Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Calcium tekort

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Calcium tekort

  Korting op 420shop
  In zowel plantaardig als dierlijk leven is calcium een essentieel element; het komt o.a. voor in beenderen, schelpen en eierschalen. Spieren en zenuwen functioneren niet zonder calcium.

  De naam Calcium is afgeleid van Lat. calx, calcis = steen. Het is in zuivere vorm een zilverkleurig metaal, iets harder dan lood en gemakkelijk te bewerken. Het metaal ontbrandt bij verhitting en reageert heftig met water en zuren. Calcium komt overal ter wereld voor; 3.64% van de aardkorst bestaat uit calcium. De hardheid van leidingwater wordt voornamelijk veroorzaakt door (de hoeveelheid) opgeloste calciumzouten.

  Calcium in de plant:

  Calcium komt in de hele plant voor. Het is nodig voor vele processen in de plant, maar het belangrijkste is calcium voor het groeiproces. Het heeft een regulerende werking in de cellen en draagt bij aan de stabiliteit van de plant. Planten beschikken over twee transportsystemen: de houtvaten en de zeefvaten. De meeste voedingsstoffen kunnen via beide systemen worden vervoerd; calcium echter niet. Doordat calcium vrijwel alleen via de houtvaten kan worden vervoerd is het in de plant een weinig mobiel element. Het is daarom belangrijk dat er altijd voldoende calcium aanwezig is in het wortelmilieu zodat het continu beschikbaar is voor opname door de plant.

  Een tekort:

  Calcium wordt in de plant met name vervoerd via de opwaartse sapstroom. In geval van calcium tekort zullen de oudere grotere bladeren het eerste gebreksverschijnselen vertonen. Het zijn vaak niet de alleronderste bladeren maar juist de bladeren daarboven (zoals bij een magnesium gebrek, zie cAnna’s infokoerier Magnesium tekort). Een calcium gebrek is herkenbaar aan het ontstaan van geel/ bruine vlekken met vaak daaromheen en scherp om schreven bruin randje. Verder ontstaat er een geremde groei en in ernstige gevallen kleinere, niet dichtgegroeide toppen. Het resultaat laat zich raden: een sterk verminderde opbrengst.

  Het verloop van calcium tekort in chronologische volgorde.

  1. Kenmerkend voor een calciumtekort zijn de scherpomrande geel/bruine vlekken met een bruin randje in het blad. De symptomen komen bij een calciumtekort vaak snel; binnen een tot twee weken zijn de eerste vlekken op de oudere bladeren zichtbaar. De vlekken beginnen meestal als kleine lichtbruine puntjes, die later groter worden.
  2. Na 2 weken komen er steeds meer vlekken op de oudere bladeren, vaak verschijnen de vlekken ook aan de rand van het blad zoals bij een kalium tekort of bij verbrandingsverschijnselen. Toch zijn de verschillen met een kaliumtekort meestal goed te onderscheiden; de vlekken zijn bij een calciumgebrek scherp omschreven, en gaan niet alleen maar vanuit de rand uit. Vaak is er binnen een week al een achterstand in groei zichtbaar.
  3. In sommige gevallen beginnen de groeikelken te krullen en hebben de kelken magere dunne blaadjes, zonder vlekken.
  4. Langzaam sterven oudere bladeren af, rondom de necrotische vlekken kunnen gelige wolkachtige vlekken ontstaan. Hoe ouder het blad hoe erger de verschijnselen.
  5. De bloei wordt ook geremd en vertraagd en het aantal bloeihaartjes blijft ver achter. De toppen groeien niet dicht en blijven klein.
  6. Stampertjes worden sneller bruin.

  Een tekort kan mogelijk optreden door:

  • Te weinig of verkeerde bemesting.
  • Teelt op calcium fixerende gronden.
  • Een overmaat aan, ammonium, kalium magnesium en / of natrium in het wortelmilieu. Ammonium remt de opname het sterkst, natrium het minst sterk.
  • Problemen met de verdamping; door een te hoge EC, te lage of een te hoge relatieve luchtvochtigheid.

  Wat te doen:

  • Indien de EC in het substraat of de grond te hoog is, kun je het goed spoelen met schoon, eventueel aangezuurd, water.
  • Indien de grond te weinig calcium bevat dan kan deze worden toegediend in de vorm van dolomiet, gips, schuimaarde, kalikiezelkalk, magnesiakiezelkalk, thomasslakkenmeel, tripelsuperfosfaat of kalknitraat. Wees voorzichtig met chloride houdende meststoffen
  • Via de voeding kan extra calcium worden toegediend met vloeibare kalkmeststoffen, bijvoorbeeld calciumnitraat oplossing. Bij een te zure bodem kun je kalkmelk gebruiken om de pH te verhogen.
  • Gebruik goede grond die niet te zuur is. Een zure grond bevat meestal te weinig kalk. Goede potgrond en kokos behoort voorbekalkt te zijn.

  Kalk in vrije vorm wordt snel opgenomen door de plant. Omdat kalk in de plant een niet mobiel element is, zullen de verschijnselen in de oudere bladeren niet verdwijnen. Wel zal de verdere ontwikkeling normaal verlopen, zonder gebrekverschijnselen.

  Calcium in de voedingsbodem:

  Naast problemen als gevolg van calcium tekorten in de plant kunnen ook problemen ontstaan ten gevolge van een tekort van calcium in de bodem. Calcium tekorten in de bodem gaan vaak gepaard met verzuring van de bodem. Door een zuur wortelmilieu is onder andere fosfaat minder beschikbaar voor de plant en worden verschillende zware metalen beter beschikbaar voor de plant, wat tot vergiftiging van de plant kan leiden (bijvoorbeeld aluminium, mangaan, nikkel).

  Teveel calcium is schadelijk voor de plant en heeft meestal een remming van de groei en een donker gewas tot gevolg. Een overmaat aan calcium kan ook leiden tot boor, mangaan, zink, magnesium en soms ook koper tekorten.

  bron canna.nl

  Grtz
  Last edited by misty; 17 October 2009, 21:53.

  #2
  Ja dat weten we dan weer duidelijk.
  Heb hier veel over geleerd bobo heb het afgeprint en tussen mijn andere notas gelegd.
  thx voor de info
  grtzzz
  420Shop, Online Headshop, Seedshop, Cannabis Souvenirs & Lifestyle
  Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

  Comment


   #3
   is het mogelijk door een teveel aan kalk in het water( leidingwater) dat er ook een teveel aan calcium in de grond zit.
   wat moet je doen bij een teveel aan calcium??

   greeeetz..

   Comment


    #4
    Re: Calcium tekort

    Dankje heeft me veel geholpen. (had zelf een calciumtekort.)

    Comment

    Bezig...
    X