Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Stekken in de groeikast

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Stekken in de groeikast

    Korting op 420shop
    Nu de TL groeikast klaar is heb ik alvast van elke bubble een stek afgehaald. Der is er eentje bij die hoofdzakelijk triple internodes maakt en ik wil deze genetica dan ook behouden voor de toekomst. Nu is de vraag hoe ga ik het best te werk om deze strain enkele jaren te kunnen houden. Ik wil deze namelijk later gaan gebruiken om eigen zaadjes mee te kweken, en zou elk jaar toch wel enkele van deze bubble's willen laten meedraaien in de bloeirondes.

    Als deze stek aanslaat en een tijd in de groeikamer verblijft (tl 6x36W) zal deze te groot willen worden. Ik kan dus bv 1x per half jaar nieuwe stekjes nemen en de grote mama afbloeien? Of is het beter de mama te laten staan, en goed in te snoeien tijdens het stekken snijden. Heb hier al wat op ge-googled maar krijg tegenstrijdige antwoorden op de vragen die ik me hierover stel. Iemand ervaring hiermee en de wil om op weg te helpen?

    Groetjes Cors

    Spliff 's Strawberry contest verslag => Fruitboer Spliff Seeds Contest

    #2
    Re: Stekken in de groeikast

    Triple internodes, klinkt kool. Kun je daar een foto van posten?
    Dus als ik het goed begrijp wil je (van)deze)) triplenodes-variant zaadjes zien te oogsten welke ook in een triplenodes-variant resulteren.

    Je strain behouden is volgens mij niet zo moeilijk: gewoon als moederplant verder opkweken & ons Jonkodraaiers een stekkie sturen & so on
    Wellicht gaat dat niet op i.v.m de verzendtijd, maar misschien kan je gasten in de buurt stekken passen.
    Dan rest nog de vraag hoe je zaadjes ervan krijgt. Dat is best lastig lijkt me, omdat als je zaadjes wil heb je een mannetje nodig en daarmee krijg je ook wat van zijn genetica mee.
    Best complex als je 't aan mij vraagt.

    Daarom zou het misschien juist wel een goed plan zijn als forumleden o.a een stek krijgen en zelf kunnen experimenteren met kruisen
    Ik ben een Weed-O-Holic, noem me Weedovic.
    Je denk wattun mafkees maar 't boeit me niets

    Comment


      #3
      Re: Stekken in de groeikast

      Ik zal vanavond van deze schoonheid een foto nemen.

      Ze is de moeite, massa aan triple internodes, deze zou het super gedaan hebben in scrog.

      Nu heb ik ze een tijdje terug getopt, stekje afgesneden en in bloei gezet. Ik heb gemerkt bij deze strain dat als je de LV% niet laag kan houden die reuze hoofdtop al is toprot durft te krijgen. Dus liever een paar kleinere topjes. Mijn avatar is trouwens een bubble uit de vorige ronde in het voorjaar (deze bracht +-85g droog en is +- 80 a 90 cm hoog gemeten vanaf de rand van de pot. De 4 die er nu in staan zijn uit dezelfde verpakking. Ook de eerste reeks had triple internodes hier en daar, maar deze spant de kroon. Na het toppen 6 uitschieters recht omhoog en een aantal verdiepen zijtakken. Ze is nog klein maar mag er wezen, dus als ze na de bloei een super resultaat neerzet, kan ik daarna makkelijk met 5 plantjes van deze strain een tentje goed vullen. Maar dan moeten de stekken nog aanslaan. Ik heb van elke plant maar 1 stek genomen dus hoop op 100% succes. Daar

      In de eerste plaats doe ik het omdat ik van dit grasje hou. Top rokertje. Het zijn de laatste zaadjes die ik er van had en met de nieuwe groeikamer die voorlopig de eerste weekjes 24/0 en daarna 18/6 zal draaien, kan hier wel makkelijk een mama bij.

