Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Fijnaut: Nederlands drugsbeleid niet vol te houden

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Fijnaut: Nederlands drugsbeleid niet vol te houden

  Korting op 420shop
  Fijnaut: Nederlands drugsbeleid niet vol te houden

  14 november 2008,

  LANAKEN (ANP) - Het Nederlandse beleid rond gedoogde coffeeshops is niet meer vol te houden. Dat zei hoogleraar strafrecht Fijnaut in een toelichting vrijdag bij de presentatie van een mede door hem samengesteld rapport over grensoverschrijdende drugscriminaliteit.

  Nederland gaat er vaak prat op dat de drugsproblemen door het gedoogbeleid minder zijn dan in andere landen. Onwaar, vindt Fijnaut. ,,Nederland is een middenmoter, onderscheidt zich niet van andere landen zonder coffeeshops''.

  Maar sluiting van alle coffeeshops moet niet in één klap gebeuren. ,,Zoiets heeft repercussies in de buurlanden. En dus moet zo'n totale sluiting in samenspraak met de buurlanden gebeuren'', aldus Fijnaut. ,,We moeten dat stap voor stap bekijken''.

  Bron : www.ziggo.nl
  Een dag zonder wiet kent Flip niet.

  #2
  tsja, de moed zakt me in mijn schoenen als ik dit lees. Volgens mij is het een uitgemaakte zaak in Nederland en hebben de mensen die het voor het zeggen hebben hun keuzen al gemaakt. De coffeeshops zullen verdwijnen als het aan hen ligt.

  Ik neem aan dat Fijnaut lid is van het CDA of Christenunie?

  Stem allemaal in godsnaam links als het weer verkiezingen zijn! Hoe linkser hoe meer voorstander van het gedoogbeleid.

  Comment


   #3
   mijn moed zit ook al aardig laag. Bah dit klinkt niet goed. Natuurlijk ben ik pro wiet maar iedereen ziet toch wel dat het dan niet goed komt... nou ja niet iedereen dus.

   Ik weet wel dat als het zover is ik tijdig veel reservelampen, filters en travo's aanschaf want de growshops zullen dan ook sluiten.

   Ik hang al stevig aan de linkerkant Micks!

   Comment


    #4
    draagvlak

    Er is geen draagvlak voor de sluiting van de coffeeshops. Om dat draagvlak te maken begin je met een paar hoogleraren te laten verklaren dat het niet anders kan. En dan steek je je hand op voor geld naar Europa om een superflikkenbureau op te richten. De hoogleraren spelen een rondje blufpoker en wassen tegelijk hun handen in onschuld: zij weten dat het risico op slachtoffers zonder de coffeeshops gaat stijgen, maar leggen de verantwoordelijkheid daarvoor helemaal bij de gebruikers. De gebruiker moet zelf maar weten of hij zich wil blootstellen aan de gevaren van de gitzwarte markt. Iedereen weet dat druggebruik gevaarlijk is. Fijnaut en De Ruyver besluiten hieruit dat je ongegeneerd het risico op gezondheidsproblemen bij honderduizenden gebruikers mag verhogen, want ze staan toch aan de andere kant van de wet en verdienen het behandeld te worden als uitschot en aanzien als 'collateral damage'. Om ethisch helemaal in orde te zijn moeten ze m.i. wel eerst elke gebruiker identificeren en per aangetekend schrijven op de hoogte brengen van de risico's van de gitzwarte markt. In dat schrijven kunnen ze de gebruikers dan misschien ook attent maken op de mogelijkheden van de cannabisrichtlijn en de uitspraak in beroep voor Trekt Uw Plant vzw. (http://www.trektuwplant.be/csc/VRIJS...TREKT-UW-PLANT). Slimme gebruikers beginnen een cannabisclub en zorgen voor de eigen gezondheid. Trekt Uw Plant ... uit zelfverdediging.

    Comment


     #5
     siddharta, je hebt een goed punt: ik heb het vermoeden dat wat je zegt de strategie is hier in Nederland. Het punt is echter dat wanneer het gedoogbeleid wordt ingetrokken er ook geen wet is die een cannabisclus als Trekt Uw Plant beschermt.

