Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Jack Herer *De Keizer Heeft Geen Kleren Aan* in het Nederlands...

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Algemeen: Jack Herer *De Keizer Heeft Geen Kleren Aan* in het Nederlands...

  Korting op 420shop
  Ik rook al zo lang, maar nooit eigenlijk veel gelezen rond cannabis. Met het beginnen kweken, ben ik ook beginnen lezen. Tot voor kort dacht ik dat Jack Herer een soort wiet genoemd naar een kweker was ofzo.

  Jack Herer is de man die (hoewel hij pas op z'n 32ste ofzo z'n eerst joint rookte) zich heeft ingezet om de mensen te doen beseffen hoe belangrijk en gewoon cannabis honderden jaren lang geweest is voor de gewone mens. Alle touwen, kleren, doeken, belangrijke proteÔnes, lampolie, papier, ehbo-medicatie is gemaakt uit cannabisvezels en zaden.

  Voor je per schip Amerika of India kunt gaan bevaren met zo'n groot schip heb je 5 tot 10 ton cannabis nodig voor zeilen en touwen. Vlas rot na een week of drie in het zoute water. Napoleon is Rusland enkel binnengevallen omdat hij met de tsaar had afgesproken dat die geen cannabis meer aan Engeland zou leveren en het toch deed. Engeland blokkeerde met haar vloot de bevoorrading van Frankrijk en Napoleon wou dat doorbreken door de toevoer van cannabis voor zeilen en touwen af te snijden en zo de Engelse vloot lam te leggen.
  En dan de mythe dat mensen in arme Aziatische landen zouden overleven op rijst. Als er ergens water genoeg is om rijst te telen, dan kan er volgens mij alles groeien wat je wil. Hennepzaad is trouwens voedzamer, makkelijker te telen, met minder onderhoud en heeft een uitgelezen smaak tussen hazelnoot en walnoot.

  Dit alles wordt uitgebreid uitgelegd in het boek The Emperor Has No Clothes, dat je gratis op zijn website kunt lezen. Jack is trouwens in mei dit jaar overleden, maar zijn vrouw onderhoudt de website met updates.

  Ik ben begonnen met een vertaling van dit boek, ben bijna door het tweede hoofdstuk, maar ben beginnen beseffen dat het nogal op de Amerikaanse geschiedenis geŽnt is, en er over onze streken eigenlijk hetzelfde verhaal te vertellen is, maar wellicht met nog meer oud materiaal. Voor onderstaande vindjes heb ik gewoon het online WNT gebruikt, en de woorden kemp, kennep etc opgezocht...

  En ook in de lage landen was cannabis overal, al in de tijd van de eerste bronnen die we hebben. Het gaat onder de naam van kemp, kennep, kamp, kannap, kanna, hanna, henne, hemme.

  Dodoens schrijft toch in het Plantenboek [ed. 1608] dat gedistilleerd water van cannabiszaad of -bladeren helpt tegen ontstekingen:
  Het ghedistilleert water van Kempsaet en Kempbladeren geneest alle sweeringen.
  En het is toch niet te geloven dat een reglement uit het 17e eeuwse Brugge letterlijk wildvissen en guerilla wietteelt verbiedt. Iets wordt niet verboden als niemand het doet...'rooten' betekent 'planten'
  Dat niemant en vissche in andere lieden wateren ende grachten, nochte aldaer of in publique watergangen ende beken en roote vlas, kemp of andere saeken,***Cost. Vrije v. Brugge*1, 252 [1628]
  Er was in Katwijk zelfs een literaire club (rederijkerskamer) voor rijke rukkers die zich, De Kempenbloem noemden - die wisten wellicht ook hoe geinspireerd te raken.

  Ik heb citaten die teruggaan tot de 13e eeuw en dat is nog maar het begin. Vroeger vind je niets op papier in het algemeen. Nog eentje: in de Bijbel staat het verhaal van het kleine mosterdzaadje dat uitgroeit tot iets groots, sterks en waardevols. Maar in deze streken groeit geen mosterdzaad, dus met wat vergelijken de predikers in onze streken het?

  Ist dat ghi also grote geloofs hebt als een hemme of mostaerts saet?
  Heb je zo'n groot geloof als een hennep- of mosterdzaadje?
  Gest. R.*150 d., Holland, 1481
  Trouwens, het gebedenboek waarin dit stond is van henneppapier...gegarandeerd.
  Ik bedoel maar: vroeger kweekte iedereen wiet, honderden jaren lang.
  Last edited by albes; 22 September 2010, 20:39.

  #2
  Re: Jack Herer *De Keizer Heeft Geen Kleren Aan* in het Nederlands...

  Wil je me op de hoogte houden van je vorderingen?zou t graag willen lezen!
  Props
  Pz

  Comment


   #3
   Re: Jack Herer *De Keizer Heeft Geen Kleren Aan* in het Nederlands...

   Mooi topic albes,ik zou ook wel graag zien dat je je bevindingen blijft neerschrijven,
   Ik vind het leuke,onderhoudende, en interessante info.
   Heb het met plezier gelezen iig.
   Tnx

   Grts
   Daniella.
   Geef een lach elke dag,je zal er vaak een voor terugkrijgen.

   Misty's ABC

   Comment


    #4
    Re: Jack Herer *De Keizer Heeft Geen Kleren Aan* in het Nederlands...

    Bedankt voor de reactie. Hier in hele ruwe, kladversie zonder voetnoten etc... het tweede hoofdstuk. Het eerste is een inleiding die best herwerkt wordt voor een Nederlandse 'editie', dus die laat ik even achterwege.
    De oorspronkelijke tekst staat hier gratis te lezen op Jacks website:
    http://jackherer.com/chapter02.html
    Er kunnen echt nog wel losse of slechte zinnen inzitten, het is een snelle eerste versie...
    ______________________________________________

    1.Een korte opsomming van de gebruiken van hennep

    De uitdaging van $100,000 voor de wereld: bewijs dat we fout zijn

    Als alle fossiele brandstoffen, hun afgeleiden, maar ook bomen voor papier en constructie verboden werden om de planeet te redden, op opwarming van de aarde om te keren en de ontbossing tegen te gaan...

    Dan is er slechts een bekende jaarlijks hernieuwbare natuurlijke bron die in staat is om ons met het grootste deel van de het papier en de textiel die we nodig hebben te voorzien; die al onze transportmiddelen, industrie en huizen van energie kan voorzien terwijl terzelfdertijd de vervuiling omlaag gaat, de aarde vernieuwd en de atmosfeer gezuiverd wordt...
    En dat is –hetzelfde wat men vroeger altijd al gebruikte, cannabis, hennep, marihuana!

