Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Tips voor het planten op en tussen akkers.

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Tips voor het planten op en tussen akkers.

  Korting op 420shop


  Hier zou ik graag een topic beginnen, met alle info over ALLE akkersgronden samen (wanneer zaaien de boeren, wanneer sproeien ze, wanneer oogsten ze en het belangrijkste: wat moeten we afleiden uit deze kennis om onze eigen kweek tot een mooi einde te brengen).


  Gelieve te corrigeren/aan te vullen/info over andere gewassen te posten, jullie info komt dan hier in de beginpost te staan. Iedereen die meewerkt wordt vernoemd onderaan de tekst.


  MA¤S

  Vanwege de hoogte van het gewas snijmais is een maisveld uitermate geschikt om onopvallend wiet te kweken (behoudens luchtverkenning door justitie, daar is geen kruid tegen gewassen). Echter in een maisveld wordt onkruid mechanisch en chemisch bestreden, wat de wietplant uiteraard niet ten goede komt.


  Mais wordt over het algemeen tussen 20 april en 1 mei ingezaaid. Onkruidbestrijding vindt plaats tot het 6e of 7e bladstadium (zo'n vier weken na het inzaaien). Nadien is de plant zo hoog dat het onkruid door te weinig lichtdruk geen kiemkans meer krijgt. De laatste onkruidbestrijding vindt plaats tussen 20 juni en 1 juli (vier weken dus). Dus om het "safe" te spelen kun je het best de voorgegroeide planten na 1 juli in het maisveld planten. Vroeg rijpe soortjes (autoflowering) verdienen de voorkeur. Immers, de wietplant moet rijp zijn voordat de mais wordt geoogst.


  Er zijn verschillende soorten ma´s. Het meest voorkomende is snijma´s (verder indeelbaar tot kolf- en korrelma´s). Deze wordt geoogst half september/half october (dus hier zitten we met een snelle plant wel goed). Verder bestaat er ook nog suikerma´s (wordt minder gekweekt dan snijma´s) en wordt geoogst tussen begin augustus en eind september. Energiema´s komt niet zo veel voor, en wordt gebruikt om als alternatieve brandstof. Deze soort wordt geoogst rond half oktober.


  Ik snap zelf nog niet goed hoe je de soort kan herkennen, en het blijkt ook niet simpel te zijn, maar normaliter kan je er wel vanuit gaan dat je ma´sveld in de buurt snijma´s is.


  Als je ma´s weghaalt om plaats te maken voor je planten, kan dit vanaf de lucht makkelijk gespot worden. Dit wil zeggen dat als er een politiehelicopter over de akker op zoek gaat, ze je plantjes vinden. Als er een andere helicopter overvliegt (niet op zoek naar planten) zullen ze die cirkel ook zien als hij tamelijk groot is. Dus als je het zo doet, hou je cirkel dan zo klein mogelijk. Ook kan je dit niet doen als er in de buurt een hoger gelegen plaats is zoals een brug/dijk/gebouw/heuvel, omdat iedereen vanaf deze plek misschien ook wel het gat in de ma´s ziet of slechter nog, je planten.


  Steeds opletten als je naast (of tussen) grasachtigen plant (ook graan dus), omdat ze daar herbiciden gebruiken tegen breedbladigen, zoals MCPA, MCPP, 2,4D enz.

  De beste plek is omwille van deze risicofactoren dus naast het veld inplaats van er in. Tussen de velden is dikwijls een sloot gegraven. Dus dicht tegen deze sloot of op het afgrondje naar het water toe staan je planten niet in de weg, hopelijk uit het zicht, en hebben ze voldoende water.
  Aangezien je gebruik maakt van de boer zijn grond is het misschien ook niet zo netjes om zijn planten te gaan verwijderen voor de jouwe. Er bestaat ook een grote kans dat als je je plantjes gaat checken opeens het veld voor de helft of volledig geoogst blijkt te zijn, als je plantjes er tussen stonden is je werk gegarandeerd voor niets geweest, als ze in de kant staan heeft de boer ze misschien niet gezien, of misschien gedoogt hij het wel! Let op als je een paal ziet staan in het veld met een oranje vuilbakje op, dit echt zeggen dat de boer zijn veld in het oog houdt (voor georganiseerde misdaad die gaat planten zetten, maar de jouwe worden waarschijnlijk ook sneller gespot door zo'n controlerende boer).  AARDAPPELEN


  Er zijn vroege, halfvroege, halflate en late soorten. Vroege aardappelen hebben een korte groeiperiode en worden geoogst voor ze volledig rijp zijn. Ze bewaren niet zo lang. Halfvroege aardappelen worden rijper geoogst en kunnen tot in de winter worden bewaard. Late aardappelen hebben een langere groeiperiode en kunnen de hele winter door worden bewaard. Als boer was zou ik dus voor late aardappelen kiezen, wat een goeie zaak is voor onze planten, dit geeft ons meer tijd om ze te kweken.