     Wat je zegt roept vraagtekens bij mij op als het gaat om het lot van mensen aan de andere kant van de wet. Het is in een verzorgingsstaat als Nederland (en Belgie) toch niet in te denken dat zo'n situatie kan ontstaan?

     Greetz,
     Micks

     Comment


      #6
      Om te beginnen kies je al criminologen ipv sociologen om de studie op te maken ... Vrijwillig oogkleppen opzetten om gefocused te blijven, is een beproefde neocon-tactiek.
      Het is een toepassing van het 'Ignorance is strength'-principe. Ze doen tamelijk losjes over de gevolgen voor de gewone gebruiker en coffeeshopbezoeker, maar misschien is dat bluf. Ik heb nog geen citaten uit hun onderzoek gehoord waaruit blijkt dat ze de risico's voor de grote groep gebruikers in rekening hebben gebracht.

      Comment


       #7
       Ruik ik een complot ?

       AMSTERDAM - De Postbank (acht miljoen rekeninghouders) gaat de bankrekeningen opzeggen van alle coffee-shophouders omdat hasjhandel niet past in het beleid van de bank.       De Postbank gaat begin volgend jaar op in de ING (een miljoen rekeninghouders).

       Sekshuizen en prostituees mogen alleen bij de nieuwe bankcombinatie blijven als ze over een vergunning beschikken. Nederland telt 730 coffeeshops, die allemaal over betaalrekeningen beschikken bij Nederlandse banken. De Postbank, waar altijd eenvoudig een rekening kon worden geopend op het postkantoor, is van oudsher de meest laagdrempelige bank van ons land. De bank vermoedt dat het aantal cannabisverkopers onder het cliëntenbestand oververtegenwoordigd is.

       Gedogen

       "We voeren een exitbeleid", zo bevestigt Postbank-woordvoerder Kees Verhagen. "Het houden van een coffeeshop strookt niet met de wet- en regelgeving in dit land. Dat staat los van gemeenten die het gedogen. Dat wil nog niet zeggen dat het wettelijk mag. Daarbij past niet dat wij coffeeshops faciliteren door een bankrekening te verstrekken. Als wij erachter komen dat een klant een coffeeshophouder is, bijvoorbeeld doordat wij zien wat er op de rekening gebeurt, dan nemen wij afscheid van die klant."

       De bond van cannabisdetaillisten noemt de actie van de Postbank "extreem hypocriet". Woordvoerder Michael Veling, die zelf twee coffeeshops heeft en als sinds 1971 bij de Postbank bankiert, zegt: "We kunnen dit beleid niet aanvechten bij de rechter, want het staat een bank vrij dit te doen. Maar als het ze geld gaat kosten, valt het plotseling mee met het moraalridderschap van de banken. Want de geldleningen en hypotheken worden namelijk niet opgezegd."

       Bron : http://www.telegraaf.nl/binnenland/2...__.html?p=36,1
       Een dag zonder wiet kent Flip niet.

       Comment


        #8
        Oorspronkelijk geplaatst door ijscoman1 View Post
        Ik weet wel dat als het zover is ik tijdig veel reservelampen, filters en travo's aanschaf want de growshops zullen dan ook sluiten.
        Denk je dat die ook gaan volgen? Want das weer een stap verder maar wel een hele logische denk ik ook wel. Iedereen dus tijdig een voorraad inslaan!

        Comment


         #9
         Ik dacht wel dat daar dan ook sprake van was mocht het zover komen, maar bij nader inzien valt het misschien allemaal wel mee. Iedere niet-blower die ik naar hun mening vraag over het sluiten van de shops, zijn het er niet mee eens al was het vanwege de "controle". Er zijn ook genoeg burgemeesters, ministers en wethouders die vinden dat koffieshops moeten blijven. Tegenstanders laten nu even plotsling van zich horen en laten de mensen denken dat iedereen ineens tegen is maar het zal vast overwaaien.

         En dan las ik laatst ook nog dat ze in sommige plaatsen legaal wiet willen gaan kweken zoals oa. Drachten om grote telers te ontmoedigen maar dat is er nog lang niet door. Wel vreemd toch

         De overheid zag ook wel met het paddoverbod (nou ja verbod) dat er massaal kweeksetjes ingeslagen werden, dit zal bij een shopverbod ook gebeuren.

         Greetzz

         Comment

         Footer Left Ad

         Collapse
         Bezig...
         X