Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.

Wie een nieuwe topic opent omdat hij/zij een bladprobleem heeft, wordt vriendelijk gevraagd om enkele foto's erbij te posten, en een woordje uitleg met de beschrijving van je probleem.
Zo kunnen leden vlugger en een correctere diagnose stellen!

Ook kan je via de zoek functie al eens zoeken naar gelijkaardige bladproblemen, die hier al op het forum zijn gepost.

Enkele belangrijke informatie:


Board: Bladproblemen:
Montys-Blad-Probleem-Oplosser
Fotos plaatsen bij Bladproblemen

Board: Ziekten:
Lijst van ziekten
Schimmelziekten bij cannabis
Meeldauw

Board: Beestjes:
Lijst van ongedierte
Welk insect zit op mijn wietplant
Bekijk meer
Bekijk minder

Schimmelziekten Algemeen

Collapse
Dit is een Sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Schimmelziekten Algemeen

    Korting op 420shop
    Schimmelziekten Algemeen


    Pythium (Stamrot wortelrot)

    Deze schimmel kan Stamrot en wortelrot veroorzaken.
    Inleiding

    Pythium aphanidermatum en Pythium ultimum zijn de belangrijkste soorten. Beide soorten hebben een grote reeks waardplanten.
    P. aphanidermatum is warmteminnend, en kan ernstige schade veroorzaken in elk gewasstadium, met name bij een verzwakte plantconditie.
    P. ultimum is bij lagere temperaturen actief, en tast vooral kiemplanten aan.

    Levenswijze
    Pythium tast vooral jong en zacht plantenweefsel aan. De infectie gaat via wondjes aan het wortelstelsel. In aangetast weefsel vormen zich dikwandige rustsporen. Deze rustsporen kunnen minimaal 2 maanden overleven in grond of substraat. Bij gunstige omstandigheden kiemen de rustsporen en vormen uiteindelijk zwermsporen: beweeglijke sporen met een zwermstaart. Deze zwermsporen verspreiden zich via water en opspattende gronddeeltjes.

    Schadebeelden
    Op de grens van grond of substraat en lucht ontstaat lichtbruin natrot. Uiteindelijk kan zelfs de plantvoet doorrotten, dan raakt de schors los van de centrale wortelcilinder en deze kan er gemakkelijk worden afgeschoven. De schimmel kan ook de wortels aantasten met als gevolg een slecht ontwikkeld wortelstelsel, bruine worteluiteinden die afgestroopt kunnen worden, stagnatie van groei waarbij de bladeren vaak gebrekverschijnselen vertonen. De schimmel is gewoonlijk te beschouwen als een zwakteparasiet en tast planten aan onder voor de plant ongunstige groeiomstandigheden. Te natte kweek omstandigheden bevorderen het optreden van de schimmel.

    Natrot (Erwinia carotovora subsp. carotovora)

    Schadebeeld:
    Aangetaste planten of plantedelen worden nat en papperig en gaan erg stinken. Deze symptomen kunnen ontstaan in wortels, bollen, knollen, stengels, etc. Ernstig aangetaste planten blijven achter in groei of sterven zelfs helemaal af. Bij Delphinium consolida sterft de stengel net boven de grond af door verrotting. Het is niet bekend of Erwinia carotovora subsp. carotovora de schade werkelijk veroorzaakt. Bij Helichrysum bracteatum vindt verrotting plaats in de plantdelen die verwond zijn, zoals de plaats waar een deel van de stengel is afgesneden. De bacterie kan echter ook halverwege de stengel toeslaan. De stengels van aangetaste stekken worden hol en zwartbruin van binnen. Aangetaste stekken blijven in groei achter. Ernstig aangetaste stekken verwelken of rotten weg. De bacterie verspreidt een onaangename geur.

    Levenswijze:
    Erwinia carotovora subsp. carotovora is een zwakteparasiet die alleen na beschadigingen en onder ongunstige omstandigheden voor de plant aantasting veroorzaakt. De bacterie komt wijd verspreid voor: in de bodem, op planten, in de lucht en in oppervlaktewater. Verspreiding kan plaatsvinden via oppervlaktewater, bijvoorbeeld via wegspattende regendruppels. Hoge (lucht) vochtigheden en hoge temperaturen zijn omstandigheden waarbij de bacterie zich uitstekend op zijn gemak voelt.


    PhytophthoraRhizoctonia
    Problemen doen zich vooral voor in de stekfase. De schimmel tast de basis van de plant aan. Planten vallen weg. Op en rond de aangetaste plek zijn vaak fijne spinselachtige draadjes zichtbaar. Vochtige en warme omstandigheden bevorderen een aantasting. De schimmel overleeft op dood organisch
    materiaal.

