Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Onderzoek: cannabisgebruik veroorzaakt psychoses

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Onderzoek: cannabisgebruik veroorzaakt psychoses

  Korting op 420shop
  woensdag 2 maart 2011 10:13


  Wetenschappers raken er steeds meer overtuigd van de gevaren van het gebruik van cannabis voor jongeren. Nieuw onderzoek door een Nederlandse hoogleraar wijst uit dat blowen aan de basis kan staan van psychoses.


  Het lijkt zo ongevaarlijk: een jointje roken om te ontspannen of je ellende te vergeten. In de jaren negentig maakte de NOS nog een jubelreportage over de kwaliteit van de Nederlandse wiet.

  Schizofrenie
  Een groots opgezet onderzoek, geleid door de Nederlanders Jim van Os, wijst echter uit dat cannabis psychoses kan veroorzaken.
  Op zich was het verband tussen psychische kwalen en het gebruik van wiet al bekend, maar nieuw is dat cannabis dus ook aandoeningen, zoals bijvoorbeeld schizofrenie, kan opwekken.


  Katalysator
  De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal. Tien jaar lang onderzochten de wetenschappers 1.900 mensen tussen de 14 en 24 jaar oud.
  Hun blowgedrag werd intensief gevolgd. En wat bleek: de kans op een psychose was ‘aanzienlijk’. Wiet blijkt een katalysator van ernstige psyschische aandoeningen te zijn.


  Nieuwe steen
  Onderzoeker Van Os is verbonden aan de Universiteit van Maastricht. De studie had echter plaats in Duitsland, waar de Nederlander leiding gaf aan een internationaal team van onderzoekers.
  Hoogleraren die niets met het onderzoek te maken hebben gehad, erkennen het belang van deze studie. ‘Dit is een nieuwe steen op de muur van het bewijs,’ aldus Robin Murray, hoofd van het Institute of Psychiatry.


  Politiek
  De discussie over het gevaar van hasj en wiet wordt al jaren gevoerd, ook in de politiek. Kamerlid Frans Timmermans van de PvdA zei onlangs bij Pauw en Witteman dat hij iedereen ‘zijn blowtje’ gunt, waarmee hij voorbijging aan de psychische gevaren die eraan zijn verbonden.
  Het kabinet van premier Mark Rutte (VVD) erkent echter het gevaar van de drugs en probeert, zij het in kleine stapjes, het wietgebruik terug te dringen.
  Blowen lijkt ongevaarlijk, maar studies wijzen het tegendeel uit

  Een stickie is erger dan een sigaret
  Nederland is tolerant ten aanzien van softdrugs. Marihuana zou namelijk natuurlijker zijn dan sigaretten en bovendien veel minder kankerverwekkend. Die gedachten kloppen niet, aldus Simon Rozendaal  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/We...-psychoses.htm
  Stultus es, qui facta infecta facere verbis postulus.


  sigpic

  FAQ links over kweken  Never give in — never, never, never, never, in nothing great or small, large or petty, never give in except to convictions of honour and good sense.
  W.L.S. Churchill
  #2
  Re: Onderzoek: cannabisgebruik veroorzaakt psychoses

  goh apart zeg, dat ik allemaal studies aantref die het tegendeel beweren.......
  maar goed...psychoses zijn mijn inziens meer een resultaat van de manier waarop de maatschappij werkt, prestatie, competitie, en de beste moeten zijn...schuldenlasten, verwachtingspatronen, sociaal isolement.... maar goed....het is al door heel veel wetenschappers gezegd, cannabis kan een psychose triggeren, maar stress ook, en dan heb ik t nog niet eens over t hedendaagse voedsel vol hormonen, en conserveringsmiddelen, en gevaarlijke medicatie en teringzooi....maar goed, dat is natuurlijk niet van invloed.......nah goed.....wiet katalysator van psychoses???ik weet wel beter......tis tzelfde als waarom hier zoveel mensen met anorexia en boulimia zijn, komt zeker ook door blowen....we hebben niet de tijd, het geld, en vooral niet de wil, de huidige maatschappij onder de loep te leggen....dus pakken we een snelle zondebok, die alles verklaard.....ook al gaan we dan voorbij aan de statistieken, er is meer geweld en criminaliteit verbonden met alcohol gebruik, als met cannabis....korsakov is geaccepteerd, en cannabis duivels??
  pffff
  P'z