      Wat me nu vooral bezig houd is hoe deze soort een paar maanden te laten overbruggen want de eerstvolgende ronde is gereserveerd voor de spliff seeds strawberry test. Die vragen ook 24/0 en 4 weken groei, en wanneer ik hier een topper in vind wil ik uit de resterende zaadjes een mama selecteren en deze naast de bubble mama zetten. Bedoeling is om hier nog een paar keer mee te kunnen draaien en met stekjes van 1 mama gaan ze redelijk gelijk opgaan. Telkens de voorraad bubble bijna op is eentje er bij in
      Spliff 's Strawberry contest verslag => Fruitboer Spliff Seeds Contest

      Comment


        #4
        Re: Stekken in de groeikast

        Ik denk dat het beter is om mams zo lang mogelijk te laten staan, en die met enige regelmaat terug te snoeien/toppen.

        Wat brengt mij tot die gedachte :
        Ik heb meermaals dergelijke projectjes om handen gehad, en heb steeds een kwalitatieve achteruitgang gezien als ik de stekken tot moeder promoveerde en dan de oude moeders afbloeide. Dit ging niet van de een op andere dag natuurlijk, maar na 4-5x zo'n cyclus (moeder>stek wat nieuwe moeder wordt, daar weer een stek van die weer moeder wordt etc) was er echt verschil, echt achteruitgang.
        De reden is denk ik genetisch : bij elke celdeling gaat er een stukje DNA verloren. Het effect hiervan is beperkt als het aantal delingen binnen een bepaalde grens blijft. Daarnaast heeft de cel in veel gevallen een beschermingsconstructie hiervoor, maar die is wel eindig als het om een normale, gezonde cel gaat. Voor technisch geinteresseerden : ik heb het hier over telomeren, de uiteinden van chromosomen die vermoedelijk bestaan uit DNA zonder directe functie. Er bestaat een enzym wat hier een rol in speelt (telomerase), en dat wordt stevig onderzocht omdat dat een rol speelt bij celwoekering/ongecontroleerde celdeling.

        Waarom is dat wel zo bij stekken en niet bij lang groeiende moeders : een stekje moet ontzettend veel werk verzetten om weer uit te groeien tot een gezonde plant. Onderschat dat niet : het gaat om deprogrammering, al gedifferentieerde cellen die zich terug moeten ontwikkelen naar een meer algemeen celtype en vervolgens opnieuw moeten differentieren naar een compleet wortelstelsel incl al het gespecialiseerde spul wat daarbij hoort. Al die stapjes die gezet moeten worden leveren onherroepelijk schade op, wat maar tot op zekere hoogte kan worden gerepareerd. En dus zal een stek-moeder-stek cyclus uiteindelijk een mindere plant opleveren. Nogmaals : de plant heeft systemen aan boord om ermee om te gaan en schade te repareren/minimaliseren, maar op den duur ga je het zien/merken.

        Of deze gedachtegang klopt weet ik niet, dus aanvullingen/verbeteringen worden zeer op prijs gesteld. Ik pas hier dierlijke/menselijke moleculaire celbiologie toe op plantencellen en dat zal vast niet altijd opgaan.

        Langgroeiende moeders vereisen aangepaste zorg : de voeding moet toegespitst zijn op groei, en er moet oog zijn voor sporenelementen. Daarnaast heb ik in dergelijke situaties gebruik gemaakt van specifiek groeilicht (veel blauw dus) om strekking tegen te gaan en zo de planten compact te houden. TL had mijn voorkeur omdat in vergelijking tot HPI de lichtintensiteit laag was, met een lagere groeisnelheid als gevolg. Idem temp > terugschroeven tot 18graad vertraagd mooi, maar lager dan 15 niet doen want dan valt de enzymaktiviteit van een klif.
        HPS-licht is voor langgroeiers een no-go area > het rode spectrum zorgt voor strekking wat je na een maand of 6 spaghetti-achtige planten oplevert met onzettende internodes. Leuk voor het stekken natuurlijk maar kwalitatief een puinhoop.

