Mededeling

Collapse
No announcement yet.

mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

    Korting op 420shop
    Onze frieten dopen we er in, maar ook menig broodje gezond of salade wordt er mee opgetuigd. Mayonaise: we zijn er dol op. Toch maken slechts weinigen van ons het zelf. Het dikkige sausje met gele gloed wil namelijk nog weleens schiften. Als je alle ingrediŽnten op de juiste temperatuur en tempo mengt, kan het echter niet misgaan en heb je binnen een mum van tijd een heerlijke zelfgemaakte mayonaise op tafel staan. Patat eten wordt dan echt een feest!

    Wat heb je nodig,
    2 Eidooiers
    1 Theelepel dijonmosterd
    1 Theelepel witte wijnazijn
    Circa 2 Ĺ dl zonnebloem- of maÔsolie of olijfolie.Ofwel olie met wiet.Kan je zelf maken.En het recept staat ergens bij wiet recepten!
    2 Theelepels citroensap
    Zout
    Peper
    Kom
    Garde
    Maatbeker
    Vochtige theedoek


    Bereidingswijze
    Mayonaise is een bekende emulsiesaus gemaakt van zonnebloem- en/of olijfolie en azijn, waarbij de eidooier dient als stabilisator, en zout, peper en mosterd als smaakmakers. In het bindingsproces wil het nog weleens misgaan. Dat heeft niets met hogere wiskunde of andere krachten te maken, maar simpelweg met de temperatuur van de ingrediŽnten (te koud) en de snelheid (te snel) waarmee je ze mengt. Als je dat echter weet en je houdt je aan het recept, dan kan er weinig misgaan. Begin dus niet al met panieken voordat het eerste scheutje olie is toegevoegd; dat is nergens voor nodig en komt het bereidingsproces evenmin ten goede. En mocht het toch misgaan: bedenk dan dat er manieren zijn om een geschifte mayonaise te redden, je altijd opnieuw kunt beginnen en dat zelfs bij de meest ervaren koks mayonaise soms mislukt.

    Laat de ingrediŽnten op kamertemperatuur komen

    Het mengen (emulgeren) van alle ingrediŽnten gaat het makkelijkst als alles op kamertemperatuur is. Dat geldt met name voor de eieren en voor de olie. Als je eieren in de koelkast bewaart, moet je ze minimaal een half uur op het aanrecht laten ‘rusten’ voordat je ze kunt splitsen en kunt beginnen met de bereiding van mayonaise. Wil je zeker weten dat eieren warm genoeg zijn om te gebruiken, dan kun je ze op temperatuur brengen met behulp van een kom en wat warm water. Leg de eieren in een schaal en plaats de schaal vervolgens in een groter formaat kom. Vul de kom met warm water uit de kraan en laat de eieren 10 minuten staan. Niet alleen komen de eieren op deze manier op de juiste temperatuur, de mengkom wordt tevens warm.

    Splits de eieren

    Als de eieren op kamertemperatuur zijn, kun je ze splitsen. Splitsen doe je met behulp van twee of drie roestvrijstalen of glazen kommen.Voor het maken van mayonaise heb je slechts de dooiers nodig.En kan je de eiwit weg laten.kan je de volgende dag nog een omelet van maken.of chocolademousse.

    Plaats de kom op een vochtige theedoek

    Mayonaise maken doe je met 2 handen: met de ene hand voeg je de olie toe, met de andere meng je de ingrediŽnten. Je hebt dus geen hand meer vrij om de mengkom op zijn plaats te houden. Leg daarom een vochtige theedoek of vaatdoekje onder de kom. De doek voorkomt dat de kom tijdens het roeren gaat schuiven.

    Doe de dooiers, mosterd en azijn in een kom

    Doe de dooiers samen met de mosterd en de azijn in een kom. Voeg wat zout en peper toe. Je kunt het beste witte peper gebruiken omdat zwarte je mayonaise ‘spikkeltjes’ bezorgt.