  Comment


   #3
   Re: Onderzoek: cannabisgebruik veroorzaakt psychoses

   Als je te veel rookt heb je een aanzienlijk grotere kans op langkanker dan niet-rokers.
   Als je te veel alcohol gebruikt heb je aanzienlijk meer kans op leverklachten dan geheelonthouders.
   Als je je uit de voegen vreet dan heb je aanzienlijk meer kans op hart- en vaatziektes dan mensen die zich daarin weten te matigen.
   Als je zwemt dan heb je meer kans om te verzuipen dan mensen die niet zwemmen (echt waar, er verzuipen meer mensen die kunnen zwemmen dan mensen die niet kunnen zwemmen)
   Als je parachute springt dan heb je meer kans om dood te vallen dan mensen mensen die dat niet doen. (terzijde: het enige leuke van mijn militaire opleiding was sporten, waaronder mijn para-wing halen. Alleen leverde me dat een gescheurde radiuskop op).
   Kortom, aan alles kleeft een risico profiel. Zeker waar te voorstaat is slecht, behoudens tevreden. Terzijde: thuis klinkt wel goed maar tehuis klinkt akelig. Wat de letter "e" niet teweeg kan brengen

   Comment


    #4
    Alles i gevaarlijk.
    Een bijl kan leiden tot afgehakte vingers of erger,
    Autos kunnen dodelijk zijn,
    Drank maakt meer kapot dan je lief is,
    etc
    etc

    Alles verbieden dan maar uit angst voor het leven?

    Nee doe je voordeel ermee, gebruik een bijl verstandig, niet zonder rijbewijs of met drank op gaan rijden, niet teveel drinken etc.
    Van smorgens vroeg tot savonds laat stoned zijn, dag in dag uit, heeft echt wel nadelen. Reden om heksenjacht op cannabis te organiseren?
    Hakbijlen en keukenmessen ook maar verbieden?
    Zijn de vreselijkste dingen mee gebeurd toch? Autos? Verbieden, criminaliseren?

    Motto: Niks verbieden, maar voorlichten, belichten, WETEN, zodat mensen er verantwoord mee omgaan. Dat ouders weten wat het is en er zo mee om kunnen gaan als de kinderen eens een joint roken met vrienden bijvoorbeeld. Daarnaast zal de prijs zakken als een baksteen en de criminaliteit, die nu de wiet besmet, net zo hard.

    Paniek en angst als drijfmotoren van ons handelen, moord en brand, kopvodden en wietplanten de oorzaak aller ellende.. ;p

    Slaap zacht minister President..

    Van gelijke strekking!

    edit: @extreme
    Last edited by ceBep; 2 March 2011, 19:51. Reden: edit kan met "bewerk bericht" ;-)

    Comment


     #5
     Re: Onderzoek: cannabisgebruik veroorzaakt psychoses

     Wie weet leiden die artsen, onderzoekers, zelf niet aan psychose?

     Grtz
     420Shop, Online Headshop, Seedshop, Cannabis Souvenirs & Lifestyle
     Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

     Comment


      #6
      Re: Onderzoek: cannabisgebruik veroorzaakt psychoses

      Oorspronkelijk geplaatst door Pariaz View Post
      goh apart zeg, dat ik allemaal studies aantref die het tegendeel beweren.......
      Daar zou ik wel wat linkjes naar willen zien Pariaz... !

      Niet dat ik het oneens ben met de meningen zoals jij, Xtreme en Buizerd die hier plaatsen hoor, ik ben er namelijk 99% zeker van dat dit onderzoeksresultaat uit z'n verband is gerukt. Het oude liedje van opblazen wat je wilt horen en weglaten wat er niet tussen past... Ik heb het onderzoek niet doorgespit dus kan er nog weinig over zeggen, maar heb wel een insteek uit de praktijk die misschien interessant kan zijn :

      Voor psychoses is een bepaalde aanleg nodig, niet iedereen loopt er kans op, niet iedereen die die mindset heeft krijgt er een. Veel jongeren zitten zowiezo al met zichzelf in de knoop (als gevolg van het volwassen worden, een volstrekt natuurlijk proces van zelfrealisatie). Daar hoort grensoverschrijdend gedrag bij, want je kan alleen je grenzen leren kennen door er doorheen te breken. Wietgebruik dient in dat licht te worden gezien > tenminste, voor veel jongeren die eraan beginnen. Spannend, stiekem, beetje verboden, jezelf anders voelen dan de dagelijkse sleur... Niks mis mee, maar wel met een ingebouwd gevaar: Het is al heel lang bekend dat er een rol is voor wiet/hash in de ontwikkeling van psychotisch gedrag. Geen rocketscience, geen reden er ineens bang voor te zijn. Bij sommigen werkt het door in die bovenkamer met uiterst ongewenste gevolgen. Net zoals MDMA voor uiterst pijnlijke nierstenen kan zorgen. Maar dat wil niet zeggen dat wiet de trigger is, en het lijkt me heel erg sterk dat dit net gepubliceerde onderzoek dat kan aantonen. Want zoals Pariaz al terecht opmerkt : er zijn zoveel andere factoren die dan meegenomen moeten worden. Soms heb ik trouwens weleens het idee dat zowat de hele wereld in een soort psychose verblijft, hoe kan je anders de ontzettende optocht van waanzinnig gedrag verklaren die iedereen normaal schijnt te vinden. Kom, we kopen nog een straaljager...

