Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Informatie in de krant!

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Informatie in de krant!

  Korting op 420shop
  Bron: De Standaard.

  http://www.standaard.be/artikel/deta...kelid=9H33EBKD

  --------------


  We dachten dat het debat was beslecht, maar daar was het gisteren terug. In het Europees Parlement. Althans, voor even. De discussie over het legaliseren van de cannabismarkt ligt nog altijd moeilijk. Voorstanders tasten ondertussen de grenzen van het mogelijke af, in BelgiŽ bijvoorbeeld.


  De ‘cannabis social club' groeit als wiet
  © arie kievit


  De naam Meddy Willemsen zegt u waarschijnlijk niets, maar de man was jarenlang de bekendste coffeeshophouder in Nederland. Vandaag is hij de grootste drugscrimineel. Miljoenen euro's verdiende hij met zijn coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Twee jaar geleden wilde hij stoppen en in Zwitserland gaan rentenieren. Maar toen hij in mei 2008 in zijn kantoor samen met zijn belastingadviseur de verkoop regelde, viel de politie binnen en sloeg ze hem in de boeien.

  De reden? Omdat Willemsen te veel wiet zou hebben ingekocht, zou hij de vraag in stand hebben gehouden. Daarom wordt hij als leider van een criminele organisatie beschouwd.

  Tegelijk heeft het gerecht een financieel onderzoek geopend tegen de man. De Nederlandse overheid wil dat Willemsen een deel van zijn ‘wederrechtelijk verkregen vermogen' terugbetaalt. Het gaat om 30 miljoen euro.

  De aanhouding van Meddy Willemsen staat in Nederland geboekstaafd als het einde van het gedoogbeleid. Dat is altijd dubbelzinnig geweest. Cannabis is illegaal. Maar terwijl de verkoop (de ‘voordeur') wordt toegestaan, is de teelt (de ‘achterdeur') niet geregeld. Daardoor is de bevoorrading van de coffeeshops in handen van criminelen gevallen.

  Door voortaan alleen nog kleinschaligere coffeeshops toe te laten en de wietpas in te voeren, hoopt de Nederlandse regering de criminele bendes droog te leggen. ‘Maar dat is een verkeerde interpretatie van een slagvaardig beleid', zegt Joep Oomen van Encod, een pan-Europees platform dat pleit voor een efficiŽnt drugsbeleid. In de feiten wil het vooral een legalisering van de hele cannabismarkt, van teelt tot verkoop.

  ‘De illegale teelt van cannabis is big business. Die achterdeur pak je niet aan door de toegang tot de voordeur moeilijker te maken. Wat we nu in Nederland zien gebeuren, is vooral ingegeven door populisme, aangewakkerd door de PVV (de partij van Geert Wilders, red.). En door een moralistisch standpunt', zegt Oomen. ‘Als de beleidsmakers zouden nadenken over wat hun aanpak oplevert, dan zouden ze beter moeten weten. Wie eenmaal de verkoop van drugs accepteert, moet ook de tweede stap durven te zetten en de teelt legaliseren.'

  Besparingen

  Dat Nederland net de omgekeerde beweging maakt en opnieuw voor een meer repressief beleid kiest, mag inderdaad opmerkelijk heten. Want net nu wordt in Europa het debat over een regulering van de wietteelt weer gevoerd.

  Michail Tremopoulos van de Griekse groenen organiseerde gisteren met enkele collega's in het Europees Parlement een hoorzitting over het thema, met de steun van Encod. Daarbij was ook een vertegenwoordiger van de Europese Commissie aanwezig die de nieuwe EU-drugsstrategie vanaf 2012 moet uitstippelen.

  De parlementsleden willen dat de Commissie de voordelen van een legale cannabismarkt in kaart brengt. Maar die zegt dat de lidstaten dat moeten doen.

  ‘De Commissie speelt verstoppertje. Ze zegt dat ze een beleid wil voeren op basis van feiten, niet op basis van ideologie. Maar een soft drugsbeleid is nog altijd taboe. Nochtans wordt er achter de schermen meer en meer over gepraat', aldus Oomen.

  Voordelen van een gelegaliseerde markt zijn er volgens voorstanders genoeg. De mosterd halen ze bij een studie die vorig jaar, nota bene, door de Europese Commissie werd gepubliceerd en die brandhout maakt van een jarenlange strijd tegen illegale drugs. Die aanpak zou geen resultaat hebben opgeleverd.

