Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Wetten coffeeshop

Collapse
Dit topic is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Geef Weer
Clear All
new posts

  Nederland: Wetten coffeeshop

  Korting op 420shop
  Hey,

  Ik kan nergens de regels en wetten vinden waaraan coffeeshops zich moeten houden. Ik ben voornamelijk op zoek naar informatie over het openen van een shop. Kan iemand me hierbij helpen?

  Alvast bedankt!
  Last edited by Jointjedraaien; 20 June 2010, 18:35.

  #2
  Re: Wetten coffeeshop

  HET COFFEE-SHOP BELEID

  Het coffeeshop-beleid houdt in dat coffeeshops aan een aantal wettelijke voorwaarden moeten voldoen, de zogenoemde:

  AHOJ-G criteria
  geen Affichering (reclame enzovoort), geen Harddrugs verkopen, geen Overlast veroorzaken, geen toegang tot coffeeshops voor Jeugdigen (onder 18 jaar), en geen verkoop van Grote hoeveelheden (meer dan 5 gram) per transactie. De maximale handelsvoorraad is 500 gram, maar gemeenten kunnen een lager maximum vaststellen. Afhankelijk van de specifieke problematiek zijn aan de AHOJ-G criteria door sommige gemeenten enkele voorwaarden toegevoegd in de vorm van een convenant ('niet parkeren voor de deur', 'sluiting 's avonds om 22.30' etc.).

  Per 1 oktober 1996 kunnen gemeenten een lokaal coffeeshopbeleid voeren waarbij regulering plaatsvindt door middel van een vergunningenstelsel. Het OM werkt hij dit beleid samen met de lokale autoriteiten.
  In 1999 is artikel 13b van de Opiumwet, ook bekend onder de naam wet Damocles, in werking getreden. Dit geeft de burgemeester de bevoegdheid om coffeeshops te sluiten als deze de in het lokaal coffeeshopbeleid vastgestelde regels overtreden, ook als er geen sprake is van overlast. In de lokale driehoek kan worden afgesproken gťťn coffeeshops in de gemeente toe te laten (nulbeleid of nulstelsel). De wet Damocles is niet alleen van toepassing op coffeeshops maar geldt ook voor handel in harddrugs in alle voor publiek toegankelijke lokalen.
  Overlast veroorzaakt door drugspanden kan sinds 1997 worden aangepakt via artikel 174a van de Gemeentewet (Wet Victoria). Dit kan tot sluiting van het pand leiden. De Wet Victor uit 2002 regelt het natraject van een sluiting op grond van artikel 13b Opiumwet of artikel 174 a Gemeentewet. In het uiterste geval kan dit tot confiscatie leiden.


  Bij opsporing en vervolging kan men ook andere wetten gebruiken, bijvoorbeeld om de financiŽle voordelen van drugshandel te verminderen. Dit laatste kan via de:
  Strafrechtelijke ontnemingsmaatregel, ook bekend als ‘Pluk ze’ wetgeving (confisqueren crimineel vermogen)
  Wet Melding ongebruikelijke transacties (Wet MOT)
  Wet Identificatie bij financiŽle dienstverlening’
  Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet BIBOB)
  In 1995 werd de Wet Voorkoming Misbruik ChemicaliŽn van kracht, waarmee de grondstoffen (precursoren) voor het maken van drugs onder een strikt vergunningenstelsel werden gebracht. Ook voor grondstoffen moeten ongebruikelijke transacties gemeld worden.

  De wetgeving van Nederland mag niet afwijken van ondertekende verdragen van de Verenigde Naties inzake drugs en precursoren.
  Daarnaast zijn in Europees verband afspraken gemaakt voor de bestrijding van de handel in verdovende middelen.