        De langstgroeiende moeder die ik ooit heb gehad heeft het ruim 18 maanden uitgehouden, en de wiet die die naderhand produceerde was prima. Ik ken verhalen van moeders die 5+ jaar hebben gestaan, maar daar ben ik niet zelf bij geweest, dus of dat een broodje aap is durf ik niet te zeggen.

        Er bestaat nog wel een methode om hiermee om te gaan : microstekjes. Maar dat is serieuze business die laboratoriumspullen en -vaardigheden vereist, plus opslagmogelijkheden in -80 en vloeibare stikstof.
        Last edited by moreweed; 7 December 2012, 21:22.
        Society is like stew-if you don't keep it stirred up, you end up with a lot of scum on the top

        Comment


          #5
          Re: Stekken in de groeikast

          Ok, hier dan wat foto's van de betreffende genen.

          Je kan op veel foto's de trip internodes zien. Vooral de hoofdstam heeft vanaf de 2de internode enkel nog trips gemaakt. Je kan op sommige foto's ook de voorbloei zien. Ze staan nu de tweede week op 12/12, 38 dagen geleden gingen de zaadjes de grond in. Ze hebben even een probleem gehad na het verpotten naar de 18L maar zijn daar mooi door gegroeid. Nog een weekje of 9 a 10 te gaan.

          20121207_193209.jpg20121207_193144.jpg20121207_193257.jpg20121207_193303.jpg20121207_193335.jpg20121207_193406.jpg20121207_193429.jpg20121207_193510.jpg20121207_193515.jpg20121207_193527.jpg
          Last edited by Fruitboer; 7 December 2012, 21:51.
          Spliff 's Strawberry contest verslag => Fruitboer Spliff Seeds Contest

          Comment


            #6
            Re: Stekken in de groeikast

            Ik zou deze plant opkweken tot een stevige moeder en daarvan stekjes nemen en niet te veel zorgen maken over de misvorming van de internodes waarschijnlijk heeft deze plant gestrest door de overpotting

            Comment


              #7
              Re: Stekken in de groeikast

              Trips, internodes .. probeer je ons op een dwaalspoor te brengen ? (internode is het stukje stam tussen de vertakkingen, die op hun beurt nodes heten)
              Ik ben het grotendeels met moreweed eens dit keer.
              Je kunt zo'n moedertje wel 1-2 jaar goed houden zonder professionele insteek.
              Onder tneon is een jaar in ieder geval geen probleem, met regelmatig goed terugsnoeien, overpotten en wortelsnoei.
              Je hebt wel een goeie groeivoeding nodig, er zijn zelfs speciale voedingen in de handel voor moeders.

              Ik heb een grapefruit gehad waarbij na 5x doorstekken (stek pakken en die als moeder gaan gebruiken) de autoflower eigenschappen omhoog kwamen.
              De 5e ging gewoon compleet in bloei onder 20/4 dus toen was het verhaal eigenlijk afgelopen in mijn geval.
              Het hoeven natuurlijk ook niet altijd slechte eigenschappen te zijn die naar boven komen.

              Als je zaden wil gaan maken zonder al te veel invloed zou je eens moeten kijken of ze een beetje herma-bestendig is.
              Flink laten stressen en zien wat er gebeurt, misschien is ze geschikt om fem zaden mee te gaan maken.
              Voorwaarde is dan wel dat ze geen ballen maakt tijdens het stressen, anders krijg je zaden met een te hoog herma-gehalte.

              Een andere voorwaarde is dat het ze niet uit female of feminised zaden komt (!)
              Die zijn niet geschikt om zaden mee te gaan maken en zullen de stresstest niet doorkomen zonder ballen te vormen
              ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~ BuitenQweeksels ~

              Comment


                #8
                Re: Stekken in de groeikast

                Hey Q,

                sorry voor de verwarring, maar ik wist niet goed hoe het uit te leggen. Bedoelde dus drie vertakkingen per node dan vermoed ik. :p

                Maar denk dat de foto's het wel duidelijk maakten.

