Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Verschillende soorten lampen en licht

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Verschillende soorten lampen en licht

  Korting op 420shop
  Op internet kom ik diverse dingen tegen, een daarvan is het volgende:

  HPS lampen zijn zeer efficient. Zij produceren tot 140 lumen per watt. Helaas hebben HPS lampen bijna geen emissie in het blauwe spectrum. Als een tuinman een jong gewas onder een HPS zou groeien, zou hij/zij een indrukwekkende verticale groei zien. Waarschijnlijk te indrukwekkend. De meeste gewassen zullen te dun en te lang groeien en in binnen de korste keren terug moeten worden gesneden om niet tegen de lampen aan te groeien.

  Nu vraag ik mij natuurlijk af, als ik een plantje onder een HPS lamp zet, vanaf het begin, wat gebeurt er dan met de groei? Ik neem aan dat de bloei wel in orde is, aangezien de lamp het oranje spectrum uitzendt, maar hoe zit het dan met groeien en het blauw spectrum?

  Ik hoop dat iemand een beetje uitleg heeft? En misschien is dit informatie die in het forumgedeelte "Algemene informatie over het binnen kweken van wiet" kan worden geplaatst als we de antwoorden hebben?

  Cheerzzz

  #2
  Re: Verschillende soorten lampen en licht

  Ik weet het niet, ik zie dat je vraag nog onbeantwoord is...

  dus spam ik maar even in je topic, dan krijg je weer zo'n mooi icoontje
  Veel gestelde vragen over het forum

  JOINTJEDRAAIEN.NL - Smoking Community
  420Shop.NL - Headshop / Seedshop : Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

  Comment


   #3
   Re: Verschillende soorten lampen en licht

   precies zal ik het ook maar doen?

   nee ik doe het toch niet...

   Comment


    #4
    Re: Verschillende soorten lampen en licht

    Haha. Wel een interesante vraag... ben benieuwd naar het antwoord..
    Veel gestelde vragen over het forum

    JOINTJEDRAAIEN.NL - Smoking Community
    420Shop.NL - Headshop / Seedshop : Korting voor leden van Jointjedraaien.nl

    Comment


     #5
     Re: Verschillende soorten lampen en licht

     hey, als je ze direkt op 12/12 zet gaan ze toch een week of vier doorgroeien. persoonlijk zou ik ze voorgroeien onder spaarlamp of tl.

     sommigen hangen er ook wel een coolwhite spaarlamp of tl bij. schijnt ook te helpen

     grtz

     had vraag te rap gelezen

     je wilt ze dus ook voorgroeien onder hps, da zou ik nie doen ofwel direkt van zaad op 12/12 of gewoon voorgroeien onder tl ofzo.
     als je dit wel zou doen krijg je een effect van heel lange stengels mee verre internode's dus ze strekken enorm. er bestaat een hps die er beter voor geschikt is, Philips SON-T PIA Green Power die heeft meer blauw licht dan de gewone ook niet voor groei eigenlijk maar de planten zullen wel mooier en compacter zijn
     a friend with weed, is a friend indeed. zegge ze altijd maar das toch te zien zenne

     Comment


      #6
      Re: Verschillende soorten lampen en licht

      ik heb mn kleintje nu gewoon onder een spaarlampje van 18w staan en wil ook niet een plant direct vanaf de start onder hps zetten. bovendien, voorlopig groeit hij prima alleen wel redelijk lange steel maar hij begin al weer zijn 3e en 4e blaadjes te vormen.

      mijn vraag was, of is eigenlijk, wat het effect van de beide verschillende spectra is: blauw en oranje?

      ik ben er inmiddels achter dat blauw voor de groei goed is en oranje voor de bloei, maar de meeste lampen (behalve die green power) hebben bijna geen blauw spectrum, dus waarom zou je je gewas daar dan onder zetten? behalve voor de bloei natuurlijk?