  De vraag naar en het aanbod van illegale drugs zijn niet gedaald. De teelt van cannabis komt in handen van steeds grotere criminele bendes, waardoor het geweld stijgt. Bovendien is de kwaliteit van cannabis verslechterd, wat mogelijk tot meer gezondheidsproblemen heeft geleid.

  Ook financieel scheuren we vandaag onze broek. Het politie- en justitieapparaat dat de wapens tegen de illegale cannabismarkt opneemt, zou ons meer kosten dan het iets opbrengt.

  Onverantwoord, zeggen voorstanders van een regulering, zeker in tijden van economische crisis. Waarom zouden we besparen op onderwijs of op cultuur als het ook anders kan? Volgens officiŽle berekeningen spenderen de Europese lidstaten vandaag tussen de 25 en 35 miljard euro aan hun drughandhavingsbeleid. Dat geld gaat vooral naar politie en justitie die de illegale productie opsporen en vervolgen. Een regulering van de markt zou een groot deel van die kosten overbodig maken.

  Bovendien zou een legale cannabismarkt ook heel wat belastingen genereren. De Nederlandse econoom Martijn Boermans berekende de belastingopbrengsten voor Nederland onlangs op 850 miljoen euro per jaar. In Duitsland wordt de winst op 2,8miljard euro per jaar geraamd. Een studie van tien jaar geleden aan de Vrije Universiteit Brussel spiegelde de Belgische staatskas elk jaar 360 miljoen euro voor.

  Financieel lijken we er dus alleen beter van te worden. Maar geldt dat ook voor onze gezondheid? Ja, zegt Joep Oomen van Encod overtuigd. ‘Een door de overheid gecontroleerde wietteelt leidt tot schonere cannabis.'

  Glas en lood

  ‘De wiet is zuiverder, minder versneden en niet verzwaard met andere vuile producten, zoals glas, lood, verf of olie. Criminele netwerken voegen dat nu vaak bij de wiet om het product zwaarder te maken. Zo vangen ze meer geld voor minder wiet.'

  ‘Er is ook geen indicatie dat een legale markt tot meer gebruik zou leiden. Dat merken we bij landen die nu al een soepeler beleid voeren, door het bezit van bepaalde hoeveelheden cannabis uit het strafrecht te halen. Dat wil zeggen dat de drugs illegaal blijven, maar dat je voor het bezit niet wordt vervolgd.'

  De aanpak van Portugal, bijvoorbeeld, krijgt tegenwoordig steeds meer weerklank in het buitenland. Wie er wordt betrapt met 25gram wiet, 5 gram hasj, 2 gram heroÔne of 1 gram cocaÔne, moet die drugs wel afstaan, maar wordt niet gestraft. Gebruikers moeten zich wel bij een ‘Commissie voor Ontmoediging van Drugsverslaving' aanmelden. Ook in BelgiŽ geldt een soepelere drugswet. Wie 3 gram cannabis (of ťťn plant) in zijn bezit heeft, krijgt niet langer een pv.

  Of die soepele aanpak werkt, is moeilijk te bepalen. In de jongste tien jaar nam het cannabisgebruik licht toe, vooral onder jongeren. Maar dat deed het in andere Europese landen, die een veel strikter beleid voeren, ook.

  ‘ItaliŽ, bijvoorbeeld, pakt (kleine) druggebruikers heel hard aan. In de gevangenissen zijn ze niet zelden het slachtoffer van een pak slaag. Toch ligt het cannabisgebruik in ItaliŽ bij een van de hoogste in de Europese Unie.'

  Niet onschuldig

  Voor hulpverleners kan dat geen argument zijn om cannabis te legaliseren. ‘Ik ben absoluut geen voorstander', zegt Dirk Vandevelde, directeur van het drugsbehandelingscentrum De Kiem en voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV).

  ‘Je kunt de vergelijking met alcohol maken. Dat is een legale drug. Het problematische gebruik ervan ligt tien keer hoger dan bij cannabis. Van zodra je ook die drug legaal maakt, en dus beter bereikbaar, zal ook cannabis vaker worden misbruikt.'

  ‘Nu al zien we in de hulpverlening steeds meer cannabisverslaafden', aldus Vandevelde. Van alle drugsgebruikers die zich in professionele centra laten behandelen, geeft een op de vier cannabis aan als voornaamste probleem. Tien jaar geleden was dat nog maar een op de tien.