  Sinds September 2003 mogen huisartsen bij wijze van experiment cannabis voorschrijven op medische gronden en is het apotheken toegestaan dit middel te leveren. Het proces van productie, levering en kwaliteitscontrole wordt gereguleerd door het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC).Omdat de verkoop van de door de overheid goedgekeurde cannabis echter tegenvalt, wordt na de zomer besloten of het experiment wordt voortgezet.In 2004 heeft de regering in de zogenaamde cannabisbrief het voornemen geuit om het Nederlandse beleid ten aanzien van cannabis te verscherpen. De belangrijkste voornemens zijn: Nationaal Actie Plan om het gebruik van cannabis te ontmoedigen, waarin opgenomen:
  Het ontwikkelen van specifieke drugspreventie-activiteiten voor risicogroepen.
  Massamediale campagne gericht op cannabisgebruik (zie Voorlichting en Preventie).
  Uitbreiding en verbetering van het behandelaanbod voor cannabisafhankelijkheid.
  Uitbreiding van onderzoek, ondermeer naar de risico’s van sterkere cannabis (zie Cijfers)
  Intensivering van naleving van wet- en regelgeving ten aanzien van cannabis
  Hardere maatregelen om coffeeshoptoerisme tegen te gaan
  Harde actie om grootschalige productie van cannabis tegen te gaan.


  Gedogen
  In coffeeshops wordt de verkoop van softdrugs – onder bepaalde voorwaarden – niet strafrechtelijk vervolgd: het gedoogbeleid. In Nederland zijn drie soorten coffeeshopbeleid, die per gemeente verschillen:
  Nulbeleid (coffeeshops onder geen enkele voorwaarde toegestaan)
  Beleid met aanvullende voorwaarden (maximale hoeveelheden hasj of wiet per klant en beperking openingstijden)
  Beleid zonder aanvullende voorwaarden
  Last edited by monty; 21 March 2010, 14:55.

  Comment


   #3
   Re: Wetten coffeeshop

   Bedankt!

   Eigenlijk zijn alle regels wel algemeen bekend dus. Het enige rare is dat je geen reclame mag maken, maar dat wist ik al wel en daar is makkelijk rekening mee te houden.

   Heb je misschien ook wat informatie over het aanvragen van een vergunning voor het openen van een coffeeshop? Ik kan namelijk nergens wat vinden.

   Comment


    #4
    Re: Wetten coffeeshop

    Kan iemand me vertellen waar in de wet over coffeeshops wordt gepraat bijvoorbeeld?

    Comment


     #5
     Re: Wetten coffeeshop

     Heeft iemand anders misschien tips of zo?

     Comment


      #6
      Re: Wetten coffeeshop

      Hm, Monty heeft je al een duidelijke tekst gegeven.

      Tips; hou je echt aan de afgesproken hoeveelheid en verkoop zeker niet onder de 18 jaar. Hou het ook alleen bij Cannabis.

      En wat dacht je van een korting voor JD-leden? Nee grapje, ofc
      [B][URL="https://420shop.nl"][COLOR=#008000][B]420Shop.NL: uw head- & seedshop!

      Comment


       #7
       Re: Wetten coffeeshop

       Een nieuwe coffeeshop openen kun je wel vergeten: de gemeenten gedogen een maximum aantal coffeeshops en die worden alle reeds geŽxploiteerd. Dan rest je dus een bestaande coffeeshop over te nemen. Aangezien de banken uiterst terughoudend zijn met het verstrekken van kredieten aan startende ondernemers ben je aangewezen op geld dat je zelf bezit of van familie kunt lenen. Mijn tip: als je geen eigen middelen bezit (geld dus) kun je beter het gehele idee uit je hoofd zetten.