      Persoonlijk denk ik dat we te weinig aandacht hebben voor ECHTE zelfkennis en het aanleren van methodes daar aan te werken. Met gezonde zelfkritiek kan je je gebruik en gedrag in de gaten houden, en weet je snel dat er iets niet helemaal klopt. En als er problemen worden geconstateerd moet daar open over gesproken kunnen worden, bij voorkeur met mensen met ervaring EN boekenkennis, één van die twee is niet genoeg. Ook dient de diepte gezocht te worden, op een gezonde manier. Niet "hier heb je een pilletje en het gaat wel weer goed" maar onderzoek naar, en oefening in hoe je jezelf weer op een rechter spoor kan brengen. Want hoewel pilletjes(de geneeskundige pilletjes heb ik het nu over) zeker hun nut hebben, geven ze ook een boodschap af die niet alijd gewenst is, namelijk "je kan het niet zelf, daar heb je iets van buiten voor nodig". Die boodschap heeft invloed op je brein, daar ga je je naar gedragen, zeker als dat op alle mogelijke manieren wordt ondersteund door reclame, marketingtactieken en bv ook de overheid.

      Ja, ik geloof wel dat wiet een invloed heeft, en dat die invloed niet altijd even goed is. Daar ken ik veel voorbeelden van, uit eerste hand. Maar ik geloof ook in verstandige mensen, en het verstandig maken van mensen. Soms is het beter niet te blowen, voor anderen is het beter dat juist wel te doen. Zoals een van de heren van het college ter beoordeling van geneesmiddelen (het clubje wat bepaald of pillen worden toegelaten op de nederlandse markt) eens heeft geschreven : Richtlijnen zijn goed, maar er gaat niets boven de N=1 trial, oftewel het per persoon bepalen wat wel en niet werkt.
      Last edited by moreweed; 2 March 2011, 22:39.
      Society is like stew-if you don't keep it stirred up, you end up with a lot of scum on the top

      Comment


       #7
       Re: Onderzoek: cannabisgebruik veroorzaakt psychoses

       Nah goed kep geen linkjes er is een onderzoek dat aantoont dat cannabinoiden de aanmaak van nieuwe hersencellen stumuleerd, er zijn onderzoeken geweest naar t tegengaan van depressie, en andere neurologische aandoening, het verslechterd het korte termijngeheugen maar na iets meer als een week niet blowen zijn die gevolgen alweer verdwenen...er is bewezen dat het t spraak en associatie gedeelte van de hersenen stimuleerd....dit zijn geen onderzoeken waaruit blijkt dat cannabis goed voor de hersenen is...maar zijn iig onderzoeken die aantonen dat bepaalde hersenfuncties er baat bij kunnen hebben...en nogmaals ik sluit niet uit het dat psychoses kan triggeren en schade aan je brein kan toebrengen, maar dit zelfde geld voor alcohol met als verschil dat dit wel permanente schade teweeg brengt op lijf en hersenen...
       En ik denk ook niet cannabis voor iedereen geschikt maar ik durf wel te beweren dat sommige mensen niet kunnen omgaan met een goedfunctionerend brein...vragen stellen, en is ff niet aan je zelf denken...nee liever wachtend op commando's en als ze dan stoned zijn is t een beetje als computers die beseffen dat ze computers zijn....dat schiet niet op...maja dit is dan weer puur mijn mening natuurlijk...

       Comment


        #8
        Re: Onderzoek: cannabisgebruik veroorzaakt psychoses

        De journalist die die artikel schreef is niet objectief. Het artikel "kopt" Cannabis veroorzaakt psychoses.
        Als je alleen de kop van het artikel leest dan leidt cannabis per definitie tot psychoses. Maar de onderzoekers zijn terughoudender en concluderen dat cannabis gebruik psychoses kan veroorzaken. En die conclusie lijkt me gerechtvaardigd, althans voor de onderzochte groep. Echter, is deze groep representatief voor alle cannabisgebruikers? Zijn deze gebruikers a-select gekozen? Dat vraag ik me af. Wie is bereid om gedurende een lange periode op constructieve wijze deel te nemen aan zo'n onderzoek? Of hebben de onderzoekers hun proefkonijnen geselecteerd bij hulpverleningsinstellingen, waar de probleemgevallen al dan niet vrijwillig aankloppen?
        Ik kan zo een soortgelijk artikel verzinnen. Dus journalist Xtreme kopt:
        Alcohol veroorzaakt levercirrose.
        Uit een onderzoek is gebleken dat alcohol tot levercirrose kan leiden. Gedurende 10 jaar is er een onderzoek verricht bij het consultatiebureau voor alcohol en drugs en daaruit is gebleken dat mensen met een alcoholprobleem ook lichamelijke klachten krijgen, waaronder levercirrose.