    Myrothecium roridum
    Doorgaans tast de schimmel de planten bij de plantvoet aan. Hierdoor treedt uitval op. Daarnaast kan de schimmel ook stengels en bladeren aantasten en soms wortels. Op de aantastingsplek verkleurt het weefsel donkerbruin. Hierop ontstaan kleine groen/zwarte sporenhoopjes omgeven door een witte rand. De schimmel ontwikkelt zich goed bij hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid.


    Fusarium


    Fusarium oxysporumLevenswijze
    De schimmel overleeft door van dikwandige rustsporen, die zich via water kunnen verspreiden. De sporen overleven op de grond, kasopstanden, organisch materiaal in de bodem, en kunnen zich ook aan het zaad hechten. Ze blijven langer dan een jaar kiemkrachtig, en kunnen de plant infecteren via kleine wondjes die bv. bij het doorbreken van jonge wortels ontstaan. Via de xyleemvaten kan de schimmel de plant in groeien. In aangetaste wortels kan de schimmel weer nieuwe chlamydosporen vormen

    Schadebeelden
    Kenmerkende symptomen zijn verwelking, rotte wortels en bruine vaatbundels. Schimmelgroei in de vaatbundels en toxinen veroorzaken de verwelking. De plantvoet wordt bruin en barst. Hier ontwikkelt zich schimmelpluis met sporen die voor herinfectie kunnen zorgen. Dit schimmelpluis kan soms later ook op stengels en ranken voorkomen.



    Chalara elegans, Cylindrocladium, Cylindrocarpon
    Deze verschillende schimmels kunnen de wortels van planten aantasten waardoor een groeistagnatie optreedt. Uitval van planten treedt sporadisch op. Deze schimmels tasten meestal de planten aan als de groeiomstandigheden voor de plant ongunstig zijn. Een aangietbehandeling met een chemisch gewasbeschermingsmiddel is meestal noodzakelijk.


    Botrytis cinereaNeveneffecten fungiciden
    Over het algemeen hebben fungiciden weinig tot geen invloed op natuurlijke vijanden. Uitzondering hierop zijn fungiciden met de volgende werkzame stoffen: carbendazim (bijvoorbeeld Luxan Carbendazim 500 FC), thiofanaatmethyl (Topsin M), tolylfluanide (Eupareen Multi) en zwavel. Fungiciden met genoemde werkzame stoffen zijn zeer schadelijk voor diverse natuurlijke vijanden. Deze zijn uiteraard liever te vermijden.
    Last edited by monty; 8 October 2009, 17:08.

    #2
    Re: Schimmelziekten Algemeen

    Informatie over plaag Botrytis (Botrytis cinerea; Botrytis paeoniae)


    Schadebeeld:
    Grijsgrauw schimmelpluis (stuivend) op stengel, blad en bloemen. Op bovengrondse plantedelen ontstaan plekken beige-bruin droogrot of natrot. Hierop vormt zich grijsbruin schimmelpluis. Met een loep zijn de sporendragers (conidioforen) goed te onderscheiden. Het onderliggende vaatweefsel wordt bruin tot ver voorbij de uiterlijke aantasting. De aantasting komt vooral voor op wonden, bloemen en op afgestorven plantmateriaal.

    Levenswijze:
    Botrytis cinerea is een zeer algemeen voorkomende schimmel die zowel primaire als secundaire veroorzaker van problemen kan zijn. Grauwe schimmel is een zwakteparasiet die vooral onder vochtige omstandigheden schade veroorzaakt. Botrytis-sporenschimmeldradenBotrytis cinerea kan na het ontstaan van infectie latent worden als de omstandigheden voor de uitgroei van het schimmelweefsel ongunstig zijn. De binnengedrongen schimmel is dan niet dood, maar groeit voorlopig niet verder. Pas bij gunstige omstandigheden kan de schimmel opnieuw actief worden. Zo'n latente periode kan wel enkele weken duren. Botrytis cinerea kan door zaad worden overgedragen.

    schimmeldraden op een pistel




    Schimmeldraden met schimmelvlokken




    Schimmeldraden en vlokken op de gehele stengel





    Schimmeldraden en vlokken op het blad


    Zie ook de Lijst van ziekten
    Last edited by Jointjedraaien; 27 May 2010, 13:01.

    Comment


      #3
      Re: Schimmelziekten Algemeen

      hmm
      hmmmm
      wat moet ik hier op zeggen monty op die laatste post
      komt wel heel dicht in de buurt van mijn probleem he ??

      Comment


        #4
        Re: Schimmelziekten Algemeen

        Zeer mooi stukje mont, leest lekker en erg goeie info
        Q. If there are two potheads in the back of a car, then who is driving?

