Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Uitvinder van LSD is 100 geworden

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Uitvinder van LSD is 100 geworden

  Korting op 420shop
  Dit artikeltje gaat niet over wiet maar ik vond het wel leuk om te lezen.

  Drugs kunnen uw gezondheid schaden maar de uitvinder van LSD is vorige maand wel mooi honderd jaar geworden. Tot vandaag blijft Albert Hofmann zich inzetten voor de legalisering van psychedelica die de mens volgens hem “verlichting, visie en liefde” brengen.

  19 april 1943: op die dag heeft Albert Hofmann bewust de allereerste LSD-trip in de geschiedenis van de mensheid geslikt, 250 microgram lyserginezuurdiëthylamide. Een paar dagen eerder had de chemicus per toeval ontdekt dat de stof een sterk hallucinogeen effect heeft, dat je er met andere woorden echt wel ongelooflijk van begint te trippen. ‘Een atoombom voor de geest’: zo werd LSD in de atoomgekke jaren ’40 en ’50 wel eens genoemd, maar zo destructief is de drug nooit geweest. LSD is vrijwel niet giftig, niet verslavend en je kan er geen overdosis van nemen. Voor zover je dat al zou willen, want trippen is er op zich al helemaal over. Je krijgt illusies (ziet vreemde dingen), ervaart synesthesie (ziet een geluid, hoort een kleur, proeft een geur) en leeft in een andere tijdsdimensie. Niet iedereen, niet alles tegelijk maar wel een uur of acht lang.

  LSD is nooit een populaire drug geweest maar heeft wel een ingrijpende invloed gehad op de populaire cultuur. Zowel het bedrijf waar Hofmann werkte, de Zwitserse medicijnreus Sandoz, als het Amerikaanse leger en de CIA hebben tot diep in de jaren ’60 studies en experimenten uitgevoerd om de effecten van LSD in kaart te brengen en het middel een plaats te geven in (legale) militaire en medische projecten. Al gauw raakten ook kunstenaars, schrijvers en andere kleurrijke figuren in de ban van de trip, met name Aldous Huxley (auteur van Brave new world), Al Hubbard (oprichter van Scientology) en de beatniks, aangevoerd door Allen Ginsberg en professor Timothy Leary. ‘Turn on, tune in and drop out,’ zei Leary in de sixties, en heel Harvard University deed wat hij zei. Ze slikten een trip, kwamen in de juiste stemming en lieten de wereld voor wat hij was.
  Albert Hofmann rustte intussen niet op zijn lauweren. De man had de rest van zijn leven kunnen blijven trippen (ook al heb je na een LSD-trip de eerste week gewoon geen zin meer om het opnieuw te doen), maar hij bleef nieuwe substanties ontdekken. In 1958 slaagde hij er als eerste in om de psychoactieve stof van Mexicaanse paddenstoelen (‘magic mushrooms’, tegenwoordig ook wel paddo’s genoemd) af te zonderen. Ook in verschillende planten vond hij hallucinogene stoffen en voor Sandoz ontwikkelde hij enkele belangrijke medicijnen. Sinds zijn pensioen in 1971 wijdt Hofmann zich volledig aan het verspreiden van zijn boodschap via boeken en lezingen. “Het psychedelische potentieel van deze wonderdrug zou ons allemaal ten goede kunnen komen. We zouden een nieuw bewustzijn van de realiteit kunnen ontwikkelen, niet gebaseerd op de dogma’s van de bestaande religies maar op een diepere zingeving. …Dan pas zullen wetenschappelijk onderzoek, technologie en industrie, de vernietigers van de natuur, eindelijk gebruikt worden om de wereld terug te brengen naar wat hij ooit geweest is: een Tuin van Eden.”

  Albert Hofmann was dus niet alleen de vader van de LSD maar (ongewild) ook van de hele new age. En die is begonnen in de jaren ’60, met de hippies, de volgelingen van Timothy Leary en Alan Ginsberg. LSD werd pas na de summer of love van 1967 in de Amerikaanse strafwet opgenomen maar toen had Leary al zijn League of Spiritual Development (Liga voor Spirituele Ontwikkeling) opgericht en circuleerden er in de straten van New York, San Francisco en Los Angeles al jaren klontjes en vloeibare acid. (De eerste blotters, vierkante vloeipapiertjes, zoals ook XTC wordt ingenomen zouden pas in de jaren ’70 opduiken.) Paul McCartney maakte er geen geheim van dat hij en de andere Beatles wel eens een trip tot zich namen. Groepen als Grateful Dead en Jefferson Airplane cultiveerden hun druggebruik nog explicieter en probeerden hun trips te vertalen in muziek.
  Ook sommige wetenschappers hebben LSD gebruikt om de geest te verruimen (‘de deuren van de waarneming te openen,’ zoals Huxley schreef). Kary Mullis, winnaar van de Nobelprijs voor scheikunde in 1993 en uitvinder van een methode om microscopisch kleine DNA-restanten op te sporen in oude materialen: “Zonder LSD zou ik die methode waarschijnlijk nooit gevonden hebben. Met behulp van psychedelische drugs kon ik als het ware op een DNA-molecule gaan zitten en de polymeren observeren.”


  bron

  #2
  Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

  interessant artikel, ik vind het wel een beetje jammer dat hier in het artikel niet gezegd wordt hoe Albert Hoffman net volledig TEGEN het recreatieve gebruik van LSD was.Zo liet hij verscheidene malen het verzoek van timothy leary af om lsd te leveren aan Harvard omdat hij merkte dat zo grote leveringen LSD niet alleen voor laboratoriaonderzoek bedoelt waren.Maarja wss was het artikel dan ook te lang geworden.