    1.1.Schepen en zeelui
    Negentig procent van alle scheepszeilen (sinds voor de FeniciŽrs, vanaf ten minste de 5de eeuw voor Christus, tot lang na de uitvinding en commercialisering van stoomschepen in het midden van de 19de eeuw) werden uit hennep gemaakt. De andere tien procent was gewoonlijk vlas, of mindere vezels zoals ramie, sisal, jute, abaca, enz.1
    Het woord 'canvas' is afgeleid van de Nederlandse verbastering van het Griekse woord 'kannabis'. Het Griekse woord zelf is overgenomen uit het Perzisch of Noordsemitisch (quanuba, kanabosm, cana, kanah), wat volgens onderzoekers op de 6000 jaar oude Indo-Semitische Europese taalfamile van de SumeriŽrs en de AcadiŽrs teruggaat. Het Sumerische/Babylonische woord K(a)N(a)B(a) of O(a)N(a)B(a) is het oudst overgeleverde stamwoord: KN betekent 'stok' en B betekent 'twee', duidend op de twee rieten of twee geslachten in de plant).
    Naast canvaszeil was tot deze eeuw vrijwel al het sjorkoord, de ankerkoorden, cargonetten, visnetten, vlaggen, bekleding en oakum (de belangrijkste bescherming voor schepen tegen het zoute water, het werd gebruikt als een tussen de binnen- en buitenwand van het schip) gemaakt van de stengels van de marihuanaplant.
    Zelfs de kleding van de zeelui, tot de gestikte schoenen van koord toe, werden van cannabis vervaardigd. Een gemiddelde cargo, klipper, walvisvaarder, lijnschip of marine, hadden in de 16de to 19de eeuw zo'n 50 tot 100 ton aan henneptouwen aan boord, de zeilen, netten, enzoverder niet meegerekend. Dit alles moest dan nog om het jaar of twee vervangen werden wegen zoutrot.
    Daarenboven waren ook de zeekaarten, logboeken en Bijbels gemaakt van henneppapier, al sinds de tijd van Columbus (15de eeuw) en dat zou zo blijven tot in de vroege 20ste eeuw wat de Westerse/Amerikaanse wereld betreft. De chinezen gebruikten al henneppapier sinds de 1ste eeuw voor Christus. Het ging 50 tot 100 maal langer mee dan de meeste papiersoorten op basis van papyrus en was heel veel goedkoper en makkelijker om te maken. Een schip kostte meer aan hennep voor de zeilen, koorden, enzoverder dan het kostte aan houten delen. Maar er was niet enkel hennep op zee...

    1.2.Textiel & Stoffen
    Tot de jaren 1880 was in Amerika (en tot in de 20ste eeuw in het grootste deel van de wereld) 80% van alle textiel en stoffen die gebruikt werden voor kleding, tenten, bedlinnen2, tapijten, gordijnen, dekens, handdoeken, luiers enzoverder tot zelfs de vlag 'Old Glory' voornamelijk uit de vezels van cannabis gemaakt.
    Gedurende honderden, indien niet duizenden jaren (tot de jaren 1830) werden in Ierland het fijnste linnen en in ItaliŽ de fijnste stoffen gewoven met hennep.
    Hoewel deze feiten bijna vergeten zijn, waren onze voorouders er zich wel van bewust dat hennep zachter is dan katoen, warmer is dan katoen, driemaal spanningskracht van katoen en vele duurzamer.
    Thuisgesponnen stoffen werden bijna altijd gesponnen op basis van de zelf verbouwde hennep.
    Toen de moeders van de helden van de Amerikaanse revolutie 'spinning bees' organiseerden om Washingtons soldaten in het pak te zetten, was de meerderheid de gebruikte draad afkomstig van hennepvezels. Het is dankzij de historisch vergeten (of gecensureerde) en nu afgedane marihuanaplant dat het Continentale Leger niet doorgevroren is in Valley Forge, Pennsylvania.
    Het algemene gebruik van hennep in de economie van de jonge republiek was zo belangrijk dat het de gedachten van de secretaris van van Amerikaanse schatkist Alexander Hamilton beroerde. Hij schreef een nota in de jaren 1790: “Vlas en hennep: producenten van deze stoffen hebben zoveel gemeen en verbouwen zo vaak10% dienst moeten hebben...”3
    De woonwagens die naar het westen trokken (Kentuckey, Indiana, Illinois en California) werden omspannen met stevig zeildoek uit hennep, terwijl de schepen die hoorn van San Francisco rondden, allemaal hennepen zeilen en touwen gebruikten. Ook de originele, duurzame, bekende broeken van Levi voor de California goudzoekers, waren uit hennep zeildoek en spijkertjes. Die zorgden ervoor dat de zakken niet scheurden onder het gewicht van al het goud dat erin opgeborgen werd.
    Stoffen die thuis gesponnen werden, werden overal ter wereld bijna altijd gemaakt uit de vezels die gewonnen werden in het eigen hennepakkertje. In de VS duurde deze traditie van de tijd van de pelgrims (1620) tot aan het verbod op hennep in de jaren 1930. In die jaren, meldde het Federal Bureau of Narcotics aan het Amerikaanse congres dat vele Poolse Amerikanen nog steeds wiet in hun tuin hadden staan om daar hun lange onderbroeken en werkkledij voor het volgende jaar van te weven. Ze stonden dan ook met de geweren in de aanslag toen de agenten hun ondergoed probeerde te stelen.
    De ouderdom en dichtheid van het perceel beÔnvloeden de kwaliteit van de vezel. Als een teler vezels met de kwaliteit van fijn linnen wilde, plantte hij zijn cannabisplanten dichter bij elkaar. Als regel geldt: bij het planten voor recreatief gebruik, ťťn zaadje per 5 vierkante meter; wanneer je plant voor het zaad, 1 ŗ 1,5 meter uit elkaar.4
    120 tot 180 zaden per vierkante meter zijn nodig voor ruwe touwen of groffe stoffen. The fijnste linnen vraagt tot 400 planten per vierkante meter die na 80 tot 100 dagen geoogst worden.5
    Tegen het einde van de jaren 1820 werden de Amerikaanse handmachines voor katoen (uitgevonden door Eli Whitney in 1793) grotendeels vervangen door industriŽle katoenmachines van Europese makkelijk, omdat de Europeanen nu eenmaal een voorsprong op dat vlak had.
    Vijftig procent van alle chemicaliŽn die gebruikt worden in de Amerikaanse landbouw, worden gebruikt bij het verbouwen van katoen. Hennep heeft geen chemicaliŽn nodig en heeft amper vijanden onder de fauna en flora – maar wel in de regering van de VS en de DEA.6
    Met deze nieuwe machines kon voor het eerst lichte katoenen kleding geproduceerd worden aan een kleiner kost dan het met de hand breken en scheiden van de hennepvezels en ze dan met de hand te spinnen.
    Door de sterkte, zachtheid, warmte en duurzaamheid, bleef hennep echter nog tot in de jaren 1930 de tweede meest gebruikte vezel ter wereld. Voor het geval dat je het je afvraagt: er zit geen THC of high in hennepvezels. Dat is correct: je kunt je hemd niet oproken! Elke poging om hennepstoffen (of eender welke textiel) te roken, kunnen fataal aflopen.
    Na de Marijuana Tax-wet uit 1937 begonnen de 'plastic vezels' van DuPont, die sinds 1936 onder licentie van I.G. Farben geproduceerd werden de natuurlijke hennepvezels te vervangen. Het openstellen van patenten was deel van de betalingen die de Duitsers na WO I verschuldigd waren. Zo'n 30% van I.G. Farben was, zelfs onder Hitler, gefinancierd door en eigendom van het Amerikaanse DuPont. DuPont introduceerde ook het in 1935 uitgevonden nylon op de markt, nadat ze het in 1938 gepatenteerd hadden.7