                Edit: Hieronder foto van waar de mama zou gaan verblijven, en een sneaky inkijk op men zelf gemaakte kiem en stek potjes.

                20121204_162051.jpgHier hangt 6x36W (4000K)

                Voor de loskomende tochtstrips (vooral lichtstrips in dit geval) heb ik nog een oplossing nodig. De kleefstrips komen steeds los.
                Attached Files
                Last edited by Fruitboer; 8 December 2012, 10:40.
                Spliff 's Strawberry contest verslag => Fruitboer Spliff Seeds Contest

                Comment


                  #9
                  Re: Stekken in de groeikast

                  beetj extra lijm of spijkertjes bij die strip

                  Comment


                    #10
                    Re: Stekken in de groeikast

                    Schoon en stofvrij maken voor het plakken ?
                    ~ 2011-12 ~ 2012-13 ~ 2017 ~ 2019 ~ 2020 ~ BuitenQweeksels ~

                    Comment


                      #11
                      Re: Stekken in de groeikast

                      wat ik hier allemaal lees !! daar zit wel iets van waarheid in !!

                      ivm 3 vertakkingen per internode !! why vind je dat zo super ??

                      heb ik zelf ook al meegemaakt maar deze had ik toen opzettelijk niet genomen om als ma te gaan gebruiken !!

                      Mr M heeft me toen verteld dat :
                      Ze zal altijd minder opbrengen en vaak vertonen die ook flatstam !!
                      Is mutatie in de celafsplitsing en zal ook altijd een slechte blad/bud ratio hebben !!
                      Lijkt voordelig omdat je meer stekken kunt snijden echter deze genetische afwijking draagt de stek dus door !!!
                      Mogelijk komen er dus dan een heleboel heel slechte stekken vandaan Met een grote kans dat die later bovenin allemaal flatstam vertonen,
                      de zijvertakkingen groeien dan met de stam samen en dan krijg je dus zoon brede platte stam en top !!
                      De toppen lijken int begin heel wat maar worden nooit iets !!

                      MVGV K1 en Mr. M ^^

                      pic mogelijk gemaakt door Moreweed !!!

                      03.jpg




                      Last edited by k1; 9 December 2012, 11:09.
                      Met een jointje in je hand , kom je door het hele land ^^

                      Comment


                        #12
                        Re: Stekken in de groeikast

                        De opbrengst zullen we zien binnen 9 a 10 weken he K1. Heb 4 stekken, van elk plant 1. De stek van de beste aan de eindmeet wordt mijn mama. Die drie vertakkingen lijken me toch verdorie handig voor een scrog, en heeft zeker niets met het aantal te snijden stekken te maken. In de vorige rondes zaten de planten met triple vertakking bij de hoogste opbrengers dus die theorie zegt me momenteel niet zo veel. Ik probeer het liever en zal wel zien welke de beste wordt.

                        De enige keer dat ik een platte stam heb gehad is bij plantjes die ik opzettelijk heel droog liet komen te staan. Was wel leuk ze terug recht te zien komen en ik geef nogal eens snel te veel water, toen gaf ik dus te weinig. Toen die zen kopje laten hangen had en ik water gaf kwam alles weer recht behalve deze zen hoofdje. Die is dan zo beginnen vergroeien. Denk dat ik er nog wel foto's van heb. ff kijken. (Kijk ff niet naar de mislukte stekken, we hebben allemaal wel eens onopzettelijk planten afgebeuld )

                        White Whidow 7 januari 2012 (8).jpgZo is het ontstaan, het kopje kwam nooit volledig terug recht en hij vergroeide.

                        White Whidow, vergroeide plantje 1ste lange nacht (5).jpgVolwassen plant met de vergroeide stam
                        Was een White Widow van Royal Queen Seeds
                        Spliff 's Strawberry contest verslag => Fruitboer Spliff Seeds Contest

                        Comment


                          #13
                          Re: Stekken in de groeikast

                          100% succes.

