Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Moederplanten

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Moederplanten

    Korting op 420shop
    Licht! voor moederplanten

    Hoe snel je moederplanten groeien is afhankelijk van het soort licht dat je gebruikt, wat weer afhankelijk is van het bedrag, dat je kunt besteden.
    T.L.-buizen zijn de goedkoopste lichtbron. Je kunt zelfs tweedehands armaturen gebruiken . Hoe langer de buis, hoe hoger het rendement. Koop altijd nieuwe buizen: een buis van een jaar oud geeft slechts de helft van de normal hoeveelheid licht. Koop geen dure Grow-Lux buizen, maar neem de gewone en goedkope standaardkleur wit buizen (kleur 33). T.L.-buizen geven maar groeizaam licht tot een afstand van maximaal 25 centimeter. Het beste kun je de armaturen bevestigen op een open frame gemaakt van balkjes. Door een "open" frame te gebruiken wordt het niet te heet onder de lampen en kan de lucht goed circuleren. Om de buizen zo dicht mogelijk bij de planten te krijgen dient het frame aan katrollen te worden bevestigd. Naarmate de planten groeien kunnen de lampen langzaam omhoog getakeld worden. Gebruik ongeveer zes tot tien buizen van 120 centimeter lang, op een breedte van een meter.
    S.L.-lampen zijn wel duurder maar veel goedkoper in het stroomverbruk en ook veel eenvoudiger te monteren. Simpele draadjes met fittingen zijn voldoende. Ze geven meer licht, minder warmte en gaan veel langer mee.

    Hogedruk-Natriumlampen van 400 watt geven een fel geel licht en 30.000 lumen. Lagedruk-Natriumlampen zoals gebruikt voor straatverlichting geven een te eenzijdig soort licht. Metaal-Halide Kwiklampen geven een helder wit licht, gaan echter maar half zo lang mee, terwijl ze niet veel beter werken dan Hogedruk-Natrium lampen.
    Er zijn in ons land twee fabrikanten (fa. Poot en Philips) van 400 watt Hogedruk-Natriumlampen, die speciaal gemaakt zijn om een oppervlakte te belichten van 2,50 * 1,25 meter (de maat van een plaat spaanplaat), bij een hoogte van een meter. Dit is net voldoende licht om er klonen onder te bewortelen, maar onvoldoende om er moederplanten onder te laten groeien. Dit kan wel bereikt worden door op die oppervlakte twee lampen te gebruiken of door een lamp 1,3 vierkante meter te laten beschijnen. De lampen zijn samengesteld uit: een reflector met daardaan vastgebouwd een armatuur waarin een transformator en enkele condensatoren zijn gebouwd. Het geheel weegt zo'n 10 kilo.

    Hogedruk-Natriumlampen van 1000 watt geven ongeveer 125.000 lumen licht, vier keer zoveel als een 400 watt lamp voor twee keer de prijs. De High-Times staat altijd vol met aanbiedingen van deze zeer efficiente lampen. Let op: Amerikaanse lampen functioneren nauwelijks in Europa, door een te laag voltage (220 in plaats van 240 volt) en een te laag aantal Herzen (50 in plaats van 60 Herz)
    Onze nationale trots Philips maakt wel 1000 watt lampen, maar niet specifiek voor het groeien van planten en dus met ongeschikte en veel te dure reflektoren. Denk niet dat een 1000 watt lamp zo verschrikkelijk veel geld kost. Een straalkacheltje verbruikt ruim tweemaal zoveel en in de meeste delen van ons land kost een kilowatt-uur 17 cent.
    Een reservelamp kost ongeveer F250,- en gaat twee jaar mee, de voorschakel- apparatuur is praktisch onverslijtbaar en weegt 24.5 kilo. Deze "ballast" wordt met een maximaal 12 meter lange kabel verbonden met de eigenlijke lamp en reflektor. De lamp en reflektor wegen samen zo weinig, dat ze met een gemotoriseerde rails kunnen worden verbonden, die de lamp heen en weer beweegt over een afstand van 1.80 meter (Solar Shuttle), zodat een grotere oppervlakte belicht kan worden.

    Moederplanten kweken in de ideale vorm

    Voor alle wietplanten onder kunstlicht geldt dat ze ht beste gedijen bij een temperatuur van 20-22 graden en een luchtvochtigheid van 70-80%. Verder dienen wij te zorgen voor een regelmatige aanvoer van verse lucht en natuurlijk water. Het licht mag 18 tot 20 uur per dag branden. Mocht je de beschikking hebben over nachttarief, maak daar dan gebruik van, want dat is veel goedkoper.
    Zorg voor reflekterende achter- en zijwanden, zodat zo min mogelijk licht verloren gaat. Gewitte oppervlakten reflekteren optimaal, beter dan aluminiumfolie. Wit gespoten hardboard is goedkoop en gemakkelijk te verwerken.
    Teel de moederplanten in potjes van 10-20 doorsnede. Als je hier eerder over hennep in potten gelezen hebt, zul je inmiddels wet weten hoe dat te doen en je hebt vast wel wat meststoffen over van je buitenteelt. Neem je eerste stek van een moederplant als ze 10 tot 15 centimeter hoof is. Daar waar je de stek neemt, vormen zich twee groeischeuten, terwijl de lagere groeischeuten veel meer de kans krijgen zich te ontwikkelen. Na enkele maanden van groeien en stekken krijg je een moederplantje waar je niet een maar vier tot acht stekken van kunt halen! Houd je ze niet bij, dan krijg je lange dunne planten, waar je iedere keer maar een of twee stekken van kunt nemen. Hoe snel je ieder keer weer stekken kunt nemen, hangt af van de snelheid waarmee de moederplanten aangroeien en dat is weer afhankelijk van de hoeveelheid licht.
    Geef de planten regelmatig wat visemulsie op de wortels en besproei ze eens per week met de plantenspuit met daarin een theelepel visemulsie per liter water. Besproei na een half uurtje de planten weer met schoon water. Bladvoeding is gemakkelijk en werkt snel, maar je moet voorkomen dat zich op het blad voedingsstoffen ophopen.

    Grtz
    Last edited by Jointjedraaien; 17 May 2010, 20:41.
Bezig...
X