  ‘Er zijn nu toch al genoeg studies die hebben aangetoond dat cannabis echt niet zo onschuldig is. Wie veel joints rookt, maakt van zijn leven een puinhoop. Het is ook schadelijk voor de hersenen, zeker bij jongeren. Neen, ik zou cannabis echt niet graag in de supermarkt zien liggen.'

  ‘Het klopt dat Europa dringend een eenduidig drugsbeleid moet voeren, want dat is er vandaag niet. Het ene land is veel soepeler dan het andere. Dat verschuift de problemen alleen maar. Maar ik denk dat Europa verstandig genoeg is om zich niet alleen door de voorstanders van een legale cannabismarkt te laten leiden.'

  Cannabis social club

  Toch is Joep Oomen van Encod optimistisch. Hij ziet zelfs een voortrekkersrol voor ons land. ‘BelgiŽ staat in de praktijk het dichtst bij een regulering. Door de soepelere drugswet die het bezit van ťťn cannabisplant niet meer bestraft, is het voor gebruikers mogelijk geworden hun eigen plant te telen. Dat heeft ook het idee van een “cannabis social club” mogelijk gemaakt.'

  ‘Het principe is eenvoudig', zegt Oomen. ‘Elk lid van de club betaalt zijn eigen plant, maar die telen we in ťťn ruimte, ergens in het Antwerpse. De locatie wil ik niet zeggen om ons te beschermen tegen diefstal. Belangrijk is dat we op een schone manier telen, zonder vuile producten. Leden krijgen de wiet ook voor de eerlijke prijs van 4 euro per gram, wat de helft is van het bedrag op de zwarte markt.'

  ‘Het telen van cannabis blijft illegaal. Maar we hebben al twee rechtszaken tegen onze plantage gewonnen. We hebben nu vijftig leden. Hun aantal blijft groeien. Dat sterkt ons in het idee dat we het concept hier kunnen uitbouwen. Dat zou een scoop zijn, want zou niet minder dan een regulering van de markt betekenen.'


  --------------

  In mijn ogen is dit al een goede stap om mensen te doen nadenken over eventuele legalisatie. Persoonlijk had ik nog nooit gehoord van de cannabis social club, tenzij het die is van trekt uw plant. In ieder geval denk ik dat dit voor medeblowers als reclame zal dienen. Wel grappig 'Een op vier geeft wiet aan als probleem, vroeger was dat een op tien".
  Komt die vraag even vaak van uit de client? Of dwingen mensen tegenwoordig meer om cannabis te laten 'behandelen'.
  Toch goed van de standaard. Nog eens eerlijke journalistiek met voor en nadelen. Ook op hun homepage staat een groot wietblad afgebeeld (zie www.standaard.be ), mensen die er niet van willen weten moeten en zullen er mee geconfronteerd worden .
  Last edited by Dissi; 9 December 2010, 18:01.
  Dissi's Outdoor 2012: Olijfgroen en Pimpelpaars: Zaad & Rookkweek

  The plant of today, makes the planet of tomorrow.

  #2
  Re: Informatie in de krant!

  ""Wie veel joints rookt, maakt van zijn leven een puinhoop.....""

  is daar een onderzoek naar geweest dan of is dat de bekrompen visie van de schrijver?

  Comment


   #3
   Re: Informatie in de krant!

   Neen, dat noemen ze logisch nadenken.

   Comment


    #4
    Re: Informatie in de krant!

    Oorspronkelijk geplaatst door Dissi View Post
    Persoonlijk had ik nog nooit gehoord van de cannabis social club, tenzij het die is van trekt uw plant.
    het is die van trek uw plant Joep is een van de oprichters. zie http://www.cannabis-social-clubs.be voor meer info

    Comment


     #5
     Re: Informatie in de krant!

     ‘Er zijn nu toch al genoeg studies die hebben aangetoond dat cannabis echt niet zo onschuldig is. Wie veel joints rookt, maakt van zijn leven een puinhoop. Het is ook schadelijk voor de hersenen, zeker bij jongeren. Neen, ik zou cannabis echt niet graag in de supermarkt zien liggen.' lees een wetenschappelijke studie over wiet en zeg dat nog eens , onnozelaar , weet waar je over praat lul!
     Stick it to the man.

     Comment


      #6
      Re: Informatie in de krant!

