Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Trimbos waarschuwd voor vervuilde wiet

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Trimbos waarschuwd voor vervuilde wiet

  Korting op 420shop
  Datum: 18 januari 2021

  Betreft:
  Briefing beperkte waarschuwing vervuilde hasj en wiet met synthetische cannabino´den

  Geachte heer/mevrouw,

  In Nederland is er momenteel cannabis in omloop die vervuild is met synthetische cannabino´den. Vanaf eind oktober 2020 zijn bij het Trimbos-instituut via het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) meerdere cannabismonsters binnengekomen waarvan het vermoeden bestond dat deze vervuild waren met synthetische cannabino´den. De monsters zijn afkomstig uit diverse locaties van het land en zijn via het DIMS geanalyseerd nadat consumenten van deze cannabis na gebruik ernstige bijwerkingen rapporteerden zoals duizeligheid, extreme angst en paniek-gerelateerde klachten. Uit onderzoek bleek dat een deel van deze monsters bewerkt was met de stof MDMB-4en-PINACA. Het betreft zowel vervuilde wiet als hasj. De monsters zijn aangeschaft via zowel het illegale circuit als via coffeeshops. Aan het uiterlijk kan niet worden gezien of het om vervuilde hasj of wiet gaat.

  MDMB-4en-PINACA is een Nieuwe Psychoactieve Stof die werkt op hetzelfde mechanisme als THC. Echter, deze synthetische stof heeft een vele malen sterker en langduriger werking dan THC. Het risico op ernstige bijwerkingen is dan ook groot, zelfs bij inname van kleine hoeveelheden. Er zijn in het buitenland incidenten gemeld met dodelijke afloop. In Nederland hebben dergelijke incidenten zich voor zover bekend tot nu toe niet voor gedaan. Wel worden zoals gezegd ernstige bijwerkingen gemeld. Op 18 december jl. heeft de staatssecretaris van VWS daarom besloten een waarschuwingsmelding af te geven via de zogeheten Red Alert Procedure.

  Wat kunt u voor ons hierin verder betekenen?
  Graag vragen wij u actief bij te dragen aan het verspreiden van de Red Alert waarschuwingsmelding. Dit kunt u doen door bijgevoegde poster zichtbaar bij het afhaalloket van uw coffeeshop op te hangen. Ook vragen wij u consumenten actief te waarschuwen. Mochten zij inderdaad onverhoopt ernstige bijwerkingen ervaren, dan kunt u hen aanmoedigen om de door hen aangekochte cannabis via een testlocatie van het DIMS te laten analyseren op de stof MDMB-4en-
  PINACA en daarbij specifiek de aankoopplaats te noemen. Zo krijgen wij steeds beter zicht op de oorsprong van de vervuiling en kunnen wij de consument, en in dit geval ook u, direct informeren.
  Meer informatie over de lopende Red Alert procedure
  Wanneer een risicovolle stof zoals MDMB-4en-PINACA op de Nederlandse drugsmarkt verschijnt en daarmee een bedreiging vormt voor de volksgezondheid, kan dit aanleiding geven tot het starten van een waarschuwingsmelding via een zogeheten Red Alert procedure.

  Op 18 december jl. is besloten om een beperkte waarschuwing uit te vaardigen, waarbij cannabisconsumenten doelgericht worden ge´nformeerd. De staatssecretaris van VWS beslist over het starten en beŰindigen van een dergelijke waarschuwingsmelding en wordt daarbij geadviseerd door het kernteam Red Alert. Naast een nieuwsbericht dat terug te vinden is op Trimbos.nl (zie de bijlage), worden cannabisconsumenten gericht gewaarschuwd via social media kanalen en internetfora voor cannabisconsumenten en posters verspreid via instellingen voor verslavingszorg. Verder zijn landelijk alle instellingen voor verslavingszorg op de hoogte gebracht en medische diensten (ambulancepersoneel en EHBO-ziekenhuizen, politieartsen etc.).
  Naast deze briefing voegen wij een poster toe die u in uw coffeeshop kunt ophangen om ook uw klanten te informeren over deze waarschuwing. Actuele informatie over de status van de waarschuwing wordt gecommuniceerd via www.drugsredalert.nl. Indien de Red Alert waarschuwingsmelding wordt uitgebreid dan wel gestopt zullen wij vanuit het Trimbos-instituut u hierover informeren.