      Comment


       #7
       Re: Verschillende soorten lampen en licht

       rood licht verhoogt het koolhydratengehalte in de plant (knopvorming en vertakking)
       blauw licht vergroot eiwitsynthese (aangroei) en transport naar wortels.
       bij cannabis word meestal voorgegroeid onder mh lampen, de hps versie word dan weer gebruikt voor de bloei. er kan ook onder mh afgebloeit worden maar het resultaat gaat heel teleurstellend zijn
       en in hps zit ook blauw licht hoor enkel heel weinig, juist voldoende om de zuurstofregeling op gang te houden, deze word geregeld door het blauwe spectrum.

       grtz
       a friend with weed, is a friend indeed. zegge ze altijd maar das toch te zien zenne

       Comment


        #8
        Re: Verschillende soorten lampen en licht

        MH-lampen kan je toch in dezelde fittings draaien als die van de HPS. Dus het komt toch veel goedkoper uit te groeien onder MH lamp en voor de bloei je HPS lamp indraait.
        Dan moet je niet een HPS-kit kopen en een tl-kit, maar alleen een HPS-kit en MH-lamp appart.

        Of ben ik verkeerd?

        Greetz,
        zion

        Comment


         #9
         Re: Verschillende soorten lampen en licht

         Ik zit hier wat rond te zoeken naar iets over koolstoffilters en ik kom dit hier tegen.
         Wel, eigenlijk ben ik nog steeds geÔnteresseerd in het antwoord op men vraag.

         Greetz,
         zion

         Comment


          #10
          Re: Verschillende soorten lampen en licht

          Oorspronkelijk geplaatst door zion
          MH-lampen kan je toch in dezelde fittings draaien als die van de HPS. Dus het komt toch veel goedkoper uit te groeien onder MH lamp en voor de bloei je HPS lamp indraait.
          Ik denk dat je het mis op hebt MH past niet in de HPS fittingen, de MH is een lamp op bassis van een tl qua fitting en de HPS is de E40 fitting.          Vanwege hun hoge efficiŽntie en goede kleureigenschappen staan metaalhalogenidelampen (MH-lampen) steeds meer en meer in de belangstelling. In tegenstelling tot de TL-buis en de spaarlampen zijn ze klein van vorm en hoog van druk. Typische afmetingen zijn een diameter van 4 mm en een lengte van 32 mm. De druk is in de orde van enkele bars (5 - 30) en wordt voornamelijk door kwik bepaald. Echter de lichtemissie komt tot stand door het elektronisch verval van aangeslagen atomen van de categorie zeldzame aardmetalen die met een relatief lage concentratie zijn ingebed in dat hete kwikbad. We hebben dus te doen met complex-chemische plasma's waarvan slechts een minderheid van de deeltjes verantwoordelijk is voor een meerderheid van de plasmaeigenschappen. Want naast lichtuitzending zijn deze zeldzame aardmetalen ook verantwoordelijk voor het leveren van de vrije elektronen. Dit impliceert dat deze plasma's sterk niet-lineair zijn en daarmee erg gevoelig voor uitwendige factoren.

          MH-lampen zijn bijvoorbeeld gevoelig voor de gravitatiekracht. Zo kan het veranderen van de brandstand van een horizontale naar verticale positie de kleur en kleurverdeling van een MH-lamp sterk veranderen. Deze gevoeligheid voor de zwaartekracht is buitengewoon opmerkelijk wanneer men zich realiseert dat plasma's bepaald worden door de aanwezigheid van elektrisch geladen deeltjes (elektronen en ionen) en dat de elektrische kracht op een ion meer dan een miljard (10^9) maal groter is dan de zwaartekracht op dat ion!!

          Dit project hanteert verschillende experimentele en theoretische methoden. In de theoretische benadering maken we gebruik van ons simulatiepakket PLASIMO, een computercode geschreven in de taal C++. Bij de experimentele studies gebruiken we de Polydiagnostische Calibratiemethode. Hierin worden simpele methoden, zoals emissiespectrometrie (ES), geijkt aan meer gecompliceerde lasertechnieken en X-ray-tomografie. Naast experimenten onder normale zwaartekrachtcondities op aarde, doen we ook onderzoek naar de manier waarop de lampen branden als de zwaartekracht wordt "uitgezet". Dit gebeurt in het kader van het ARGES-project. In dat project wordt de toestand van gewichtloosheid bereikt in de vrije val van een vliegtuig of ruimteschip. In het eerste geval gaat het om kortstondige experimenten terwijl in de ruimte (in het ISS) de toestand van gewichtloosheid vele dagen of maanden kan duren.

