Hallo allemaal,
Ik heb zelf niet echt een groot budget voor mijn kweek, dus probeer ik alles zo goedkoop mogelijk te doen, en ik ben vast niet de enige.
dus had ik een manier bedacht om te kijken of het ph ongeveer goed is. Ik kon uit m'n scheikunde boek herinneren dat rodekoolsap als
indicator kan dienen voor Ph. Ik heb het getest, en het werkt in de praktijk, het is te gebruiken als ph-indicator maar het is niet exact.
Je kan bepalen of het Ph ongeveer 6 is of misschien tussen de 6 en 7, maar je kan echt geen waardes achter de komma bepalen.
Zo ga je te werk als je deze indicator wil maken:
1. snij rodekool in kleine stukjes en gooi het in een pan.
(hoe kleiner de stukjes, hoe meer sap je er uit krijgt)
2. doe er genoeg water bij zodat alles onderwater staat.
3. breng de boel langzaam aan de kook, op een klein pitje, wanneer het kookt laat je het nog 2 minuten langzaam doorpruttelen.
4. laat het 10 minuten afkoelen.
5. zeef de inhoud van de pan, en zet het sap appart
6. je kan de rodekool nog een keer onderwater zetten, en koken om nog wat meer sap te maken, of weggooien.
7. klaar voor gebruik, sla het sap luchtdicht in flessen of potten op. en doe die in de koelkast (gekoeld)
Omdat het een organische verbinding is, is het maar beperkt houdbaar. in de koelkast zal het zo'n 2,5-3 weken z'n werking behouden.
Je kan het ook langer bewaren door het op te laten nemen in wit filterpapier (koffiefilters) en dit in de koelkast te bewaren.
Gebruik:
1. Je pakt wat kraanwater, je mengsel voor voeding, wat extract van je bodem, wat dan ook waar je het Ph van wil bepalen.
2. je doet dit in een helder doorzichtig glas
3. voeg een klein beetje van het rodekoolsap
4. nu zal je een kleuring krijgen, om deze goed te bepalen is een goed verlichte witte muur het handigst, hou het glas ervoor en kijk er doorheen.
5. dan heb ik deze tabel, en dan wordt het vergelijken.vergelijking ph rodekool.jpg(deze foto is niet van mij trouwens, gevonden in een ppt over ph-metingen)
Zoals je ziet heeft rodekoolsap over het hele ph-spectrum een vrij duidelijke kleurovergang, je weet dus dat je voeding lichtpaars/roze moet kleuren voor een goed ph.
Met deze informatie moeten de meeste mensen dit wel na kunnen doen, succes
groeten, jeroen.
Ik heb zelf niet echt een groot budget voor mijn kweek, dus probeer ik alles zo goedkoop mogelijk te doen, en ik ben vast niet de enige.
dus had ik een manier bedacht om te kijken of het ph ongeveer goed is. Ik kon uit m'n scheikunde boek herinneren dat rodekoolsap als
indicator kan dienen voor Ph. Ik heb het getest, en het werkt in de praktijk, het is te gebruiken als ph-indicator maar het is niet exact.
Je kan bepalen of het Ph ongeveer 6 is of misschien tussen de 6 en 7, maar je kan echt geen waardes achter de komma bepalen.
Zo ga je te werk als je deze indicator wil maken:
1. snij rodekool in kleine stukjes en gooi het in een pan.
(hoe kleiner de stukjes, hoe meer sap je er uit krijgt)
2. doe er genoeg water bij zodat alles onderwater staat.
3. breng de boel langzaam aan de kook, op een klein pitje, wanneer het kookt laat je het nog 2 minuten langzaam doorpruttelen.
4. laat het 10 minuten afkoelen.
5. zeef de inhoud van de pan, en zet het sap appart
6. je kan de rodekool nog een keer onderwater zetten, en koken om nog wat meer sap te maken, of weggooien.
7. klaar voor gebruik, sla het sap luchtdicht in flessen of potten op. en doe die in de koelkast (gekoeld)
Omdat het een organische verbinding is, is het maar beperkt houdbaar. in de koelkast zal het zo'n 2,5-3 weken z'n werking behouden.
Je kan het ook langer bewaren door het op te laten nemen in wit filterpapier (koffiefilters) en dit in de koelkast te bewaren.
Gebruik:
1. Je pakt wat kraanwater, je mengsel voor voeding, wat extract van je bodem, wat dan ook waar je het Ph van wil bepalen.
2. je doet dit in een helder doorzichtig glas
3. voeg een klein beetje van het rodekoolsap
4. nu zal je een kleuring krijgen, om deze goed te bepalen is een goed verlichte witte muur het handigst, hou het glas ervoor en kijk er doorheen.
5. dan heb ik deze tabel, en dan wordt het vergelijken.vergelijking ph rodekool.jpg(deze foto is niet van mij trouwens, gevonden in een ppt over ph-metingen)
Zoals je ziet heeft rodekoolsap over het hele ph-spectrum een vrij duidelijke kleurovergang, je weet dus dat je voeding lichtpaars/roze moet kleuren voor een goed ph.
Met deze informatie moeten de meeste mensen dit wel na kunnen doen, succes
groeten, jeroen.
Comment