  Aardappelen groeien goed op verschillende grondsoorten. Alleen natte gronden zijn te mijden. Lichte gronden lenen zich goed voor primeurteelten, terwijl de zwaardere gronden beter bewaarbare aardappelen opleveren. Dit maakt niet zo veel voor ons uit, aangezien cannabisplanten ook geen water zuipen. Als je ziet hoe droog de gronden in noord-afrika zijn...
  Aardappelen laten goede grond na voor de volggewassen en zijn ook goed geschikt als pioniersgewas op pas ontgonnen weide- of braakland. De grond verwerft een luchtige structuur en wordt, indien regelmatig aangeaard, tamelijk vrij van onkruidzaden. Dit is goed nieuws, als het een primeurteelt is zijn alle voedingsstoffen nog aanwezig in de grond. Om groen en stevig loof te bekomen en om aardappelziekte te vermijden is een plaats in de volle zon, met voldoende luchtbeweging, absoluut nodig, wat overeenkomt met de noden van onze plant dus.
  Aardappelen wensen een lage pH, 5-6 is voldoende, wat ook mooi overeenkomt met wat onze plant liefst heeft. Verder is een goed verteerde organische bemesting met stalmest of compost gewenst. Wees spaarzaam met stikstof, het loof groeit dan weelderig, de aardappelen groeien niet goed uit en de kans op aardappelziekte neem toe. Dit is dan weer iets minder. Onze plantjes hebben hun stikstof nodig, dus het is misschien aan te raden als je op de rand van een aardappelveld gaat groeien, je de grond voorbereidt door er brandnetels verhakselt in de grond te composteren. Zo breng je een goeie hoeveelheid stikstof in de grond. Verder is kalium is belangrijk voor de waterhuishouding (glazigheid) en de bewaarbaarheid van de aardappelknol, maar ook voor onze planten!
  Kalium komt in de gehele plant voor en is nodig voor alle activiteiten, die met (water) transport te maken hebben. Onder andere het openen en sluiten van de huid-mondjes. Verder zorgt kalium voor de stevigheid en kwaliteit van de plant en bestuurt het talloze andere processen, zoals de koolhydraathuishouding.

  Het planten en oogsten van de aardappelplant is weergegeven in onderstaande afbeelding. De halflate soort wordt in september geoogst, de late pas halfoctober. Om te weten wanneer ze geoogst zullen worden kan je dus in de gaten houden wanneer ze worden geplant: de velden waar men ten vroegste april gaat planten geven ons de tijd om onze planten er ook te gaan zetten en op tijd te oogsten.


  ASPERGES

  De allerlaatste asperges worden geoogst ten laatste 24 juni. De velden worden in het voorjaar behandeld om het onkruid aan te pakken. Voorts zou de boer nog kunnen beslissen ÚÚn tot tweemaal te spuiten hoewel dat afgeraden wordt ivm toxines in de gewassen. Je kan plantjes voorkweken in bv. 3,5 liter potjes en op het aspergeveld planten eind juni, waardoor je plant dus ook niet te groot wordt en onzichtbaar blijft voor land of luchfotografie. Nu is het wel zo dat de velden veel vocht (dauw) vasthouden vanaf september en kan je dus eigenlijk alleen snelle planten aan de randen (zo'n drie meter van de asperges) zetten. Na september wordt vocht een belangrijk probleem die je oogst helemaal kan verpesten (beschimmelde toppen).

  Deze gids is tot stand gekomen door het samenvoegen van info gepost door:


  Xtreme

  thelos
  janleuri
  monty
  Purple Haze

  andere bronnen:


  http://nl.wikipedia.org/wiki/Mais

  http://www.handboeksnijmais.nl//inhoud/10oogst.pdf

  http://www.plantaardig.com/groenteni...andleiding.htm


  EXTRA:

  De bestrijdingsmiddelen atlas


  Waar je ook plant, het is niet slim en respectloos om te gaan gewassen vernielen van een boer om er je eigen planten te zetten. Als je geoogst hebt kan je ook beter geen sporen achterlaten van je kweek (je wortelkluit uit de grond trekken, als je er voeding hebt verstopt deze meenemen, ...) zodat de boer er zo geen weet van krijgt en je volgend jaar eventueel hetzelfde plekje kan gaan gebruiken.  Last edited by Jake92; 18th January 2011, 17:00.
  Excuse me while I light my spliff, good God I need to take a lift...