        A. The cop!

        Comment


          #5
          Re: Schimmelziekten Algemeen

          niet echt smakelijk, maar wel zeer informatief wederom mooie post monty
          sigpic
          Kruimel um, draai um, steek um op en paas um door.

          Comment


            #6
            Re: Schimmelziekten Algemeen

            Wat te doen met schimmel in de toppen .

            Thanks Monthy for de informatie.

            Ik ben een startent buitenkweker, verleden jaar met drie planten begonnen en een goede oogst binnen gehaald.

            Nu ben ik dit jaar met 5 planten buiten aan het kweken.

            In drie van de planten zit schimmel, bruine schimmel halverwege de toppen.

            Wat kan ik hier aan doen, kan ik de schimmel eruit halen en de toppen gewoon gebruiken??

            Hoop dat iemand mijn kan helpen met dit probleem.

            Thanks,

            SammySay from an Island in the sea.

            Comment


              #7
              Re: Schimmelziekten Algemeen

              das waarschijnlijk botritus, (toprot) ook wel grauwschimmel genoemd. Aangetaste stukken ruimschoots eruit knippen. Alles wat niet aangetast is kun je roken. Verder zou je het kunnen watercuren. Dit dood ook de schimmel.

              Comment


                #8
                Re: Schimmelziekten Algemeen

                Thanks Monthy.

                Heb de schimmeltoppen eruit geknipt, deed me wel pijn in 't hart.



                Dit forum is zo goed, ik heb al aan een paar andere thuis kwekers doorgegeven.

                Dikke pluspunten voor JointjeDraaien.nl

                SammySay.


                It is never to earlie to smoke a jont.

                Comment


                  #9
                  Re: Schimmelziekten Algemeen

                  En witte pluis schimmel op de grond,veroorzaakt die ook de stamrot e.d.?
                  Ik heb net een topic gelezen waar er gezegd werd dat witte schimmel niet zoveel kwaad kan.
                  Is dit ook zo?

                  Greetzz

                  Comment


                    #10
                    Re: Schimmelziekten Algemeen

                    De voorwaarde voor schimmel en spoorvorming zijn dus voorhanden. Ik weed niet om welke bodemschimmel het zich hier bij jouw handelt, echter de omstandigheden zijn voor die schimmel gunstig, botrytis houd ook van deze omstandigheden.
                    De infectie begint meestal als een klein bruin plekje van dode cellen op een blad, stengel of bloem. Als de omstandigheden gunstig zijn voor de schimmel (hoge luchtvochtigheid, meestal weinig licht), dan groeit zo'n plekje uit tot een grotere rotte plek. Dat kan soms erg snel gaan (> 1 centimeter per dag) waardoor het plantenweefsel totaal verrot. Als het op blad is begonnen dan rot het blad weg, maar als de infectie op de stengel is begonnen, dan kan de stengel rotten waardoor de hele plant omvalt. Op het rotte weefsel vormt de schimmel nieuwe sporen, kleine ronde cellen die zich kunnen verspreiden en nieuwe planten infecteren.

                    Comment


                      #11
                      Uhm ik heb net een paar stekken in redcups gedaan en nu na een week kom ik deze gabbers tegen in 2 cups. Is dit schadelijk? Weet je wat het is?
                      Attached Files

                      Comment


                      • Rreppellsteeltjam
                        Rreppellsteeltjam commented
                        Editing a comment
                        Champion!?
                        Die worden normaal op paardenmest gekweekt.

                      #12
                      nee geen champ wel een mush maar wat v een??? Rreppellsteeltjam volgende keer echt andere aarde gebruiken.

                      Comment


                      • LR2
                        LR2 commented
                        Editing a comment
                        Ik zou het gewoon even afwachten. Ze zijn niet schadelijk voor je plant, dus dat is voordelig. Als de paddestoelen volgroeid zijn (dag of 2) dan kun je ze vaak makkelijk identificeren aan de hand van de hoed en de sporen die eraf komen; stukje papier er onder leggen en je ziet makkelijk welke kleur ze hebben.

                      #13
                      Ze zijn wit lang dun steeltje rond hoedje maar ze zijn al uitgedroogd.. bedankt v je reactie LR2

                      Comment


                      • LR2
                        LR2 commented
                        Editing a comment
                        Een zwarte of grijze hoed toevallig? Die zijn redelijk normaal, maar het kan een teken zijn van een te natte bodem. Ze komen vaak nooit meer terug na een keer 'gebloeid' te hebben.

                      #14
                      Nee wit spierwit waren ze maar ze zijn al weg. Denk ook idd te vochtig geweest

                      Comment

                      Bezig...
                      X