Forum Top Ad MOBILE Smallest

Collapse

Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Auxine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Geef Weer
Clear All
new posts

    Overige: Auxine

    Korting op 420shop
    Naar aanleiding van een discussie over of licht dan wel 24u moet aanstaan tijdens de groei of maar 18u kwam naar de oppervlakte dat het plantenhormoon met de naam AUXINE een heel belangrijke rol speelt in tal van zaken. Omdat er reeds heel wat onderzoeken in een taal die bijna gelijk staat aan Chinees gevoerd zijn wilden we met wat mensen even -kort- en in mensentaal voorstellen/uitleggen wat Auxine juist is en wat het zoal doet of wat de functie ervan is in de plant.

    Ik vraag dan ook vriendelijk om extra informatie of kritiek hier vrij te posten zodat het een sterke topic wordt. Alle aanmerkingen zijn dus welkom, van de kleinste tot de grootste! De bedoeling is om het zo eenvoudig mogelijk voor te stellen of toch alleszins in mensentaal.

    Auxine:
    Wordt gecategoriseerd als een plantenhormoon die essentieel is voor evoluties en functies binnen de plant. Hierna volgt een opsomming van de functies die gekend zijn gereguleerd te worden door dit hormoon:

    De factor 'groei' van de plant is waar dit hormoon een grote rol in speelt. Met name in de celstrekking. Wat hiermee bedoeld wordt is dat tijdens de nachtrust van je plant het auxinegehalte verhoogt. Auxine doet je plant strekken en is dus enigszins nodig om je plant de hoogte in te sturen, anders zou het bij een bossige boel blijven. Even technisch: De cel, met name de vacuoles (beschouw dat als een holte in een cel) worden gevuld met water waardoor het natuurlijk gewicht (de plant in zijn geheel) omhoog gaat. De cel gaat zo strekken.

    Nooit afgevraagd waarom bladeren altijd wat naarboven groeien? Wel... Dit komt omdat de onderkant van een stengel zich strekt, meer dan de bovenkant ervan. Nu voel je me al komen: Dit is dankzij Auxine, ze stimuleert cellen te gaan strekken waardoor je bladeren zich mooi naar het licht richten. Misschien dat het bij zonnebloemen ook zo werkt maar daar ben ik niet zeker van (misschien dat iemand dat kan bevestigen?).

    Dit hormoon zorgt ervoor dat er zowel wortelgroei ontstaat als dat de plant in de juiste richting groeit. Dus de plant zelf naar boven (fototropisme) en de wortels naar beneden (gravitropisme), noem het een zwaartekrachtsensor al zit het technisch niet zo eenvoudig in mekaar.

    Ook als een plant getopt wordt dan is het Auxine die zorgt dat de plant gaat vertakken. Of eigenlijk net andersom, zolang er geen beschadiging aan de plant is zal het gewoon als 1 'stam' blijven verder groeien. Hiermee in verband ligt ook het feit dat in stekpoeder een zeker gehalte aan Auxine zit, om wortelsgroei te stimuleren. Een niet te vermijden term is 'apicale dominantie'. Wat inhoudt dat de plant niet zomaar gaat vertakken, althans de hoofdstam niet. In vervolg daarvan gaat Auxine in combinatie met Cytokine het wortelstelsel laten uitbreiden door middel van splitsing. Je kan dat zien als het toppen van een plant die dan 2 stammetjes zal hebben, dat gebeurt dus automatisch mbv Auxine wederom.

    Verantwoordelijk voor het mooi even groeien van vruchten/toppen, zo ook de aanmaak ervan.

    Het effect van dit hormoon is niet te onderschatten op vlak van celgroei. Het reguleert zowel de celaanmaak als de celdeling.

    Auxine reguleert ook de zuurtegraad in de plant zelf. Dit rond de cellen namelijk. Het stuurt de zuurtegraad bij in de plant zodat alles optimaal kan verlopen.

    Dit hormoon laat de plant haar organen en ledematen herkennen. Zonder zou een plant eigenlijk een hoopje cellen zijn en geen georganiseerde structuur kennen die het uitzicht geeft een echte 'plant' te zijn. Hier een voorbeeldje.


    Het aanmaken of vervoeren van Auxine kan door elke cel gebeuren. Elke cel heeft het dus in zich om Auxine aan te maken maar doet het daarom nog niet. Het verplaatsen van Auxine doorheen de plant door middel van polarisatie noemt men 'Polair Auxine Transport' (vrij vertaald uit het engels is dat dan wel). Eiwitten zijn bewezen (in een onderzoek van 2006) heel belangrijk te zijn in het desbetreffende transport.

    Ik wil alvast Monty bedanken voor een pak info. Zo ook Beowulf voor de aanzet tot een leerrijke discussie die uiteindelijk geleid heeft tot dit topic.
    Zo ook de bronvermelding: wikipedia (vooral de engelstalige versie, Auxin). En diverse sites op het internet waarvan geen enkel fragment letterlijk werd gekopieerd.

    and as always:
    Greetzzz

    Jona
    Last edited by Jointjedraaien; 20 June 2010, 17:46.

    #2
    Re: Auxine

    Nu weten we dus dat onze meisjes echt wel hun schoonheidsslaapje nodig hebben...

    Comment


      #3
      Re: Auxine

      mooi postje jona
      sigpic

      Comment


        #4
        Re: Auxine

        als ik naar je post verwijs is het ook wel zo netjes je daar even voor te bedanken...

        Bij deze !
        Society is like stew-if you don't keep it stirred up, you end up with a lot of scum on the top

        Comment


          #5
          Re: Auxine

          Heel graag gedaan, altijd fijn dat er wat appreciatie is, bedankt daarvoor . Maar de info is er en dat is het belangrijkste. Al gaat het bij deze net iets verder dan puur het growen. Maar er zullen wel velen zijn waar de interesse ook iets verder gaat dan puur growen en smoken, beetje biologie komt altijd van pas, zeker in onze groene wereld

          Keep it green!

          Greetzzz

          Comment


            #6
            Re: Auxine

            heel handig, thanks Jona

            Comment


              #7
              meer info welkom!

              Auxine:
              stimuleert de groei in de bovengrondse delen
              bevordert het ontstaan van zijwortels
              zorgt dat bladeren aan de stengel blijven zitten zolang het blad wat auxine maakt
              zorgt dat een plant met een intacte groeitop zich niet vertakt (apicale dominantie) * zoals cannabis dus, de kerstboom structuur is door de apicale dominantie

              is ook de stof die ervoor zorgt dat klimplanten zich om een houvast winden.

              stuurt de groei van vruchten
              stimuleert het enzym ACC-synthase tot hogere productie van 1-aminocyclopropaan-1-carbonzuur (ACC) en dus etheen

              zorgt dat de plant voldoende zonlicht krijgt * door de plant naar het zonlicht te laten groeien. zie afbeelding hieronder

              zorgt dat de stengel groen blijft

              Auxine en verwante stoffen alsook cytokinines zijn een belangrijk bestanddeel van stekpoeder

              bepaald waar de bloemen op een plant groeien en hoe hard





              https://nl.wikipedia.org/wiki/Auxine
              http://www.uva.nl/nieuws-agenda/nieu...ute-bodem.html
              http://www.wur.nl/nl/nieuws/Hoe-komt...-de-andere.htm

              Comment

              Bezig...
              X