  #2
  Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

  goeie info man toppie

  Comment


   #3
   Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

   Mooie bijdrage. Nu eens geen vragen van een nieuw lid, maar geordende informatie. (met bronvermelding, is verdomd correct)

   Comment


    #4
    Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

    Mooi werk Jake.

    Misschien is deze link wel intressant de bestrijdingsmiddelen atlas http://81.93.58.66/bma_nieuw/

    Grtz

    Comment


     #5
     Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

     bedankt voor de replies (en de reputatiepunten) jongens, het is een beloning voor het werk dat tot hiertoe is gedaan.

     En monty, er staat een heleboel op die atlas, maar ik snap er de zak van. xD Ze hebben een lijst van toepassingen (zag ik staan bij correlatie) zoals bv het telen van aardappelen, ... en ik dacht dat ze dan ergens mooi een tekstje zouden hebben staan van 'aardappeltelers gebruiken die en die stoffen', zodat wij kunnen kijken welke schadelijk zijn voor ons doeleind en het zo mee in de gids zetten (want ik wil het echt een verstaanbare for dummies gids maken, wat doe je best wel, wat best niet).

     Nou ja, niet dus, ik kan zo'n tekstje per gewas niet vinden, enkel wetenschappelijk geleuter over die chemische stoffen. *__*
     Ik durf wedden als je aan de boeren die lijst stoffen voorleest, ze nauwelijks eentje kennen. De gebruikersnamen misschien wel.

     Ik zal het bij de bronnen zetten. Wie het begrijpt heeft er dan toch wat aan
     Last edited by Jake92; 15th January 2011, 20:27.
     Excuse me while I light my spliff, good God I need to take a lift...

     Comment


      #6
      Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

      een gewas ,specifiek voor mijn provincie is asperges . Laatste asperges worden gestoken normaliter op 20 juni maar sommige steken nog tot 24 juni .velden worden in het voorjaar behandeld voor onkruid aan te pakken . voorts zou de boer nog kunnen beslissen ÚÚn tot tweemaal te spuiten hoewel dat afgeraden wordt ivm toxines in de gewassen. het hoe en wat vinden jullie wel op die site . kun je je plantjes die in bijvoorbeeld 3.5 liter potjes staan planten op het eind van juni waardoor je plant dus ook niet te groot wordt en onzichtbaar blijft voor land of luchfotografie . Nu is het wel zo dat asperges veel vocht(dauw) vasthouden vanaf september en kun je eigenlijk alleen wat aan de randen (3 tot 5 meter diep)planten en vroeg afgerijpte planten kiezen . Ik heb vorige eeuw twee kweekjes met viking gedaan tussen de asperges en vanaf 20 - 25 september begon vocht aka botrytis een probleem te zijn . er zijn nog wel wat andere gewassen die (wat) meer geschikt zijn .maar iedereen evenveel kans dus ik bezie het nog een tijdje aan . groetjes PH................................................ .................................................. ................. PS : ivm mais raad ik alleen aan langs de mais te zetten of lege natuurlijke plekken door slecht planten te gebruiken voor je kweek . de mais is de boer zijn officiŰel gewas en jij hebt ook niet graag dat een ander jouw gewas kapt voor het zijne . nog een voordeel met langs de mais te planten , het is me al meerdere malen overkomen dat wanneer ik wil gaan oogsten ik plots ontdekt dat de mais weg is maar niet mijn plant , wel dat de helft met de maaidorser meegenomen is ,als ik geen voorzorgsmaatregelen genomen had. Vergeet niet , de mais gaat op een gegeven moment af moeten en dat houdt in dat de loonwerkers , die dit werk voor de boer doen, tot laat in de nacht rooien. zo heeft eens een bevriende loonwerker eens een 15 tal planten gedorst heeft voordat ie doorhad dat het wietplanten zijn , ze beginnen wat hard te slaan vanachter in de bak maar ja , dit is een verhaal van aan de andere zijde . veel plezier met jullie kweek alvast .
      Last edited by member10463; 15th January 2011, 21:44. Reden: geen opmaak mogelijk

      Comment


       #7
       Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

       * bijdrage purple haze aangevuld *

       bedankt PH
       Excuse me while I light my spliff, good God I need to take a lift...