    1.3.Vezels en papierpulp
    Tot 1883 was 75-90% van alle papier op de wereld gemaakt van cannabis hennepvezels, ook dat voor boeken, Bijbels, kaarten, papiergeld, aandelen en leningen, kranten, enzoverder. De Gutenbergbijbel (in de 15de eeuw), Pantagruel van Rabelais (16de), de King James Bible (17de), Thomas Pains pamfletten 'The Rights of Man', 'Common Sense', 'The Age of Reason' (18de); het werk van Fitz Hugh Ludlow, Mark Twain, Victor Hugo, Alexander Dumas, Lewis Carrolls Alice in Wonderland (19de) en vrijwel al de rest was gedrukt op henneppapier.
    De eerste kladversie van de Declaration of Independence (28 juni 1776) werd geschreven op Nederlands (hennep)papier, evenals de tweede kladversie, die voltooid werd op 2 juli 1776. Later die dag was er eigenlijk al een akkoord op die tekst en hij werd aangekondigd en vrijgegeven op 4 juli, 1776. Op 19 juli 1776 besliste het congres dat de Declaration zou worden gekopieerd en ingezet in perkament (dierenhuid) en werd het document dat uiteindelijk op 2 augustus door alle partijen ondertekend zou worden.
    Henneppapier gaat 50 tot 100 maal langer mee dat de meeste bereidingen met papyrus en is honderd maal goedkoper om te produceren.
    Meestal werd door gewone mensen voor het maken van papier de oude zeilen en touwen gebruikt die de schepen hadden doorverkocht precies met dit doel. Ook werden versleten kleren, lakens, luiers, gordijnen en lompen van hennep of soms vlas gebruikt. Onze voorouders waren immers te zuinig om gewoon zo maar iets weg te gooien. Tot in de jaren 1880 werden lompen en vodden gemengd en tot papier verwerkt.
    Lompenpapier op basis van hennepvezels is de hoogste kwaliteit papier en gaat het langst mee van alle papier dat ooit gemaakt werd. Het kan enkel gescheurd worden als het nat is, maar krijgt zijn oorspronkelijke sterkte terug wanneer het weer droog is. Het is niet onderhevig aan extreme condities en blijft eeuwen goed. Het verslijt vrijwel nooit. Veel documenten van de Amerikaanse regering werden, tot de jaren 1920, bij wet op henneppapier vastgelegd.
    Door onderzoekers wordt algemeen aangenomen dat de Chinese kunst van het maken van henneppapier (1ste eeuw na Christus, 800 jaar voor de islam en 1.200 tot 1.400 voor het Europa) ťťn van de redenen is waarom de Oosterse kennis en wetenschap 1.400 jaar lang zo duidelijk superieur was aan die van het Westen. Omdat ze duurzaam papier konden produceren, waren de Oosterlingen beter in staat kennis te vergaren die doorgegeven kon worden, waarop kon worden verdergebouwd, onderzocht, verfijnd, uitgedaagd en veranderd kon worden, generatie na generatie. Met andere woorden: opbouwende en omvattende studie.
    De andere reden waarom hun Oosten superieur was heeft te maken met het verbod van de katholieke Kerk aan 95% van de bevolking om te leren lezen en schrijven. Ze verbrandden, zochten of verboden alle vreemde of plaatselijke boeken, hun eigen Bijbel incluis, gedurende 1200 jaar op straf van de dood. Daarom noemen vele geschiedkundigen deze periode de 'de donkere middeleeuwen' (476-1500 na Christus). Zie hoofdstuk 10 Sociologie.

    1.4.Touw, Draad en Koorden
    Vrijwel elke stad en elk dorp ter wereld had, voor zo lang men kan herinneren, een hennepindustrie voor touw. Rusland was echter 's werelds grootste producent van hogekwaliteitshennep en voorzag in bijna 80% van de Westerse behoefte aan hennep tussen 1640 en 1940.
    Thomas Paine somde in zijn 'Common Sense' (1776) de vier essentiŽle grondstoffen voor de nieuwe natie: koord, ijzer, hout en teer. Voor dit koord was hennep de belangrijkste grondstof. Hij schreef: “Hennep groeit zelfs hoger dat gepast is voor koorden”. Hierna maakte hij een lijst van alle andere zaken die nodig waren voor de oorlog tegen de Britse vloot: kanonnen, buskruit, enzoverder.
    Tussen 70-90% van alle touwen, draden en koorden werden tot 1937 uit hennep gewonnen. Toen werd het vervangen door voornamelijk petrochemische vezels (eigendom van DuPont onder licentie van de Duitse I.G. Farben patenten) en Manilahennep (Abaca) met stalen kabels ertussen voor sterkte, die werd ingevoerd uit de nieuwe Filipijnse bezittingen in de Stille Oceaan, overgenomen van Spanje als betaling voor de Spaans-Amerikaanse oorlog van 1898.

    1.5.Canvas
    Hennep is het perfecte archiveringsmedium. De schilderijen van Van Gogh, Gainsborough, Rembrandt, enzoverder werder voornamelijk geschilderd op hennnepdoek, zoals vrijwel elk schilderij op doek. Het is een sterke, hittebestendige vezel die bestand is tegen meeldauw en insecten. Olieschilderijen op hennep en/of vlas zijn al eeuwen in een goede conditie bewaard gebleven. Ook wordt al duizenden jaren zo goed als eender welke goede verf en vernis met hennep- en/of lijnzaad gemaakt.

