Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Bemesten en klaarmaken van buitengrond

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Bemesten en klaarmaken van buitengrond

  Korting op 420shop
  Het leek me leuk om hier een stukje te schrijven over het bemesten en klaar maken van grond aangezien ik zelf hier mee ben begonnen om mijn buitenkweek 2010 voor te bereiden.

  Ook heb ik wat gegoogled over bemesten van grond.
  Ik wou het graag met jullie delen en ik hoop dat misschien sommige mensen hier wat aan hebben.

  Vanmiddag heb ik een paar foto`s gemaakt die ik bij dit verhaaltje plaats.

  Ik heb voor 2010 van me moeder een stukje tuin toegewezen gekregen waar ik mijn buitenplanten kan laten groeien en bloeien. Eerst moest ik maar eens gaan beginnen met het verwijderen van alle waterlis of iets in die trant wat hier groeide;  Dit was nog een aardige klus want die waren overal geworteld.

  Zorg er voor dat je grond zo zuiver mogelijk is , dat wil zeggen geen wortels stenen , grind , takken of andere rotzooi. Dit hindert je planten later alleen maar in het maken van wortels. Hier had ik zelf ook een probleem omdat er op een gedeelte allemaal grind naar boven kwam!

  Na wat harken , spitten en zeven heb ik toch het meeste grind er uit gekregen en alles wat er nog in zit komt misschien in het voorjaar nog wel een keer aan bod.

  Nu is het tijd voor bemesten.

  Je kan dit het beste in het najaar doen omdat de grond dan tijd heeft om alle meststoffen op te nemen. Kleigrond houd meststoffen beter vast als zandgrond. Je zou dus bij zandgrond iets meer meststoffen moeten toepassen als op een kleigrond.

  Ik heb zelf een zwarte zandgrond in de tuin en ik heb gekozen om Plagron Bio mix te gaan gebruiken. Deze mest bevat het volgende;

  Levende schimmels en bacteriŽn, diverse mineralen en vitaminen, sporenelementen, bactosol, gevogelte-meel, maeri, bazoltmeel, bentoniet, zeewier-meel, lavomeel, guano en wormenhumus.

  Bij de growshop adviseerde ze mij deze mix te gebruiken omdat dit een alles in 1 mix is. Deze mix moet je goed door de grond te mengen ik kon eventueel ook nog compost gebruiken maar ik denk dat ik dit niet doe.

  Zoals op de foto heb ik de Plagron mix over de grond gestrooit.
  Hierna heb ik het omgespit en nog een laagje mest er overheen gestrooit waarna ik vervolgens nog een keer met een hark het spul had uitgeharkt en vermengt met de bovenste laag.

  Als je kiest voor compost of een andere soort van mest heb ik hier nog wat extra informatie over bemesten.

  Compost: goede bodemverbeteraar
  Compost ontstaat door vertering van plantaardig materiaal. GFT-compost wordt gemaakt van groente-, fruit- en tuinafval.

  Compost kunt u het best door het bovenste grondlaagje mengen. Hierdoor wordt de grond losser, dat helpt de plantenwortels bij het opnemen van de voedingsstoffen. Ook voor het gazon is compost geschikt: strooi het dan uit in een dun laagje. Voor zware grond (kleigrond) is het najaar de beste periode; voor overige gronden is het voorjaar een goede tijd.

  Compost is een betere bodemverbeteraar dan dierlijke mest. Compost verbetert namelijk de structuur van zowel lichte grond (zand) als zware grond (klei).

  Hoveniers gebruiken ook wel champost: paardenmest dat wordt gecomposteerd met kippenmest, stro en gips. Champost is erg basisch (hoge pH-waarde) door de kalk die erin zit. Daarom kunt u dit type compost beter niet gebruiken op grond die van zichzelf al een hoge pH-waarde heeft (pH > 7). Houd er rekening mee dat champost meer zouten (fosfor, kalium) bevat dan gewoon compost.

