Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Voorlichting zet jeugd juist aan tot blowen

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Voorlichting zet jeugd juist aan tot blowen

  Korting op 420shop

  Hoogleraar Reinout Wiers stelt dat voorlichting juist nieuwsgierig maakt naar drugs. AD/MARCO OKHUIZEN

  Vaak wordt gedacht: baat het niet, dan schaadt het niet. Fout, zegt hoogleraar ontwikkelingspsychologie Reinout Wiers. Voorlichting over blowen aan jongeren kan juist averechts werken, omdat jongeren uit nieuwsgierigheid een joint opsteken.
  Als ex-verslaafde Tom Enkels (28) voor een schoolklas staat, is het binnen een paar minuten muisstil. 'Jongeren zijn altijd diep onder de indruk van mijn levensverhaal,' zegt hij in het AD. Hij rookte op zijn 16de op school zijn eerste joint en stapte al gauw over op harddrugs. Hij leefde jarenlang op straat en verdiende geld door in te breken en drugs te dealen. 'Ik geef kinderen mee wat drugs met je doen. De aderen in mijn rechterarm zijn kapot, mijn gebit is slecht en mijn geheugen was lange tijd een gatenkaas,' vertelt Enkels. 'Door kinderen te vertellen over gevaren en ze te informeren over drugs, kunnen ze zelf een goede beslissing nemen. Dat is het allerbelangrijkste van voorlichting.'

  Brugklas
  Toch kan Enkels beter stoppen met klassen toespreken, vindt hoogleraar Reinout Wiers van de Universiteit van Amsterdam. Onderzoek heeft aangetoond dat voorlichting er juist voor kan zorgen dat jongeren naar drugs grijpen. 'Je ziet dat als aan alle kinderen in de brugklas wordt verteld over de gevaren van blowen, dat in die klassen gemiddeld iets meer geblowd wordt dan in klassen waar geen voorlichting is gegeven,' zegt Wiers, die gisteren deelnam aan een rondetafelgesprek met deskundigen om Tweede Kamerleden te informeren over drugs.

  Voorlichting helpt wl als je ouders erbij betrekt. Wiers: 'Als je hen uitlegt dat blowen de ontwikkeling van hersenen kan schaden en wat ze eraan kunnen doen, dan heeft dat wel effect. Ouders kunnen het beste duidelijke regels stellen: niet blowen voor je 18de.' Ook ziet Wiers meer heil in voorlichting aan jongeren die een grotere kans hebben verslaafd te raken. Zo grijpen impulsieve en depressieve kinderen sneller naar drugs.

  Verslavingsinstellingen zijn het met Wiers eens. 'Het is daarom heel zorgwekkend dat minister Schippers van Volksgezondheid alle leefstijlcampagnes per 1 januari stopt, dus ook voorlichting aan ouders. Terwijl wij juist zien dat ouders zichzelf gesteund voelen als de overheid een norm stelt. Zij denken vaak dat ze geen invloed hebben op pubers, maar dat is wel zo. Alleen zeggen pubers geen 'ja en amen', zegt Ninette van Hasselt van het Trimbos Instituut.

  Scholen lijken geen boodschap te hebben aan het pleidooi van Wiers. 'Natuurlijk hebben ouders een belangrijk rol. Zij kunnen het goede of slechte voorbeeld geven,' stelt Kees Zwart, rector van het Nuborgh College Veluvine in Nunspeet. 'Maar het is gevaarlijk te zeggen dat voorlichting zonder hen geen zin heeft. Wij geven jaarlijks lessen over drugs aan de derdeklassers en zijn overtuigd dat dit werkt. Elke vorm van voorlichting is goed, hoe klein ook.'
  sigpic

  Vaderke Zijn eerste Micro KweekVerslag (
  Zambeza Seeds - Dutch Amnesia Haze) (2012)

  #2
  Re: Voorlichting zet jeugd juist aan tot blowen

  alsof kids van nu in een bubbeltje leven en nog nooit iets over drugs gehoord hebben tot ze voorlichting krijgen op school ... naef hoor
  Society is like stew-if you don't keep it stirred up, you end up with a lot of scum on the top

  Comment


   #3
   Re: Voorlichting zet jeugd juist aan tot blowen

   Weer een sprookjesfiguur..... en die heeft gestudeerd?
   Ik dacht altijd dat verbieden en verstoppen dit effect had... maar ja, zal ook wel weer een leugentje om eigen bestwil zijn geweest dan.
   Stultus es, qui facta infecta facere verbis postulus.


   sigpic

   FAQ links over kweken   Never give in never, never, never, never, in nothing great or small, large or petty, never give in except to convictions of honour and good sense.
   W.L.S. Churchill   Comment


    #4
    Re: Voorlichting zet jeugd juist aan tot blowen

    Hoe bedoel je Vale? Dat voorlichting wl positief werkt op het drugsgebruik?