    1.6.Verf en Vernis
    Alleen al in 1935, werd in de VS 58.000 ton8 hennepzaad gebruikt voor verf en vernis. De hennepverschroeiende oliebusiness kwam voornamelijk voor rekening van de DuPont petrochemie. Het congres en de Treasury Department werden gesust door middel van een geheime getuigenis van DuPont aan Herman Oliphant, chief counsel van het Treasury Dept., dat hennepzaad zou kunnen vervangen worden door synthetische petrochemische oliŽn die voornamelijk door DuPont werden geproduceerd.
    Oliphant was in z'n eentje verantwoordelijk voor de wetsvoorstel van de Marijuana Tax Act dat aan het congres werd voorgelegd. Voor het volledige verhaal, zie Hoofdstuk 4, De laatste dagen van de legale cannabis.
    Tot 1800 was hennepzaadolie de meest gebruikte lampenolie in de hele wereld. Vanaf dan moest het de eerste plaats enkel afstaan aan walvisolie.

    1.7.Lampolie
    Hennepzaadolie verlichtte de legendarische lampen van Aladdin, Abraham de profeet en in het echte leven, Abraham Lincoln. Het was de helderste lampolie van al. Hennepzaadolie voor lampen raakte vervangen door petroleum, kerosine, enzoverder, vanaf de olievondst in Pennsylvania in 1859 en Rockefellers nationaal lijnschip op petroleum. (zie Hoofdstuk 9 Economie) De gevierde botanist Luther Burbank zei nochtans, “Het zaad [van cannabis] wordt in andere landen geprezen voor zijn olie en dat het hier niet benut wordt is enkel een teken van spilzuchtig omgaan met landbouwrijkdommen.”9

    1.8.Biomassa
    Aan het begin van de 20ste eeuw beseften Henry Ford en andere futuristische, organische ingenieurs genieŽn iets heel belangrijk: 90% van alle fossiele brandstoffen die vandaag gebruikt worden, hadden al lang moeten vervangen worden door biomassa zoals: maisstengels, cannabis, afvalpapier en dergelijke.
    Biomassa kan worden omgezet in methaan, methanol of diesel aan een fractie van de huidige prijs van olie, houtskool of nucleaire energie, zeker als de kosten voor het milieu mee in rekening gebracht worden. Het verplichte gebruik van biomassa zou een einde betekenen voor: zure regen, zwavelhoudende smog en zou het broeikaseffect kunnen omkeren, en wel nu direct! Regeringen en steenkoolmaatschappijen beweren dat het verbranden van biomassa niet veel beter is dan onze fossiele brandstofreserves opgebruiken, wat vervuiling betreft; maar dit is manifest onwaar.
    Waarom? Omdat in tegenstelling tot fossiele brandstof, biomassa van levende (niet van uitgestorven) planten komt die koolstofdioxide uit de atmosfeer halen terwijl zij groeien, d.m.v. Fotosynthese. Verder bevat biomassa ook geen zwavel. Dit kan gerealiseerd worden als hennep geteeld wordt voor biomassa en dan door pyrolyse (verkoling) of biochemisch composteren in brandstof omgezet kan worden om fossiele brandstofproducten te vervangen.10
    Een product van pyrolyse, methanol, wordt vandaag gebruikt in de meeste raceauto's en werd door Amerikaanse landbouwers en autopiloten gewoonlijk met petroleum/methanol in optie gebruikt vanaf de jaren 1920, de hele jaren 1930 door, tot zelfs in het midden van de jaren '40. Er reden tienduizenden auto's, landbouwvoertuigen en militaire voertuigen op deze manier tot het einde van de tweede Wereldoorlog.
    Methanol kan zelfs omgevormd worden tot een loodvrije benzine met hoog octaangehalte door middel van een katalyse ontwikkeld door Georgia Tech University in samenwerking met Mobil Oil Corporation.

    1.9.Geneesmiddelen
    Van 1842 tot het einde van de jaren 1890 waren in de VS extreem zware marihuana en hasj, druppeltjes en elixirs gewoon de tweede en derde meest gebruikte medicijnen voor mensen (van de geboorte, doorheen de kindertijd, tot ouderdom) en dieren en dit duurde tot de jaren 1920 en langer. (zie Hoofdstuk 6 Geneeskunde en Hoofdstuk 13 De 19de eeuw).
    De Engelse koningin Victoria gebruikte cannabishars tegen menstruatiepijn en PMS. Haar regeerperiode (1837-1901) liep gelijk met een enorme groei in het gebruik van medicijnen op basis van cannabis indica.
    Zoals al vermeld, waren verscheidene cannabisextracten gedurende reeds minstens 3.000 jaar voor 1842, de meest gebruikte, meest verspreide en meest aanvaarde medicijnen voor de meerderheid van de menselijke kwalen. In West Europa nochtans, verbood de katholieke Kerk het gebruik van cannabis of eender welk medisch middel, behalve alcohol of aderlatingen, gedurende meer dan 1.200 jaar. Zie Hoofdstuk 10 Sociologie.
    De Amerikaanse Pharmacopeia gaf aan dat cannabis zou moeten worden voor kwalen zoals vermoeidheid, zwaar hoesten, reuma, astma, angstaanvallen, migraine en neerslachtigheid en krampen naar aanleiding van menstruatie.11 Gedurende de laatste eeuw heeft cannabisonderzoek de therapeutische waarde en volledige veiligheid aangetoond met betrekking tot het behandelen van problemen zoals astma, glaucoom, misselijkheid, tumors, epilepsie, infectie, stress, migraine, anorexia, depressie, reuma, artritis, Alzheimer en herpes. Zie Hoofdstuk 7 Therapeutisch Gebruik van Cannabis.

    1.10.Voedingsolie en ProteÔne
    Tot tot vorige eeuw werd hennepzaad door vrijwel alle volkeren op aarde regelmatig gebruikt in stamppot, soepen en pap. De monniken werd verplicht driemaal per dag hennepzaadmaaltijden te gebruiken, er hun kleren van te weven en er hun boeken van te maken.12
    Hennepzaad kan geperst worden voor de heel voedzame plantaardige olie die de grootste hoeveelheid aan essentiŽle vetzuren bevat van alle planten in het plantenrijk. Deze essentiŽle vetzuren zijn verantwoordelijk voor ons immuunrespons en zuiveren onze aderen van cholesterol en plaque.
    Het bijproduct van het persen is een zaadcake met de hoogste kwaliteit proteÔnes. Het kan gefermenteerd worden of in cakejes, broodjes of kasserol gebakken worden. De proteÔnes uit cannabiszaad is een van de fijnste, meest complete, hapklare bron van plantaardige proteÔnes. Hennepzaad is het meest complete voedsel voor de mens. Zie hoofdstuk 8 over edestines en essentiŽle vetzuren.
    Tot het verbod met de wet van 1937 was hennepzaad het belangrijkste vogelzaad voor alle soorten vogels. Het is hun favoriete voedsel13, boven eender welk ander zaad ter wereld. In 1937 alleen werd er in de VS 2 ton hennepzaad voor zangvogels verkocht. Vogels zullen de hennepzaadjes verkiezen uit een hele berg gemengd zaad en ze eruit pikken. Vogels in het wild leven langer en zullen meer nakomelingen hebben als er hennepzaad op het menu staat. De oliŽn worden gebruikt voor hun veren en hun algemene gezondheid. Meer hierover in Hoofdstuk 8 Cannabis als basisvoedsel voor de wereld.
    Hennepzaad zorgt niet voor een merkbare high bij mensen of vogels. Er zijn in de zaadjes enkel minuscule sporen van THC te ontdekken. Het is verder een favoriet aas bij vissers in heel Europa. Hengelaars kopen pakken hennepzaad in de winkel en er een handvol van in de rivieren en vijvers. De vissen snellen erop af, happen ernaar en hangen aan de haak. Geen enkel aas is zo efficiŽnt en dat zorgt ervoor dat hennepzaad over het algemeen het meest gewenste, meest voedzame voedsel is voor mens, vogel en vis.14