      De Nederlandse overheid wil dat Willemsen een deel van zijn ‘wederrechtelijk verkregen vermogen' terugbetaalt
      Stelletje criminelen, dit is gewoon afpersing
      Ze zijn er vies van, maar als het geld oplevert..
      Veel gestelde vragen over het forum

      JOINTJEDRAAIEN.NL - Smoking Community
      420Shop.NL - Headshop / Seedshop : Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

      Comment


       #7
       Re: Informatie in de krant!

       Oorspronkelijk geplaatst door Jointjedraaien View Post
       Stelletje criminelen, dit is gewoon afpersing
       Ze zijn er vies van, maar als het geld oplevert..
       In Nederland is het zo geregeld dat uit misdaad verkregen inkomsten in zijn geheel kunnen worden ontnomen (wederrechtelijk verkregen voordeel). Of dit voordeel nu afkomstig is uit een bankroof, ontvoering of drugshandel, dat maakt niets uit. Alleen bij Willemsen is in eerste aanleg de schijn gewekt, dat hij binnen het wettelijk gedoogkader bezig was. De gemeente Terneuzen bewegwijzerde de route naar Checkpoint, de gemeente Terneuzen aanvaardde sponsorgelden voor drugsvoorlichting van Checkpoint, de gemeente Terneuzen verstrekte aan Willemsen, de exploitant van Checkpoint een grote vergoeding om zijn vorige coffeeshop van uit de binnenstad te verplaatsen naar de locatie Checkpoint. De Belastingdienst legde aanslagen vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en loonheffing e.d. op. Het had er dus alle schijn van de Willemsen met Checkpoint binnen het gedoogkader bezig was. Wat de overheid (Justitie) verweten kan worden is dat ze de "leer van het opgewekt vertrouwen" heeft geschonden.Zelfs de werknemers, die voordien regulier in loondienst waren en waarvoor sociale premies werden afgedragen wordt nu ten laste gelegd te participeren in een criminele organisatie.
       Dat is het meest cruciale.
       Het vervolgtraject is een gevolg van de schending van de vertrouwensleer. Dus bij de ontnemingsvordering wordt de gehele winst afgeroomd. De reeds geheven vennootschapsbelasting over de winst komt dan te vervallen: immers als de winst in zijn geheel ontnomen wordt dan resteert er geen winst meer om belasting over te heffen.
       Dit heeft weinig met afpersing van doen.
       Het handelen van de overheid (schending van de vertrouwensleer) strijdt veeleer met de beginselen van behoorlijk bestuur.
       Er zitten heel wat haken en ogen aan deze zaak: zou de gemeente Terneuzen ten laste gelegd kunnen worden dat ze geld (sponsorgeld) heeft aanvaard, waarvan ze wist of kon weten dat dit geld afkomstig was van criminele activiteiten? Zou de gemeente ten laste kunnen worden gelegd dat ze willens en weten vergunningen heeft afgegeven aan Willemsen, waarvan ze wist of kon weten dat Willemsen hierdoor in staat werd gesteld zijn criminele organisatie te laten functioneren?
       Last edited by Xtreme; 13 December 2010, 14:45.

       Comment


        #8
        Re: Informatie in de krant!

        verwijderd
        Last edited by misto; 13 December 2010, 14:26. Reden: 123456
        In a democracy you are allowed to say whatever you think but if it's smart thats the second.

        Comment


         #9
         Re: Informatie in de krant!

         Oorspronkelijk geplaatst door Scottch View Post
         ‘onnozelaar , weet waar je over praat lul!
         leer eerst eens spellen zou ik zeggen...
         Rook al 20 jaar, heb huis tuin keuken kindjes beestje plantje en m'n leven is geen puinhoop vandaar mijn vraag.
         Ik wens tevens niet voor Onno Naselaar of lul uitgemaakt te worden omdat men hier een vraag stelt.. Merci bredda!

         Comment


          #10
          Re: Informatie in de krant!

          Schuttingtaal gebruiken en bruskeren lijkt "in". Ieder vogeltje zingt nu eenmaal zoals het gebekt is. Zal wel te maken hebben met sociaal-culturele achtergrond.

          Comment


           #11
           Re: Informatie in de krant!

           Oorspronkelijk geplaatst door Ray4PA View Post
           leer eerst eens spellen zou ik zeggen...
           Rook al 20 jaar, heb huis tuin keuken kindjes beestje plantje en m'n leven is geen puinhoop vandaar mijn vraag.
           Ik wens tevens niet voor Onno Naselaar of lul uitgemaakt te worden omdat men hier een vraag stelt.. Merci bredda!
           "veel" is een relatief begrip. Echter, als je veel smoort dan ben je tot die dingen niet in staat. Tenzij jij stoned kan gaan werken. Of vanuit de zetel je kinderen opvoeden.