          Het werken aan MH-lampen heeft als groot voordeel dat we gebruik kunnen maken van de kennis van Philips Lighting alwaar een enorme expertise voorhanden is voor het maken van lampen van verschillende vormen, werkdrukken, chemische samenstelling etc.

          Daarnaast ondersteunt Philips Lighting dit project ook financieel. Zeer recentelijk heeft STW een project goedgekeurd.

          Op basis van NaI en een zeldzame aard-jodide (zoals Dy, Tm, Ho, Ce, etc.). Het plasma bereikt op de as een temperatuur van 6000 graden en bestaat uit de (lichtemitterende) Na- en zeldzame aardatomen (enkele mbars) in een bad van hoge druk kwik (ongeveer 5 bar). Deze brander is gemaakt van polykristallijn aluminium en is niet transparant maar translucent. Dat betekent dat de oorspronkelijke richting van het licht verloren gaat met als geval een meer diffuus karakter van de lichtemissie. Desondanks is te zien dat de ontlading langs de as niet uniform van kleur is. De onderkant is meer groenachtig terwijl de bovenkant roder is. Dat is het gevolg van de segregatie van de lichtemitterende deeltjes. Een ontmengingproces dat veroorzaakt wordt door de convectie (analoog met "warme lucht stijgt op"). De drijfveer van de convectie is de zwaartekracht. In een horizontaal brandende lamp is deze segregatie en kleurscheiding niet te zien.

          [ Convectie ]

          Door middel van de elektroden (de twee staven) wordt een elektrische stroom getrokken door de lamp waarbij warmte en licht wordt gegenereerd. Dit leidt tot een groot temperatuurverschil van zo'n 4500 K over een afstand van 2 mm!! De centrale temperatuur is 6000 K en de wandtemperatuur 1500 K. De lichtemitterende atomen zijn bestanddelen van moleculen die het plasma binnenkomen door de verdamping van de "zoutplas", de zwarte plek op de bodem. De moleculen worden meegesleurd door de convectiestroom van het buffergas (kwik). Reizend langs de stroomlijnen zullen de moleculen dissociŽren, zodat de lichtemitterende atomen bevrijd worden. De concentratieverschillen (de moleculen M zitten voornamelijk bij de wand en de atomen A meer in het midden) zullen leiden tot diffusie; dat is de snelheid van de deeltjes ten opzichte van de hoofdstroom (de horizontale pijlen in de figuur).

          Grtz

          Comment


           #11
           Re: Verschillende soorten lampen en licht

           ik doe zowel de "groei" als bloei met mijn hps lamp.

           alť groei ik zet die toch meestal onmiddelijk op 12x12 ofwel dag of 4 18/6

           en idd de eerste 4 weken groeit een plant ongeacht de uren van de lamp. mijn lemon skunks zijn deze morgen nog een stuk gegroeid terwijl de bloei verschijnselen er zijn.
           om de grootte te beperken is het noodzaakelijk de lamp niet te hoog van plantjes te houden en anders knakken of buigen ť


           grtz

           Comment


            #12
            Re: Verschillende soorten lampen en licht

            @bobo,

            Er zijn Setjes waar je zowel een HPS als een MH lamp in kan draaien, een MH lamp is niet altijd met die stokskes.

            Zion had dat hier op het forum ergens gevraagt of dat kon en ik had toen de webshop gecontacteert en die zeide dat je zowel HPS als MH lamp erin kan draaien.

            Edit: Hier ff de link naar het topic:
            voorbereidingen-1ste-kweek-t661.html


            Peace

            Comment


             #13
             Re: Verschillende soorten lampen en licht

             Ahjaa, dat is juist ook.

             Ik vond het ook maar vreemd dat je zo'n kit kan kopen in een growshop in Brussel, waarbij je een MH- en een HPS-lamp kiest.

             btw: zijn de MH-bulbs van Powerplant goed?

             Greetz,
             zion

             Comment


              #14
              Re: Verschillende soorten lampen en licht

              Ok weet ik ook bij deze tnx .

              Grtz

              Comment


               #15
               Re: Verschillende soorten lampen en licht

               zijn er growshops in brussel???
               waar???
               das ni al te ver van waar ik woon, en da kan nog wel van pas komen waarschijnlijk

               Comment

               Footer Left Ad

               Collapse
               Bezig...
               X