    1.11.Bouwmaterialen en Huisvesting
    Omdat een hectare cannabis zoveel cellulosevezels kan produceren als ik 4,1 hectare bomen,15 is hennep het perfecte materiaal om bomen te vervangen wanneer het gaat over geperste platen, vezelplaten en betonnen constructiemallen.
    Het is mogelijk om een praktisch, goedkoop, vuurbestendig constructiemateriaal te maken met uitzonderlijke thermische en geluidsdempende kenmerken, door de plantenvezels op te warmen en samen te drukken. Het resultaat zijn sterke constructiepanelen die droge muren en planken kunnen vervangen. In samenwerking met de Washington State University heeft William B. Conde van Conde's Redwood Lumber, Inc in Oregon de superieure sterkte, flexibiliteit, spaarzaamheid van hennepen constructiematerialen gedemonstreerd in vergelijking met houtvezels, zelfs wanneer ze als steunbalken gebruikt worden.
    Isochanvre, een pas herontdekt Frans bouwmateriaal op basis van hennepbussels gemengd met leem, versteent als het ware tot een mineraal en blijft eeuwen meegaan. Archeologen hebben in het zuiden van Frankrijk ook een brug uit de Merovingische periode (500-751 n. Ch.) gevonden die volgens hetzelfde proces gebouwd werd. Zie ChŤnevotte habitat of Renť, France in appendix I.
    Ook werd hennep de hele geschiedenis door gebruikt voor het maken van tapijten. Hennepvezels kunnen worden verwerkt tot een sterk, rotbestendig tapijt dat ik geval van brand geen giftige dampen afgeeft en in het algemeen geen allergische reacties veroorzaakt die soms met synthetisch tapijt geassocieerd worden.
    Ook plastic afvoerpijpen kunnen worden geproduceerd met hernieuwbaar hennepcellulose als basisgrondstof, in plaats van niet-hernieuwbare steenkool- en petroleum. Op die manier kunnen we ons in de toekomst een huis voorstellen dat geheel gebouwd is, voorzieningen heeft, geverfd en bekleed met de belangrijkste hernieuwbare grondstof ter wereld: hennep.

    1.12.Roken, Ontspanning & Creativiteit
    De Amerikaanse Declaration of Independence erkent het 'onvervreemdbaar recht' op “leven, vrijheid en het nastreven van geluk.” Beslissingen van gerechtshoven hebben vervolgens het recht op privť-leven en eigen keuzes geschonden en dus een inbreuk gedaan op de Amerikaanse grondwet en zijn amendementen.
    Vele kunstenaars en schrijvers hebben cannabis gebruikt voor creatieve stimulans, van de schrijvers van religieuze meesterwerken tot de meest verachte satiristen. Hierbij horen Lewis Carroll en zijn waterpijprokende rups in Alice in Wonderland, Victor Hugo en Alexander Dumas; jazz grootheden zoals Louis Armstrong, Cab Calloway, Duke Ellington en Gene Krupa; het lijstje loopt door tot in de huidige tijd met muzikanten als The Beatles, Rolling Stones, Eagles, Doobie Brothers, Bob Marley, Jefferson Airplane, Willie Nelson, Buddy Rich, Country Joe & the Fish, Joe Walsh, David Bowie, Iggy Pop, Lola Falana, Hunter S. Thompson, Peter Tosh, the Grateful Dead, Cypress Hill, SinnŤad O'Connor, Black Crowes, Snoop Dogg, Los Marijuanos, enzoverder.
    Natuurlijk verhoogt het roken van cannabis de creativiteit van sommigen, maar niet van iedereen. Heel de geschiedenis door hebben verschillende verbods- en beperkingsgroeperingen geprobeerd en af en toe zijn ze erin geslaagd om de uitverkoren relaxatiemiddelen van anderen, zoals alcohol, tabak of cannabis, te verbieden. Abraham Lincoln reageerde op dit soort van repressieve instelling in december 1840. Hij zei toen: “Verbod gaat de beperkingen van de reden te boven omdat het tracht het verlangen van de mensen te controleren door van iets een misdaad te maken terwijl het dat eigenlijk niet is. Een verbod ondergraaft de principes waarop onze regering gebouwd is.”

