    Zoals reeds gezegd in de inleiding bevat de aardse atmosfeer ongev 387ppm aan CO2. Het opkrikken van de hoeveelheid tot 1200-1500 ppm kan planten tot 3 keer sneller laten groeien. Echter, dit is iets wat ik ben tegengekomen maar steeds word er aangeraden geleidelijk te verhogen en in het begin je planten goed in het oog te houden. Kom later niet klagen…
    CO2 zal de fotosynthese versnellen.

    * voor je begint toe te voegen:
    Er zijn enkele kleine manieren om extra CO2 in je kast te krijgen:
    - zorg ervoor dat alles goed is afgesloten zodat het niet kan ontsnappen
    - hou het CO2 gehalte op pijl door gebruik te maken van een CO2 regulator en meet/controle-systeem om de hoeveelheid te kunnen beheersen.
    - CO2 weegt zwaarder dan gewone buitenlucht dus een oscillerende ventilator zou gebruikt moeten worden om de lucht in een binnentuin te laten circuleren.

    * mogelijkheden tot toevoegen CO2 in je kast:
    - injectiesysteem voor kleine ruimtes:
    CO2 injectiesystemen die werken met een gasdrufles zijn een goede keuze. Ze worden meestal uitgerust met regulators, naaldventielen en meters voor precisie. Deze injectiesystemen produceren geen giftige gassen, warmte of water, niettegenstaande zijn ze een dure investering voor een hobbykweker naar mijn mening.
    - CO2 generatoren:
    Deze produceren CO2 door verbranding van meestal fossiele brandstoffen, niet echt mijn favoriet dus en eigenlijk voor grote serreteelten. Vaak lees ik de laatste tijd over generatoren die werken op propaan of een biogas.
    Deze produceren echter veel warmte en water als bijproduct dus is het aangeraden alles goed in de gaten te houden en een goede luchtcirculatie te voorzien.

    * Voetnoten/aandachtspunten:
    - als je beslist CO2 toe te voegen aan je kast zul je wat moeten gaan bouwen op je ervaring want planten zullen in veel sneller tempo voeding, water en ruimte nodig hebben. Wees dus flexibel en bereid de nodige aanpassingen te maken.
    - Veiligheid!: te hoge concentraties van CO2 zijn ook voor planten giftig, net als voor mensen en huisdieren. Vermeid CO2 gehaltes boven 2000pmm ten aller tijde!
    - Tijdens de plantennacht is het wijselijk de CO2 toevoeging volledig af te snijden. De plant verbruikt in het donker geen CO2, integendeel, ze produceert er zei het in heel minieme mate.

    Voila, that’s it. Weer serieus wat leesvoer. Bronnen kan ik jammer genoeg niet geven want het is vooral een samenraapsel van feiten. Het net heeft veel gedaan maar ben hiervoor ook wel eens naar de bieb gestapt van de faculteit bio-wetenschappen. Interessant… hoop dat ik niet de verkeerde keuze heb gemaakt…

    Grtz $iR
    Attached Files
    Last edited by SirSmokeAllot; 21 August 2009, 15:50.
    sigpic

    #2
    Re: CO2 toevoegen aan het biotoop in je kast

    jaja weer serieus veel info $ir zoals gewend. keep up dah good work mate. ben net wakker dus moet dat nogs ff goed nalezen. ben benoeuwd naar testresultaten.

    Grtz

    Comment


      #3
      Re: CO2 toevoegen aan het biotoop in je kast

      Nog beetje info, gewoon in de lucht in Belgie heb je een Co2 gehalte van rond de 350PPM-450PPM tot op heden is men ervan overtuigd dat weed het het beste doet bij een PPM van 1200.

      Wil je Co2 toepassen in je hokje moet je rekening houden met alles in je hok, een verhoogde CO2 betekent dat wil je er optimum gebruik van maken dat je de temperatuur, de luchtvochtigheid, de voeding ook moet verhogen. Er is hier al heel wat informatie over te vinden en zal es opzoeken tussen men notities voor verder aan te vullen met waardes. Ze lopen op tot een LV van 70% (in de bloei) en een temperatuur van 36C ik vermoed bij 1200PPM of 1500PPM.



      de belangrijkste info vind ik persoonlijk : http://www.kasklimaat.nl/123-Eigenschappen+van+CO2.htm

      http://www.rypkezeilmaker.nl/typo/index.php?id=393 hier nog een stukje dat vlot leest met wat info

      hier een stuk ivm CO2 uit de essensie dat je zeker interressant gaat vinden http://www.magazine.essensie.nl/content/view/106/41/

      Last edited by Smoking Fifi; 22 August 2009, 02:57.
      Q. If there are two potheads in the back of a car, then who is driving?

      A. The cop!

      Comment


        #4
        Re: CO2 toevoegen aan het biotoop in je kast

        Yea fief
        Thanks voor je bijzonder leerrijke aanvuling, Respect/Reputation+!!! Zo zullen we er wel vlug gaan komen he!
        Grtz $iR
        sigpic

        Comment


          #5
          Re: CO2 toevoegen aan het biotoop in je kast

          Tis da als we een beetje samenwerken. Ik begin ergens in de loop van volgende maand aan men CO2 projectje, ik hou je verder op de hoogte.
          Q. If there are two potheads in the back of a car, then who is driving?

          A. The cop!

          Comment

          Bezig...
          X