       Comment


        #8
        Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

        handige informatie jake, ga je dit jaar tussen de aardappelen en asperges kweken? Er is nog weinig over geschreven maar ik veronderstel dat je dan autoflowers tussen de aardappelen gaat zetten?


        Gtzz
        Last edited by janleuri; 17th January 2011, 16:36.

        Comment


         #9
         Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

         nou, ik heb enkele plekjes tot hiertoe (risicospreiding), en dan nog een helebooel ma´svelden waar ik kan kiezen eerlijk gezegd... Nu zit ik nog tot eind januari in m'n examens, daarna kan ik volop gaan wandelen en checken waar het nu het best zou zijn (ivm het aantal zonuren per dag/uit het zicht/enz.)...

         Tot hiertoe gaan m'n gedachten vooral naar de gefeminiseerde Church van greenhouse... Die kunnen naar het schijnt wel tegen wat vochtig of koud weer, een eigenschap die in belgiŰ van pas komt.
         Excuse me while I light my spliff, good God I need to take a lift...

         Comment


          #10
          Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

          Erg handig

          Mijn tip: Pas op! ( Lees post 9 van deze thread ) voor dit soort eikels.

          Comment


           #11
           Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

           1. Read

           Aangezien je gebruik maakt van de boer zijn grond is het misschien ook niet zo netjes om zijn planten te gaan verwijderen voor de jouwe.
           2. Comment           Trouwens, eikels? Groot gelijk hebben ze. Stel je voor dat jij een wietplantage hebt staan en een boer komt een stuk of 5 van je planten uittrekken om er zijn ma´s te zetten...
           Trouwens, als de boer het ziet, dan komt marihuana weer in een slecht daglicht te staan. Of denk je dat de boer zoiets heeft van 'haha, die marihuanakwekers toch'?
           Excuse me while I light my spliff, good God I need to take a lift...

           Comment


            #12
            Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

            kun je ipv geplant geoogst zetten bij asperges ze worden geoogst ten laatste 24 juni
            . bedankt.

            Comment


             #13
             Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

             Dus dat stuk van dauw vasthouden vanaf september en risico beschimmelde toppen klopt dan niet? Aangezien de planten al twee maand weg zijn? :p
             Excuse me while I light my spliff, good God I need to take a lift...

             Comment


              #14
              Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

              Wiet in een ma´s veld planten is niet slim, dat ziet er van boven uit als een lokvlek.

              Aan de akker randen is beter, dat ziet er op afstand uit als vlier struiken.

              Zoek dus een akker met struiken of bossages aan de randen, en plant daar verspreid je plantjes.

              Naast grasachtigen planten (zoals ma´s en graan) is link, omdat ze daar herbiciden gebruiken tegen breedbladigen, zoals MCPA, MCPP, 2,4D enz.

              Grtz, HJM
              http://www.youtube.com/watch?v=zCvSc2b8CWc

              Comment


               #15
               Re: Tips voor het planten op en tussen akkers.

               goede extra info HJM @jake , nee asperges worden in bedden geteeld en de laatste wortelsteel) wordt op 24 juni gestoken. daarna mag die plant groeien en wordt die nog een metertje hoger en wordt het veld niet meer aangeraakt door de boer tot het loof afgestorven is en meestal wordt het aspergewerkgedaan ergens in november om winterklaar te maken en sommige beginnen pas in maart de bedden voor te bereiden dus je hebt een kweekplek , die wel vochtig wordt door dauw vanaf september maar dei met rust gelaten wordt door de boer tot je veilig kunt oogsten . is zeker niet een ideale oplossing maar ik kreeg daar toch tweemaal meer dan een ons tussen de asperges uit). PS : voor mensen die dit zouden willen doen ,als je geoogst hebt trek dan ook even de wortelkluit uit anders verraad je jezelf tov de boer en kun je niet meer dezeplek gebruiken groetjes PH..........Bijgevoegde foto's en filpje ter verduideling .asperge-volgroeit.jpg zijn volgroeide asperges en asperges-steken.jpg is asperges steken .
               en in dit filpje zie je beide planten samen .
               wie het kleine niet begeert verbrandt zijn vingers
               Last edited by member10463; 18th January 2011, 14:02.

               Comment

               Footer Left Ad

               Collapse
               Bezig...
               X