    1.13.Economische stabiliteit, Winst en Vrijhandel
    Wij zijn overtuigd dat in een competitieve markt, met de informatie die nu bekend is, mensen niet zullen kunnen wachten om duurzame, biologisch afbreekbare wietshirts en cannajeans te kopen, gemaakt van een plant die wordt geteeld zonder pesticiden of herbiciden. Enkele bedrijven hebben al stappen gezet in deze richting: Ecolution, Hempstead, Marie Mills, Ohio Hempery, Two Star Dog, Headcase; en in Duitsland, HanfHaus en anderen.
    Het is tijd om het kapitalisme te testen en de onbeperkte kracht van vraag en aanbod laten spelen, tijd voor ecologisch bewustzijn, tijd om de toekomst van onze planeet te bepalen.
    Een katoenen hemd kostte in 1776 tussen de $100 en $200, terwijl een hennepen hemd tussen $0,50 en $1 moest opbrengen. Tegen de jaren 1830 werden de koelere, lichtere katoenen hemden even goedkoop als de warmere, zwaardere hennepen hemden en er kwam competitie. Nu konden mensen hun kleding kiezen op basis van de bijzondere kenmerken die ze van een stof verlangden. Tegenwoordig hebben we die keuze niet.
    Het belang van hennep en andere natuurlijke vezels zou moeten bepaald worden door vraag en aanbod en persoonlijk smaak en waarden, niet door een verbod, regeringssubsidies en hoge taksen die ervoor zorgen dat natuurlijke vezels de synthetische niet kunnen vervangen. Door zeventig jaar censuur is de publieke kennis van het ongelooflijke potentieel van hennepvezel haast verdwenen. Wanneer hennep zou gebruikt worden, of gemengd met katoen, dan zou je je hemd, broek en andere kleding doorgeven aan je kleinkinderen. Overdacht geld uitgeven zou ervoor kunnen zorgen dat alle gebruik van petrochemische, synthetische vezels zoals nylon, polyester vervangen wordt door stevigere, goedkopere, koele, absorberende, ademende, zelf-afbrekende natuurlijke vezels.
    China, ItaliŽ en Oost-Europese landen zoals Hongarije, RoemeniŽ, TsjechiŽ, Slowakije, Polen en Rusland produceren op dit moment honderden miljoenen dollars aan stevige hennep en hennep/katoen textiel, maar ze zouden miljarden per jaar kunnen verdienen. Deze landen halen hun voordeel uit traditionele landbouw- en weeftechnieken, terwijl in de VS deze plant probeert uit te roeien, om de destructieve synthetische industrie een extra poot aan de grond te geven. Zelfs stoffen die een mix van cannabis en katoen bevatten, mochten tot 1991 de VS niet in voor directe verkoop. China, bijvoorbeeld, waren verplicht om hen minderwaardige ramie/katoen stoffen te sturen.16
    Toen de 1990 editie van dit boek ter perse ging, kwam kleding met ten minsten 55% hennep binnen van China en Hongarije. In 1992, bij de druk, kwamen er verschillende soorten 100% hennep stoffen rechtstreeks uit China en Hongarije. Nu, in 2007, is de vraag naar hennep wereldwijd niet meer te stoppen, en er is invoer uit RoemeniŽ, Polen, ItaliŽ, Duitsland en andere landen. Hennep werd erkend als de populairste stof van de jaren '90 door Rolling Stone, Time, Newsweek, Paper, Detour, Details, Mademoiselle, The New York Times, Der Spiegel, enzoverder. Allemaal hebben ze meerdere malen uitgebreide artikels over industriŽle hennep en hennepvoeding gepubliceerd.
    Daarenboven zou hennep als biomassa nog eens goed kunnen zijn voor een industrie van een miljard dollar per jaar en toch de luchtkwaliteit verbeteren, rijkdom herverdelen in landelijke gebieden en de omliggende gemeenschappen, ver weg van de gecentraliseerde machtsmonopolies. Cannabis belooft, meer dan eender welke plant op aarde, een duurzame ecologie en economie.

    1.14.Ter conclusie...
    We voelen ons genoodzaakt onze oorspronkelijke stelling en uitdaging aan de wereld om het tegendeel te bewijzen herhalen:
    Indien alle fossiele brandstoffen en hun afgeleiden samen met alle bomen voor papier en bouwmateriaal verboden werden met de bedoeling de planeet te redden, het broeikaseffect om te keren en ontbossing tegen te gaan, dan zou er maar een jaarlijks hernieuwbare natuurlijk energiebron bekend zijn die in staat is om te zorgen voor het grootste deel van de papier- en textielproductie, die alle behoeften van transport, industrie en thuisenergie kan vervullen en tezelfdertijd de vervuiling zal verminderen, de grond zal vernieuwen en de atmosfeer schoon kan maken.
    En dat is –hetzelfde wat men vroeger altijd al gebruikte-- cannabis, hennep, marihuana!

    1.15.Hoe cannabis het leven van George Bush redde
    Nog een voorbeeld van het belang van cannabis: vijf jaar na dat cannabis verboden werd in de VS in 1937, werd het prompt terug geÔntroduceerd omwille van Wereldoorlog II in 1942.
    En zo gebeurde het dat de jonge piloot George Bush, uit zijn brandend vliegtuig sprong na een gevecht boven de Stille Oceaan, maar hij was zich helemaal niet bewust dat:
    delen van het vliegtuig gesmeerd waren met hennepolie;
    zijn levensreddende parachute voor 100% uit in Amerika geteelde cannabis bestond;
    alle koorden en touwen van het schip dat hem uit het water viste van cannabis gemaakt waren;
    de brandslangen aan boord van het schip (en ook die in de school die hij bezocht) gewoven waren van cannabis;
    dat het duurzame stiksel in zijn schoenen, zoals in alle goede leren en legerschoenen tot vandaag, gemaakt was van cannabis.17
    Nochtans heeft Bush een groot deel van zijn carriŤre gespendeerd aan het proberen uitroeien van de cannabisplant en wetten te maken om ervoor te zorgen dat niemand deze informatie ooit krijgt, mogelijk hemzelf incluis...

    1.16.De slag om Bulletin 404
    1.16.1.Plaats van gebeuren
    In 1917 was W.O. I bezig. In de VS was de industrie net opgezadeld met het minimumloon en graduele inkomstenbelasting en ging uit de bocht. Progressieve idealen moesten plaats ruimen voor een Amerika die op het wereldtoneel verscheen in een strijd om de commerciŽle wereldheerschappij. Tegen deze achtergrond speelde het eerste 20ste eeuwse hennepdrama zich af.

    1.16.2.De spelers
    Het verhaal begint in 1916, net na het verschijnen van USDA Bulletin 404 (zie pagina....). In de buurt van San Diego, California, was een 50-jarige Duitse immigrant George Schlichten aan het werk aan een simpele, maar briljante uitvinding. Schlichten had al 18 jaar en $400.000 geÔnvesteerd in de decorticator, een machine die de vezel van vrijwel elke plant kon scheiden en het pulp overliet. Om de machine te kunnen bouwen, had hij zich een encyclopedische kennis van vezels en papierproductie eigen gemaakt. Het was zijn droom om het vellen van wouden voor papier te stoppen, want hij vond dat een misdaad. In zijn geboorteland Duitsland was men ver vooruit in de kennis van bossen en wouden en Schlichten wist dat door wouden te vernietigen gelijk heel belangrijke waterreservoirs teniet gaan.
    Henry Timken, een rijke industrieel en de uitvinder van de kogellager, hoorde over Schlichtens uitvinding en ging de uitvinder in februari van 1917 opzoeken. Timken beschouwde de decorticator als een revolutionaire uitvinding die de levensomstandigheden voor de hele mensheid zou verbeteren. Timken bood Schlichten ook de kan om 100ha cannabis te kweken op diens ranch in de vruchtbare landbouwgebieden van Imperial Valley, California, net ten oosten van San Diego. Op die manier zou Schlichten zijn uitvinden kunnen testen.
    Korte tijd later sprak Timken af met de nieuwsgigant E.W. Scripps en diens levenslange zakenpartner Milton McRae in Miramar, Scripps huis in San Francisco. De 63-jarige Scripps had de grootste nieuwsketen in de VS verworven en Timken hoopte dat de krantenman geÔnteresseerd zou zijn in cannabisvezels om krantenpapier van te maken.
    De nieuwsbaronnen van rond de eeuwwisseling hadden immers steeds grote hoeveelheden papier nodig om hun steeds stijgend oplages te kunnen produceren. Bijna 30% van alle papier dat in 1909 gemaakt werd, was voor kranten; in 1914 was de circulatie van kranten al met 17% gestegen ten opzichte van de cijfers uit 1909 en besloeg meer dan 28 miljoen exemplaren. Tegen 1917 begon de prijs van kranten snel te stijgen, en McRae was bezorgd. Al sinds 1904 onderzocht hij de mogelijkheden om een papierfabriek te kopen.