  R.I.P. St. Albert

  Comment


   #3
   Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

   LSD heb ik nog nooit gedaan maar ik denk dat dat net iets te heftig is.....

   Ik vond gedroogde paddo`s toch ook al wel HEEEL extreem
   NLX outdoor kweek 2011
   Wierie Wierie`s Outdoor Festijn 2010
   De eerste maal; 4x NLX outdoor 2009

   Comment


    #4
    Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

    ik heb veel getript vroeger en vond da telkens een toffe ervaringen. Er waren er veel die dachten dat ze dood gingen enz... maar je moet daar echt wel mee kunnen omspringen,je moet jezelf regels opleggen om het effect soms efkes weg te krijgen en dat kan met een neutrale plaats in je huis of een bepaald liedje dat je op voorhand heb gedacht ;als dit nr speelt kom je efkes normaal;. Het is een raar iets die lsd
    grtz een wietroker is geen onruststoker

    Comment


     #5
     Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

     Als ik met pensioen ga wil ik het best een keer uit proberen, voor nu houd ik het bij paddo's
     Veel gestelde vragen over het forum

     JOINTJEDRAAIEN.NL - Smoking Community
     420Shop.NL - Headshop / Seedshop : Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

     Comment


      #6
      Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

      Ik trip vrij frequent, maar heb nog nooit kwaadaardige of slechte gedachten gehad op trip. Ik denk dat zolang er de juiste setting is er nooit iets slecht kan gaan.
      Daarbij is het heel belangrijk altijd iets te doen. Ga dus nooit hele avond voor tv trippen ofzo. Dat lijkt me saaiste boel ooit . Ga wandelen,fietsen,zet wa muziek op, steek een jointje op . Het coolste van al voor mij blijft fietsen op trip alles is geniaal helder en scherp altijd, een saai grijs huis kan er echt volledig anders uitzien.

      Comment


       #7
       Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

       en heel nieuwsgierig naar paddo's, wil het echt eens doen! Maar ik hoor zo vaak dat die heel gevaarlijk zijn... is LSD dan veiliger omdat het de pure stof is ofzo? Of is LSD eig ook gevaarlijk?
       grow da weed, smoke it's buds

       Comment


        #8
        Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

        veiliger in de zin van, ze laten geen enkel lichamelijk spoor na en je moet een 10000 voudige dosis gebruiken voor dat het toxisch is, maar geestelijk kan het gevaarlijk zijn als je al psychische problemen hebt, je tript terwijl je er bang voor bent, etc. Dan is het mogelijk dat je een bad trip hebt , of je kan ook psychoses krijgen.
        Het is heel belangrijk dat mensen weten dat niet iedereen gemaakt is om te trippen, er zijn een groot aantal mensen dat na hun eerste trip zegt, nooit meer dat was gewoon te fucked up enzo. Daarom is het vooral belangrijk dat je met vrienden bent, in een goede sfeer en altijd iets doet. Dan durf ik de drug vrijwel bijna gevarenloos noemen

        Comment


         #9
         Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

         ja ok, wist ik al van paddo's.
         goed om te weten dat t bij lsd van hetzelfde is.

         THX and Peacah!
         grow da weed, smoke it's buds

         Comment


          #10
          Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

          Hij is er zelfs 102 geworden!

          Bwa, ik snap nie waarom mensen zeggen dat LSD gevaarlijk is, als je paddo's kan nemen dan kan je LSD ook aan, de paddo's hebben ook al heel hard met m'n hoofd geneukt, maar bij LSD is het gewoon anders.

          Als je veel paddo's eet ga je ook harder trippen dan als je een kleine portie eet, dus als je een halve trip eet ga je uiteraard minder voelen dan als je er twee eet, ik ben er zeker van als iemand die al eens goed heeft getript op paddos en het gevoel al wat kent, als die een halve trip eet dat hij een mooie relaxte ervaring zal hebben, als je rekening houdt met set en setting en nog een aantal factoren die ook gelden voor paddo's.

          Vroeger dacht ik da ook, LSD ooooh, nee da doe'k nooit nie, ik ga er misschien zot van worden, maar da's zever, als je uw grenzen kent, en niet overdrijft natuurlijk.
          LSD boost het effect van een psychose na, de kans dat je er in blijft kan altijd, dus neem gewoon een lage dosis, en zorg dat je een paar Rohypnols of Bromazopam bij de hand hebt, die kan je nemen als je voelt dat je te ver gaat, en dan zouden de effecten moeten stoppen, t'schijnt dat ze je dat geven in het ziekenhuis als je te ver gaat.

