Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Steenwol

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Steenwol

  Korting op 420shop
  Wat is steenwol eigenlijk?  Steenwol is een minerale wol, gemaakt van vulkanisch gesteente. Steenwol bestaat uit ongeveer 95% poriŽn en 5% vast materiaal in de vorm van steenvezels.

  Hoe wordt steenwol gemaakt?

  De grondstoffen voor steenwol zijn basalt- en kalkstenen. Die worden in een oven bij een temperatuur van 1500įC gesmolten tot lava. Daarna wordt de lava uitgegoten over een aantal snel roterende schijven. Door de middelpunt-vliedende kracht vliegen de druppels van de schijven af en veranderen in draadjes. U kunt dat proces vergelijken met de “suikerspin” op de kermis. De draadjes worden vervolgens tot een pakket geperst. En hieruit zaagt men de matten en blokken.

  Blijft steenwol gedurende de teelt ziektevrij?

  Steenwol komt ziektevrij in de kas. Of bodemziekten kunnen doordringen, hangt dan ook af van de hygiŽne in uw hok. En natuurlijk moet het plantmateriaal absoluut ziektevrij zijn. Het zorgvuldig aanleggen van het systeem, het gebruik van grondfolie en ingepakte matten beperken het risico nog verder. Doen zich toch problemen voor, dan kan bestrijding relatief eenvoudig plaatsvinden. Dat is het voordeel van het kleine wortelvolume.

  Is een beperkt steenwolvolume te klein voor mijn gewas?

  Op steenwol maakt de plant een ander, meer vertakt wortelstelsel. En het beperkte steenwolvolume heeft juiste grote voordelen. Zo kan er gerichter gestuurd worden. Het aanpassen van vochtgehalte of voedingstoestand in de mat is daarom in een handomdraai gebeurd.
  En daarmee kan beter worden ingespeeld op teeltontwikkelingen verlagen van de EC of de PH. De risico’s van een klein teeltvolume zijn dankzij het gebruik van substraatunits zeer beperkt.

  Waarom is een waterbuffer in het teeltsysteem belangrijk?

  In de eerste instantie moet de waterbuffer een tijdelijke storing in de voedingsunit kunnen opvangen. Een minder capillair substraat is gevoeliger voor indroging. Daarnaast zijn de schokken in EC, pH en temperatuur op een capillair substraat met een waterbuffer minder extreem.

  Die besparing is natuurlijk ook belangrijk als u gaat recirculeren. Met een waterbuffer hoeft u veel minder kubieke meters water te ontsmetten, zodat de ontsmettingskosten per m≤ dalen. Met een stuurbaar substraat kunt u het gewas precies geven wat het op dat moment vraagt. De plant zal daarom optimaal reageren en dus ook beter produceren.Met steenwo heeft u een substraat dat ook werkelijk tot in elk hoekje van het matvolume te sturen is. Anders benadert u misschien wel gelijkwaardige resultaten, maar dat kost vaak 10 tot 15% meer water en kunstmest.

  Lees voor meer informatie het boekje: Kweken op Steenwol

  Grtz
  Last edited by Jointjedraaien; 10 September 2011, 14:18.

Footer Left Ad

Collapse
Bezig...
X