    1.16.3.Zaadjes zaaien
    In mei, na nog een paar vergaderingen met Timken, vroeg Scripps aan McRae om te onderzoeken of het mogelijk was de decorticator te gebruiken in de productie van krantenpapier. McRae werd al snel enthousiast over het project. Hij noemde de decorticator “een grootse uitvinding... [die] niet alleen het land een grote dienst zal bewijzen, maar ook financieel heel winstgevend zal zijn... [het] zou de bestaande levensomstandigheden kunnen verbeteren.” Op 3 augustus was er een ontmoeting tussen Schlichten, McRae en krantenbaas Ed Chase vooropgezet, want de oogst kwam in het vizier.
    Buiten medeweten van Schlichten om, werd deze drie uur durende ontmoeting door McRaes secretaresse in steno genoteerd. Het resulterende document, tevens het enige bestaande bewijs van Schlichtens omvangrijke kennis dat tot nu to is teruggevonden, wordt integraal hernomen in appendix I.
    Schlichten had uitvoering vele soorten planten die voor papier gebruikt werden onderzocht: o.a. maÔs, katoen, yucca en espana baccata. Hennep, zo bleek, was zijn favoriete materiaal: “De hennepvezel is een praktisch succes en geeft papier van een hogere kwaliteit dan gewoon krantenpapier,” zei hij. Zijn henneppapier was zelfs beter dan dat geproduceerd voor de USDA Bulletin 404, beweerde hij, omdat de decorticator het RETTING proces overbodig maakte. Het zorgde voor korte vezels en liet een natuurlijke lijm achter die het papier samenhield. Aan het niveau van productie van 1917, voorzag Schlichten een productie van 50.000 ton per jaar aan de kleinhandelsprijs van $25 per ton. Dit was minder dan de helft van de prijs van krantenpapier in die tijd. En elke hectare hennep die papier werd, zo voegde Schlichten toe, zou vijf tot acht hectare woud redden.
    McRae was zeer erg onder de indruk van Schlichten. De man die anders gewend was met presidenten en captains of industry te dineren schreef aan Timken, “Ik wou u zeggen dat Mr. Schlichten op mij ontegensprekelijk opviel als een man met een groot intellect en kunde. Voor zover ik het inschatten kan, heeft hij een wonderbaarlijke machine gebouwd.” Hij duidde Chase aan om zoveel mogelijk tijd als hij kon met Schlichten door te brengen en een verslag voor te bereiden.

    1.16.4.Oogsttijd
    In augustus, na amper drie maanden groei, was Timkens hennep tot volle hoogte gegroeid – 4m25 en hij was zeer optimistisch over de vooruitzichten. Hij hoopte naar California te gaan om de oogst verwerkt te zien worden en zag zichzelf als een weldoener voor de mensheid omdat zo kortere werkdagen mogelijk waren en mensen meer tijd hadden voor spirituele ontwikkeling. Scripps daarentegen, was niet in zo'n optimistische stemming. Hij had zijn vertrouwen verloren in de regering die het land naar het bankroet leidde door de oorlog en dat zou 40% van zijn winst doen verdwijnen als inkomstenbelasting.
    In een brief van 14 augustus aan zijn zus Ellen, schreef hij: “Wanneer Mr. McRae mij sprak over de stijging van de prijs van wit papier die eraan kwam, zei ik hem dat ik gek genoeg was om mij daar geen zorgen over te maken.” Er werd verwacht dat de prijs van papier met 50% zou stijgen, wat Scripps zijn totale jaarlijkse winst van $1.125.000 zou kosten! In plaats van een nieuwe technologie te onderzoeken, koos hij voor de gemakkelijke weg: de krantenbaas was doodleuk van plan de prijs van zijn kranten van ťťn cent naar twee cent te verhogen.

    1.16.5.Ondergang
    Op 28 augustus stuurde Ed Chase zijn volledige verslag naar Scripps en McRae. Eens de volle productiecapaciteit zou zijn bereikt, verwachtte Schlichten, zou elke machine vijf ton per dag kunnen produceren. Chase zag dat hennep gemakkelijk de kranten van Scripps op de Amerikaanse oostkust zou kunnen bevoorraden en zelfs met de overgebleven pulp een bijverdienste zou kunnen genereren. Hij schatte dat de prijs van krantenpapier tussen de $25 en $35 per ton zou zijn en vroeg aan een papierfabriek op de oostkust om voor hem experimenten op te starten.
    Aan de andere kant had McRae begrepen dat zijn baas niet langer echt geÔnteresseerd was om papier uit hennep te winnen. Zijn antwoord op het verslag van Chase is dan ook voorzichtig: “Veel zal afhangen van de haalbaarheid van de kosten van transport, productie, enzoverder enzovoorts, waarover we weinig zekerheid hebben tot er nader onderzoek wordt gedaan.” Wellicht was het zo dat eens zijn idealen vertaald moesten worden in resultaten met hard werk, de bijna gepensioneerde McRae op zijn tellen terugkwam.
    Tegen september bracht Timkens veld een ton vezels en vier ton balen per hectare en hij probeerde Scripps geÔnteresseerd te krijgen in het opzetten van een papierfabriek in San Diego. McRae en Chase reisden naar Cleveland en probeerden gedurende twee uur Timken te overtuigen dat hoewel er andere papiersoorten van gemaakt konden worden, het proces te duur was voor krantenpapier. Misschien was de fabriek in het oosten waar ze het geprobeerd hadden ook niet echt een goede locatie geweest, die was immers ontwikkeld om papier van houtpulp te maken.
    Tegen deze tijd werd ook Timken door de oorlogseconomie getroffen. Hij zag tegen een inkomensbelasting van 54% aan en probeerde $2 miljoen te lenen tegen een interestvoet van 10% om uitrusting voor het produceren van oorlogsmateriaal te kopen. De man die een paar weken eerder niet kon wachten om naar California te gaan, dacht er niet meer aan naar het westen te gaan die winter. Hij zij tegen McRae, “Ik heb het veel te pokkedruk met mijn zaken in dit deel van het land.”
    De decorticator kwam terug op de proppen in de jaren 1930, toen het door bladen als Mechanical Engineering en Popular Mechanics werd uitgeroepen tot de machine die van hennep het 'Gewas van 1 miljard dollar' zou maken. Tot het onderzoek van dit boek werd geloofd dat de machine in die tijd werd uitgevonden. Alweer werd de jonge hennepindustrie een halt toegeroepen, dit keer door de Marijuana Tax Act van 1937.