          Ik moet wel zeggen, ik heb al een paar keer gehad dat ik heel blij was dat ik de volgende dag normaal wakker ben geworden, maar da's meestal als je "denktrips" hebt, en constant zit na te denken, op een zodanig diep niveau dat je nuchter nooit zou kunnen halen, dat je denkt dat je vooral niet mag stoppen, en dat je de betekenis van het leven gaat ontrafelen, en op die moment doe je dat ook, en dan besef je plots dat eenmaal je erachter bent gekomen dat je nooit meer terug kan gaan.En dan kan je wel in paniek slaan natuurlijk.
          Maar je word er toch nog normaal wakker van, of toch ongeveer normaal.
          Last edited by DaZeD; 11 June 2009, 15:37.
          -"We learn more by looking for the answer to a question and not finding it, then we do from learning the answer itself."

          Comment


           #11
           Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

           jaja dat gevoel ken ik! Alsof alles een spelletje is... Net alsof normaal gezien je niet doorhebt dat je leeft, en dan egt denkt van: hey ìk ben het wel hé, en geen andere
           grow da weed, smoke it's buds

           Comment


            #12
            Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

            Ja, inderdaad alles is een spelletje, iedereen speelt het op de 1 of andere manier met elkaar, ook delen wij onderbewust elkaars bewustzijn.
            Meer nog, alles is een illusie, niet per se een illusie waar we zelf veel vat op hebben, maar toch een oneindige loop van patronen die steeds opnieuw terug komen, alleen is het nuchter onmogelijk om dat te blijven snappen, zelfs de dag erop is het niet meer mogelijk om tot die inzichten te geraken, en ze te begrijpen, en maar normaal ook, heb je al eens gezien op foto hoeveel verbindingen van ons brein we gebruiken onder invloed van een hallucinogeen middel als LSD?
            Normaal lichten slechts enkele delen op, onder LSD is bijna heel het brein actief!
            Helaas kunnen we nuchter deze delen niet begruiken, waardoor het onmogelijk is om tot levensveranderende inzichten te komen.Als gewone mens dan, ik praat niet over de verlichten of boeddhistische moniken ofzo.

            Soms als ik heel hard aan het trippen ben voelt mijn hoofd aan als een computer die te warm draait, dan lijkt het alsof mijn hersenen koken van het nadenken, net zoals je nuchter bent razen je gedachten soms voorbij, maar onder een royale dosis LSD kan ik gewoon mijzelf niet kalmeren, dan blijf ik maar doordenken, en kan ik niet stoppen, misschien is het omdat ik ook ADHD heb of zo, ik heb daar nuchter (allez nuchter, of onder invloed van THC) ook al last van.

            Maar ik denk écht dat alles op de 1 of andere manier een soort illusie is, helaas vergeet ik dat iedere dag opnieuw, maar ik ben er wel van overtuigd dat het zo is.En toch kan het leven pijn doen, ondanks het besef dat het ergens een illusie is.

            En dat hebben de boeddhisten ook al achterhaald, en uitgebreid beschreven in de Bardo Thodol, of het Tibetaanse dodenboek, als je dat leest en je hebt al eens zodanig diep getript tot je ego verlies hebt ervaren dan snap je opeens wat er gebeurde tijdens die ervaring, want die mannen beschrijven het.
            Hoe ze ooit tot die inzichten zijn gekomen weet ik niet.
            Last edited by DaZeD; 11 June 2009, 22:10.
            -"We learn more by looking for the answer to a question and not finding it, then we do from learning the answer itself."

            Comment


             #13
             Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

             Man ik begrijp compleeet wat je bedoelt... Ik heb nog nooit hallucinanten gepakt (ben het echt wel van plan te doen, 1x) maar hoe ik dat effect bekom: Ga voor de siegel staan en kijk naar jezelf. En kijk naar je eigen ogen. Maar kijk echt diep! Durf diep te kijken! niet naar de kleur, niet naar de pupilgrootte, maar naar je ogen, die ogen die weten dat jij jezelf ziet, tis echt raar maar dan ineens wordt je zelfbewustzijn enorm vergroot, en dan pas weet je eigenlijk dat je er bent, en dan beginnen die dingen alsof alles een spel is en niets echt is...
             Hoe nice is dat eigenlijk dat ik dat zonder drugs kan?
             grow da weed, smoke it's buds

             Comment


              #14
              Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

              Heel nice!
              -"We learn more by looking for the answer to a question and not finding it, then we do from learning the answer itself."

              Comment


               #15
               Re: Uitvinder van LSD is 100 geworden

               alleen zie ik geen roze olifantjes ofzo... ik zie alles dan wel heel intens enzo, maar geen verkleuringen en shit...
               grow da weed, smoke it's buds

               Comment

               Footer Left Ad

               Collapse
               Bezig...
               X