  Met vriendelijke groet,
  Dr. Laura Smit-Rigter,
  Landelijk Co÷rdinator DIMS
  lsmit-rigter@trimbos.nl
  www.trimbos.nl
  Da Costakade 45 - 3521 VS Utrecht
  Postbus 725 - 3500 AS Utrecht

  Bijlage 1. Trimbos.nl | Vervuilde hasj en wiet in omloop

  18 december 2020
  Sinds eind oktober 2020 heeft het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) verschillende hasj- en wietmonsters geanalyseerd die vervuild bleken te zijn met de synthetische cannabino´de MDMB-4en-PINACA. De hasj en wiet die vervuild bleken te zijn met MDMB-4en-PINACA waren afkomstig uit coffeeshops Ún van straatdealers verspreid over Nederland. Na gebruik van deze stof kunnen al snel ernstige bijwerkingen optreden. Dit kan bij hoge doseringen levensgevaarlijk zijn.
  Effecten en risico’s
  De vervuilde monsters verschillen qua uiterlijk niet of nauwelijks van niet vervuilde hasj of wiet. De effecten van MDMB-4en-PINACA (synthetische cannabino´den) zijn echter veel sterker dan die van THC, de werkzame stof in hasj en wiet. Zo kunnen na gebruik van zeer kleine hoeveelheden al evenwichtsstoornissen, angst, paranoia, hallucinaties en hartritmestoornissen optreden. Dit kan ook uitmonden in snel verlies van bewustzijn, of juist in agitatie, gewelddadig en/of psychotisch gedrag. Ook zijn er in de afgelopen jaren in andere landen verschillende sterfgevallen gemeld die met MDMB-4en-PINACA waren geassocieerd.
  Vooralsnog zijn er in Nederland geen sterfgevallen of levensbedreigende incidenten met ziekenhuisopname bekend. Wel gaven enkele gebruikers na gebruik van zeer kleine hoeveelheden melding van duizeligheid, extreme angst en paniek-gerelateerde klachten.
  Wat is het advies aan gebruikers?
  Zeker tijdens deze coronacrisis is gebruik van drugs onverstandig. Gebruik je toch? Wees dan extra voorzichtig met het gebruik van hasj en wiet. Neem minder dan je normaal gebruikt, bijvoorbeeld ÚÚn trekje van een joint, en wacht dan een minuut of 10. Indien je vreemde of onverwachte effecten merkt en last krijgt van nare bijwerkingen, stop dan met gebruik en zoek zo nodig (medische) hulp. Laat achteraf het monster testen bij het DIMS www.drugs-test.nl. Consumenten van cannabis of andere drugs kunnen de Red Alert app downloaden zodat ze direct op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diverse extra riskante drugs.
  Veel gestelde vragen over het forum

  JOINTJEDRAAIEN.NL - Smoking Community
  420Shop.NL - Headshop / Seedshop : Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

  #2
  Er gaat niets boven eigen kweek
  Veel gestelde vragen over het forum

  JOINTJEDRAAIEN.NL - Smoking Community
  420Shop.NL - Headshop / Seedshop : Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

  Comment


  • Ipie
   Ipie commented
   Editing a comment
   Tegenwoordig koop je vaak
   troep je kan het beter zelf maken dan weet je
   wat je hebt, en geen troep van een ander .Ik kom
   nergens meer om te kopen.............

  #3
  Viesbah! Wij zuiderlingen zijn toch niet welkom.momenteel. we kweken zelf wel wat moois.

  Voor zaad kun je terecht op 420shop.nl

  Comment


   #4
   Dit dus, 2 weken geleden zakje op straat gehaald en tot de conclusie gekomen dat het geen zuivere koffie was, ik durf niet te zeggen of dit bovenstaande wiet is maar er was zeker iets mis mee.

   Het werd mij verkocht als een pp, het ,zag er niet verdacht uit en rook heel sterk, na het eerste jointje dacht ik dit is wel een HELE sterke pp, halverwege de 2e heb ik mijn hele maaginhoud uitgespuugd. Eerst dacht ik nog dat het aan mij lag, slecht gegeten of iets maar 2 vrienden hebben t ook gerookt 1 werd misselijk en de ander ging out.

   Helaas had ik 10 gram in eens gekocht en kon ik het niet weggooien (iets met crisis en noodzaak) dus heb ik het gemixt met gruis waardoor het nog enigszins te roken was.

   Inmiddels is de zak op, GELUKKIG en ook.iets minder crisis dus voor mij is het goed gekomen. Degene die het mij verkocht heeft is minder blij want die verdient geen stuiver meer aan mij.

   Het is dat ik hem al 10 jaar ken en niet 100 % zeker weet of die wist dat er iets mis mee was anders was het nog slechter met hem afgelopen
   mensen die willens en wetens zulke troep verkopen mogen wat mij betreft heel hard aangepakt worden.
   De Bloemen Van Bri

   Comment


   • belladonna
    belladonna commented
    Editing a comment
    Serieus iets waar je zo ziek van word dat je moet kotsen en beroerd word ga je toch op roken om dat je crisis heb????????????????? kak ma hoe zo verslaaf

   • Italbri
    Italbri commented
    Editing a comment
    je heb helemaal gelijk hoor, ik vond het ook echt zwak dat ik het niet kon weggooien.. gelukkig niks aan of van over gehouden.

   #5
   Daar hadden we toch al een topic van?

   https://www.jointjedraaien.nl/wietfo...mbos-instituut
   Veel gestelde vragen over het forum
   JOINTJEDRAAIEN.NL - Smoking Community
   420Shop.NL
   "Wat je kunt maken, kun je ook kraken."

   Comment

   Footer Left Ad

   Collapse
   Bezig...
   X