    1.16.6.Waarom gebruiken we hennep niet om het broeikaseffect om te keren en de wereld te redden?
    Dit was de vraag die Jack Herer en Maria Farrow in het voorjaar van 1989 stelden aan Steve Rawlings, de hoogste in rang van het US Department of Agriculture en verantwoordelijk voor het omkeren van het broeikaseffect, van het USDA onderzoekscentrum in Beltsville, Maryland.
    Eerste stelden we ons voor als journalisten die schreven voor ecologisch geÔnspireerde politieke partijen. Dan stelden we hem de vraag: “Als we de keuze hadden, wat zou dan de ideale manier zijn om het broeikaseffect tegen te houden of om te keren?”
    Hij zei, “Door te stoppen met bomen te kappen en fossiele brandstoffen te verbranden.”
    “Wel, waarom doen we dat dan niet?”
    “Er is geen leefbaar vervangmiddel voor houtpapier of fossiele brandstoffen.”
    “Waarom gebruiken we geen jaarlijkse plant voor het maken van papier en biomassa voor brandstof?”
    “Wel, dat zou ideaal zijn,” ging hij akkoord, “maar spijtig genoeg is er niets dat je kunt gebruiken dat genoeg materiaal zou produceren.”
    “Wat zou u dan zeggen als er een plant was die als vervanging voor alle houtpulp, alle fossiele brandstoffen zou kunnen dienen, de meeste van de nodige vezels natuurlijk zou produceren (van dynamiet tot plastic), in alle vijftig staten van de VS kan groeien en waarvan ťťn hectare 4,1 hectare bomen kan vervangen, waarvoor je maar 6% van de oppervlakte van het land nodig hebt om het als energievoorziening te gebruiken, die alle 75 triljoen miljard BTUs kan produceren waarop de VS leven? Zou dat de wereld kunnen redden?”
    “Dat zou ideaal, maar helaas bestaat zo'n plant niet.”
    “Wij denken dat hij wel bestaat.”
    “Ja? Welke dan?”
    “Hennep.”
    “Hennep!” Hij dacht even na. “Daar zou ik nooit aan gedacht hebben. Weet je, ik denk dat je gelijk hebt. Hennep zou de plant kunnen zijn die het zou kunnen doen. Wauw! Wat een geweldig idee!”
    We werden opgewonden en we somden deze informatie over hennep op en legden de mogelijkheden uit die hennep biedt voor papier, vezels, brandstof, voedsel, verf, enzoverder. We spraken over hoe dit kon worden toegepast op het ecosysteem van de wereld opnieuw in evenwicht te krijgen en hoe het de zuurstofbalans in de atmosfeer kon herstellen zonder dat hierdoor de levenstandaard die de mensen gewend zijn, zou worden aan getast.
    Eigenlijk was Rawlings akkoord dat onze informatie waarschijnlijk correct was en dat het heel goed kon werken.
    Hij zei, “Het is een prachtig idee en ik denk dat het kan werken. Maar natuurlijk kun je het niet gebruiken.”
    “U maakt een grapje!” riepen wij, “waarom niet?”
    “Wel, mijnheer Herer, wist u dat hennep ook marihuana is?”
    “Ja, natuurlijk weet ik dat, ik ben de laatste 17 jaar ongeveer 40 uur per week over hennep aan het schrijven.”
    “Dan weet u dat marihuana illegaal is, niet? U kunt het niet gebruiken.”
    “Zelfs niet om de wereld te redden?”
    “Neen, het is illegaal,” informeerde hij me ernstig. “U kunt niet iets gebruiken dat illegaal is.”
    “Zelfs niet om de wereld te redden?” vroegen we nogmaals, verbaasd.
    “Neen, zelfs niet om de wereld te redden. Het is illegaal. U kunt het niet gebruiken. Punt uit.”
    “U moet me niet verkeerd begrijpen. Het is een geweldig idee,” ging hij door, “maar ze zullen het nooit toelaten.”
    “Waarom vertelt u de minister van landbouw niet dat een gek uit California u documentatie gegeven heeft waaruit blijkt dat hennep mogelijk de wereld kan redden, dat uw eerste reactie is dat het ernaar uitziet dat hij gelijk heeft en dat het idee serieuze studie verdient? Wat zou hij dan zeggen?”
    “Wel, ik denk dat ik hier dan niet meer lang zou zitten als ik dat deed. Ik ben toch nog een regeringsambtenaar.”
    “Waarom zoekt u de informatie niet zelf op in de USDA bibliotheek of op de computer? Daar haalden wij immers het meeste vandaan.”
    “Ik kan die informatie niet ontlenen”
    “En waarom niet? Het lukte toch voor ons.”
    “U bent een burger, mijnheer Herer, u mag eender wat ontlenen, maar ik ben een ambtenaar van het ministerie van landbouw. Iemand gaat willen weten waarom ik al die informatie nodig heb. En dan lig ik buiten.”
    Uiteindelijk gingen we akkoord om hem alle informatie die we in de USDA bibliotheek vonden, toe te sturen, als hij het gewoon maar eens wou bekijken.
    Hij zei dat hij dat zou doen, maar toen we hem een maand later terugbelden, zei hij dat hij de doos nog niet geopend had omdat hij niet verantwoordelijk wou zijn voor de informatie, nu de Bush administratie hem zou vervangen door hun eigen mannetje. Toen we vroegen om hij de informatie wou doorspelen aan zijn opvolger, antwoordde hij, “Absoluut niet.” Uiteindelijk zei hij: “als u echt de wereld wil redden met hennep, zullen jullie [hennepactivisten] een manier moeten vinden om het te telen zonder drugs [sic] in de toppen en dan kun je het gebruiken.”
    Dit soort van angstige (en angstaanjagende) onverantwoordelijkheid is waar we tegenover komen te staan in onze regering.
    Last edited by albes; 1 October 2010, 11:31.

    Comment


     #5
     Re: Jack Herer *De Keizer Heeft Geen Kleren Aan* in het Nederlands...

     soe ff de leesbril pakken

     Comment


      #6
      Re: Jack Herer *De Keizer Heeft Geen Kleren Aan* in het Nederlands...

      DoŤn!
      Nog ff vermelden dat de eerste editie van dit boek uitkwam in:

      Jack Herer The Emperor Wears No Clothes. Ah Ha Publishing, Van Nuys, CA 1985

      Comment

      Footer Left Ad

      Collapse
      Bezig...
      X