    Voeg druppelsgewijs de olie toe

    Mayonaise kun je maken met zonnebloem- of maÔsolie, maar ook met olijfolie, of een mix van oliŽn. Olijfolie is – zeker als je extra vierge gebruikt – krachtiger van smaak en daardoor nadrukkelijker in mayonaise aanwezig. Hou je daar niet van, gebruik dan alleen zonnebloemolie of voeg minder olijfolie toe.
    Doe de olie in een maatbeker. Als je zowel zonnebloemolie en olijfolie wilt gebruiken, meet dan eerst de zonnebloemolie af. Deze kun je namelijk het beste als eerste toevoegen; mocht de mayonaise schiften, dan heb je tenminste niet dure olijfolie verspild. Om te zorgen dat het eimengsel zich mengt met de olie, moet je de olie langzaam toevoegen. Giet de olie in eerste instantie er druppel voor druppel door. Terwijl je met je ene hand de olie toevoegt, roer je met je andere hand de olie door het mengsel. Wanneer de saus dik wordt, kun je de olie in een klein straaltje bij het mengsel gieten. Hoe dikker de saus wordt, hoe meer olie je tegelijkertijd kunt toevoegen. Blijf roeren totdat alle olie is toegevoegd.

    Red je geschifte mayonaise (optioneel)

    Het toevoegen van de olie is het moment waarop het mis kan gaan. De mayonaise gaat schiften en valt uiteen in vlokjes ei en losse ei. Allesbehalve die mooie homogene saus die je eigenlijk wilt hebben. Linea recta in de prullenbak dan maar? Dat hoeft niet per se, want geschifte mayonaise kun je redden. Probeer de boel in eerste instantie weer te mengen door een drupje kokend water toe te voegen. Als dat niet helpt, neem dan een schone kom en klop daarin een eidooier op. Voeg vervolgens langzaam de geschifte mayonaise toe en blijf kloppen totdat alles goed is gemengd. Roer er tot slot wat olie en citroensap doorheen en klaar (en gered) is je mayonaise.

    Voeg citroensap toe

    Als de maatbeker(s) leeg zijn en de mengkom een dikke homogene saus bevat, is het tijd om het citroensap toe te voegen. Roer het sap goed door de saus en breng de mayonaise verder op smaak met peper en zout. Is de mayonaise naar je zin, zet ‘m dan in de koelkast totdat je ‘m gebruikt.

    Als je het mayonaise maken eenmaal onder de knie hebt, kan het sauzenfeest echt losbarsten en kun je je wagen aan de verschillende, op mayonaise gebaseerde sauzen zoals aioli (mayonaise met knoflook), tartarensaus (mayonaise met onder andere augurk, kappertjes en kervel) en tonijnmayonaise. en zo kan je ook cocktailsaus , ravigotesaus wat dacht je van een lekkere honing mosterd saus. en ga zo maar door.dus mensen dit is het basis recept voor bijna al jullie sausen.


    Veel succes mijn wiet lovers
    Last edited by billi-bang; 13 December 2009, 16:28.
    Greetz billi-bang loves the 420 shop.
    sigpic

    #2
    Re: mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

    Okay, deze ga ik eens proberen te maken, lijkt me lekker.
    Mijn kids zijn mayo-opgevoed, dus zonder de speciale kruiden.
    't Is niet alleen voor papa
    Stultus es, qui facta infecta facere verbis postulus.


    sigpic

    FAQ links over kweken



    Never give in ó never, never, never, never, in nothing great or small, large or petty, never give in except to convictions of honour and good sense.
    W.L.S. Churchill







    Comment


      #3
      Re: mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

      haha, dit maak ik stiekem eens voor mijn oudjes (met wietolie)
      sigpic

      Comment


        #4
        Re: mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

        hahahaha moet je zeker een keertje doen.
        en zo kan je dus ook een lekkere knoflook saus maken!!!!!
        Greetz billi-bang loves the 420 shop.
        sigpic

        Comment


          #5
          Re: mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

          Hmm interesant..
          Dit is echt iets dat ik ga doen van de zomer!
          Ideaal voor bij een barbecue

          thx!

          Comment


            #6
            Re: mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

            Als ik even wat toe mag voegen. Ik heb hier voor op school gezeten.

