Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Bestuiving

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Wietzaden: Bestuiving

  Korting op 420shop
  Het overbrengen van stuifmeelkorrels van een meeldraad naar de stamper van dezelfde plantensoort heet bestuiving. Bestuiving kan door insecten of door de wind gebeuren. Planten die door de wind worden bestoven, worden windbloemen genoemd.Deze bloemen zijn vaak onopvallend en klein. Planten die door insecten worden bestoven, worden insectenbloemen genoemd. Deze zijn vaak groot en opvallend gekleurd, zodat ze goed zichtbaar zijn voor de insecten. Ook kunnen insectenbloemen erg lekker ruiken, de insecten komen dan op de geur af.

  Bij hennep wordt het stuifmeel verspreid door zowel de wind als door insecten. De hennepbloemen vallen niet op wat betreft kleur, maar de insekten worden gelokt door de sterke geur van de hars die bloemen produceren. Deze hars is als kleine pareltjes te zien op de vrouwelijke bloemen.

  Insecten komen af op de nectar die door de plant aangemaakt wordt. Bij het opzuigen strijken de insecten met hun rug langs de meeldraden van de plant. Daarbij blijven de stuifmeelkorrels plakken aan de rug van het insect. Dit komt doordat stuifmeelkorrels ruw en kleverig zijn. Bij het bezoeken van de volgende bloem laten de stuifmeelkorrels los doordat de insect langs de stempel strijkt. Insecten bezoeken vaak één bloemensoort. Hierdoor is de kans op bestuiving vrij groot. Insectenbloemen maken dan ook in verhouding tot windbloemen weinig stuifmeel aan.

  De kans dat een plant bestoven wordt door de wind is niet zo groot. Het stuifmeel moet per toeval op een stempel van een (vrouwelijke) plant van dezelfde soort komen. Windbloemen zoals hennep maken daarom veel stuifmeel aan. Verder zijn de helmknoppen van een hennepplant lang en steken uit buiten de kroonbladeren. Zo kan de wind makkelijk bij het stuifmeel komen. De stempels van een windbloem zoals een hennepplant zijn groot em veervorming. Bovendien steken ze uit buiten de bloembladeren. Dit maakt de kans op bestuiving iets groter.

  Er zijn twee vormen van bestuiving: kruisbestuiving en zelfbestuiving. Bij kruisbestuiving komt het stuifmeel van de ene plant op de stempel van een andere plant van dezelfde soort terecht. Bij zelfbestuiving komt het stuifmeel op de stempel van dezelfde plant terecht. Dit kan alleen bij planten die tweeslachtig zijn.

  Grtz
  Last edited by Jointjedraaien; 17 May 2010, 19:32.

Footer Left Ad

Collapse
Bezig...
X