           Comment


            #12
            Re: Informatie in de krant!

            Ik denk dat de mensen die echt veel roken zoals bijv. die MS hebben wel een puinhoop als leven hebben maar dit niet een oorzakelijk verband heeft met wiet.

            Om er maar 1 te noemen...

            Comment


             #13
             Re: Informatie in de krant!

             Oorspronkelijk geplaatst door Ray4PA View Post
             Ik denk dat de mensen die echt veel roken zoals bijv. die MS hebben wel een puinhoop als leven hebben maar dit niet een oorzakelijk verband heeft met wiet.

             Om er maar 1 te noemen...
             Het valt mij ook bijzonder op dat alle criminelen ... eten. Jaja soms eten ze worst, soms korteletten af en toe vis dan weer wat friet. Maar kortom ze eten wel allemaal. Hieruit kunnen we dus maar 1 ding concluderen, van eten wordt je crimineel. Ik bedoel de bewijzen liggen voor je neus toch?

             Vroeger was religie het medium voor massacontrole bij uitstek. Vandaag de dag wanen mensen zich slimmer en ze zeggen wij trappen zomaar niet overal meer in! Wij zijn slimmer geworden en denken nu voor ons zelf!

             Nu de dag van vandaag hebben we een nieuwe religie namelijk wetenschap. We noemen het natuurlijk niet zo want dan verliest het egoboost kwaliteit. Je weet wel vooruitgang enzo he. Vroeger was het 'god zegt' vandaag is het 'een onderzoek zegt'.

             Et voila ... de mensen denken dat we voorruitgang boeken en verder zitten dan de middeleeuwen .

             Ik zie hier nooit echt verandering in komen eerlijk gezegt. Ook in geen 1000 jaar verder zijn de mensen nog steeds een bende schaapjes die hun verteld worden waar en wanneer ze moeten grazen.

             Langs de ene kant om in een breuk te liggen, langs de andere kant een dikke joint nodig om geen 2de unabomber te worden .

             Comment


              #14
              Re: Informatie in de krant!

              Oorspronkelijk geplaatst door beowulf View Post
              "veel" is een relatief begrip. Echter, als je veel smoort dan ben je tot die dingen niet in staat. Tenzij jij stoned kan gaan werken. Of vanuit de zetel je kinderen opvoeden.
              Heel waar, maar dat geldt ook voor alcohol, aspirine, nicotine, caffeÔne. Maar vooral toch alcohol. Net zoals bij elk genotsmiddel zou het moeten zijn: gebruik met je verstand. Dat is een cruciaal tintje dat iedereen blijkt te vergeten tegenwoordig. "Normaal" wietgebruik bestaat niet meer, alleen mensen die heel de dag stoned zijn. Mensen zijn ook niet heel de dag zat. De meerderheid drinkt een normale hoeveelheid en kan nog functioneren binnen een normale setting. Bij wiet is dat niet anders.
              Dissi's Outdoor 2012: Olijfgroen en Pimpelpaars: Zaad & Rookkweek

              The plant of today, makes the planet of tomorrow.

              Comment


               #15
               Re: Informatie in de krant!

               Normaal wietgebruik bestaat nog wel degelijk. Hoewel, normaal is ook een relatief begrip. Samen met mijn vrouw rook ik dagelijks -altijd na 22.00 uur- 2 joints. Naar ons oordeel ligt dit binnen de grenzen die aanvaardbaar zijn te achten. Anderen zeggen wellicht, je zit vast aan je dagelijkse routine en daar hebben ze simpelweg gelijk in. Terzijde: mijn vrouw heeft niet geblowd toen ze zwanger was en borstvoeding gaf en uit solidariteit blowde ik toen eveneens niet.
               Voor de een is 1 of 2 keer in de week blowen aanvaardbaar, anderen vinden het acceptabel om de hele dag stoned te zijn. Mijn criterium is dat blowen geen invloed mag hebben op je dagelijks functioneren. We zitten dus in grote lijnen op de zelfde golflengte.
               Last edited by Xtreme; 16 December 2010, 13:10.

               Comment

               Footer Left Ad

               Collapse
               Bezig...
               X