            Er zijn diverse wijzen om majonaise te maken en bestaan een aantal dwalingen over de waarheid.

            Ten eerste de olie. Olijfolie lukt niet. Het bevat niet genoeg omega drie en zes en dat zijn nu juist de vetzuren, waarmee de emulsie lukt. Wat je wel kan doen is eerst een stevige majo draaien van b.v. zonnebloemolie, maisolie, sojaolie of arachideolie. Arachideolie is het meest neutraal van smaak, als je die kiest proef je je wiet het best.

            Dan de eieren. Vers. Als je zeker wil weten, dat je eitje vrij is van salmonella, 30 seconden in een stoompan leggen en weer koud spoelen. Ze zijn dan steriel. Majo kun je prima maken van koude eieren en koude olie. Wordt de majo mooi dik van.

            Gebruik het liefst een keukenmachientje of zo. Om een mooie emulsie te verkrijgen, moet de emulgator (lecithine uit dooier) het water met de celmembraam van de vetstof verbinden. Dit lukt het best als ze heel snel ťťn kant op worden gedraaid. De keukenmachine dus. Houd je ook lekker ruimte over voor een handje.

            Als je dan de olie erbij hebt en alles is op smaak, moet je op het laatst het citroensap toevoegen. Da's leuk. Wordt de majo ťcht dikker van. Dan je wietolie erbij.

            Bij echte koks mislukt het zo zelden

            Comment


              #7
              Re: mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

              Hele mooie toevoeging meneer buis, Bedankt!

              Comment


                #8
                Re: mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

                helaas meneer van der buis ! toch gaat het wel met olijf olie.ik weet niet wat je voor opleiding heb gehad maar ik heb al me diploma`s behaalt!!!
                Greetz billi-bang loves the 420 shop.
                sigpic

                Comment


                  #9
                  Re: mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

                  Mijn ervaring is dat bij gebruik van olijfolie de mayonaise bitter wordt, en daardoor dus absoluut niet lekker. Maar das persoonlijke voorkeur denk ik.

                  Grtz

                  Comment


                    #10
                    Re: mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

                    k houd t wel bij potten belgische mayo haha
                    das allemaal veel te veel werk voor mij ben niet zo'n keukenprinses
                    ​fuck you, you fucking fuck

                    Comment


                      #11
                      Re: mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

                      zo moeilijk maken

                      1 staaf-mixer (ronde-kop)
                      2 ei-dooiers
                      2 eetlepels azijn

                      peper , zout en mosterd naar smaak

                      dooiers in een "kan" waar hoofd van mixer inkan
                      kruiden en mosterd ,olie toevoegen , hoeveelheid ? naargelang de dikte dat je wilt (maar genoeg recepten opt www)

                      met het bolhoofd van de staaf-mixer de ei-dooiers "gevangen" zetten ,en dan langzaam naar boventoe mixen , mayo is klaar
                      olie ; voor de meest neutrale smaak zou ik arachide,zonnebloem en mais-olie nemen , wilt ge iets pittiger neem dan extra virgiene olijf olie verhouding 3/1 (anders smaakt het te sterk door )

                      smaak kunt ge ook veranderen door andere soort mosterd te gebruiken , graan-mosterd ,wasabi ( ma das al strafe mayo dan ) ect ...
                      Last edited by sprinterke2; 7 March 2010, 02:57.

                      Comment


                        #12
                        Re: mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

                        Oorspronkelijk geplaatst door billi-bang View Post
                        helaas meneer van der buis ! toch gaat het wel met olijf olie.ik weet niet wat je voor opleiding heb gehad maar ik heb al me diploma`s behaalt!!!

                        Who the fuck cares of jij jouw gay kook dimploma gehaald hebt man

                        Comment


                          #13
                          Re: mayonaise maken.dit kan niet fout gaan!!!

                          haha nou dat houd wel in dat ie weet waar ie over praat ,dus toch heeft ie wel een punt ja
                          maar hoe dan ook, ik ga dit recept zeker een keer proberen

                          Comment

                          Footer Left Ad

                          Collapse
                          Bezig...
                          X