       Comment


        #8
        Re: Wetten coffeeshop

        In de gemeente waar ik woon is nog geen coffeeshop, al wonen er (met alle dorpen in de gemeente bij elkaar) ruim 35.000 mensen. In de gemeenteraad wilden ze ook een beetje naar het idee van een coffeeshop daar kijken. En ik ben nu lekker bezig een ondernemingsplan en zo te schrijven en ik heb een paar ideeŽn waarmee ik heel goedkoop zelf een goed pand kan bouwen en inrichten. Ik ken ook genoeg mensen die daarmee ook wel zouden willen helpen. Heeft de gemeente nog een leuk jongerenproject erbij ook en het kost ze niks. Dus stel ik kan een geldschieter vinden (of misschien een paar) die het risico wel willen nemen om mij het te laten proberen is dat geweldig. Ik ben bereid om er vol voor te gaan als de mogelijkheid zich voor doet en als het niet lukt hebben we altijd nog een heleboel gespreksstof bij het blowen gehad

        @ Weedy: Misschien een leuke openingsstunt of zo
        Wat bedoel je precies met "Hou het ook alleen bij Cannabis"? Ik mag wel drankjes (non-alcoholisch) en wat te eten verkopen toch? Daar had ik nog een vraag over btw: Mag een coffeeshop ook broodjes en tosti's en zo verkopen? En zelfs een soort restaurantje worden als dat zou mogen? Niet dat ik dat laatste van plan ben, maar zou het wel graag willen weten. En mag een coffeeshop plakken spacecake verkopen? Ik zie ze weleens liggen in Amsterdam, maar is dat wel legaal? Zou denken van wel, is ook wel prettig voor medicinale gebruikers zou ik denken.

        Comment


         #9
         Re: Wetten coffeeshop

         In de gemeenteraad wilden ze ook een beetje naar het idee van een coffeeshop daar kijken. Dat klinkt niet echt overtuigend en concreet. Welke partijen worden vertegenwoordigd in het college? Welk standpunt nemen deze partijen in? Hoe luidde het verkiezingsprogramma?
         Geldschieter(s) : een verstandige geldschieter hanteert een aantal criteria
         -wat is de opleiding van de ondernemer?
         -hoe oud is de ondernemer?
         -welke commerciŽle successen heeft de ondernemer reeds in het verleden behaald?
         -hoeveel eigen geld wil de ondernemer inbrengen?
         -welke zekerheden kan de ondernemer bieden ingeval het op een zakelijk fiasco uitloopt?
         -is de familie van de ondernemer bereid om borg te staan of een achtergestelde lening te verstrekken?
         -waarom wil de familie geen zekerheid geven en/of een achtergestelde lening verstrekken?
         -hoe concreet is de toegezegde hulp van kennissen en zijn deze kennissen wel competent om de werkzaamheden uit te voeren?

         Kortom: als een potentiŽle geldverstrekker constateert dat zelfs de familie geen of weinig fiducie heeft in de commerciŽle capaciteiten van de ondernemer, waarom zou de geldschieter dan wel het vertrouwen schenken? En waarom zou een geldschieter in verband gebracht willen worden met een beladen iets als een coffeeshop met een hoog risicoprofiel?

         Naar mijn oordeel is ook je plan van aanpak verkeerd.
         Je moet beginnen met het antwoord op de vraag te krijgen of er een coffeeshop mag komen. Is het antwoord op deze vraag negatief dan hoef je niet aan een ondernemersplan te beginnen, is gewoon zonde van de tijd.
         Last edited by Xtreme; 31 March 2010, 19:20.

         Comment


          #10
          Re: Wetten coffeeshop

          @ Siempie; Wat ik bedoelde met hou het bij Cannabis is dat je geen andere drugs moet gaan verkopen. Doodsteek voor meerdere coffeeshops.

          En eten en drinken, bij de meeste shops waar tafels en stoeletjes staan wordt dat ook verkocht. Of je daar een vergunning voor nodig hebt weet ik niet, dat zou je een keer naar moeten vragen bij jou gemeente. Spacecake verkopen mag wel naar mijn mening, maar ook dat zul je na moeten vragen.