    Ik heb recentelijk een wetenschappelijk rapport ingezien m.b.t. campagnes tegen vuurwerkstuntgedrag. Daaruit bleek dat jongeren negatief benvloed werden door deze campagnes; zij gingen juist meer stunten dan duizenden leeftijdsgenoten die deze campagnes niet gezien hadden.

    Of dit met drugs ook zo is, weet ik niet. Al denk ik wel dat jongeren soms negatief en soms positief benvloed worden door voorlichtingen.
    [B][URL="https://420shop.nl"][COLOR=#008000][B]420Shop.NL: uw head- & seedshop!

    Comment


     #5
     Re: Voorlichting zet jeugd juist aan tot blowen

     Definitie van voorlichting:
     Voorlichting is het geven van informatie door middel van communicatie. Het doel ervan is de ontvanger te ondersteunen in een keuze of beslissing of het vormen van een mening.

     Zoals ik het lees is voorlichting niet specifiek bedoeld om iemand ergens van te weerhouden....je kunt kiezen om iets te doen of te laten.


     Voorlichting helpt wl als je ouders erbij betrekt.

     Betrek de ouders erbij en de jongeren blowen minder of niet is daarmee de conclusie.
     Dus als het nu aanzet tot blowen zijn de ouders er buiten gelaten?
     Een typisch voorbeeld van valse voorlichting d.m.v. een kop boven een artikel die niet met de waarheid strookt of op halve waarheden berust?
     De kop van het verhaal weet niet waar de staart hangt of begrijp ik het weer verkeerd?

     Sorry hoor, ik heb vroeger dan zeker geblowt zonder mijn ouders te vragen of in kennis te stellen.........snap er geen hol meer van.
     Stultus es, qui facta infecta facere verbis postulus.


     sigpic

     FAQ links over kweken     Never give in never, never, never, never, in nothing great or small, large or petty, never give in except to convictions of honour and good sense.
     W.L.S. Churchill     Comment


      #6
      Re: Voorlichting zet jeugd juist aan tot blowen

      Ah, begreep niet dat je eerste bericht op 'Voorlichting helpt wl als je ouders erbij betrekt' ging.

      De conclusie is inderdaad dat voorlichting mt de ouders zal leiden tot minder blowgedrag bij jongeren. Ik heb geen idee of dat wel of niet zo is.
      [B][URL="https://420shop.nl"][COLOR=#008000][B]420Shop.NL: uw head- & seedshop!

      Comment


       #7
       Re: Voorlichting zet jeugd juist aan tot blowen

       Dat weet ik ook niet Weedy... dus dit artikel werpt meer vragen op dan antwoorden worden gegeven.
       Terwijl het artikel gebaseerd is op bevindingen van een hoogleraar.

       "How the hell" moeten de jongeren en hun ouders dan begrijpen hoe de vork in de steel zit??
       Je zou toch zo een verslaafde aan een of andere drug worden door deze onzin.....
       Stultus es, qui facta infecta facere verbis postulus.


       sigpic

       FAQ links over kweken       Never give in never, never, never, never, in nothing great or small, large or petty, never give in except to convictions of honour and good sense.
       W.L.S. Churchill       Comment


        #8
        Re: Voorlichting zet jeugd juist aan tot blowen

        Adequate voorlichting leidt tot kennis, maar stimuleert wellicht ook -in de ogen van anderen- tot (ongewenst) gedrag. Seksuele voorlichting zal mogelijk het seksueel verkeer doen toenemen. Maar aan de hand van een gedegen voorlichting leidt dit wellicht tot minder ongewenste zwangerschappen en/of SOA's. Waarom zou dit bij voorlichting over (soft)drugs anders zijn? Bied de mensen de ruimte en laat ze zelf beslissen, maar wijs wel ze op de pro's en de contra's van het gebruik van (soft)drugs.

        Comment


         #9
         Re: Voorlichting zet jeugd juist aan tot blowen

         meer gratis testers op basisscholen!
         Society is like stew-if you don't keep it stirred up, you end up with a lot of scum on the top

         Comment

         Footer Left Ad

         Collapse
         Bezig...
         X