Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Opgeloste zuurstof in hydrocultuur

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Opgeloste zuurstof in hydrocultuur

  Korting op 420shop
  Goedemiddag,

  Ik ben nu bezig met mijn eerste hydrokweek volgens het RDWC-concept. Bij (R)DWC is het gehalte opgeloste zuurstof (OZ) belangrijk omdat de wortels ondergedompeld zijn in voedingswater en er dus geen andere manier is voor de plant om zuurstof op te nemen. Het is dus fijn om een hoge concentratie zuurstof in je voedingswater te hebben. Gebrek aan zuurstof stagneert de groei van de plant en kan leiden tot wortelrot en andere narigheid.


  Zuurstof oplossen
  maxresdefault.jpg
  Het zuurstof komt niet zomaar in water. Ondanks er een uitwisseling tussen de atmosfeer en het wateroppervlak plaatsvind is het contactoppervlak te klein om een significant verschil te maken. Met een bewegend contactoppervlak (lees golven) kan het oppervlak al snel met een factor 2 verhoogd worden, een golvende lijn is ten slotte langer dan een rechte lijn. Daarnaast zijn luchtstenen zoals in aquaria ook een mooie hulpmiddel om het voedingswater te verrijken.

  Nog een stapje beter zijn emitters. Emitters zijn geen luchtstenen maar een verzameling van anodes en kathodes. Door een stroom te voeren over deze polen wordt het water gespleten in waterstof en zuurstof. Het veel lichtere waterstof stijgt naar het oppervlak en het zwaardere zuurstof wordt opgenomen door het water. Commerciele emitters zijn gigantisch duur maar voor 10-15 euro is het heel envoudig om er zelf een te maken zoals beschreven staat in onderstaande link:

  Behalve bovenstaande middelen zijn er ook drastische methodes zoals pure zuurstof, waterstofperoxide of ozon toedienen, deze methodes ga ik niet bespreken.

  Invloed van temperatuur
  WQassess3fPICT1.gif
  Wat blijkt nou, zodra de temperatuur stijgt neemt het oplosbaar vermogen van water af. Dit wilt dus zeggen dat er minder zuurstof kan zitten in warmer water. Dit effect is (vereenvoudigd) te verklaren doordat warme gasmoleculen bewegelijker zijn dan koude gasmoleculen. Warme gasmoleculen kunnen hierdoor makkelijker uit een oplossing ontsnappen. Als planten dus een zuurstofgebrek vertonen in hydrocultuur zou het kunnen dat de temperatuur er wat mee te maken heeft.

  Het kan natuurlijk ook zijn dat er te weinig zuurstof opgenomen wordt en dat je de grens nog lang niet hebt bereikt, dit is mij overkomen.

  De ideale temperatuur van het voedingswater is zo rond de 19-20 graden en het kan een heuse uitdaging zijn om deze temperaturen te halen in een kweektent, vooral als de lampen aan staan. Een goedkope oplossing is, om in het geval van een RDWC systeem, te zorgen dat de control bucket niet in de tent staat. Vergeet ook niet om je luchtpomp buiten de kweektent te plaatsen, anders pomp je zo vele liters warme lucht door je voedingswater. Wat ook een oplossing is, is ingevroren koelelementen gebruiken om je water koud te houden. Op youtube zijn er ook videos te zien waar men een 2ehands koelkast koopt, er twee gaten in boort om een slang in te doen en zo de boel koelt.  Een nog effectievere methode is het gebruik van een waterchiller. Deze zijn commercieel verkrijgbaar maar met de juiste kennis ook zelf te maken voor een fractie van de prijs.  Hoeveel zuurstof is genoeg?

  Volgens verschillende fora zou rond de 8 ppm (parts per million) genoeg moeten zijn maar meer is altijd beter. Dat betekent volgens bovenstaande afbeelding dat je water sowieso nooit warmer mag worden dan 25 graden. Professionele meetapparatuur is gigantisch duur voor de hobbygrower.

  Op de forums zal je de eenheden ppm en milligram waarschijnlijk vaak kriskras door elkaar gebruikt zien worden. Niet schrikken voor de conversie want 1 ppm is (bijna altijd) gelijk aan 1 milligram. Dit komt doordat een liter water namelijk 1 kilogram bij 4 graden. Bij 20 graden is een liter water 998 gram dus het ontloopt elkaar niet zoveel.

  In mijn zoektocht naar een alternatieve methode ben ik gestuit op een zuurstoftest van Sera. Sera levert allerlei meuk voor aquaria en aangezien het zuurstofgehalte ook voor vissen belangrijk is hebben die een goedkope test uitgebracht. Ik heb de mijne gekocht bij de lokale dierenspeciaalzaak voor 15,- en dan kan je er maarliefst 60 tests mee doen.

  De test is vrij eenvoudig om te doen ook, je vult het bijgeleverde buisje met het te bemonsteren water, doet er 6 druppels van vloeistof A in, daarna 6 van vloeistof B, schudden en even laten staan. De kleur van het bezinksel bepaalt het gehalte opgeloste zuurstof. In mijn geval kwam ik uit op een schamele 4 milligram per liter met een watertemperatuur van 25 graden. Dat wil dus zeggen dat het koelen van het voedingswater totaal geen effect zou hebben maar dat er meer lucht door mijn setup moet, of zorgen dat de verblijfstijd van mijn setup hoger is. Ik gebruik nu hele lage bakken dus de luchtbellen verblijven niet lang in het water.


  b8ff8d54-ea02-4d76-b9c7-44c0b481ae97.jpg0251c248-2ca0-4bff-8ff1-a8780c25e115.jpg  Disclaimer

  Ik heb allesbehalve het wiel uitgevonden, dit is slechts een samenvatting van de kennis die ik heb opgedaan op het internet en het leek me leuk en boeiend om het met jullie te delen.
  Last edited by StanLee; 7th May 2019, 18:17.
  "There is no wealth like knowledge, no poverty like ignorance."

  #2
  Verdomd interessant en heel leuk dat je dat met ons wilt delen. Ik blijf toch maar gewoon op aarde kweken. Ik ben meer van de KISS methode.

  Comment


   #3
   Verhaal uit 1933...?

   Comment


   • Brandnetel
    Brandnetel commented
    Editing a comment
    1960

    KISS, an acronym for "keep it simple, stupid", is a design principle noted by the U.S. Navy in 1960. The KISS principle states that most systems work best if they are kept simple rather than made complicated; therefore, simplicity should be a key goal in design, and unnecessary complexity should be avoided.

  Footer Left Ad

  Collapse
  Bezig...
  X