  Dierlijke mest: meer voedingsstoffen
  Dierlijke mest bevat wat meer voedingsstoffen dan compost, en verbetert ook de bodemstructuur (wel iets minder dan compost). Dat versterkt het bodemleven. Dierlijke mest is vers verkrijgbaar, in korrelvorm of als poeder. Verpakte mest is meestal koemest, soms wordt wat kippenmest bijgemengd.

  Kijk even op de verpakking voor de juiste dosering. In de moestuin is jaarlijks twee tot drie kilo verteerde of gecomposteerde runderstalmest per vierkante meter meestal voldoende.

  Verse mest geeft niet direct voldoende voedingsstoffen af, het moet daarvoor eerst een beetje verteren. Zorg er bij gebruik voor, dat u het ondiep (maximaal tien tot vijftien centimeter) onderspit. De voorkeur gaat uit naar stalmest van minstens een jaar oud. Verse koemest bevat namelijk ammoniak; dat kan de bladeren van planten 'verbranden', waardoor ze verwelken en geel worden.

  Staat uw tuin op kleigrond, gebruik dierlijke mest dan het liefst in het najaar. De beste periode voor bemesten van tuinen op zandgrond is het vroege voorjaar (maart).

  Aanvullende meststoffen
  Natuurlijke meststoffen bevatten extra voedingsstoffen, die bruikbaar zijn als aanvulling op bemesting met compost of dierlijke mest. Op de verpakking staat hoe u de aanvullende meststoffen het best kunt gebruiken. Afhankelijk van de behoefte van het groen kunt u kiezen uit aanvullende meststoffen met verschillende hoofdbestanddelen:

  slachtafval (beender- en bloedmeel) voor extra fosfor en stikstof;
  vinassekali (een afvalproduct uit de voedingsindustrie) voor extra kalium;
  basaltmeel, lavameel (hard en zacht vulkanisch gesteente) en bentoniet (klei) voor verbetering van de bodemstructuur;
  meststoffen met kalk, zoals maerl (koraal- algenkalk), voor regulatie van de zuurgraad van de bodem.  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Voor iedereen die volgend jaar weer buiten gaat kweken en in de volle grond wil. Bemest je grond nu!
  Dit is de juiste tijd en je zorgt er voor dat je grond mooi klaar is voor volgend jaar!
  Last edited by Wierie Wierie; 19th October 2009, 22:31.
  NLX outdoor kweek 2011
  Wierie Wierie`s Outdoor Festijn 2010
  De eerste maal; 4x NLX outdoor 2009

  #2
  Re: Bemesten en klaarmaken van buitengrond

  Prima post Wierie Wierie, zeer informatief en duidelijk. Mooizo.

  Grtz Monty

  Comment


   #3
   Re: Bemesten en klaarmaken van buitengrond

   Mag ik mijn bladeren en overschot van men wietplanten gebruiken als compost voor volgend jaar?

   Comment


    #4
    Re: Bemesten en klaarmaken van buitengrond

    ziet er mooi uit wieriewierie
    maar ik heb evt nog een tip voor je,als je nu voor je begint te kweken op je nieuwe landgoed,wat worteldoek legt ,zorgt dit ervoor dat je geen onkruid enz hoeft te wieden tussen je planten.deze onkruid gebruikt dan ook niet de voeding die jij voor je geliefde plantjes gereserveerd had.
    grtz

    Comment


     #5
     Re: Bemesten en klaarmaken van buitengrond

     moet je dit zo al zo vroeg voorbereiden ? ik wil ZOOOOOO GRAAG 1ste kweek houden 2010 guerilla, maar ik dacht de grond klaar te maken tegen begin april en rond half mei planten ????

     of ben ik verkeerd :s

     Comment


      #6
      Re: Bemesten en klaarmaken van buitengrond

      Je kan het beter voor de vorst doen en de grond heeft meer tijd om de voeding op te nemen
      NLX outdoor kweek 2011
      Wierie Wierie`s Outdoor Festijn 2010
      De eerste maal; 4x NLX outdoor 2009

      Comment


       #7
       Re: Bemesten en klaarmaken van buitengrond

       ok thx dus dan zal ik rond begin december wel wat gaan doen

       Comment

       Footer Left Ad

       Collapse
       Bezig...
       X