Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Geen sticky over berekening van afzuiging?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Geen sticky over berekening van afzuiging?

    Korting op 420shop
    Ik zocht laatst even de formule voor licht versus afzuiging - maar moest gauw een kwartiertje zoeken. Uiteindelijk kwam ik via Google weer op JD terecht, in een weggezakt topic. Daar was dan uiteindelijk de uitleg, van Monty.

    Moet dit geen sticky topic zijn?

    Je plantjes verbruiken tijdens de fotosynthesen CO2 . Deze moet aangevuld worden om de fotosynthese op gang te houden. Hiervan is de eerste vuistregel afgeleid. Deze gaat dus puur over de minimale luchtverversing die je nodig hebt om geen tekort aan co2 in je ruimte te krijgen wat een negatieve invloed op de groei zou hebben. Kweekt men bijvoorbeeld onder led of TL dan heb je weinig last van te veel warmte in je ruimte en volstaat deze afzuiging doorgaans. Vuistregel: lengte x breedte x hoogte x 20
    Je lucht in de ruimte word dan om de 3 minuten in zijn geheel ververst (20 x per uur).

    Een tweede reden om af te zuigen is het afvoeren van de warmte uit je ruimte. Kweekt men onder HPS of onder HPI (deze brengen veel warmte met zich mee) Dan volstaat de minimale afzuiging die je voor je co2 nodig hebt bij lange na niet om je temperatuur beneden de 28 graden te houden. De vuistregel voor HPS is:
    Neem de helft van het wattage van de HPS lamp en tel daar 20 % van het wattage bij op.

    Bijvoorbeeld:
    Voor 600 wat HPS: 600 / 2 = 300 +120 = 420 m3/h

    Voor 400 wat HPS: 400 / 2 = 200 +80 = 280 m3/h

    Een derde reden om af te zuigen is je LV controleren. Afhankelijk van de weersomstandigheden , waar je je lucht vandaan haalt, in welke ruimte je tent of hok staat enz moeten we vooral in de bloei op dagen dat we een hoge LV buiten hebben flink afzuigen om alles een beetje in toom te houden.


    Het is dus afhankelijk van met welke lampen je kweekt waar je ruimte is (zolders zijn in de zomer erg warm dan is voor 600 wat HPS 500M3/h misschien nog te min. In een koele kelder kom je met 360 m3/h gemakkelijk onder je maximale temperatuur.

    Hopelijk snap je de uitleg een beetje en kun je een goede keuze maken. Ja kan bij de aankoop van de afzuiger ook vragen of je het een week kan uittesten en als het onvoldoende blijkt te zijn voor je temt dat je dat dan kan inruilen tegen een grotere.

    #2
    Re: Geen sticky over berekening van afzuiging?

    Is een idee om er een sticky van te maken maar het beste is om dit aan de verantwoordelijke mod van het onderdeel te melden. Je moet wel weten dat, indien we overal stickies van gaan maken, het misschien minder overzichtelijk kan worden. Je zou direct op een pagina met stickies botsen in plaats van de topics die actief zijn in het subforum.

    Comment


      #3
      Re: Geen sticky over berekening van afzuiging?

      Misschien wel ja, ghehe.

      Comment

      Bezig...
      X