        Zowel de koptekst van de journalist en die van mij stroken niet met de bevindingen uit het onderzoek.

        Comment


         #9
         Re: Onderzoek: cannabisgebruik veroorzaakt psychoses

         Helemaal mee eens Xtreme, zaken worden zo makkelijk uit hun verband gerukt, en mensen willen graag horen wat in hun straatje past, vooral op het gebied van "gevaarlijke drugsen als cannabis".

         Voor een dergelijk boute bewering als die gedaan is door de journalist van het wietartikel heb je wel wat meer nodig dan één onderzoek, dan praat je over meta-analyses van een hoeveelheid aan dergelijke studies (minstens 10 ofzo). Ik zou het interessant vinden om er een studie naar de incidentie van psychoses onder jongeren in het algemeen naast te leggen, met een historisch component en op een zo groot mogelijke schaal. Komen psychoses meer voor dan vroeger is dan een relevante vraag.

         Het lezen en correct interpreteren van wetenschappelijk onderzoek is een kunst op zich, waar veel studie voor nodig is helaas. Wat een oorzakelijk verband kan lijken kan komen door handige rekenmethodes, verkeerd gekozen groepen, vage insluit of uitsluitcriteria, het niet goed uitvoeren van blindering en nog tal van andere zaken. Maar op het gebied van recreatieve drugs is kwalitatief hoogstaand onderzoek nauwelijks te vinden, en als het al wordt gedaan is er geen tijdschrift wat het wil of mag publiceren. Helaas zal ook dit onderzoek wel weer gebruikt gaan worden door kortzichtige politici.
         Society is like stew-if you don't keep it stirred up, you end up with a lot of scum on the top

         Comment


          #10
          Re: Onderzoek: cannabisgebruik veroorzaakt psychoses

          @en mensen willen graag horen wat in hun straatje past

          Ik hoor premier Balkenende nog zeggen: de invoering van het nieuwe zorgstelsel verloopt inkomensneutraal. Daar was geen woord gelogen bij. Ik maak het woord invoering bold, maar Balkenende zei dat terloops. En de mensen leefden nog lang en gelukkig. Mijn grootvader zei vaak: veel beloven en weinig geven doet een gek in vreugde leven. Maar de verdere uitvoering was beslist niet inkomensneutraal. De onderlinge waarborgmaatschappijen (zonder winstoogmerk) werden ineens "echte" verzekeraars en moesten de premies verhogen om voldoende garantie vermogen op te bouwen. Commerciële zorgverzekeraars verhoogden het garantievermogen met achtergestelde leningen die door andere werkmaatschappijen in het concern werden verstrekt. Daardoor konden ze bij de invoering tegen niet kostendekkende premies de non-profit verzekeraars buitenspel zetten. Nadien zijn de premies significant gestegen: de non-profit sector was immers goeddeels uit de markt gedrukt. De no-claimkorting van 150 euro is vervallen en een eigen risico van ruim 150 euro is ingevoerd. Bovendien is de persoonsgebonden aftrek (ziektekosten) voor de inkomstenbelasting behoorlijk uitgekleed. Soms is de waarheid misleidender dan een leugen.
          Last edited by Xtreme; 3 March 2011, 12:20.

          Comment


           #11
           Re: Onderzoek: cannabisgebruik veroorzaakt psychoses

           Oorspronkelijk geplaatst door Xtreme View Post
           [B] Soms is de waarheid misleidender dan een leugen.
           Daar maken we dan ook graag gebruik van bij het Guerilla-kweken... verstoppen in het licht noem ik dat, ge-wel-dig wat voor resultaten je daarmee kan boeken.
           Society is like stew-if you don't keep it stirred up, you end up with a lot of scum on the top

           Comment


            #12
            Re: Onderzoek: cannabisgebruik veroorzaakt psychoses

            Waar verberg je een olifant? In een kudde olifanten.

            Comment

            Footer Left Ad

            Collapse
            Bezig...
            X