                          4 succesvolle stekken. Heb dus de keuze.
                          Spliff 's Strawberry contest verslag => Fruitboer Spliff Seeds Contest

                          Comment


                            #14
                            Re: Stekken in de groeikast

                            De 4 stekjes (gesneden op 1/12/12) na het overpotten naar potmaat nr2. in het 3 stappen proces. (Volgende pot = 11 of 18L)

                            BG Stekken 24-12-12 (1).jpgBG Stekken 24-12-12 (2).jpgBG Stekken 24-12-12 (3).jpg

                            Last edited by Fruitboer; 23 December 2012, 23:57.
                            Spliff 's Strawberry contest verslag => Fruitboer Spliff Seeds Contest

                            Comment


                              #15
                              Re: Stekken in de groeikast

                              Omdat ze toch al mooi in de groei zijn zal ik jullie een vanavond nog een detailfoto van de 4 plantjes in hun huidige fase posten.

                              1 van deze 4 wordt mijn mama - bubble, de andere zullen weldra mee gaan bloeien met de originele planten.

                              Dit bericht is samengevoegd wegens dubbelposting.

                              Hier gaan we dan:

                              Een laatste overzicht.

                              Tot gisteren stonden deze in een potje met hooguit 0.3 a 0.4L, gewoon schuin afgesneden, 1 internode leeg geknipt, +- 3 cm de aarde aarde in, geen stek poeder of gel gebruikt (ondertussen alvast clonex gehaald voor de volgende poging), ze kregen dagelijks een douche met de wortel stimulator van gout. Van 1-12 tot 18-12 stonden ze onder een mini couveuse in de groeikamer, daarna ging het deksel er stelselmatig af.

                              Gisteren om middernacht werden ze overgepot naar deze +-1.5L potjes. Hier blijven ze 2 weken in staan.
                              Ze sloegen eerst rood/geel uit, enkel de top bleef groen. Zonet rond +-16u en ongeveer eenzelfde tijdsperiode na het overpotten was dit het resultaat.

                              Wie interesse heeft in de mini-couveuse kan ik alleen maar aanraden binnenkort een kijkje te nemen op het spliff verslag, ook daar zal ik met behulp van deze methode een mama gaan selecteren. Enkel zal ik deze nu nemen op het punt dat ze op 12/12 gaan en niet een week te laat. Dat zal het hele proces versnellen. Ondanks de late afname toch een 100% succesrate. Een heel goeie test voor de groeikamer die het uitstekend doet en momenteel nog maar op 2/3 van haar potentieel draait, met slechts 4/6 36W TL buizen ingeschakeld (gekocht in de doe het zelf, was een goedkope promotie voor armaturen, kosten amper 20€/stuk lampen en starters incl.) Al bij al een perfecte groeikast met een gebruikt budget van om en bij de 200€...

                              Stek nr. 1
                              BG stek 1 - 24-12-12 (1).jpgBG stek 1 - 24-12-12 (2).jpgBG stek 1 - 24-12-12 (3).jpgBG stek 1 - 24-12-12 (4).jpg

                              Stek nr. 2
                              BG stek 2 - 24-12-12 (1).jpgBG stek 2 - 24-12-12 (2).jpgBG stek 2 - 24-12-12 (3).jpg

                              Stek nr. 3
                              BG stek 3 - 24-12-12 (1).jpgBG stek 3 - 24-12-12 (2).jpgBG stek 3 - 24-12-12 (3).jpgBG stek 3 - 24-12-12 (4).jpg

                              Stek nr. 4
                              BG stek 4 - 24-12-12 (1).jpgBG stek 4 - 24-12-12 (2).jpgBG stek 4 - 24-12-12 (3).jpg

                              Een laatste vraag aan jullie in deze draad.

                              Wie helpt mij de keuze te maken, welke zou jij bijhouden als mama en waarom?

                              Last edited by Fruitboer; 24 December 2012, 15:37.
                              Spliff 's Strawberry contest verslag => Fruitboer Spliff Seeds Contest

                              Comment

                              Bezig...
                              X