          Xtreme heeft wel een punt hier, ik zou eerst goed informeren of de gemeente wel een coffeeshop toestaat. Anders is het inderdaad zonde van je tijd. Denk echter wel goed na hoe je het gaat aanpakken, zorg ervoor dat 'overlast voor de omgeving' erg minimaal is, anders heeft het al nauwelijks een kans van slagen.

          En een openingsstunt, pff.. Laat het eerst maar is zo ver komen. Laat aanstekers bedrukken en deel deze bij de opening uit, en wat denk je van gratis pakjes vloei en tip bij de bestellingen. Zorg dat jouw coffeeshop zich (positief) onderscheid van de rest in de omgeving. Bedenk leuke acties, bijvoorbeeld een stempelkaart. 1 Stempel per gram. 25 stempels nodig en dan krijg je? * iets door jouw gekozen*

          Ik ben ook maar aan het brainstormen, haha.
          [B][URL="https://420shop.nl"][COLOR=#008000][B]420Shop.NL: uw head- & seedshop!

          Comment


           #11
           Re: Wetten coffeeshop

           Oorspronkelijk geplaatst door Xtreme View Post
           In de gemeenteraad wilden ze ook een beetje naar het idee van een coffeeshop daar kijken. Dat klinkt niet echt overtuigend en concreet. Welke partijen worden vertegenwoordigd in het college? Welk standpunt nemen deze partijen in? Hoe luidde het verkiezingsprogramma?
           Bij de kieswijzer van de gemeente was 1 van de stellingen "In de gemeente moet een coffeeshop komen" en D66 en een lokale partij met bij elkaar iets meer dan 13% van de stemmen antwoorden daarop "Helemaal mee eens". Ik wil ze mailen om te vragen of ze nog eisen stellen of zo en of zij al plannen daarvoor hebben, maar ik weet niet precies hoe ik dat ga verwoorden en ik wil ze ook niet elke week 1 vraag sturen, maar in ene gewoon een grote en goede mail sturen. Verder waren er nog partijen die op z'n minst neutraal waren, maar daar heb ik geen cijfers van, ook niet van de partijen die "Mee eens" hadden ingevuld. Daar moet ik nog achteraan.
           Ook wil ik binnenkort (morgen waarschijnlijk) naar het gemeentehuis om te vragen of het gewoon mogelijk is om een vergunning aan te vragen of hoe ik dat verder aan moet pakken. Dan kan ik me daar ook op voorbereiden.

           Oorspronkelijk geplaatst door Xtreme View Post
           Geldschieter(s) : een verstandige geldschieter hanteert een aantal criteria
           -wat is de opleiding van de ondernemer?
           -hoe oud is de ondernemer?
           -welke commerciŽle successen heeft de ondernemer reeds in het verleden behaald?
           -hoeveel eigen geld wil de ondernemer inbrengen?
           -welke zekerheden kan de ondernemer bieden ingeval het op een zakelijk fiasco uitloopt?
           -is de familie van de ondernemer bereid om borg te staan of een achtergestelde lening te verstrekken?
           -waarom wil de familie geen zekerheid geven en/of een achtergestelde lening verstrekken?
           -hoe concreet is de toegezegde hulp van kennissen en zijn deze kennissen wel competent om de werkzaamheden uit te voeren?

           Kortom: als een potentiŽle geldverstrekker constateert dat zelfs de familie geen of weinig fiducie heeft in de commerciŽle capaciteiten van de ondernemer, waarom zou de geldschieter dan wel het vertrouwen schenken? En waarom zou een geldschieter in verband gebracht willen worden met een beladen iets als een coffeeshop met een hoog risicoprofiel?
           De geldschieter is het andere grote probleem. Ik zou niet weten hoe ik aan geld zou kunnen komen, dat is de reden waarom ik nog een beetje terughoudend ben. M'n baas kan het misschien, maar dat vind ik een beetje raar om te vragen. Misschien een oom en tante van me. Al werken die nog wel af en toe beiden, dus ik zou niet weten of ze dat zomaar apart hebben staan. Ik denk niet dat ik veel geld nodig heb. Ik weet niet hoe duur grond of huur en vergunningen en heffingen o.i.d. zijn (daar moet ik nog achter komen), maar ik heb een paar creatieve ideeŽn om met een paar vrienden en familieleden een heel leuk pand te maken. Ik denk dat ik met 30.000 euro klaar kan zijn en dat ik dan ook nog genoeg heb voor wat inrichting en inkopen en een klein beetje reserve. Ik moet alles nog precies onderzoeken en narekenen.

           Oorspronkelijk geplaatst door Xtreme View Post
           Naar mijn oordeel is ook je plan van aanpak verkeerd.
           Je moet beginnen met het antwoord op de vraag te krijgen of er een coffeeshop mag komen. Is het antwoord op deze vraag negatief dan hoef je niet aan een ondernemersplan te beginnen, is gewoon zonde van de tijd.
           Ja, ik denk dat je gelijk hebt. Daarom wil ik zeer binnenkort meer weten over het gemeentelijk beleid en of daar, als dat nodig is, misschien verandering in kan komen. En ik wil weten hoe ik vergunningen kan aanvragen en wat ik verder nog voor informatie daarbij nodig heb. Dat hoop ik morgen uit te kunnen vinden.

           Oorspronkelijk geplaatst door Weedy View Post
           @ Siempie; Wat ik bedoelde met hou het bij Cannabis is dat je geen andere drugs moet gaan verkopen. Doodsteek voor meerdere coffeeshops.

           En eten en drinken, bij de meeste shops waar tafels en stoeletjes staan wordt dat ook verkocht. Of je daar een vergunning voor nodig hebt weet ik niet, dat zou je een keer naar moeten vragen bij jou gemeente. Spacecake verkopen mag wel naar mijn mening, maar ook dat zul je na moeten vragen.
           Ja, bedankt. Weet jij of ik eventueel wel Zwitserse zakmessen mag verkopen? Ik ben niet te enige die vind dat een Victorinox een bijna onmisbare smokerstool is en misschien zou het later leuk zijn om die te kunnen verkopen.

           Oorspronkelijk geplaatst door Weedy View Post
           Xtreme heeft wel een punt hier, ik zou eerst goed informeren of de gemeente wel een coffeeshop toestaat. Anders is het inderdaad zonde van je tijd. Denk echter wel goed na hoe je het gaat aanpakken, zorg ervoor dat 'overlast voor de omgeving' erg minimaal is, anders heeft het al nauwelijks een kans van slagen.
           Ja, dat denk ik nu ook. Overlast staat btw hoog op mijn lijstje van belangrijke dingen. Dat is altijd nadelig voor iedereen. Omwonenden hebben er last van en ik krijg negatieve reclame en moet mijn coffeeshop dan misschien sluiten.

           Oorspronkelijk geplaatst door Weedy View Post
           En een openingsstunt, pff.. Laat het eerst maar is zo ver komen. Laat aanstekers bedrukken en deel deze bij de opening uit, en wat denk je van gratis pakjes vloei en tip bij de bestellingen. Zorg dat jouw coffeeshop zich (positief) onderscheid van de rest in de omgeving. Bedenk leuke acties, bijvoorbeeld een stempelkaart. 1 Stempel per gram. 25 stempels nodig en dan krijg je? * iets door jouw gekozen*

           Ik ben ook maar aan het brainstormen, haha.
           Haha, dat bedoelde ik met dat het in ieder geval veel goede gespreksstof oplevert
           25 is veel te veel. Dan moet je of iets groots weggeven of je moet het getal verlagen. Dat is sowieso wel beter verwacht ik, omdat mensen dan veel sneller reden hebben om ergens naartoe te werken. Dan gaan ze misschien sneller kopen

           Comment

           Footer Left Ad

           Collapse
           Bezig...
           X